Menu Close

4-месечна регресия на съня

Родителите знаят изключително добре, че промяната идва бързо при бебетата. Те растат и се развиват с бързи темпове и това включва промени в техния режим на сън с напредването на възрастта.

Новородените започват да спят само на кратки сегменти, но в рамките на няколко месеца се развива нова тенденция към сън за по-дълги периоди и прекарване на повече време в сън през нощта.

За голямо ужас на много родители, това преминаване към по-стабилен график на съня може да се случи пристъпи и стартира. Моделите на съня могат да се променят бързо и дори понякога изглежда да се обърнат. Това често се нарича регресия на съня и може да се случи в различни моменти от детското развитие.

Времето и естеството на регресиите на съня могат да варират за всяко бебе, но не е необичайно едно да се случи на около четири месеца. Познаването на причините, признаците и начините за справяне с четиримесечната регресия на съня може да помогне на родителите да развият здравословни навици на съня и да подпомогнат съня на детето си.

Как се променя сънят на бебето около четири месеца?

През първите два месеца след раждането бебето се нуждае от между 14 и 17 часа сън на ден, но този сън идва в 1-3-часови сегменти през целия ден.

Това започва да се променя около три месеца, когато сънят на бебето започва да се консолидира, което означава, че то започва да спи за по-дълги периоди от време. Въпреки че многократните дремки все още са норма, те могат да имат по-дълги сесии през нощта и да спят по-малко общо часове (по-близо до 14-15 часа на ден).

Процесът на консолидация на съня обаче е силно променлив. На тази възраст мозъкът и тялото се развиват бързо и процесът на формиране и свързване на различни области на мозъка и нервната система може да създаде нестабилност в съня. Бебетата се учат да реагират все повече и повече на заобикалящата ги среда, включително приспособяване към дневната светлина, хранене и други аспекти от ежедневния им график.

Какво причинява 4-месечна регресия на съня?

Може да настъпи четиримесечна регресия на съня, тъй като бебетата са в разгара на голям преход от модела на съня на новороденото. Този преход не винаги е плавен; може да има плата или неуспехи като регресии на съня. Нестабилността на съня, която съпътства развитието на мозъка в тази възраст, може да бъде допълнително повлияна от околната среда, физическия растеж и навиците на съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *