Menu Close

Как спят животните?

Замисляли ли сте се как китовете могат да спят, без да се удавят, или защо прилепите спят с главата надолу? Всички животни се нуждаят от сън, но моделите на сън на животните са толкова разнообразни, колкото и самото животинско царство.

Как спят бозайниците

Бозайниците спят, за да спестят енергията си и да възстановят умствената и физическата енергия. Количеството сън, от което се нуждае бозайник, зависи от няколко фактора, включително възраст, размер на тялото, околна среда, диета и безопасността на мястото на съня му. Дали бозайникът живее на сушата или в морето, също може да повлияе на това колко сън се нуждае.

Различните бозайници прекарват различно време в не-REM сън и REM сън. Всички изследвани досега бозайници обаче проявяват признаци на сън в REM, което предполага, че бозайниците мечтаят, точно както хората.

Сънят при бозайниците често се категоризира като монофазен или полифазен. Монофазният сън описва животни, които обикновено получават съня си в един концентриран период от време. Хората са пример за монофазни траверси. Нашите циркадни ритми ни насърчават да спим продължително през нощта и да бъдем активни и бдителни през деня.

Полифазните траверси, от друга страна, са склонни да спят в много периоди през 24-часов цикъл. Полифазният сън е по-често срещан, тъй като много животни трябва да поддържат някакво ниво на бдителност срещу хищници. Ако обаче заплахите са сведени до минимум, животните могат да се насладят на монофазен сън. Мармозетите, например, спят на дървета, заобиколени от семейството си, което им позволява да се чувстват по-защитени и да изпитат монофазен сън.

Сухопътни бозайници и сън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector