Menu Close

Алергии и сън

Събуждате ли се със запушен нос или кихате насън? Независимо дали са сезонни или целогодишни, алергиите не са забавни.

До 40 процента от американците страдат от алергичен ринит (алергии). Симптомите включват кихане, сърбеж или хрема и сълзене на очите – а за много страдащи от алергия и лош сън. Хората с алергии са повече от два пъти по-склонни да имат безсъние, отколкото тези без алергии.

Как алергиите влияят на съня?

Алергените дразнят носните Ви проходи, когато проникнат в носа Ви, предизвиквайки дискомфортни симптоми като назална конгестия, кихане и сълзене на очите. Тези симптоми засягат способността Ви да дишате лесно и са склонни да се влошават през нощта – две причини, поради които алергиите често водят до лошо качество на съня.

Ако алергиите ви държат будни през нощта, може да пропуснете съня. Без добър нощен сън накрая се чувствате уморени и мрънкащи на следващия ден. Умората може да влоши работата ви в училище и на работа, като се отрази негативно на вашето здраве и благосъстояние. Лошият сън също повишава тревожността и реакцията на стрес, което от своя страна затруднява заспиването.

Алергиите влияят не само върху способността ви да заспите; те също пречат на способността ви да спите. Хората с алергии могат да се събудят поради запушен нос, кихане или пристъп на кашлица посред нощ. С течение на времето този вид лишаване от сън, причинено от алергии, се добавя, създавайки порочен кръг, който кара някои да разчитат на успокоителни или алкохол,  за да им помогнат да заспят или да спят – което не е добра идея.

Какви нарушения на съня могат да дойдат от алергии?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector