Menu Close

12-месечна регресия на съня

На първия рожден ден на бебето родителите често са изумени от това колко много е израснало и се е развило детето им. В допълнение към това, че стават по-големи, по-активни и по-отзивчиви, много 12-месечни деца показват напредък в област от голямо значение за родителите: съня.

Но моделите на съня, които децата на тази възраст все още могат да преминат през възходи и падения. Дори бебета, които са започнали да спят през нощта, може внезапно да се борят да заспиват или да се събуждат често през нощта.

Когато изглежда, че бебетата правят стъпка назад в съня си, това често се нарича регресия на съня. Докато регресиите на съня могат да се случат в много моменти, често се случва човек да възникне около 12-месечната граница.

Регресиите на съня обикновено не са траен проблем. Освен това знанието какво може да провокира регресиите на съня и как да се справят с тях може да даде възможност на родителите да подкрепят най-добре съня на детето си.

Как се променя сънят на детето около 12 месеца?

С напредването на възрастта на бебето тенденцията в техния режим на сън е към по-дълги периоди на сън. По-голяма част от общия им сън се случва през нощта, въпреки че продължават да дремят през деня. Докато навършат една година, малките деца се нуждаят от по-малко общ сън всеки ден ; препоръката за деца на 1-2 години е за общо 11-14 часа дневно.

Много бебета започват да спят през нощта на около шестмесечна възраст, но това далеч не е универсално. Развитието на съня при кърмачетата е силно променливо, така че много модели на сън на децата не следват този график. Например, едно проучване установи, че само 72% от 12-месечните деца спят шест или повече часа последователно през нощта. В резултат на това, докато родителите трябва да очакват да видят тенденция към все по-дълъг нощен сън, мнозина няма да имат такъв късмет.

Разбира се, тези колебания на съня се появяват заедно с огромна промяна в други аспекти на развитието. Едногодишните показват по-голяма емоционална ангажираност, повишена комуникация, повишени когнитивни умения и разширени физически способности, включително прекарване на повече време в изправяне и пътуване (ходене, докато се държи за мебели). Тези и други етапи в развитието могат да повлияят на дневната активност на бебето и нощния сън.

Какво причинява 12-месечна регресия на съня?

Около първия си рожден ден някои деца се сблъскват с нов кръг от проблеми със съня. Тази 12-месечна регресия може да се случи независимо от предишното преживяване на съня на детето.

Определянето на една причина за регресия на съня е предизвикателство, тъй като може да бъде повлияно от множество фактори. Като се има предвид разнообразието от промени, които детето изпитва, обикновено е трудно да се избере една-единствена причина, поради която има проблем със съня.

Допринасящи за 12-месечна регресия на съня включват:

  • Неспокойствие и свръхстимулация, свързани с физически растеж и повишени нива на активност
  • Тревожност при раздяла, която се натрупва с повишено емоционално и социално развитие
  • Зъбни зъби и свързаните с тях болка и дискомфорт
  • Приспособяване към нови модели на сън, графици или тренировка за сън
  • Макар и да не са често срещани на тази възраст, някои деца могат да започнат да имат чести кошмари

Всички деца имат ли 12-месечна регресия на съня?

Не всички едногодишни деца ще изпитат регресия на съня. Развитието на съня при кърмачетата е силно променливо, така че много модели на сън на децата не следват еднакъв график. Например, едно проучване установи, че само 72% от 12-месечните деца спят шест или повече часа последователно през нощта. Докато 12-месечните регресии на съня засягат някои деца, други могат да видят подобряването на съня си или да останат по същество същите на тази възраст.

Какви са симптомите на 12-месечна регресия на съня?

Симптомите на 12-месечна регресия на съня могат да приемат различни форми. Най-често родителите ще забележат:

  • Събуждане по-често през нощта
  • Да бъдете суетливи и трудно да се успокоите и да заспите след нощните събуждания
  • Показва възбуда, плач или съпротива срещу сън преди лягане
  • Отнемане по-дълго през деня

Колко продължават симптомите на 12-месечна регресия на съня?

В повечето случаи симптомите на 12-месечна регресия на съня не продължават повече от няколко седмици; положението на всяко дете обаче е различно. Колко дълго трае регресията на съня може да зависи от факторите, които го причиняват, навиците и средата на сън на едногодишното дете и цялостното им развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector