Menu Close

Най-добри мундщуци и предпазители срещу хъркане

Много хора (и техните партньори) губят сън поради хронично хъркане. Хъркането обикновено се случва, когато езикът и тъканите в устата и гърлото ви станат твърде отпуснати. Въздухът, преминаващ през, създава вибрации в тъканта, произвеждайки издайническия хъркащ звук. Хъркането може да бъде силно разрушително както за вас, така и за вашия партньор по съня. Силното хъркане може също да показва обструктивна сънна апнея (OSA) или друго по-сериозно медицинско състояние.

Много хъркащи намират облекчение с помощта на мундщуци, предназначени да намалят епизодите на хъркането. Тези устройства, наричани още предпазители за уста, попадат в две общи категории. Устройства за напредване на долната челюст, или MAD, се побират в устата и изтласкват долната челюст напред, за да отворят дихателните пътища. Устройства за задържане на езика (TRD) захващат езика и предотвратяват падането му в задната част на гърлото, което обикновено причинява хъркане за задните траверси. Няма лечение за хъркане, но използването на помощни средства за хъркане като MADs или TRD може да намали значително колко хъркате значително.

По-долу ще намерите нашите снимки за най-добрите мундщуци и предпазители за уста срещу хъркане, продавани днес. Всяка селекция се основава на проучване и тестване на марка и продукт, както и опит от проверени потребители на MAD и TRD. Това ръководство също така обсъжда различни видове мундщуци и предпазители за уста против хъркане, плюсове и минуси при използването на тези аксесоари и допълнителни стратегии за минимизиране на хъркането за вас и вашия партньор.

Най-добрите мундщуци и предпазители срещу хъркане

информация за продукта

SnoreRx Plus

Най-доброто като цяло

SnoreRx Plus

Цена:  $ 124

Тип на  мундщука : Устройство за напредване на долната челюст

За кого е най-добре:
 • Спящи, които предпочитат усещането за устройство за напредване на долната челюст
 • Траверси, които търсят персонализиран мундщук
 • Тези, чиито предпочитания за поставяне на челюстта варират от нощ до вечер
Акценти:
 • Регулира се на стъпки от 1 мм до 6 мм
 • Персонализирано прилепване чрез формоване на кипене и захапване
 • Пълно странично движение

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка на продукти против хъркане SnoreRx

SnoreRX Plus е усъвършенстван MAD, предназначен за формоване на кипене и захапване. Всеки SnoreRX е снабден с пластмасова дръжка, която лежи между горната и долната тави. Вместо да варите устройството в тенджера на плота си, оставете чаша вода да заври във вашата микровълнова фурна и след това поставете SnoreRX Plus – включената дръжка в комплекта – вътре в чашата. Уверете се, че цялото устройство е напълно потопено за точно 60 секунди. След изтичане на една минута, извадете SnoreRX с помощта на дръжката и го поставете директно в чаша чешмяна вода за две секунди. Сега ще бъдете готови да захапете устройството за 30 секунди, използвайки горните и долните си зъби.

SnoreRX предлага и пълни странични настройки за настройка. Двете страни на устройството разполагат с раздели с измервания от 1 мм до 6 мм, заедно със стрелка за посочване на текущата настройка. Притиснете горната тава от двете страни, за да регулирате нивото на напредване, като се уверите, че всяка страна е с една и съща настройка. Винаги изваждайте устройството от устата си, преди да го настроите. Според SnoreRX повечето потребители предпочитат настройки от 3 мм до 5 мм. Компанията препоръчва да се използва дадена настройка за поне три до пет нощи, преди да се адаптира към нова.

SnoreRX Plus има малко по-ниска цена от средната MAD. Устройството се предлага с 30-дневен пробен период, който включва пълно възстановяване на сумата, минус всички такси за доставка. SnoreRX предлага доставка до САЩ, Канада, Австралия и повечето страни от Европейския съюз.

VitalSleep

Най-ценно

VitalSleep

Цена:  $ 100

Тип на мундщука:  устройство за напредване на долната челюст

За кого е най-добре:
 • Хора, които предпочитат усещането за устройство за напредване на долната челюст
 • Траверси, които търсят персонализиран мундщук
 • Тези, чиито предпочитания за поставяне на челюстта варират от нощ до вечер
Акценти:
 • Регулира се на стъпки от 1 мм до 8 мм
 • Персонализиране на кипене и хапене
 • Предлага се в мъжки и дамски размери

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка за продукти против хъркане на VitalSleep

Следващият ни най-добър избор за мундщук за хъркане е VitalSleep, който предлага над средното персонализиране за MAD. VitalSleep е мундщук за кипене и ухапване, което означава, че горната и долната част са подплатени с ковък термопластичен материал. Сварете MAD в гореща вода, след това захапете термопласта, за да направите впечатление. Това гарантира, че VitalSleep ще отговаря на уникалните контури на вашите зъби и венци. (Превъртете надолу до ръководството на купувача, за да видите нашия поетапен процес за подготовка и формоване на мундщук за кипене и ухапване.)

В допълнение към прецизната форма, VitalSleep може да се регулира на стъпки от 1 милиметър (mm) до 8 mm. Това позволява на повечето хора да използват удобно устройството, независимо от това как е оформена долната им челюст. Към покупката е включен малък гаечен ключ за извършване на персонализации. VitalSleep предлага мъжки MAD, както и устройство за жени, което е приблизително 10 процента по-малко. Устройството е хипоалергенно и не съдържа латекс или бисфенол А (BPA) пластмаса.

Мъжки и дамски устройства VitalSleep се оценяват на $ 69,95 на брой, което прави тези MAD малко по-достъпни от средния модел. Компанията предлага безплатна доставка навсякъде по света и всички поръчки се изпращат същия ден; може да получите вашия VitalSleep по пощата само за два дни, но очаквайте по-дълго време на изчакване, ако живеете в селско или отдалечено място. Устройството е подкрепено от 60-дневен пробен период на сън и едногодишна гаранция. Сравнително, повечето конкурентни MAD се предлагат с по-кратки опити за сън и без никакво гаранционно покритие.

ZQuiet

Най-добра персонализация

ZQuiet

Цена:  $ 100

Тип на  мундщука : Устройство за напредване на долната челюст

За кого е най-добре:
 • Хора, които предпочитат устройства, които ръчно изнасят челюстта
 • Траверси, които търсят мундщук, който автоматично се настройва
 • Търсещи стойност
Акценти:
 • Дизайн на панти
 • Автоматично се приспособява към устата и челюстта без формоване
 • Комплектът се предлага с две устройства с различна степен на напредване на челюстта

Вземете 10% отстъпка, не е необходим код.

Следващият ни избор, ZQuiet, работи малко по-различно от обикновения мундщук за кипене и ухапване. Този MAD е оборудван с панта, свързваща горната и долната тави. След като поставите ZQuiet в устата си, устройството автоматично ще се приспособи към размерите на устата и челюстта ви без мухъл или персонализиране. Това прави устройството доста безпроблемно и лесно за използване удобно в сравнение с други мундщуци против хъркане. Без формата за кипене и ухапване ще се насладите и на по-лесни движения отстрани. Тънкият профил на устройството също така осигурява стабилен въздушен поток, за да ви помогне да дишате по-лесно.

Вашата покупка на ZQuiet включва две отделни устройства. Единият напредва челюстта ви с 2 мм, а другият – с 6 мм. Може да намерите един по-удобен от другия. Като алтернатива можете да използвате и двете, ако нивото на комфорт на вашето развитие на челюстта варира от нощ до вечер. ZQuiet е съставен изцяло от мека термопластика и не съдържа латекс или BPA пластмаса. Контейнерите за съхранение, за да поддържат устройствата чисти и хигиенни, са включени в покупката ви.

Комплектът ZQuiet от две части струва $ 79,95, което е разумна цена за MAD – особено ако използвате двете устройства взаимозаменяемо. Компанията предлага и 60-нощно изпитание за сън. ZQuiet препоръчва подмяна на устройствата на всеки шест месеца. ZQuiet ще доставя навсякъде в САЩ и до много международни локации. Предлагат се стандартна и ускорена доставка. Поръчките се изпращат в същия ден, ако са направени преди 11:00 ч. Източно стандартно време.

Добро утро решение за хъркане

Най-добро устройство за задържане на език

Добро утро решение за хъркане

Цена:  $ 90

Тип мундщук:  Устройство за задържане на език

За кого е най-добре:
 • Траверси, които предпочитат усещането за устройство за задържане на езика
 • Хора, които търсят компактен и лек мундщук
 • Хора с болки в челюстта и други състояния, които им пречат да използват MAD
Акценти:
 • Лек и компактен дизайн
 • Универсално прилягане без необходимост от настройка
 • Нежен към челюстта

Вземете 20% отстъпка с код: SLEEPFOUNDATION

Единственият TRD сред най-добрите ни предложения, Good Morning Snore Solution е изключително лек мундщук против хъркане. Проектирано за универсално прилепване, крушовидното устройство е снабдено с малък слот, който да пасва на езика ви. Нежното засмукване поддържа езика ви на място и предотвратява падането му в задната част на гърлото, което може да блокира дихателните пътища и е често срещана причина за хъркане. Поради тази причина, по-специално траверсите могат да се възползват от решението Good Morning Snore.

За най-добри резултати производителят предлага да се постави тънкият фланец на устройството между долната устна и зъбите и след това да се изсмуче въздух от бавния, докато прищипвате заоблената област с пръсти. Поставете езика си, докато спрете да стискате, след което отпуснете езика, за да запълните слота. Заоблената част ще излиза от устата, което може да затрудни заспиването на стомаха и някои потребители трудно преглъщат в началото. Въпреки това, много хъркащи изпитват по-малко нощни епизоди, като държат езика си на място, вместо да напредват челюстта си. За да извадите устройството, притиснете заоблената част и плъзнете езика си.

Решението за добро утринно хъркане и други TRD са подходящи за хора, които не могат да използват MAD. Те включват тези с протези, скоби или зъбни импланти, както и хора, които изпитват дисфункция на темпоромандибуларната става (TMJ) и други проблеми с болката в челюстта. TRD също могат ефективно да минимизират смилането на зъбите. Устройството за хъркане Good Morning струва около $ 90, но можете да закупите пакет от две части за $ 130. Този TRD е подкрепен от 30-нощно изпитание за сън.

Как да изберем мундщук или предпазител срещу хъркане

Най-важното съображение при избора на мундщук против хъркане (известен също като предпазител за уста) е дали предпочитате ръчното прогресиране на челюстта на MAD или задържането на езика на TRD. Тези устройства може да изискват период на настройка, когато се адаптирате към тяхното усещане, особено докато се опитвате да заспите.

Повечето продадени днес MAD и TRD без рецепта струват между $ 50 и $ 150 на брой. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да купите едно от тези устройства, за да определите кой тип (ако има такъв) ще е подходящ за Вас. Медицинските специалисти могат също да предлагат съвети и съвети относно модели, които работят най-добре.

Кой трябва да помисли за мундщук против хъркане?

Няма лечение за хъркане, но най-добрите помощни средства за хъркане значително ще намалят симптомите. Много хъркащи се възползват от използването на мундщук против хъркане. Хъркането засяга около 90 милиона възрастни в цялата страна. За повече от една трета от тези траверси хъркането е хроничен – ако не и нощен – проблем.

Хъркането обикновено се случва поради ограничен въздушен поток през дихателните пътища. Това може да се случи по различни причини. Ако мекото ви небце е относително дебело или виси малко по-ниско, тогава дихателните ви пътища ще бъдат по-тесни и хъркането е по-вероятно. Хроничната конгестия и други назални проблеми също могат да причинят хъркане. Наднорменото тегло или затлъстяването може да доведе до натрупване на допълнителна тъкан около дихателните пътища.

Друг често срещан виновник за хъркането е алкохолът. Ако пиете преди да заспите, гърлото ви може да се отпусне малко прекалено. Това може да доведе до падане на езика обратно в гърлото ви, блокирайки дихателните пътища. Мускулите на гърлото също могат да се отпуснат, ако сте прекалено уморени или сте лишени от сън. Освен това, спането на гърба ви оставя най-уязвими от хъркане, тъй като езикът е по-вероятно да блокира дихателните пътища.

Клиниката Майо отбелязва няколко допълнителни рискови фактора. Например мъжете са по-склонни да хъркат, отколкото жените. Семейната история на хъркането и / или сънната апнея също може да играе роля.

С течение на времето хроничното хъркане може да доведе до допълнителни усложнения. Те включват сънливост и умора през деня, промени в настроението и гневни изблици, затруднено фокусиране върху задачите и по-висок риск от участие в ПТП или на работното място. За тези, които имат проблеми с хъркането, свързани с апнеята, мундщуците MAD и TRD могат да намалят епизодите на хъркане всяка вечер. Тези устройства са много по-достъпни от операцията на горните дихателни пътища и други медицински процедури, използвани за лечение на хъркане. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да купите MAD или TRD, или или да опитате такъв за първи път.

Въпреки че са ефективни за мнозина, може да откриете, че мундщуците и предпазителите против хъркане не са подходящи за вас. Някои хора намират тези устройства за неудобни и дори понякога болезнени. Те също могат да бъдат неефективни при лечение на тежко хъркане от състояния като обструктивна сънна апнея.

Как работят мундщуците против хъркане?

Въпреки ефективността си срещу хъркането за мнозина, мундщуците против хъркане са доста прости устройства с малък брой отделни части. Начинът им на работа зависи от това дали мундщукът е MAD или TRD.

MADs са най-често срещаният тип мундщук против хъркане. Повечето имат термопластичен материал в горната и долната тава, където са предвидени да се поберат зъбите ви. Когато е изложен на вряща вода, термопластът ще омекне и ще можете да захапете и двете тави, създавайки персонализирана форма. Освен ако в инструкциите на устройството не е посочено друго, стъпка по стъпка процесът „кипене и хапене“ е както следва.

 1. Преди кипене опитайте мундщука, като меко захапете термопласта в горната и долната тави. Правилно прилепващото устройство трябва да се намира на няколко милиметра от устните ви.
 2. За някои устройства може да се наложи да отрежете краищата на горната и долната тави, за да може устройството да се побере правилно. За други тази стъпка няма да е необходима.
 3. Варете вода в тенджера на плота или в микровълнова чаша (в зависимост от указанията). След като водата заври, поставете съда с вода върху незагрята повърхност. Уверете се, че в контейнера има достатъчно вода, за да потопите напълно мундщука.
 4. Потопете мундщука в преварената вода за 30 до 60 секунди, в зависимост от указанията.
 5. В този момент може да се наложи да поставите мундщука в студена вода за няколко секунди, но повечето модели ще бъдат готови за формоване – макар че трябва да оставите термопласта да се охлади за момент, преди да го захапете.
 6. След като поставите устройството в устата си, захапете здраво с горните и долните си зъби. Термопластът трябва да се чувства топъл, но не прекалено горещ; ако последното, оставете го да се охлади още малко. Уверете се, че езикът ви притиска покрива на устата, докато го правите. Това помага за изсъхване на мундщука.
 7. Ако първата ви плесен е неуспешна, повторете тези стъпки. Термопластът трябва да омекне достатъчно, за да позволи многократни опити.

Ако приемем, че мухълът е успешен, MAD ще прокара челюстта ви поне с 1 мм, след като бъде поставен вътре в устата със зъби в горната и долната тава. Персонализируеми модели като VitalSleep и SnoreRX, изброени по-горе, могат да бъдат ръчно регулирани на стъпки от 1 мм, за да се осигури комфортно ниво на напредък. Други модели MAD, като ZQuiet, автоматично се регулират с помощта на гъвкава панта, която се адаптира към формата на челюстта и устата ви. Чрез напредване на челюстта напред, MAD могат да разширят дихателните ви канали, за да позволят по-лесно преминаване на въздуха и да намалят риска от хъркане.

TRD са малко по-ясни. Повечето TRD наподобяват залъгалките, използвани от бебета и кърмачета. Те са снабдени с фланци, които почиват на вътрешните гънки на горната и долната ви устна, заедно с отвор, където езикът пасва. Този отвор е доста тесен, за да насърчи засмукването, което държи езика близо до предната част на устата и далеч от задната част на гърлото. TRD обикновено са проектирани за универсално прилягане, така че няма да е необходимо да следвате инструкциите за кипене и хапене или да персонализирате техните настройки.

В следващия раздел ще сравним плюсовете и минусите на MAD и TRD

Видове мундщуци против хъркане: MADs срещу TRD

След като установихме как работят MAD и TRD, нека видим как тези мундщуци против хъркане се сравняват помежду си. MADs и TRDs имат потенциала да намалят епизодите на хъркане за траверси. Всяко устройство обаче носи различни предимства и недостатъци за траверси.

MADs

Професионалисти Минуси
 • Формирането с кипене и захапка създава персонализирано впечатление за горните и долните ви зъби
 • Много MAD могат да бъдат коригирани за различни нива на напредък
 • Усъвършенстването на челюстта позволява на потребителите да дишат през устата им доста лесно
 • Тъй като устройството не излиза от устата, MAD може да се използва с всяка позиция на сън
 • В допълнение към хъркането, MADs също могат да минимизират нощния бруксизъм (или скърцане със зъби)
 • Може да се изисква рецепта за някои модели MAD
 • Тези мундщуци носят повече потенциални странични ефекти, включително болка и скованост на челюстта, лигавене, сухота в устата
 • Някои траверси не трябва да използват MAD. Те включват хора с брекети, протези, зъбни импланти или с напукани или счупени зъби. Хората с TMJ и други проблеми с дискомфорта в челюстта също трябва да избягват MAD, тъй като те могат да влошат болката
 • Въпреки че все още се считат за достъпни за повечето купувачи, MADs са склонни да струват повече от TRD

TRD

Професионалисти Минуси
 • TRD са проектирани за универсално прилягане, така че няма да е необходимо да следвате стъпките за варене и захапване
 • В сравнение с MAD, TRD обикновено са по-леки и по-компактни
 • TRD не пречат на протези, скоби или зъбни импланти
 • Средно TRD струват по-малко от MAD
 • Поради универсалния си дизайн, повечето TRD не могат да бъдат персонализирани за определена настройка
 • За разлика от MAD, TRD не предотвратяват бруксизма, защото не разделят зъбите
 • TRD могат да ограничат дишането през устата
 • Страничните ефекти могат да включват сухота в устата и лигавене

Съображения за защитата на устата срещу хъркане

MAD и TRD постигат един и същ резултат – по-малко хъркане, в повечето случаи – използвайки напълно различни средства и механизми. Докато определяте кой тип накрайник против хъркане ще работи най-добре, вземете предвид следните фактори.

 • Персонализиране: MAD предлагат повече възможности за персонализиране. Повечето от тези мундщуци са модели за кипене и захапване с тави, съдържащи термопластмаса, което ви позволява да създадете персонализирана форма за вашите зъби. TRD не изискват или предлагат това ниво на персонализация. Повечето са с универсален дизайн, но някои модели се предлагат в различни размери, за да побират различни траверси.
 • Качествен материал: Повечето MAD и TRD са направени от силиконова смола, пластмаса или комбинация от двата материала. MAD за кипене и захапване могат да бъдат направени изцяло от формовани термопластични материали или просто да съдържат слоеве от този материал в горните и долните си тави. Повечето мундщуци против хъркане, произведени днес, не съдържат латекс или BPA пластмаса. Повечето устройства ще продължат между шест месеца и две години, преди да е необходима подмяна.
 • Комфорт: Някои траверси предпочитат усещането за прогресиране на челюстта на MAD пред задържането на езика на TRD. За други е точно обратното. Може да помислите и за двете, за да определите кое устройство е по-удобно – в този случай моделите с опити за сън вероятно са най-добрият залог. Изводът: попитайте Вашия лекар за MAD и TRD, за да научите за най-добрите си възможности и след това отидете от там.
 • Регулируемост: С някои MAD ще можете да регулирате до каква степен устройството напредва челюстта ви. Като използваме нашите най-добри снимки като примери, VitalSleep може да се регулира на стъпки от 1 мм до напредък от 6 мм, а SnoreRX може да се регулира със същите стъпки до 8 мм. Алтернативно, ZQuiet не може да се регулира ръчно; това устройство разполага с шарнирен механизъм, който автоматично се приспособява към устата на потребителите. TRD, по дизайн, не могат да бъдат коригирани.
 • Лесно почистване: За най-добри резултати препоръчваме да изплаквате накрайника си против хъркане в гореща вода след всяка употреба. Ако използвате MAD, трябва редовно да търкате горната и долната тави, за да предотвратите натрупването на бактерии. Някои марки предлагат собствени решения за почистване на своите MAD. Пастата за зъби и четката за зъби също могат да работят. Ако използвате TRD, не забравяйте да почистите вътрешността на отвора на езика. Много мундщуци против хъркане се доставят със защитни калъфи; ако не, уверете се, че устройството се съхранява в чиста среда, когато не се използва.

Колко скъпи са предпазителите за уста срещу хъркане?

Накрайниците против хъркане обикновено струват между 50 и 150 долара на брой. MAD са малко по-скъпи, със среден ценови диапазон от $ 75 до $ 150 на устройство. Повечето TRD струват $ 100 или по-малко. Безплатна доставка може да е налична или не, в зависимост от политиката за доставка на производителя, но обикновено се отпуска пълно възстановяване, ако се разреши връщане. Някои марки предлагат и предпазителите си за уста на отстъпка, ако закупите два или повече наведнъж.

$ 50 до $ 150 може да звучи скъпо за устройство, което по всяка вероятност ще трябва да бъде заменено в рамките на две години. Въпреки това, мундщуците против хъркане струват много по-малко от операцията на горните дихателни пътища и други медицински процедури, предназначени за лечение на симптоми на хъркане.

Често задавани въпроси за капачки за уста против хъркане

Безопасни ли са за всички?
Капаците против хъркане обикновено се считат за безопасни, но винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да опитате такъв за първи път.

Тъй като те физически напредват челюстта напред, MADs могат да доведат до разстройство на темпоромандибуларната става (TMJ), което се характеризира с болка в челюстта и околните мускули. MAD и TRD също могат да причинят болка и дразнене на зъбите и венците, особено ако устройството не е излято по поръчка.

Наложително е да поддържате чиста мундщука си против хъркане. Стерилизирайте с гореща вода след всяка употреба и редовно почиствайте устройството, за да предотвратите натрупването на вредни бактерии.

Преди да закупите устройство, внимателно проучете най-добрите модели от вашия списък, за да видите дали има известни дефекти или проблеми с безопасността, свързани с тези продукти. Можете също така да се обърнете към персонала за обслужване на клиенти, за да попитате за потенциални проблеми с безопасността.

Колко важно е сертифицирането и какво трябва да търся?
Според Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) MADs, TRD и други „интраорални устройства за хъркане и / или сънна апнея“ се считат за медицински изделия от клас II. Това означава, че те представляват известен риск за потребителите, тъй като те влизат в пряк контакт с тялото. Като такъв FDA регулира продажбата и разпространението на тези устройства. Мундщуците трябва да бъдат щателно тествани и доказани като ефективни, преди FDA да ги освободи за продажба. Всяко устройство, което купувате, трябва да носи етикет „разрешено от FDA“.

Имам ли нужда от рецепта?
Повечето мундщуци против хъркане могат да се продават на гише и не изискват рецепта. Въпреки това ще ви е необходима рецепта за някои модели MAD и TRD, както и някои усъвършенствани мундщуци по поръчка. Изискванията за рецепта, ако има такива, обикновено ще бъдат изброени на онлайн продуктовите страници за тези устройства.

Как работи монтажът по поръчка?
Повечето мундщуци MAD са предназначени за персонализиране на кипене и захапване. Просто потопете устройството във варена вода, за да омекотите термопласта в горната и долната му тави, след това извадете, охладете и захапете двата термопластични слоя. (Конкретните инструкции се различават в зависимост от модела.)

За по-скъпи мундщуци по поръчка може да бъдете помолени да направите термопластична форма у дома и да изпратите пробата до производителя, който след това ще произведе устройство, пригодено специално за вашите зъби и челюст.

Някои MAD (включително ZQuiet) използват панти и други механизми за автоматично приспособяване към устата ви, така че не е необходимо персонализиране. Тъй като TRD имат универсален дизайн, тези устройства обикновено не могат да се персонализират.

Мога ли да го нося със протези?
Ако носите протези, трябва да избягвате използването на предпазители за уста MAD. Тези устройства преместват физически челюстта напред. По този начин те могат да попречат на протезите – а в някои случаи и да ги изместят. MAD не се препоръчват и за хора, които имат зъбни импланти или разхлабени зъби. TRDs, от друга страна, не плесенят по зъбите и са напълно подходящи за протези (въпреки че първо трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да сте сигурни, че тези устройства са подходящи за Вас).

Предпазителите за уста предотвратяват ли бруксизъм (скърцане със зъби)?
MADs могат да предотвратят или поне да сведат до минимум скърцането през нощта. Тези устройства имат горна и долна тава за задържане и разделяне на зъбите. Ако приемем, че устройството е правилно монтирано, то ще запази горните и долните ви зъби на място и ще им попречи да влизат в контакт един с друг.

TRD не разделят зъбите и няма доказателства, че намаляват нощното смилане на зъбите.

Как да почистя мундщука си?
Инструкциите за почистване се различават в зависимост от модела, но ще искате да стерилизирате мундщука с гореща вода след всяка употреба. Редовно търкайте устройството с почистващ разтвор, за да предотвратите натрупването на бактерии. Също така ще искате да съхранявате мундщука в шкафа за баня или друго относително хладно място, където няма да бъде изложено на прекомерна топлина или влага. Много производители на MAD и TRD предлагат защитен калъф за своите устройства.

Предлагат ли производители на предпазители за устата връщане? Ами гаранциите?
Накрайниците против хъркане често се предлагат с пробен период от 30 до 60 нощи. Това ви позволява да използвате устройството поне един месец, преди да решите дали да го запазите или да го върнете за възстановяване на сумата. Таксите за доставка обикновено не подлежат на възстановяване.

Гаранциите са по-рядко срещани, но някои модели MAD и TRD са подкрепени от някаква гаранция на производителя. В повечето случаи гаранцията покрива устройството до една година.

Допълнителни решения и продукти за хъркане

Мундщуците MAD и TRD могат да бъдат много ефективни за някои траверси, но тези устройства може да не са подходящи за вас – особено ако имате тежко хронично хъркане. Други възможности за лечение на хъркането включват следното:

CPAP, BiPAP и APAP

Сънната апнея е състояние, което се характеризира с временна загуба на дъх през нощта, както и силно хъркане. Обструктивната сънна апнея (OSA) се причинява от физическо препятствие, блокиращо дихателните пътища, като език или ненормално натрупване на тъкани, докато централната сънна апнея (CSA) възниква, когато мозъкът не може да предава сигнали на мускулите, които насърчават дишането.

За хората със сънна апнея терапията с положително въздушно налягане (PAP) може да намали честотата и тежестта на техните епизоди през нощта. Тази терапия включва машина, която привлича външен въздух с помощта на вентилатор, овлажнява и притиска въздуха и след това го доставя на потребителя чрез свързващ маркуч и маска за лице, която покрива устата и / или ноздрите. Има три често срещани типа PAP терапия.

 • По време на непрекъсната терапия с положително въздушно налягане (CPAP), машината доставя въздух на потребителя си с една предписана скорост на налягане. CPAP е най-ефективен при лечение на OSA.
 • При двустепенна терапия с положително въздушно налягане (BiPAP) налягането се превключва между по-ниска скорост за вдишване и по-висока скорост за издишване, което може да улесни дишането за някои хора.
 • За разлика от другите две, автоматичното положително въздушно налягане (APAP) не следва фиксиран график за налягане. Вместо това машината регулира нивата на налягане въз основа на дихателните модели на потребителя. APAP може да бъде ефективен както за OSA, така и за CSA.

Машините за PAP терапия, овлажнители и маски за лице изискват лекарско предписание. Консултирайте се с вашия лекар, за да научите повече, ако имате симптоми на сънна апнея.

Алтернативни устройства

MAD и TRD не са единствените устройства, които можете да използвате за борба с хъркането. Друг пример е Provent, устройство, използвано основно за лечение на симптоми на сънна апнея. Provent се състои от два въздушни филтъра, поставени във всяка ноздра. Това относително неинвазивно устройство може значително да намали епизодите на хъркане, но ще ви е необходима лекарска рецепта, за да закупите Provent.

При по-тежки случаи на хъркане небната протеза на лифтинг може да бъде друг вариант. Тези протези се използват за лечение на палататофарингеална некомпетентност, състояние, характеризиращо се с трудности при затваряне на носните проходи при говорене или преглъщане. Това може да доведе до обструктивна сънна апнея, а заедно с това и до хронично хъркане. Както подсказва името, протезата издига мекото небце, за да разшири дихателните пътища и да насърчи по-добрата циркулация. Ще трябва да се подложите на медицинска процедура, за да бъде инсталирана протезата, така че това може да не е най-изгодният вариант.

Хирургия

Според клиниката Mayo, сериозното хъркане може да наложи хирургична процедура. Няколко процедури могат да се използват за смекчаване на симптомите на хъркане. Те включват увулопалатофарингопластика, по време на която хирурзите премахват тъкан от задната част на гърлото, за да разширят дихателните пътища. Подобна процедура, радиочестотна аблация на тъканите, включва сигнал с ниска интензивност, който намалява тъканта около небцето, гърлото и езика. Трети вариант е хирургията за напредване на челюстта на долночелюстната кост, която трайно премества горната и долната челюст.

Медицинските изследователи продължават да откриват нови методи за лечение. Едно от най-новите нововъведения е стимулация на хипоглосалния нерв. За тази процедура хирурзите по същество препрограмират нервите, които контролират движенията на езика ви, за да предотвратят запушване на дихателните пътища.

Операцията може да бъде много скъпа, дори със здравна застраховка. Трябва да разгледате някоя от тези процедури като последна мярка за лечение на хъркане.

Възглавница таванско помещение и регулируеми легла

Спящите на гърба са по-податливи на хъркане, отколкото тези, които използват други позиции за сън, защото езикът вероятно ще попадне в задната част на гърлото и ще блокира дихателните пътища. За някои траверси за гърба е необходимо повече таванско помещение (или дебелина), за да се повдигне главата и да се задържи езикът по-близо до предната част на устата. Ако главата ви има тенденция да пада твърде много назад на възглавницата ви, тогава трябва да помислите за по-дебела възглавница – или за различна позиция на сън.

Регулируемите легла също могат да бъдат от полза за хъркането на траверси. Тези легла могат да бъдат повдигнати или спуснати в главата и крака, което ви позволява да спите с повдигната глава, докато останалата част от тялото ви лежи на едно ниво с леглото. Недостатъкът: регулируемите легла могат да бъдат доста скъпи.

Корекции на начина на живот

Може да изпитате по-малко хъркане, като промените ежедневните и нощните си режими. Отслабването може значително да намали хъркането, тъй като затлъстяването или наднорменото тегло се считат за основни рискови фактори. Спирането на тютюнопушенето и намаляването на консумацията на алкохол – особено преди лягане – също може да ви помогне да намалите епизодите на хъркането.

Ако изпитвате хронично хъркане и обикновено спите по гръб, тогава трябва да помислите за страничното положение. Езикът е по-малко вероятно да падне в задната част на гърлото, докато лежите настрани. Можете също така да предотвратите запушване на дихателните пътища, като спите по корем, но тази позиция е свързана с повече болки и обикновено се обезкуражава.

И накрая, трикът за по-малко хъркане може да бъде по-сън. Ако си легнете, чувствайки се лишени от сън, мускулите около гърлото ви ще се отпуснат повече през нощта и потенциалът за запушване на дихателните пътища ще бъде много по-голям. Повечето възрастни трябва да спят поне седем до девет часа всяка вечер, включително през почивните дни.

често задавани въпроси

 • Какъв мундщук против хъркане е подходящ за мен?

  Най-добрият мундщук против хъркане (известен още като предпазител за уста) зависи от вашите лични предпочитания. Повечето предпазители за устата попадат в една от двете категории. Устройствата за напредване на долната челюст (MADs) имат горни и долни тави, проектирани да се поберат около зъбите ви и да преместят физически челюстта напред, което разширява дихателния проход и позволява преминаването на повече въздух.

  MAD често са предпазители за уста за „кипене и захапване“, изработени от термопластмаса. Собствениците ги варят във вода, след което захапват термопластика, за да създадат персонализирано впечатление. След като материалът се охлади и втвърди, MAD ще бъде готов за употреба. Други MAD са специално създадени с помощта на стоматологични отпечатъци на клиента, а някои по-късно могат да бъдат коригирани за ниво на напредък.

  Персонализираният характер на MAD ги прави много ефективни. Те също така позволяват на траверсите да дишат през устата си, а липсата на изпъкнали части означава, че тези предпазители за уста са съвместими с всяка позиция на сън. Въпреки това, MADs са свързани с по-голяма болка и скованост на челюстта, лигавене и други негативни странични ефекти. Много хора – включително тези с брекети или протези – няма да могат да ги използват и обикновено се изисква рецепта.

  Другият тип предпазител за уста срещу хъркане е устройството за задържане на езика (TRD), което е проектирано с фланци, прилепващи към устните ви, и малко отделение за езика. Отделението по същество засмуква езика на място, предотвратявайки го да падне обратно в гърлото – често срещан източник на тежко хъркане.

  TRD са по-леки и по-лесни за носене от MAD и не са свързани с толкова много неблагоприятни ефекти. Те също няма да попречат на протези или скоби и повечето не изискват рецепта. Въпреки това, TRD обикновено не могат да бъдат персонализирани и вместо това имат „универсален дизайн“, който ще обслужва някои траверси по-добре от други. Те също могат да ограничат дишането, като образуват уплътнение около устата.

 • Наистина ли мундщуците и предпазителите за уста спират да хъркат?

  Капачките за уста могат да бъдат много ефективни за лечение на тежко хъркане, особено модели по поръчка. Допълнителните средства обаче също могат да бъдат полезни. Например, спането по гръб и консумацията на алкохол преди лягане са две често срещани причини хората да хъркат. Избягването на задната позиция и въздържането от напитки в часовете преди сън може допълнително да облекчи хъркането, ако използвате предпазител за уста.

  Някои хора хъркат поради медицинско състояние, известно като обструктивна сънна апнея (OSA), което не само насърчава тежкото хъркане, но също така кара хората да се събуждат задушени или ахнали през цялата нощ. Докато предпазителите за уста могат да смекчат проблема с хъркането, CPAP или BiPAP машина обикновено е най-добрата форма на лечение за хора с OSA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *