Menu Close

Най-добрите тракери за сън

Някои дни се събуждате освежени. Други, като че ли изобщо едва си спал. Това, което разделя добрите нощи от лошите, не винаги е ясно, но инструментът за проследяване на съня може да даде ценна информация. Той следи вашите модели на сън за по-ясна картина на това колко качествен сън получавате. Можете да използвате тази информация, за да помогнете за оптимизиране на вашето сън.

Докато лабораторните тестове за сън обикновено проследяват модели директно чрез мозъчна активност, проследяващите съня разчитат на сензори за откриване на други физически признаци, като сърдечна честота и движение на тялото. Носещите устройства остават на траверса през цялата нощ за измерване на данни. Други тракери могат да почиват на матрака, под матрака или до леглото, за да събират ненатрапчиво информация. На практика всички проследяващи съня качват тези данни на устройство, което ги изпълнява чрез алгоритъм за анализ и показване на резултатите.

Ще подчертаем някои от любимите ни тракери за сън и ще споделим какво ги отличава. Ще продължим да обясняваме какво да обмислим, докато пазарувате, и ще отговорим на често задавани въпроси относно проследяващите съня.

Най-добрите проследяващи съня

 • Най-доброто общо – Fitbit Versa
 • Най-добра стойност – SleepOn Go2Sleep Tracker
 • Най-добрият специален инструмент за следене на съня, който не може да се носи – Tempur-Pedic Sleeptracker
 • Най-добра проследяваща подложка за сънWithings Sleep
 • Най-добрият носител на съня за сън за спортисти – Lintelek Fitness Tracker
 • Най-добрият тракер за сън за бегачи – Polar M430
 • Най-добрият инструмент за проследяване на съня за потребители на Apple – Beddit Sleep Monitor

информация за продукта

FitBit Versa

Най-доброто като цяло

FitBit Versa

Цена:  $ 160

Sleep Tracker Тип:  носим – часовник

За кого е най-добре:
 • Хора, които обичат да носят умен часовник
 • Тези, които искат фитнес тракер да записва ежедневни дейности, включително сън
 • Купувачи, търсещи други интелигентни функции
Акценти:
 • Здрави функции за проследяване на фитнес
 • Създаден за ежедневна употреба
 • 6-дневен живот на батерията

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка от продуктите FitBit

Fitbit е една от най-известните компании за фитнес тракер на пазара. Fitbit Versa съчетава популярното проследяване на здравето на марката с възможности за интелигентни часовници за удобна ежедневна употреба.

Създаден за постоянно проследяване на активността, Fitbit Versa следи сърдечната честота, което може да бъде полезно за анализ на съня ви. Освен това устройството разпознава, когато спите въз основа на движения. След това Fitbit Versa проследява модела на съня ви, за да прецени колко време сте прекарали заспали, будни и неспокойни. Можете също така да разгледате средните часове на сън, резултата от съня, графика на съня и етапите на сън, за да видите как те се променят с течение на времето.

Sleepers могат да се възползват и от други аспекти на Fitbit Versa, включително способността му да съхранява и възпроизвежда музика и подкасти. Потребителите също имат възможност да синхронизират Versa с близките съвместими устройства, за да получават сигнали и да имат достъп до избрани приложения.

В допълнение към проследяването на съня, Fitbit Versa може да играе тренировки, така че да можете да го следвате и да проследявате тренировката си в повече от 20 режима на упражнения. Тъй като е водоустойчив до 50 метра, той може да проследява и вашите плувни обиколки. Освен това Fitbit Versa може да се свърже с GPS на вашия телефон за информация за темпото и разстоянието. Устройството е оборудвано с Fitbit Pay, безконтактен метод на плащане.

Fitbit Versa има 6-дневен живот на батерията, но това може да варира в зависимост от употребата и други фактори. С възможностите за бързо зареждане на устройството, потребителите могат да получат до цял ден зареждане за 12 минути. Този интелигентен часовник има тънък, лек дизайн с алуминиев корпус на часовника и ненатрапчив външен вид. Всеки часовник се предлага с малки и големи ленти за удобно прилепване.

Versa използва технологията Bluetooth и е съвместима с много устройства с Android, iPhone и Windows, включително смартфони и компютри. Fitbit Versa отговаря на условията за 30-дневна политика на Amazon за връщане.

Sleepon Go2Sleep Tracker

Най-ценно

Sleepon Go2Sleep Tracker

Цена:  $ 129

Тип сън за проследяване:  носим – пръстен

За кого е най-добре:
 • Спящи, които искат задълбочени данни за здравето и съня
 • Купувачи, търсещи тракер в стил пръстен
 • Търсещи стойност
Акценти:
 • Носещият се силиконов пръстен тежи 6 грама
 • Предупреждава спящи за абнормни нива на сърцето и кислорода
 • Предоставя данни за близо десет различни показателя

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка за продуктите Sleepon

Go2Sleep Tracker от SleepOn предлага широк набор от данни за своята ценова точка. Той предоставя значително количество ценна информация за купувачите, които искат да научат повече за съня си и цялостното си здраве.

Тракерът е силиконов пръстен, който се синхронизира с телефона ви, за да предостави данни за сън, до които имате достъп в придружаващото го мобилно приложение. Преди лягане синхронизирате пръстена с телефона си и той следи почти десет различни здравни показателя, докато спите.

В допълнение към продължителността и качеството на съня, Go2Sleep Tracker измерва сърдечната честота, нивото на кислород в кръвта и състоянието на етапа на съня, заедно с други показатели за здравето.. Той също така ви предупреждава, ако усети, че нивото на насищане на кръвта ви с кислород е необичайно. Аларменият часовник на тракера използва вашите модели на сън, за да ви събуди по време на най-леката фаза на съня ви.

Приложението SleepOn е достъпно за потребители на Apple, Android, Windows и Mac и се синхронизира автоматично с приложението iOS Health за потребители на продукти на Apple. Приложението също така позволява на потребителите да следят навиците, които могат да повлияят на продължителността или качеството на съня им. Пръстенът изисква редовно зареждане и всички аксесоари за зареждане са включени. Купувачите имат 30-дневен прозорец за връщане и размяна, в който могат да получат пълно възстановяване. Клиентите носят отговорност за таксите за доставка в двете посоки. SleepOn подкрепя своя тракер с 1-годишна ограничена гаранция.

Tempur-Pedic SleepTracker

Най-добрият специален инструмент за следене на съня, който не може да се носи

Tempur-Pedic SleepTracker

Цена:  $ 299

Тип сън за проследяване:  не се носи – под матрак

За кого е най-добре:
 • Двойки
 • Траверси, които притежават Tempur-Pedic Ergo Smart Base
 • Купувачи, които не искат да носят устройство в леглото
Акценти:
 • Два сензора предоставят отделни данни и за двете траверси в леглото
 • Алармата ви събужда по време на най-леката фаза на съня ви
 • Работи с всякакви марки матраци

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка от продуктите на Tempur-Pedic

Sleeptracker Tempur-Pedic е сензор, който не може да се носи, който се плъзга под вашия матрак и се синхронизира със съответното приложение. Заедно с типичните показатели като етапи на сън, качество на съня и продължителност, той също така наблюдава обкръжението на вашата спалня. Сензорът измерва чистотата на въздуха, влажността, нивата на CO2 и температурата близо до леглото ви.

Тракерът струва значително повече от много други тракери за сън, но може да си струва цената за някои купувачи. Той има два сензора, които се плъзгат отделно под всяка страна на вашия матрак, което означава, че може да наблюдава данни за два различни траверса едновременно. Като се има предвид, че по същество това са два тракера за сън, общата цена може да си струва по-специално за двойки.

Той е съвместим с Apple, Android, Google Home устройства и Amazon Alexa. Sleeptracker работи с всякакви марки матраци. Въпреки това, траверсите, които имат Tempur-Pedic Ergo Smart Base, могат да се възползват от повече функции. Сензорът работи с интелигентната основа, за да регулира ъгъла на леглото, за да ограничи хъркането или други проблеми със съня.

Приложението разполага с AI треньор за сън, който работи с вас, за да подобри съня ви, като ви дава обратна връзка въз основа на вашите данни за съня, докато продължавате да го използвате. Въпреки че устройствата не могат да бъдат върнати, Tempur-Pedic предлага 1-годишна ограничена гаранция. Sleeptracker се предлага с всички необходими зарядни устройства и безплатни кораби в съседните САЩ

Сънсинг Сън

Най-добра проследяваща подложка за сън

Сънсинг Сън

Цена:  $ 96

Тип проследяване на съня:  не се носи

За кого е най-добре:
 • Спящи, които искат ненатрапчив тракер
 • Бюджетни купувачи
 • Тези, които подозират, че могат да имат сънна апнея, но се двоумят да си направят лабораторен тест
Акценти:
 • Подматрачен дизайн
 • Анализира сърдечната честота, хъркането и други данни
 • Генерира PDF за печат, който да споделите с Вашия лекар

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка от продуктите на Sleeping Sleep

Ниският профил на Withings Sleep му позволява ненатрапчиво да събира данни за преживяването ви от съня отдолу под матрака ви. Сензорите в устройството разпознават сърдечната честота, дишането и движението. Тези данни се обработват, за да се изготвят отчети за вашия цикъл на сън, сърдечна честота и дишане, с общ резултат на съня.

Устройството също така открива хъркане и прекъсвания в дишането. Той е предназначен да търси някои от признаците на сънна апнея. Сдвоен с приложението, Withings Sleep оценява сърдечната и гръдната активност, която може да е показателна за състоянието. Това може да ви помогне да установите дали това е потенциален проблем, който да решите с Вашия лекар.

Устройството комуникира със свързаното приложение чрез Wi-Fi и автоматично се синхронизира с приложението, за да прехвърля данни, когато сутрин станете от леглото. Приложението издава ежедневен отчет с бърз преглед на съня ви. Можете също така да генерирате PDF отчет, който да споделите с Вашия лекар.

Тъй като Withings Sleep се включва в стената, той не изисква зареждане. Sleep Withings е съвместим с други интелигентни устройства. Интеграцията If This Then That (IFTTT) ви позволява да го свържете със светлинни контроли, термостати, Alexa на Amazon и други устройства. Чрез свързването на тези интелигентни устройства можете да настроите осветлението и стайната си температура да се променят, когато влезете или излезете от леглото.

Withings Sleep е съвместим с най-често срещаните видове матраци, включително innerspring, пяна и латекс. Тестван е с модели с дебелина между 4 и 15 инча. Приложението трябва да бъде инсталирано на телефон или таблет за използване, тъй като системата не може да бъде настроена от компютър. Той е съвместим с iOS 10 и по-нова версия и Android 8.0 и по-нова версия. Предлага се с 1 година гаранция.

Lintelek Fitness Tracker

Най-добрият носител на съня за сън за спортисти

Lintelek Fitness Tracker

Тип сън за проследяване:  носим – маншет

За кого е най-добре:
 • Купувачи, които искат многофункционален тракер
 • Търсещи стойност
 • Спящи, които притежават смартфон Apple или Android
Акценти:
 • Предлага се в 14 цвята
 • Следи данните за съня и сърдечната честота
 • Свързва се с GPS на вашия смартфон за проследяване на тренировки

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка от продуктите на Lintelek

Lintelek Fitness Tracker е носим тракер, който предлага траверси разнообразни функции на разумна цена. В допълнение към данните за съня, това устройство е проектирано да измерва сърдечния ритъм на потребителите и да проследява упражненията, което го прави подходящ за спортисти и купувачи, които искат гъвкава опция.

Можете да използвате този тракер като самостоятелно устройство или да го сдвоите със смартфон на Apple или Android, за да получите достъп до по-сложните му функции. Когато сте свързани със съответното приложение, можете да преглеждате данни, които включват сърдечната честота и навиците ви за сън. Проследяващото устройство Lintelek групира фазите на съня ви в лек и дълбок сън, а също така наблюдава епизодите на будно състояние през нощта. В приложението можете също да видите дневната си графика на сърдечния ритъм, да проследявате калориите за дейности като бягане и колоездене, както и да го свържете с GPS, за да записвате разстояния по време на вашите тренировки.

Тракерът също така включва входящи повиквания и вибрации на съобщения, а екранът може да показва определени видове известия. Лентата е гъвкава, предлага се в 14 цвята и е проектирана да пасва на широка гама размери на китките. Lintelek е проектирал този тракер да бъде водоустойчив до 1,5 метра.

Потребителите могат да зареждат своя тракер с помощта на включения USB щепсел. Едно пълно зареждане обикновено трае до седем дни. Купувачите са обект на правилата за доставка и връщане на Amazon, но Lintelek подкрепя своя Fitness Tracker с 1-годишна гаранция.

 

Полярен M430

Най-добрият тракер за сън за бегачи

Полярен M430

Sleep Tracker Тип:  носим – часовник

За кого е най-добре:
 • Бегачи
 • Хора, които предпочитат подобен на часовник дизайн
 • Тези, които се занимават с фитнес
Акценти:
 • Анализът на сънния навик взема предвид субективните оценки
 • Проследяване на скоростта, разстоянието и маршрута за бегачите
 • Синхронизира с приложения за обучение

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка за продуктите на Polar

Въпреки че е проектиран с мисъл за бегачи, Polar M430 предоставя ценна информация за съня и фитнеса, която може да се хареса на почти всеки потребител.

Това устройство в стил часовник се побира на китката и показва времето. Мониторът непрекъснато измерва сърдечната честота, докато вграденият акселерометър засича движение, за да определи кога потребителят е заспал въз основа на движението на неговата недоминираща ръка.

Технологията Polar Sleep Plus анализира навиците ви за сън, продължителността и качеството, за да ви помогне да визуализирате и оптимизирате преживяването си в съня. Той не само помага за проследяването на общото ви време за сън, но също така определя прекъсванията и описва колко непрекъснат е бил сънят ви за по-пълен поглед върху цялостното ви представяне. Визуалните представи улесняват сравняването на разликите между нощите. Потребителите също се насърчават да въведат самооценка за подобрена обратна връзка, която отчита техните субективни оценки.

Бегачите и други спортисти могат да се възползват от многото фитнес предложения на Polar M430. Той следи сърдечната честота, изгорените калории и състоянието на възстановяване; включва интегриран GPS за проследяване на темпото, разстоянието и надморската височина; и предлага фитнес тест, за да прецени нивата на ефективност и да види как се променят. Усъвършенстваните функции за бягане включват личен и адаптивен план за обучение за удовлетворяване на индивидуалните цели и индекс за бягане, за да се види представянето във времето.

Потребителите могат автоматично да синхронизират данните си с услуги като Strava или TrainingPeaks и да имат достъп до тях чрез мобилни и настолни платформи. Устройството е съвместимо с iOS 12 или по-нова версия и Android 6 или по-нова с Bluetooth 4.0.

Polar M430 се предлага в малки и средни / големи размери и се предлага в бяло и черно. Polar предоставя 2-годишна гаранция.

Beddit 3 Sleep Tracker

Най-добър Tracker за заспиване за потребители на Apple

Beddit 3 Sleep Tracker

Цена:  $ 150

Тип проследяване на съня:  не се носи

За кого е най-добре:
 • Потребители на Apple
 • Тези, които се интересуват от потенциалните ефекти на средата им за сън
 • Спящи, търсещи коучинг и образование
Акценти:
 • Почива под монтирания лист
 • Анализира температурата, влажността и други фактори
 • Осигурява поставяне на цели и насоки

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка от продуктите на Beddit

Beddit Sleep Monitor е меко, ултра тънко устройство, което лежи под монтирания лист. Той се свързва с приложение за iOS, за да качва данни за цялостен поглед върху нощното ви сън.

Този тракер наблюдава множество фактори, включително сърдечната честота, дишането и времето за сън. Освен това той анализира температурата и влажността на помещението, за да разбере как факторите на околната среда могат да повлияят на съня ви. Ако предоставите на приложението Beddit Sleep Monitor достъп до микрофона на вашия iPhone, той може също така да открие хъркането и да представи свързани данни в резултатите от ежедневния сън.

Всяка сутрин известие предоставя незабавна обратна връзка за това как сте спали предната вечер. Пълният анализ на съня включва общо време за сън, лягане, време за заспиване, време будно, време далеч от леглото, време за събуждане и ефективност на съня. Можете също така да видите графики, които показват времето за сън през последните 7, 30 или 90 дни, за да видите напредъка си и да потърсите тенденции.

Потребителите могат да задават цели за сън в приложението и да получават съответни указания. Съветите за сън в приложението също имат за цел да помогнат на потребителите да си почиват по-добре. Напомнянията за лягане ви подсказват леко, за да ви насърчат да заспите в разумен час.

Приложението е съвместимо с iPhone, iPad и iPod touch и изисква iOS 12.0 и watchOS 4.3 или по-нова версия. Чрез Apple Watch потребителите могат да получават известия за отчети, побутвания и напомняния за лягане. За захранване, Beddit Sleep Monitor трябва да бъде свързан към вашия iPhone или друг източник на захранване, докато се използва. Устройство с активиран Bluetooth също трябва да е в стаята, за да получава данни в реално време, докато спите.

Мониторът за сън Beddit трябва да работи с повечето матраци, но водни легла и отопляеми матраци може да направят резултатите по-малко точни.

Какво е Sleep Tracker?

Проследяващият съня е устройство, което наблюдава един или повече аспекти, които отразяват вашите модели на сън, навици, етапи, качество и / или продължителност. Това измерване е индиректно, като се разчита на по-лесно откриваеми физически сигнали на съня, вместо да се основава на мозъчната активност и движението на очите, както правят някои официални медицински тестове.

Повечето проследяващи съня разглеждат сърдечната честота и честотата на дишане, които са тясно свързани със етапите на съня. Освен това проследяването на дишането може да помогне да се покажат потенциални проблеми с дишането, като хъркане и сънна апнея. Много тракери използват и малко вградено устройство за откриване на движение, наречено акселерометър, за да преценят колко се движите, докато спите, като по този начин анализират времето и качеството на съня.

Някои проследяващи съня могат да използват микрофон за улавяне на хъркане, шум от движение и околен шум, за да преценят колко добре спите. Други съдържат термометър, за да предоставят данни за това как стайната температура може да повлияе на съня ви.

Предлагат се носени и непоносими тракери за сън. Въпреки че обикновено си приличат по какъв тип данни събират, те могат да използват различни методи за това. Тъй като носимото устройство докосва тялото, то може да наблюдава по-директно сърдечната честота, дишането и движението. Много устройства, които не се носят, почиват върху или под матрака и наблюдават вибрациите, за да събират данни. Докато са добре калибрирани, всяко устройство трябва да улавя ценна информация.

Веднъж събрани, проследяващите устройства обикновено обработват данните за съня чрез алгоритъм и ги показват в приложение, така че потребителите да могат лесно да преглеждат историята си, да оценяват колко добре спят и да търсят области за подобрение. Някои приложения могат също да предоставят предложения за подобряване на качеството на съня въз основа на техните констатации.

Как да изберем инструмент за проследяване на съня

Всеки инструмент за проследяване на съня има различни функции и потенциални ползи, така че коя опция е подходяща за вас, зависи от вашите лични нужди, предпочитания и предназначение. Фокусирането върху конкретни критерии може да улесни преценяването на вашите възможности.

Какво да имате предвид при закупуването на Tracker за заспиване

Ще разделим някои от най-важните неща, които трябва да търсите при закупуване на инструмент за проследяване на съня. Въпреки че всички тези фактори имат значение до известна степен, някои може да не са високи приоритети за вас. Оценяването на това, което искате в тракера, може да ви помогне да усъвършенствате най-важните аспекти.

Проследяване на съня: Проследяващите съня събират масив от данни, които могат да включват сърдечна честота, вариабилност на сърдечната честота, дишане, хъркане, будно време, време за сън, прекъсвания на съня и телесна температура. Някои може също да наблюдават стайна температура, влажност, ниво на шум и светлина. Тъй като тракерите се различават по фактори, свързани със съня, които откриват, купувачите трябва да обърнат внимание на конкретните подробности за продукта, за да намерят опция, която да събира информацията, която ги интересува най-много.

Анализ на съня: Анализът на съня използва данните от проследяването на съня, за да се задълбочи по-дълбоко в качеството и моделите на съня. Те могат да предоставят подробни графики, за да ви покажат как се е променил сънят ви с течение на времето, да наслоят множество набори от данни, за да ви покажат как са свързани различни фактори, и да ви предоставят дневен резултат за съня. Носимите тракери също могат да свържат нивата на ежедневната ви активност с качеството и продължителността на съня ви.

Стойност: Общата стойност на следене на съня отчита повече от цената. Това също зависи от неговата използваемост, характеристики, комфорт и как влияе на живота ви. Например, скъп инструмент за проследяване на съня, който предоставя полезна информация, за да ви помогне да спите по-добре, може да бъде по-добра стойност от по-достъпна опция, която дава ограничена, неприемлива информация. Когато оценяват цената, купувачите трябва също да вземат предвид дали тракерът е еднократна покупка или ще правят месечни разходи. Много тракери идват с безплатни приложения, което ги прави еднократни разходи. Други изискват месечен абонамент, който може да струва повече, ако планирате да продължите да използвате тракер за заспиване в дългосрочен план.

Интелигентна аларма: Събуждането от дълбок сън обикновено е по-трудно от събуждането от лек сън. Интелигентните аларми ви позволяват да зададете определен прозорец, през който трябва да се събудите. След това тракерът анализира данните ви за сън и оценява кога спите леко, за да ви събуди в точния момент. Носимите устройства могат да имат и безшумна аларма, която вибрира, вместо да издава силен шум, което може да е идеално за партньори, които трябва да се събудят по различно време.

Комфорт: За повечето траверси комфортът е от първостепенно значение. Това е особено важно при носещите устройства, тъй като те обикновено осъществяват директен контакт с кожата. Повечето тракери за носене се предлагат в различни размери, така че обръщането на внимание на поставянето трябва да ви помогне да гарантирате, че вашето устройство за носене не е нито прекалено стегнато, нито прекалено свободно. Устройствата, които почиват на или под матрака, обикновено са доста тънки, така че едва ли ще ги забележите. Ако обаче сте склонни да усещате и най-малката бучка на повърхността на съня си, може да помислите за размерите на устройството, за да намерите възможно най-тънката опция.

Живот на батерията: Ако планирате да използвате вашия тракер за сън само за сън, животът на батерията може да не е от съществено значение, тъй като повечето са проектирани да издържат поне през нощта. Ако обаче планирате да носите устройство денонощно за наблюдение на активността, може да е важно да прецените колко дълго може да мине между зарежданията. Повечето фитнес тракери и часовници трябва да се зареждат на всеки няколко дни. Купувачите също трябва да са наясно, че нощните тракери и тези, които почиват на или под матрака, обикновено работят чрез външен източник на енергия, което означава, че може да се наложи да бъдат включени през нощта.

Дисплей и приложения: Повечето следи за заспиване използват приложение за качване, анализ и показване на данни. Преди да закупят тракер, купувачите трябва да се уверят, че приложението е съвместимо с техния телефон, таблет или друго устройство. Тъй като приложението е неразделна част от опита за проследяване на съня, може също да погледнете описанието и отзивите в App Store или Google Play, за да решите дали интерфейсът ще ви хареса.

Други функции: Проследяващите съня често се предлагат с допълнителни функции, като проследяване на фитнес, GPS, обучение и интеграция с други приложения. Тези компоненти могат да направят вашето устройство по-гъвкаво, проницателно или удобно, но те също могат да увеличат цената.

Какъв тип инструмент за проследяване на съня да избера?

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при избора на тракер за сън и всеки тип има потенциални предимства и недостатъци. Най-добрият тип инструмент за проследяване на съня ще бъде този, който най-точно отговаря на вашите цели, нужди и предпочитания. Предлагат се няколко стила:

 • Часовници: Два стила за проследяване на съня използват подобен на часовник дизайн: интелигентни часовници и китки. Умните часовници обикновено имат по-широк набор от възможности, включително получаване на известия и сигнали, проверка на приложения и осъществяване или приемане на повикване. Гривните също се побират около китката като часовник, но могат да имат или да нямат вграден дисплей. Както часовниците, така и гривните също обикновено имат функции за проследяване на фитнес.
 • Пръстени: Пръстените за проследяване на съня имат вградени сензори отвътре, за да събират данни ненатрапчиво, докато спите. Повечето тракери в стил пръстен също могат да се използват за наблюдение на физическата активност.
 • Други носими: Докато часовниците, китките и пръстените са най-често срещаните стилове за носене на устройства за сън, други опции също са на разположение. Те включват дизайни на лента за глава и маски за очи, някои от които имат усъвършенствана технология, която не се среща в други носими устройства, като например наблюдение на мозъчната активност или движенията на очите.
 • Под матрак: Устройствата за проследяване под матрака извеждат данни за съня въз основа на вибрации. Те обикновено са тънки и ненатрапчиви, което ги прави подходящи за хора, които искат да следят съня си, без да носят устройство в леглото. Повечето опции под матраци работят с повечето матраци на пазара, макар че те може да не са съвместими с изключително дебели модели или водни легла.
 • Умни матраци: Някои интелигентни матраци включват технология за проследяване на съня. Тези усъвършенствани легла обикновено имат и други функции, които могат да помогнат за оптимизиране на съня, като регулируема твърдост и контрол на температурата.

Често задавани въпроси за следене на съня

Колко точни са проследяващите съня?

Всеки тракер за сън е уникален и точността варира в зависимост от дизайна и технологията. За повечето потребители проследяващите съня могат да помогнат за насърчаване на общото благосъстояние и по-добрата хигиена на съня. Колко точни са те, донякъде не е решено в рамките на научната общност, въпреки че по-сложният хардуер и софтуер биха могли да осигурят надеждна обратна връзка. Трябва също да се отбележи, че инструментът за проследяване на съня не е заместител на медицинската оценка, особено за по-възрастните пациенти и тези с хронични заболявания.

През последните няколко години технологиите са изминали дълъг път. Въпреки че липсват подкрепящи доказателства за широко разпространената точност на тракерите, изследванията до момента са обещаващи. Например, някои данни показват, че мултисензорният тракер може да предостави прозрение, което е доста близко до това на теста на полисомнография (PSG).

За да намерят най-точния инструмент за проследяване на съня, купувачите може да потърсят информация за производителя за това как устройството е било валидирано. Много тракери се сравняват директно с лабораторни тестове за сън, които са златният стандарт в мониторинга на съня. Тези опции може да са по-точни от тези, които са подложени на по-малко обширно тестване.

Как интелигентните часовници проследяват съня?

Умните часовници обикновено проследяват съня, като събират информация от вградени сензори и интерпретират данните чрез алгоритъм. Те обикновено разчитат предимно на движенията и сърдечния ритъм за своите оценки, така че интелигентните часовници често са по-ограничени във възможностите си за проследяване на съня, отколкото устройства, проектирани специално за сън. По-напредналите проследяващи съня често събират други подходящи данни, включително дишане и хъркане. Някои също така откриват стайни температури, нива на шум и допълнителни фактори, които могат да повлияят на качеството на съня.

Как да почистя проследяването на съня си?

Начинът на почистване на вашия тракер за сън ще зависи от неговите материали и конструкция, така че е важно да следвате инструкциите на производителя за грижи. Някои проследяващи съня имат подвижни капаци, които могат да се измият, докато други могат просто да се избършат с влажна кърпа или да се почистят внимателно с алкохол. Следването на инструкциите на производителя може да помогне да се избегне повреда на сензорите, която може да застраши точността на резултатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *