Menu Close

18-месечна регресия на съня

На 18 месеца повечето малки деца ходят и говорят, важни етапи, които отразяват дълбокото развитие, което се случва като бебе и дете. Сънят е ключов фактор за това развитие. И към 18 месеца повечето родители са виждали как детето им преминава през множество фази на качеството на съня.

В сравнение с кърмачетата, малките деца обикновено спят през нощта с повече последователност. Тенденцията им към подобрен сън обаче може да удари около 18 месеца – момент, в който много малки деца страдат от нормален режим на сън, наречен регресия на съня.

Регресията на съня може да означава проблеми преди лягане или събуждане през нощта. Докато възходите и спадовете в моделите на сън са нормални, родителите могат да се справят с предизвикателства. В повечето случаи обаче 18-месечната регресия на съня е краткотрайна, особено когато родителите поддържат здравословни навици на съня.

Как се променя сънят на детето около 18 месеца?

На 18 месеца едно дете е навлязло в малкото ниво на развитие, което води до значителни промени във физическите им способности, умствените умения и емоционалната еволюция. Сънят помага да се засили това развитие и малките деца се нуждаят от общо 11-14 часа сън на ден, според препоръките на експертите.

Това количество сън обикновено се състои от един нощен период на сън и една дрямка през деня. Както показва това, повечето 18-месечни деца спят през нощта, но индивидуалните модели на сън при много малки деца могат да варират значително.

Част от причината, поради която може да има разлики от едно малко дете до друго, е, че сънят е обвързан с други процеси на развитие. Нормално е 18-месечните деца да придобиват мобилност, като същевременно стават по-комуникативни, включително повишена, но страшна способност да използват думата „не“. Емоционалните реакции се задълбочават, потенциално причинявайки или увеличавайки безпокойството при раздяла. В същото време мисленето, разсъжденията и другите когнитивни умения се разширяват значително.

Всички тези аспекти на развитието създават динамичен контекст, в който да се разберат регресиите на съня. Докато детето расте физически, психически и емоционално, това може да повлияе колко и колко здраво спи.

Какво причинява 18-месечна регресия на съня?

Разбираемо е, че родителите искат да знаят защо, често неочаквано, детето им има 18-месечна регресия на съня. За съжаление в повечето случаи е трудно да се изолира една конкретна причина, но могат да бъдат включени няколко фактора:

 • Устойчивост на лягане, което може да е свързано с повишено чувство за независимост и / или свръхстимулация вечер
 • Неспокойствие, свързано с разширена мобилност и физически способности
 • Тревожност при раздяла
 • Дискомфорт от никнене на зъби
 • Кошмари, въпреки че не са често срещани сред 18-месечните деца
 • Адаптиране към променящите се графици за сън или тренировки по сън

Всички деца имат ли 18-месечна регресия на съня?

Много малки деца нямат регресия на съня на 18 месеца. Спящите модели се развиват по различен начин за всяко дете, така че малките деца могат да се сблъскат с проблеми преди или след 18-месечната марка. Възможно е дори някои 18-месечни деца да покажат забележимо подобрение в съня.

Поради тази причина е най-добре да разбираме регресиите на съня като фази, които могат да настъпят по време на развитието на всяко дете, но не и нещо, което е предназначено да се случи за всяко дете в определен момент от времето.

Какви са симптомите на 18-месечната регресия на съня?

Родителите могат да забележат редица различни симптоми на 18-месечна регресия на съня. Някои от най-очевидните признаци включват:

 • По-голяма устойчивост на лягане или суетене преди лягане
 • Невъзможност да се отпуснете и заспите веднъж в леглото
 • Повишено плачене, когато родителите се отдалечат от леглото
 • По-голям брой нощни събуждания
 • Засилена възбуда и по-трудно възстановяване на спокойствието след събуждане през нощта
 • По-дълги и / или по-чести дневни дрямки

Колко дълго продължават симптомите на 18-месечна регресия на съня?

Симптомите на 18-месечна регресия на съня рядко продължават повече от няколко седмици. По същия начин, по който причината им може да не е ясна, регресиите на съня могат да приключат без очевидно обяснение.

Точната дължина може да зависи от малкото дете, тяхното развитие и основните проблеми, причиняващи регресията на съня им.

След като детето започне да спи нормално отново, няма гаранция срещу бъдещи регресии на съня. Изкачванията са нормални, така че родителите трябва да останат подготвени за бъдещи епизоди на затруднено сън. Придържането към рутините за развиване на здравословни навици на съня обаче може да намали вероятността детето да има проблеми със съня в бъдеще.

Как могат родителите да се справят с проблемите със съня на 18-месечно дете?

Не съществува сребърен куршум за бързо разрешаване на 18-месечна регресия на съня. Вместо това повечето експерти призовават за по-голяма картина, която гарантира, че родителите популяризират положителните навици на съня за своите малки деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *