Menu Close

Бебета и чукане през нощта

Родителите на бебета често прекарват значително време и внимание, насърчавайки съня на детето си. В този процес родителите могат да бъдат отблъснати от ново поведение, което възниква по време на ранна детска възраст: детето им повтарящо се и ритмично удря главата си или търкаляйки тялото си преди лягане или през нощта.

Въпреки че удрянето на главата може да бъде силно и може да е обезпокоително за родителите да види, то обикновено е доброкачествено. Много е необичайно бебетата да бъдат наранявани от удари в главата. В повечето случаи това поведение изчезва от само себе си през малките години и обикновено не е признак за някакъв здравословен проблем или проблем с развитието.

Въпреки че обикновено ударът в главата се счита за нормален, в редки случаи може да се класифицира като разстройство, известно като нарушение на ритмичното движение, свързано със съня, ако нарушава съня на детето или причинява нараняване.

За родителите, изучаването на основите на чукането на главата на бебето преди и по време на сън може да им помогне да разберат това поведение и да разберат кога може да е необходимо да го обсъдят с педиатър на детето си.

Какво представлява главата?

Удрянето на главата е повтарящо се движение, което се случва около лягане или по време на сън. Може да изглежда по различен начин в зависимост от позата на детето:

  • Когато са с лице надолу в леглото, те повдигат главата си, а понякога и част от горната част на торса и след това се удрят обратно в матрака.
  • Когато седят, те удрят главата си в креватчето, стената или друг близък предмет.

Удрянето на главата продължава с последователен ритъм, като се случва на всеки една до две секунди. Може да продължи продължително време, но обикновено трае 15 минути или по-малко. В много случаи удрянето на главата е придружено от вокализации като постоянен тананикащ звук. Когато се говори с него, детето може временно да спре поведението, но скоро след това обикновено ще се върне в главата.

Повечето удари в главата при бебета и деца се случват в началото на съня, но това може да се случи и докато спят. Това може да се случи и преди и по време на дневна дрямка.

Смята се, че бебетата и децата не са наясно с ударите в главата. Когато на следващата сутрин бъдат помолени деца, които са достатъчно големи, за да говорят, те обикновено не си спомнят как са чукали с главата предишната вечер.

Как е разбиването на главата свързано с люлеенето на тялото и въртенето на главата?

Удрянето на главата не е единственият тип повтарящи се движения, които могат да възникнат преди и по време на сън. Примери за други ритмични движения включват:

  • Люлеене на тялото: Дете може да движи цялото си тяло напред-назад, докато е на ръце и колене или просто да движи торса си, ако седне.
  • Преобръщане на главата: Обикновено се случва, когато детето е по гръб, това е често движение на глава встрани.
  • Преобръщане на тялото или краката: Това е движение встрани на тялото или само на краката, когато лежите по гръб.
  • Удряне на краката: При това движение, което обикновено се случва, докато детето е по гръб, краката се повдигат и след това се връщат обратно в леглото.

Удрянето на главата, люлеенето на тялото и търкалянето на главата са най-често срещаните от тези ритмични движения. Някои деца могат да проявят повече от едно от тези движения едновременно.

Люлеенето на тялото често започва по-рано в ранна детска възраст, обикновено започвайки на около шестмесечна възраст, докато удрянето на главата започва средно на около девет месеца.

Защо се случва гласуване при бебета и кърмачета?

Неизвестно е защо бебетата удрят главите си или се включват в други ритмични движения преди или по време на сън. Съществуващите изследвания за това поведение остават ограничени, но има някои теории за това защо се случва ударът с главата:

  • Това е средство за самоуспокояване. Въпреки че движението изглежда всичко друго, но не и релаксиращо за родителите, неговата ритмична природа може да помогне на детето да заспи.
  • Това е форма на самостимулация. Удрянето на главата и свързаните с това действия могат да бъдат начин за стимулиране на вестибуларната система във вътрешното ухо, което играе важна роля в развитието на детството, като помага да се разберат движенията и да се осъзнае околната среда.
  • Това е отговор на безпокойството. Докато доказателствата за това мнение са по-ограничени, някои изследователи смятат, че ритмичните движения са основен начин, по който много малките деца се справят с безпокойството.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи дали някоя от тези хипотези категорично обяснява защо удрянето на главата се случва при кърмачета и малки деца.

Колко често се среща главата?

Повтарящите се движения като чукване на главата са доста чести при кърмачетата; на оценява 59% от девет месеца деца участват в главата чука, тялото люлеене, глава търкаляне или подобно движение.

С преминаването на децата в малките години разпространението на удрянето на главата намалява. На 18 месеца ритмичните движения се наблюдават при 33% от децата. До петгодишна възраст разпространението пада до едва 5%.

Удрянето на главата здравословно ли е?

Удрянето на главата от бебета обикновено не е опасност за здравето. За повечето бебета и малки деца ритмичните движения не създават никакви проблеми за съня или развитието им. Макар че виждането или чуването на ударите на главата или търкалянето на тялото може да е тревожно за родителите, рядко е риск за тяхното дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector