Menu Close

Бебета и сън

Първата година от живота на бебето е изпълнена с голям брой етапи. Спането през нощта редовно може да е нещо, което родителите очакват с нетърпение.

Може да отнеме известно време на родителите да се приспособят към новия режим на сън на бебето и да се научат как да помогнат на бебето да заспива здравословно. Естествено е да имате въпроси за това какво се счита за нормални навици за сън и какви промени могат да настъпят през първите 12 месеца от живота на вашето дете.

Колко сън се нуждае от бебета?

Схемите на сън ще се променят през първата година от живота на бебето, включително броя часове сън, необходими и продължителността на периодите на сън през деня и нощта.

  • 0 до 3 месеца: Нормално е новородените да прекарат 14 до 17 часа в сън в рамките на 24-часов ден, разделени на по-кратки периоди, за да се приспособят за хранене, смяна на памперса и взаимодействие със семейството си. Кърмените бебета обикновено трябва да се хранят по-често от кърмачетата, хранени на шише, приблизително на всеки 2 часа спрямо всеки 3 часа. В Американската академия по медицина на съня съветва родителите да не се тревожи, ако съня новородените си, не съвпада с прогнозите, като тези суми могат да се различават преди първите 4 месеца.
  • 3 до 6 месеца: Започвайки от около 3-месечна възраст, дневният сън на бебето трябва да спадне до 12 до 15 часа. Приблизително по това време сънят също започва да се консолидира в по-дълги периоди, тъй като бебетата могат да продължат по-дълго, без да се хранят. Понякога през този период е, когато повечето бебета започват да спят през нощта, въпреки че има изключения от правилото.
  • 6 до 12 месеца: От 6 месеца нататък бебетата правят по-голямата част от съня си през нощта. Въпреки това, други проблеми като пробиване на зъби, ускорения на растежа, заболявания или регресии на съня могат да започнат да водят до нощни събуждания. Родителите могат да изберат да използват по-специфични стратегии за трениране на съня, ако бебетата не спят през нощта на този етап.

Сънят е от съществено значение за човешкото развитие. По време на сън мозъкът изпитва интензивна дейност, изграждайки основите за това как се учим и израстваме, включително развитието на нашето поведение, емоции и имунна система. Лошият сън в ранна детска възраст е свързан с проблеми с когнитивните резултати, социалните умения, затлъстяването и качеството на живот по-късно в детството.

Бебето ви обикновено ви уведомява, че е готово да спи, като се суете, плаче, прозява се или търка очите си. Можете да използвате тези подсказки, за да установите график, който да работи за тях. Отклонението значително от тези препоръки може да има неблагоприятни последици за здравето на вашето бебе или да посочи основен проблем.

Реалистичната цел е да помогнете на вашето бебе да спи последователно през цялата нощ, докато достигне първия си рожден ден. Тъй като те растат в малки деца и деца в училищна възраст, нуждите им от сън ще стават все по-сходни с тези на възрастните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector