Menu Close

Как цикълът на сън на вашето бебе се различава от вашия собствен

Моделите на бебешкия сън могат да се почувстват като загадка за новите родители, особено когато причиняват недоспиване на родителите. При здрави възрастни режимите на сън са доста предвидими и последователни. За сравнение, цикълът на сън на бебето може да изглежда произволен, като бебето се събужда и заспива по всяко време на деня или нощта.

Научавайки повече за бебешките цикли на сън, родителите могат по-добре да разберат своето бебе и евентуално да облекчат разочарованието и безпокойството. Сънят играе основна роля в когнитивното развитие на бебето1. Ето защо е важно родителите да разберат и насърчат добрия сън.

С какво графикът на съня на бебето се различава от този на възрастен?

Кърмачетата и възрастните се различават по това колко и кога спят. Обикновено здравите възрастни спят най-малко седем часа всяка нощ, в един блок от време, който е до голяма степен непрекъснат. За сравнение, новородените бебета изискват до 18 часа сън, разделени на множество кратки периоди, на всеки 24 часа. До шест месеца бебетата спят средно около 13 часа всеки ден, за по-големи блокове от време.

Много родители разбираемо искат бебето им да спи през нощта. Колкото по-дълго бебето спи спокойно, толкова по-дълго родителите могат да спят. За съжаление повечето родители на новородени трябва да приемат бебето да се събужда няколко пъти през нощта. Новородените бебета се събуждат през цялата нощ, тъй като не са развили напълно силен циркаден ритъм, който уморява децата и възрастните през нощта, вместо през деня.

Повечето бебета започват да се ориентират към по-„възрастен“ график на съня между три месеца и една година. През това време от живота бебетата започват да спят за по-дълги периоди през нощта и по-кратки периоди през деня.

Не всички бебета обаче отговарят на графика за сън „за възрастни“ на същата възраст. Родителите не трябва да се притесняват, ако бебето им не “спи през нощта” преди една година. Дори след една година е обичайно много бебета да се събуждат поне веднъж на нощ.

Как изглежда цикълът на сън на бебето?

Като цяло изследователите идентифицират два етапа на сън при новородени бебета и четири етапа на сън при бебета на възраст над три месеца. Етапите на съня на новороденото са бързо движение на очите (REM) и не-бързо движение на очите (NREM). Новородените прекарват почти еднакво време в REM и NREM, докато спят.

Етапът на REM сън често се нарича „активен сън“, а NREM се нарича „тих сън“. По време на „активен сън“, или REM, бебето може да бъде видяно да прави малки движения. Очите на бебето се движат (докато са затворени), крайниците и пръстите им могат да се потрепват или да се дръпнат, дишането им може да се ускори и да движат устата си. По време на „тих сън“ или NREM, бебето е неподвижно и не прави тези движения.

След като бебето достигне около тримесечна възраст, то започва да изпитва същите етапи на сън, които изпитват възрастните. Възрастните изпитват четири различни етапа на сън. Тези етапи на сън включват три етапа на NREM сън и един REM сън. Те се отличават със следните мозъчни вълни:

  • Етап 1 (NREM 1): алфа вълни и активност със смесена честота с ниска амплитуда
  • Етап 2 (NREM 2): сънни вретена и К-комплекси
  • Етап 3 (NREM 3): делта вълни
  • Етап 4 (REM): алфа и бета вълни (подобно на будно състояние)

Първите три етапа на съня са всички NREM етапи. Първите два са по-леки етапи на съня, през които човек може лесно да бъде събуден. Третият етап на съня е най-дълбокият етап и е много трудно да събудите някого в този етап. Четвъртият етап на съня е REM, етап, в който хората изпитват сънища. Възрастните преживяват тези етапи в реда, в който са номерирани.

Въпреки че бебетата започват да изпитват четири етапа на сън около три месеца, едва на 5-годишна възраст „архитектурата на съня“ на децата или времето, прекарано във всеки етап от съня, започва да отразява това на възрастните. Като бебета те изпитват кратък REM етап почти веднага след заспиване вместо последен в цикъла. За разлика от това, възрастните не изпитват REM, докато не заспят около 90 минути.

Как напредват циклите на съня, докато расте бебето?

Цикълът на сън на новородено бебе попада в двете категории REM / активен и NREM / тих. През първите няколко месеца от живота сънят на бебетата е разделен почти равномерно между етапите на REM и NREM сън. Докато бебето расте, неговите цикли на сън прогресират и те започват да прекарват по-малко време в REM сън. Те също започват да изживяват трите етапа на NREM, вместо един. Докато бебето расте, цикълът на съня му прилича все повече на цикъла на съня на възрастни.

Разбирането на цикъла на сън на бебето е важно за родителите, които се интересуват от тренировки по сън. Тъй като бебетата не се раждат със силен циркаден ритъм, тренировките за сън не са възможни за повечето новородени. Родителите, които искат да спят, трябва да работят с уникалния график за развитие на бебето си и може да не могат да спят да тренират до шестмесечна възраст.

Колко REM сън получават бебетата?

Новородените бебета прекарват около 50% от времето си в сън в REM. Тъй като новородените спят до 18 часа на всеки 24-часов период, това означава, че изпитват до девет часа REM всеки ден.

С промяната на графика на съня на бебето, променят се и неговите цикли на сън. Бебешкият REM сън е една част от цикъла на съня, който се променя с течение на времето. Няма обаче проста диаграма, очертаваща продължителността на цикъла на сън или REM по възраст.

Тъй като бебетата растат и спят по-малко часове, те прекарват по-малко от времето си за сън в REM стадия. До зряла възраст хората изпитват REM за около 20% от съня всяка нощ, което е далеч по-малко от 50% от съня, който новородените прекарват в REM.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *