Menu Close

Стареене и сън

Броят на възрастните възрастни в Съединените щати се очаква да нарасне значително през следващите няколко десетилетия. Всъщност, докато хората над 65 години са съставлявали около 15% от населението на САЩ през 2016 г., се очаква те да съставляват над 21% от населението до 2040 г. Тази тенденция се развива и в световен мащаб, тъй като ООН смята, че броят на хората над 60 години ще се удвои до 2050 г. и ще се утрои до 2100 г.

Остаряването е свързано с множество здравословни проблеми, включително затруднения със съня. Всъщност лошият сън може да допринесе за много от тези проблеми, намалявайки качеството на живот на хората над 65 години.

За да се отговори на уникалните нужди на възрастните хора, е по-важно от всякога да се разберат ефектите от стареенето върху здравето. Тъй като почти една трета от живота ни прекарваме в сън, прегледът на връзката между стареенето и съня е основна част от насърчаването на цялостното здраве при възрастните хора.

Защо стареенето влияе на съня?

Често при възрастните възрастни се наблюдават промени в качеството и продължителността на съня им. Много от тези промени се случват поради промени във вътрешния часовник на тялото. Главният часовник в част от мозъка, наречена хипоталамус, е съставен от около 20 000 клетки, които образуват супрахиазматичното ядро ​​(SCN).

SCN контролира 24-часови ежедневни цикли, наречени циркадни ритми. Тези циркадни ритми оказват влияние върху ежедневните цикли, като например когато хората огладнеят, когато тялото освободи определени хормони и когато човек се чувства сънлив или нащрек.

С напредване на възрастта, сънят им се променя поради ефектите от стареене на SCN. Влошаването на функцията на SCN може да наруши циркадните ритми, като пряко влияе, когато хората се чувстват уморени и бдителни.

SCN получава информация от очите, а светлината е един от най-мощните сигнали за поддържане на циркадни ритми. За съжаление, изследванията показват, че много възрастни хора са недостатъчно изложени на дневна светлина, средно около един час всеки ден. Излагането на дневна светлина може да бъде още по-ограничено за хората, които живеят в домове за възрастни хора, както и за тези с болестта на Алцхаймер.

Промените в производството на хормони, като мелатонин и кортизол, също могат да играят роля при нарушен сън при възрастни възрастни. С напредване на възрастта тялото отделя по-малко мелатонин, който обикновено се произвежда в отговор на тъмнината, която помага за насърчаване на съня, като координира циркадните ритми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector