Menu Close

Сравнете помощните средства за сън

Медицински отказ от отговорност: Съдържанието на тази страница не трябва да се приема като медицински съвет или да се използва като препоръка за някакво конкретно лекарство. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да вземете някакво ново лекарство или да промените настоящата си доза.

 

Проблемите със съня са често срещано явление в Америка, като около 35% от възрастните не успяват да получат препоръчаното количество сън на вечер. За да се опитат да получат по-добра почивка, много хора приемат помощни средства за сън, които включват лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и хранителни добавки.

CDC съобщава, че повече от 8% от възрастните казват, че са използвали средства за сън няколко пъти през предходната седмица. С толкова много налични видове лекарства, много хора се борят да сравняват помощните средства за сън и да знаят кое може най-добре да им помогне да спят.

В крайна сметка всеки помощник за сън предлага потенциални ползи и крие определени рискове. Този задълбочен поглед върху различните видове помощни средства за сън и как работят те е създаден, за да ви помогне да разберете възможностите си. С тази информация можете да говорите с Вашия лекар, за да определите най-доброто средство за сън във вашия случай и да се уверите, че го приемате безопасно.

Как избирате най-добрата помощ за сън за вас?

Работата в тясно сътрудничество с Вашия лекар е най-добрият начин за сравнение и избор на помощно средство за сън. Здравният специалист може да препоръча най-доброто лекарство за сън за вашата ситуация, като отчита фактори, включително:

 • Симптомите и причината за вашите проблеми със съня
 • Вашата възраст и цялостно здравословно състояние, включително други медицински състояния
 • Други лекарства, които приемате

Независимо дали обмисляте лекарства с рецепта, лекарства без рецепта или хранителни добавки, Вашият лекар може да обясни потенциалните ползи и рискове и да помогне да сте сигурни, че приемате правилната доза в точното време на нощта.

Американската академия по медицина на съня (AASM) е медицинско дружество, което организира експертни панели, за да помогне за насочване на лечението при проблеми със съня. Препоръките на AASM за лекарства за сън предлагат полезна информация за помощните средства за сън при безсъние, но Вашият лекар може най-добре да обясни как тези препоръки се прилагат при Вашите индивидуални обстоятелства.

В някои случаи най-добрият помощник за сън може изобщо да не е лекарство. Немедикаментозното лечение, като тип консултиране, наречено когнитивно-поведенческа терапия за безсъние (CBT-I) или фокус върху хигиената на съня, често може да улесни заспиването. Тези подходи могат да се комбинират с лекарства като част от плана за по-добър сън в дългосрочен план, без да се разчита на помощни средства за сън.

Рецепти за сън при безсъние

Лекарствата за сън, отпускани с рецепта, се предлагат само в аптека и за да ги получите, трябва да имате рецепта от Вашия лекар.

Безсънието се случва, когато човек не може да заспи или да заспи, дори когато има шанс да го направи. Това е най-често срещаното разстройство на съня и много помощни средства за сън са предписани за лечение на безсъние.

Могат да се използват няколко вида лекарства. Въпреки че са химически различни, те имат много подобни ефекти и потенциални странични ефекти. Следващите раздели разглеждат видовете лекарства, отпускани с рецепта за безсъние, за да ви помогнат да сравните възможностите си.

Z Наркотици

„Z наркотиците“ са вид седативно-хипнотични лекарства, които карат хората да се чувстват сънливи. Имената на лекарствата имат буквата Z, което е начинът, по който те получават това неформално име.

Специфични Z лекарства, одобрени за лечение на безсъние: золпидем, езопиклон, залеплон

Показана употреба: Z лекарствата са одобрени от FDA за краткосрочна терапия при безсъние. Някои Z лекарства могат да помогнат както при заспиване, така и при сън през нощта, но едното работи само за заспиване.

Z-Име на лекарството Обща марка (марки) FDA одобрен за безсъние Препоръчва се AASM за заспиване? Препоръчва се AASM за задържане?
Золпидем Ambien, Edluar, Zolpimist Да Да Да
Езопиклон Лунеста Да Да Да
Залеплон Соната Да Да Не

Странични ефекти и предпазни мерки

 • Сънливост през деня: Някои хора съобщават за продължителни ефекти върху умствената функция, които продължават до следващия ден. Това може да причини сънливост или забавено мислене и може да създаде риск за дейности като шофиране.
 • Когнитивно увреждане: В допълнение към заспиването на някого, Z лекарствата могат да причинят загуба на равновесие и намалена умствена бдителност, което може да направи някой склонен към падания или друго неволно нараняване.
 • Зависимост: Хората могат да се пристрастят към Z лекарства, което ги кара да ги приемат по-дълго или с по-високи дози от посочените.
 • Оттегляне: Внезапното спиране на приема на Z лекарства може да причини симптоми на отнемане, включително влошен сън, както и физически ефекти, нарушено мислене и промени в настроението.
 • Ненормално мислене и поведение:   Някои хора участват в странно поведение, докато са частично заспали, след като са взели Z наркотици. Някои от тези поведения, като опити за шофиране на кола, могат да бъдат опасни.
 • Влошаване на депресията: Някои хора с депресия установяват, че техните симптоми са по-лоши, когато приемат Z лекарства.
 • Алергична реакция: Тези реакции са редки, но когато се появят, те могат да бъдат сериозни и да предизвикат анафилаксия.

Кой не трябва да използва Z наркотици

Когато се приемат при подходящо време и доза, Z лекарствата са безопасни за повечето хора. Възрастните възрастни, които са изложени на по-висок риск от падания, трябва да внимават преди да приемат Z лекарства.

Проучванията установяват, че жените често са по-засегнати от мъжете от една и съща доза от тези лекарства, което увеличава риска от увреждане на следващия ден. Поради тази причина жените се консултират с фармацевта си за предписаната им доза и информират лекаря си, ако имат някакви трайни ефекти от тези лекарства сутрин.

Тези помощни средства за сън не трябва да се комбинират с алкохол, опиати или други лекарства за болка. Като цяло успокоителните не трябва да се комбинират. Това може да доведе до влошаване на дихателната функция.

Антагонисти на рецептора на орексин

Антагонистите на орексиновите рецептори са по-нов клас лекарства, които предизвикват сън, като влияят на цикъла сън-будност. Те постигат това чрез намаляване на производството на орексин, химично вещество в мозъка, което причинява бдителност.

Специфични антагонисти на рецептора на орексин, одобрени за лечение на безсъние: Суворексант, лемборексант

Показана употреба: Антагонистите на орексиновите рецептори са одобрени от FDA за лечение на безсъние, свързани както с настъпването на съня, така и с поддържането на съня. AASM обаче не препоръчва тези лекарства за помощ при заспиване.

Име на лекарството антагонист на рецептора на орексин Обща марка (марки) Одобрена от FDA за безсъние? Препоръчва се AASM за заспиване? Препоръчва се AASM за задържане?
Суворексантмени Белсомра Да Не Да
Лемборексант Дейвиго Да

Когато препоръките на AASM бяха публикувани през 2017 г., те не споменаха лемборексант, който не беше одобрен от FDA до края на 2019 г. Въпреки че AASM няма препоръка за или против лемборексант, последните проучвания показват, че той може да помогне както при настъпване на съня, така и при сън поддръжка.

Странични ефекти и предпазни мерки

 • Сънливост през деня: сънливостта от антагонистите на орексиновите рецептори може да продължи до следващия ден, което може да бъде проблематично при работа с моторно превозно средство или тежка техника.
 • Когнитивно увреждане:   Драматичното намаляване на бдителността може да повлияе на баланса или мисленето, повишавайки риска от случайни наранявания и падания.
 • Зависимост: Приемът на агонисти на орексиновите рецептори може да формира навик и съществува риск от злоупотреба с тези лекарства.
 • Оттегляне: Симптомите на безсънието могат бързо да се върнат, ако внезапно спрете приема на антагонисти на орексиновите рецептори.
 • Ненормално мислене и поведение: Странни действия, предприети при частичен сън, могат да възникнат след прием на антагонисти на орексиновите рецептори. Тези действия могат да бъдат доброкачествени или опасни, като например опит за шофиране на кола.
 • Влошаване на депресията: Някои хора, които имат разстройства на настроението, откриват, че техните симптоми могат да се влошат при антагонистите на орексиновите рецептори.
 • Алергична реакция: Много малко хора имат алергии към тези лекарства, но е възможен неблагоприятен отговор.

Кой не трябва да използва антагонисти на орексиновите рецептори

Когато се приемат за предписания период от време и в правилната доза, тези лекарства обикновено са безопасни за здрави възрастни. Възрастните възрастни и хората, изложени на риск от падане, трябва да вземат тези средства за сън с повишено внимание.

Мехатонинов рецепторен агонист

Агонистът на мелатониновия рецептор е лекарство, което увеличава количеството мелатонин в организма. Мелатонинът е хормон, който се произвежда естествено в отговор на тъмнината. Мелатонинът помага на организма да регулира вътрешния си часовник, известен още като неговия циркаден ритъм.

Специфични агонисти на рецепторите на мелатонин, одобрени за лечение на безсъние: Ramelteon

Показана употреба: Ramelteon е одобрен от FDA за лечение на безсъние, свързано с първоначално заспиване.

Име на лекарството агонист на рецептора на мелатонин Обща марка (марки) Одобрена от FDA за безсъние? Препоръчва се AASM за заспиване? Препоръчва се AASM за задържане?
Рамелтеон Розерем Да Да Не

Странични ефекти и предпазни мерки
Ramelteon обикновено се понася добре. Въпреки че може да причини някои подобни странични ефекти, рискът обикновено е по-нисък, отколкото при други лекарства за сън с рецепта.

 • Сънливост през деня: Ефектите на рамелтеон могат да продължат до следващия ден. Намалената бдителност може да повиши риска от автомобилни катастрофи или други произшествия.
 • Когнитивно увреждане: Мисленето може да се забави след прием на рамелтеон. Той може също да повлияе на координацията, потенциално допринасяйки за риска от падания или други наранявания.
 • Ненормално мислене и поведение: Макар и по-рядко, отколкото при някои други лекарства за сън, някои хора могат да се впуснат в странно поведение, като например ходене на сън или опит да управляват колата си, докато са частично заспали.
 • Влошаване на депресията: Някои хора, които имат депресия, могат да открият, че техните симптоми са по-лоши при Ramelteon.
 • Алергична реакция: Въпреки че е необичайна, възможно е да има остра алергична реакция към рамелтеон.

Кой не трябва да използва агонисти на мелатониновите рецептори

Повечето хора могат да използват рамелтеон безопасно. Не трябва да се използва от хора с безсъние за поддържане на съня и трябва да се използва с повишено внимание при хора, които имат други здравословни състояния, които могат да бъдат засегнати от това лекарство.

Бензодиазепини

Бензодиазепините са успокоително-хипнотични лекарства, които действат чрез забавяне на мозъчната активност, за да ви сънят. Тези лекарства са сред най-ранните лекарства с рецепта за безсъние, но по-новите лекарства сега са по-склонни да се използват като начална терапия. Понякога наричани накратко „бензос“, бензодиазепините могат също да се използват при тревожни разстройства и гърчове.

Специфични бензодиазепини, одобрени за лечение на безсъние: темазепам, триазолам, естазолам, квазепам, флуразепам

Показана употреба: Бензодиазепините са одобрени за краткосрочна употреба, обикновено с продължителност 7-10 дни, за лечение на безсъние. AASM препоръчва някои бензодиазепини само за подпомагане на заспиването, докато други могат да помогнат за заспиване и да заспят.

Име на лекарството за бензодиазепин Обща марка (марки) Одобрена от FDA за безсъние? Препоръчва се AASM за заспиване? Препоръчва се AASM за задържане?
Темазепам Restoril Да Да Да
Триазолам Халсион Да Да Не
Естазолам ProSom Да Не Не
Куазепам Дорал Да Не Не
Флуразепам Далмане Да Не Не

Странични ефекти и предпазни мерки

 • Проблеми с дишането: Бензодиазепините могат да увредят дишането и да носят специално предупреждение от FDA за потенциално животозастрашаващи опасности при използването на тези лекарства заедно с опиоидни лекарства, алкохол или някои улични наркотици.
 • Сънливост през деня: Някои хора откриват, че все още са гроги на следващия ден след прием на бензодиазепини. Тези лекарства могат да останат във вашата система в продължение на много часове, което може да доведе до траен ефект, особено при по-високи дози. Дневната сънливост може да повлияе на умствената функция и времето за реакция, представлявайки особен риск за шофиране или работа с тежки машини.
 • Когнитивно увреждане: Бензодиазепините могат да повлияят на мисленето и могат да накарат хората да се чувстват замаяни или объркани. Това може да повиши риска от инциденти или падания.
 • Зависимост: Тези лекарства формират навици, което означава, че можете да станете зависими от тях.
 • Оттегляне: Когато спрете да приемате бензодиазепини, проблемите със съня могат да се повторят или да се влошат. Физически, когнитивни и емоционални ефекти могат да възникнат, ако внезапно спрете да приемате тези лекарства.
 • Ненормално мислене и поведение: Седативните хипнотици като бензодиазепини могат да причинят странни мисли или поведения, включително халюцинации или дори сложно поведение като ходене на сън или опит за шофиране, докато сте частично заспали.
 • Влошаване на депресията: Някои хора могат да получат влошаване на симптомите на депресия, когато приемат бензодиазепини.
 • Алергична реакция: Макар и рядко, някои хора имат тежки алергични реакции, които могат да повлияят на дишането.

Кой не трябва да използва бензодиазепини

Бензодиазепините обикновено не се препоръчват за възрастни хора поради риск от когнитивни нарушения, които могат да доведат до инциденти или падания.

Поради техния потенциален ефект върху дишането, бензодиазепините се използват по-рядко при хора, които имат обструктивна сънна апнея. Бензодиазепините не трябва да се използват от пациенти, които също приемат опиоидни лекарства.

Антидепресанти

Антидепресантите лекуват депресията на разстройството на настроението. Тъй като тези лекарства могат да имат седативен ефект, те също са били използвани като помощни средства за съня.

Специфични антидепресанти, одобрени за лечение на безсъние: Доксепин

Показана употреба: Само един антидепресант е одобрен от FDA специално за безсъние и AASM препоръчва използването му само за подпомагане на хората да спят през нощта.

Други лекарства, одобрени от FDA за депресия, могат да бъдат предписани при безсъние, въпреки че не са специално одобрени за това. Това е известно като употреба извън етикета и някои лекарства, които могат да се използват по този начин, са тразодон, амитриптилин и миртазапин.

AASM не препоръчва някой от тези или други антидепресанти за употреба извън етикета при лечение на безсъние. Преглед на изследването установи, че липсват строги доказателства за безопасността и ефективността на повечето антидепресанти, когато се използват за лечение на проблеми със съня.

Име на антидепресанта Обща марка (марки) Одобрена от FDA за безсъние? Препоръчва се AASM за заспиване? Препоръчва се AASM за задържане?
Доксепин Silenor Да Не Да

Странични ефекти и предпазни мерки

 • Мисли за самоубийство: FDA предупреждава, че някои хора на възраст под 24 години, които са приемали доксепин или други антидепресанти, са се увеличили в мислите за самоубийство.
 • Когнитивно увреждане: Намаляването на бдителността от антидепресантите може да попречи на мисленето и баланса на човека.
 • Ненормално мислене и поведение : Атипично поведение, което се случва при частичен сън, може да възникне при прием на антидепресанти при безсъние. Това поведение може дори да бъде животозастрашаващо, ако включва експлоатация на кола или извършване на друга рискована дейност.
 • Ефекти върху зрението: Доксепин може да промени размера на зениците, причинявайки замъглено зрение. Това може също да увеличи риска от глаукома.

Кой не трябва да използва антидепресанти

Антидепресанти като доксепин често не се препоръчват за възрастни хора поради техните ефекти върху познанието и възможните сърдечно-съдови ефекти.

Антипсихотици

Антипсихотиците са лекарства, които са предназначени да помогнат на хора, които имат психични разстройства, при които се борят да разберат какво е и какво не е реално. Използва се и за лечение на биполярно разстройство, което за мнозина може да се прояви като циклично безсъние.

Някои антипсихотици имат седативен ефект, но нито един не е одобрен от FDA или препоръчан от AASM за лечение на проблеми със съня. Те могат да бъдат най-полезни, когато се предписват на пациенти, които имат съпътстващи психични заболявания и безсъние.

Антиконвулсанти

Антиконвулсантите са предназначени да спрат или намалят гърчовете или друга нежелана мускулна активност.

Въпреки че могат да имат седативен ефект, антиконвулсанти не са одобрени от FDA за безсъние и AASM не препоръчва използването им. Те трябва да бъдат предписвани извън етикета, когато се дават при проблеми със съня.

Помощни средства за сън без рецепта

Помощните средства за сън без рецепта (OTC) могат да бъдат закупени в аптеките и много други магазини без рецепта. Те трябва да отговарят на определени стандарти на FDA, но те не са индивидуално одобрени и регулирани по същия начин като лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

Извънборсовите помощни средства за сън са антихистамини, вид лекарства за алергии, които обикновено имат седативен ефект. Две генерични антихистамини се намират в много марки извънборсови помощни средства за сън. Тези продукти могат да съдържат антихистамин самостоятелно или в комбинация с други съставки. Лекарствата с етикет „PM“ често съдържат антихистаминови помощни средства за сън.

Специфични средства за сън без рецепта: Димедрол, доксиламин сукцинат

Посочена употреба: Антихистаминовите помощни средства за сън могат да се приемат при краткосрочни проблеми с падането или задържането на сън; AASM обаче не препоръчва използването на тези лекарства при безсъние.

Родово име на лекарството Примери за обща марка (марки) Препоръчва се AASM за заспиване? Препоръчва се AASM за задържане?
Димедрол  Benadryl, Sominex, ZzzQuil Не Не
Доксиламин Unisom SleepTabs

Препоръките на AASM не се отнасят конкретно до доксиламин. Отделен анализ на съществуващите изследвания заключава, че има ограничени доказателства, подкрепящи извънборсовите антихистамини като лечение на безсъние.

Странични ефекти и предпазни мерки

 • Сънливост през деня: Антихистамините могат да накарат някои хора да се събудят гроги, което може да наруши способността им да извършват нормални дейности като шофиране. Някои извънборсови помощни средства за сън имат и антихолинергична активност, която може да бъде свързана с повишен риск от когнитивно увреждане или ускоряване на деменция.
 • Когнитивно увреждане: При тези лекарства може да се появи мъгла, замаяност или психическо разстройство, което може да ги направи допринасящи за риска от наранявания. Объркването и загубата на координация може да са особено притеснителни за възрастните възрастни.
 • Зависимост: Някои хора започват да разчитат на тези лекарства да спят, но изграждат толерантност, което ги кара да продължават да увеличават дозата, която приемат.
 • Оттегляне: Въпреки че сериозните симптоми на отнемане не са често срещани, проблемите със съня могат да се появят отново след спиране на приема на извънборсови помощни средства за сън.
 • Сухота в устата: При антихистамини може да се появи прекомерна сухота в устата, гърлото или носа.
 • Задръстване на гърдите: Приемът на извънборсови помощни средства за сън може да доведе до увеличаване на задръстванията в гърдите.
 • Алергична реакция: В редки случаи хората могат да имат алергични реакции, които изискват медицинска помощ.
 • Случайно предозиране: Пациентите трябва внимателно да четат етикетите, за да избегнат двойно дозиране, като приемат извънборсови средства за сън и лекарства за настинка, грип или алергия, които също имат антихистамин.

Кой не трябва да използва помощни средства за сън без рецепта

Възрастните хора трябва да бъдат предпазливи при приемането на извънборсови помощни средства за сън поради вредното им въздействие върху координацията и концентрацията. Хората със съпътстващи здравословни състояния трябва да са наясно с ефектите на антихистамините и да говорят с фармацевт или лекар за възможни нежелани реакции.

Хранителни добавки

Диетичните добавки не изискват рецепта и са широко достъпни в аптеките, супермаркетите и здравните магазини. Те не са строго регулирани и не изискват специално одобрение от FDA, за да бъдат продадени.

Добавките с мелатонин или корен от валериана са сред най-популярните средства за сън, но много други продукти, включително много естествени помощни средства за сън, се предлагат от различни марки.

Посочена употреба: Хранителните добавки не преминават през същия строг тест като лекарствата, отпускани по лекарско предписание. В резултат на това има много по-малко научни доказателства за тяхната безопасност, ефективност и посочена употреба. Този проблем се засилва от широкия спектър от продукти, които използват разнообразни смеси от съставки.

Предвидената употреба трябва да бъде описана на всеки продукт заедно със списък на съставките и препоръчителната дозировка. В повечето случаи хранителните добавки помагат за съня да се приемат преди лягане, за да подпомогнат падането или задържането на съня.

При прегледа на наличните доказателства Американската академия по медицина на съня избра да не препоръчва мелатонин или валериана като лечение на безсъние. AASM намери твърде малко данни за други естествени помощни средства за сън или хранителни добавки, за да направи препоръка.

Странични ефекти и предпазни мерки

Повечето хранителни добавки могат да се използват безопасно от иначе здрави възрастни; обаче може да има нежелани неблагоприятни ефекти.

 • Сънливост през деня: сънливостта от помощно средство за сън може да продължи по-дълго от предвиденото, което кара човек да продължи да се чувства сънлив и на следващия ден.
 • Когнитивно увреждане: Седативният ефект на някои хранителни добавки може да причини загуба на концентрация или баланс.
 • Лекарствени взаимодействия: Диетичните добавки могат да взаимодействат с други лекарства, включително чрез увеличаване или намаляване на тяхната потентност.
 • Опетнени продукти: FDA предупреди обществеността за повишаване на случаите на хранителни добавки, които помагат за съня, свързани с други съединения, включително следи от някои лекарства, отпускани по лекарско предписание.
 • Неточно етикетиране на дозата: Проучване установи, че над 70% от добавките с мелатонин имат значителни несъответствия между дозировката на етикета и действителната доза в продукта. Това може да повлияе на ефективността на продукта и да повиши риска от приемане на твърде голяма доза.

Кой не трябва да използва хранителни добавки

Често е безопасно за здрави възрастни да приемат естествени помощни средства за сън и други хранителни добавки; тъй като обаче много от тези продукти не са тествани задълбочено, ефектите им могат да бъдат непредсказуеми.

Възрастните възрастни трябва да бъдат предпазливи поради потенциално силните седативни ефекти на някои помощни средства за сън, както и възможността за взаимодействие с други лекарства.

Помощни средства за сън за деца и бременни жени

Бременните жени трябва да говорят с лекаря си, преди да вземат някакви средства за сън, включително хранителни добавки като естествени помощни средства за сън. Някои лекарства за сън могат да имат вредни ефекти по време на бременност както за жената, така и за тяхното бебе. Кърмещите жени също трябва да се консултират с лекар, преди да вземат някакъв помощник за сън.

Родителите трябва да внимават, преди да дадат на детето си каквато и да е помощ за сън. Повечето лекарства за сън се тестват предимно при възрастни и тяхната безопасност и ефективност при деца може да са неясни. Педиатърът може да предложи най-съобразените съвети относно оптималното помощно средство за сън за ситуацията на детето.

Колко струват помощните средства за сън?

Цената на помощните средства за сън може да варира значително. За лекарствата, отпускани по лекарско предписание, цената зависи от здравноосигурителното покритие на човек и дали е налична родова версия на лекарството.

Цената на лекарствата и диетичните добавки, които се продават без рецепта, зависи от марката, формулировката и къде са закупени. Пазаруващите често могат да сравняват цените онлайн или в различни магазини.

Безопасно приемане на помощни средства за сън

Без значение какъв вид помощник за сън използвате, важно е да вземете предпазни мерки. Някои основни принципи за безопасно приемане на помощни средства за сън включват:

 • Приемайте само предписаната доза в препоръчаното време. Дори ако все още се борите със съня, не приемайте друга доза през нощта, освен ако Вашият лекар не Ви е посъветвал да го направите.
 • Фокусирайте се върху хигиената на съня във връзка с всякакви помощни средства за сън.
 • Уверете се, че имате поне 7-8 часа сън, след като сте взели помощно средство за сън, за да намалите риска от сутрешно мърморене.
 • План за краткосрочно използване. Рисковете от лекарствата за сън могат да се увеличат, ако се приемат по-дълго от препоръчаното.
 • Не смесвайте помощните средства за сън с наркотици или алкохол. Сериозни проблеми могат да възникнат, ако успокоителните сънотворни средства се смесват с алкохол, други успокоителни или лекарства за отдих.
 • Вземете помощни средства за сън под ръководството на Вашия лекар. Работата с Вашия лекар може да предотврати нежелани странични ефекти или лекарствени взаимодействия, които биха могли да повлияят на Вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *