Menu Close

6-месечна регресия на съня

Шестмесечната марка е крайъгълен камък по много причини. Това не само е първият половин рожден ден на бебето, но и често започва период на големи промени в развитието, дейността и съня.

Между четири и шест месеца, много бебета започват да показват забележим напредък към спане за дълги периоди и сън през по-голямата част от нощта. Но понякога този напредък удря на камък и трудностите със съня могат да повдигнат грозната им глава.

Това често се нарича регресия на съня и представлява спиране или стъпка назад в процеса на бебето към нормален сън. Макар и рядко дълготрайна, шестмесечната регресия на съня може да бъде предизвикателство за родителите. Познаването на миналото за детския сън и стратегиите за подобряването му може да помогне на родителите по време на шестмесечна регресия на съня и след това.

Как се променя сънят на бебето около шест месеца?

На шестмесечна възраст се препоръчва бебетата да спят между 12 и 15 часа общо на ден. Повечето бебета на тази възраст започват да спят за по-дълги участъци в даден момент, процес, известен като консолидация на съня. Въпреки че все още обикновено дремят няколко пъти на ден, по-голямата част от съня им се прехвърля към нощта и много шестмесечни деца започват да спят през нощта.

Кърмачетата на шест месеца също претърпяват значителен физически и психически растеж и обикновено достигат редица важни етапи в развитието. Познаването на заобикалящата ги среда се увеличава, те стават по-отзивчиви на звуци, участват в повече смях и дрънкане и могат да придобият физически способности като преобръщане или седене без подкрепа. Всички тези фактори могат да играят роля в нивото на активност на бебето и навиците на съня през деня и през нощта.

Какво причинява 6-месечна регресия на съня?

В повечето случаи няма ясна причина за шестмесечна регресия на съня. Тъй като бебетата растат, развитието им може да се развие с неравномерно темпо и това може да доведе до периоди, когато сънят им изглежда удря плато или се влошава.

Множество фактори могат да повлияят на бебешкия сън и често не е възможно да се идентифицира една-единствена причина за регресия на съня. С увеличаване на физическите им способности и умственото и екологично съзнание те могат да бъдат по-чувствителни към свръхстимулация, безпокойство при раздяла или други смущения, които могат да повлияят на съня им. С консолидацията на съня родителите може да коригират графиците на съня или рутините и може да отнеме време на бебето да се аклиматизира, за да се промени.

Всички бебета имат ли 6-месечна регресия на съня?

Някои бебета изпитват шестмесечна регресия на съня, но много не. Всъщност някои родители могат да забележат ясно подобрение в съня на бебето, включително по-дългите нощни периоди на сън, около тази възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *