Menu Close

Обучение на съня

Бебетата спят много. За първата си година от живота, бебетата се нуждаят от приблизително 9 до 12 часа сън на ден, в допълнение към редовната дрямка. Единственият проблем е, че те са склонни да спят в изблици, комбинация от сън през нощта и дрямка през деня.

Бебетата отнемат около три до шест месеца, за да развият вътрешния си телесен часовник или циркаден ритъм. В този момент те естествено ще искат да спят повече през нощта и да бъдат по-будни през деня. За сънливите родители, които искат да насърчат малките си да прекарват по-голяма част от нощния си сън постоянно в сън, тренировката за сън може да е от ключово значение.

Какво е обучение по сън?

Целта на тренировките за сън е вашето бебе да се чувства спокойно в продължение на няколко часа през нощта самостоятелно. Ако се събудят, те ще се научат да се самоуспокояват и да заспиват обратно. Има няколко метода за обучение на съня, които родителите могат да използват, разработени от педиатри и експерти по съня.

След като бъдат обучени да спят, бебетата могат да спят 9-12 часа през нощта. С по-спокоен сън те ще се чувстват по-добре през деня, както и родителите им – което може да подобри цялостното качество на живот на семейството. Малките все още ще се нуждаят от дрямката си през деня, но уморените родители (и особено майките, които все още се възстановяват от безсъние по време на бременност ) могат да се насладят на по-спокоен сън.

С някои методи за трениране на съня бебетата могат да спят сами в рамките на няколко дни. За други, особено по-нежни методи, които свеждат до минимум плача, процесът може да отнеме повече време. Няма правилен начин да спите да тренирате, но да останете последователни – и търпеливи – са от ключово значение за успеха.

Кога да започнете тренировка за сън

Бебетата не са готови за тренировки по сън, докато навършат 4-6 месеца. Преди това те не са разработили циркадните ритми, които да им помогнат да спят през нощта. На тази възраст те са в състояние да усвоят умения като самостоятелно спане и не са свикнали твърде много да ги люлеете да спят.

Обикновено шест месеца са съгласни, че е подходящо време за започване на тренировка за сън, въпреки че можете да започнете още на четири месеца или най-късно на девет месеца. Девет месеца могат да бъдат по-добри за някои бебета, тъй като вече не се налага да ядат през нощта на тази възраст.

Може да е трудно да разберете кога бебето ви е готово за тренировка по сън. Ако обаче бебето ви започне да заспива само през нощта (дори и да се събужда през цялата нощ), най-вероятно е готово.

Както няма точно точната възраст, за да започнете да тренирате по сън, така и вие не трябва да спите да тренирате. Бебетата в крайна сметка ще се научат да спят сами. Обучението по сън обаче е ефективно и предлага значителни ползи както за бебета, така и за родители, без данни за отрицателни дългосрочни ефекти.

Когато бебетата не могат да спят добре, това е притеснително както за бебето, така и за родителите. Децата могат да развият детско безсъние и родителите са изложени на по-голям риск от депресия, стрес и лошо здраве. От друга страна, когато бебетата спят повече, родителите се чувстват по-добре, както и техните бебета. Бебетата, които получават по-спокоен сън, имат по-малко проблеми в развитието и поведението и имат по-щастлив темперамент като цяло.

7 съвета, които трябва да имате предвид, докато спите, тренирайте бебето или малкото си дете

Какъвто и метод на тренировка за сън да изберете, тези съвети могат да ви помогнат да запазите спокойствие и последователност през целия процес.

  1. Позволете на бебето си да се научи да се успокоява. Поставяйки бебето си надолу, когато стават сънливи, те ще придобият навика да заспиват сами. След това, когато се събудят през нощта, те са по-подготвени да се приспят без вашата помощ, защото са тренирали.
  2. Отделете се от бебето си. Вашето бебе не трябва да има собствена спалня, за да спи, но е важно да намерите начин да се отделите от тях, за да може да се научи да се успокоява.
  3. Придържайте се към последователно лягане. Последователността е от съществено значение при тренировките по сън. Създавате изцяло нов график за детето си. Създайте последователност, като изберете време за лягане и се придържайте към него всяка вечер.
  4. „Правилният“ начин да спите влак е правилният начин за вас и вашето бебе. Има няколко различни подхода към тренировките за сън, както ще разгледаме по-долу. Някои са по-подходящи за някои семейства, докато някои работят по-добре за други. Няма най-добрият начин за сън влак; това е просто намиране на това, което работи за вашето дете.
  5. Знайте, че ще има някои тежки нощи. Тренирането на съня може да бъде неравен път. Може да има моменти, когато единият родител е извън града или бебето ви се чувства под времето. Поемете дълбоко въздух, опитайте се да проявите търпение и го приемете като част от процеса.
  6. В крайна сметка ще успеете. Повечето бебета спят през нощта на девет месеца, така че не се обезсърчавайте! Съхранявайте дневник за тренировки за сън, за да проследявате напредъка си (и неравностите по пътя), за да можете да останете позитивни и последователни.
  7. Тренирането на съня е инструмент, който можете да използвате, когато рутинните промени на детето ви се променят. Докато децата растат и се развиват, започват да посещават училище или преживяват други промени в живота, може да се нуждаят от корекции в графика на съня си. Когато това се случи, можете да спите да ги обучавате отново.

Какви са различните методи за тренировка на съня?

Родителите използват различни методи за обучение на родители за сън и всички те могат да бъдат ефективни. Най-добрият метод за вашето семейство ще зависи от това, с което вие и вашето бебе сте най-удобни.

Методът на плача

Методът на тренировка за сън Cry It Out е известен също като изчезване, пълно изчезване или накратко CIO. С този метод родителите прекарват бебето си през сън, гушкат се с тях и им целуват лека нощ и след това напускат стаята. Ако бебето плаче, родителят не реагира. В крайна сметка бебето се изморява от плач или се успокоява, за да заспи.

Този метод е добре известен, а в някои случаи и известен. Много родители се чувстват неудобно, като оставят бебето си да извика и не го утешават. Те се притесняват, че това ще повиши нивата на стрес на бебето, ще причини травма и ще накара детето да мисли, че не може да разчита на родителите си да бъдат до тях. Също така е много трудно за много родители да чуят бебешкия си плач и да не могат да им помогнат.

От друга страна, поддръжниците казват, че това работи и то бързо. Много родители казват, че бебето им е обучено за сън в рамките на няколко дни с метода CIO.

Методът на Фербер

Методът на Фербер е подобен на Cry It Out, но по-постепенен, оттук и прозвищата му „постепенно изчезване“, прогресивно изчакване и интервален метод.

С този метод родителите следват същата рутина, като водят бебето си през ритуала преди лягане, гушкат ги и ги целуват за лека нощ, а след това излизат от стаята и затварят вратата. През първите няколко нощи родителите веднага се връщат, когато бебето плаче, потупвайки ги и се уверявайки, че са спокойни, преди да напуснат стаята отново. След първите няколко нощи родителите постепенно увеличават времето, през което оставят бебето да плаче, преди да влезе отново в стаята, като в крайна сметка стигат до точка, в която бебето се самоуспокоява.

Този метод се харесва на родители, които изпитват неудобство от черно-бялата природа на метода CIO, но някои все още смятат, че може да е травмиращо за бебето. Изследванията на метода на Фербер обаче не са открили доказателства за дългосрочни негативни ефекти върху емоциите, стреса, поведението или привързаността на детето към детето.

Ако изберете този метод, имайте предвид, че бебето ви ще плаче в даден момент и няма да можете да реагирате. Ако това ви създава дискомфорт, помислете за друг метод.

Методът за проверка и конзола

Вариант на метода на Фербер, методът Check and Console насърчава родителите да проверяват бебето си и да ги утешават, преди дори да започнат да плачат.

Например, през първите няколко нощи родителите могат да напуснат стаята и да влязат минута или две по-късно, за да им кажат, че ги обичат, или да ги потупат меко. Родителите продължават да излизат от стаята и да се настаняват отново, като постепенно увеличават интервалите до около 15 минути, докато заспят.

Този метод може да отнеме повече време – до една седмица – и изисква повече участие на родителите. Бъдете внимателни как вашето бебе реагира с метода Check and Console. Чекирането може да ги развълнува и да ги разстрои още повече, когато си тръгнете, като в този случай друг метод може да е по-добър вариант.

Методът на избледняване

Методът на избледняване, известен също като „къмпинг“, насърчава родителите да останат в стаята на детето си, докато заспит. Родителите могат да направят това, като стоят или седнат на стол в стаята на детето си, вариант, известен като метод на стола.

С този метод родителите превеждат детето си през сън и го слагат в леглото, докато детето все още е сънливо. След това родителите остават до тях, докато не заспят. Всяка вечер родителят постепенно се отдалечава от детето си, като същевременно остава в очите им. Например, те могат да започнат точно до креватчето си, след това на няколко метра разстояние, след това от скрин в стаята и след това до вратата.

Основен принцип на метода Fading или Chair е осигуряването на минимален комфорт на детето, вербален или физически. Ако детето започне да се суети или да плаче, родителите трябва просто да издават меки успокояващи звуци, така че бебето да знае, че са там, но да поддържа физическото си разстояние.

Обикновено бебетата плачат по време на избледняващия метод, което може да бъде трудно за родителите да изпитат, особено защото те могат да ги видят как плачат (за разлика от това, че само ги чуват, както при метода Cry It Out). Избледняването също обикновено отнема повече време от методите на CIO или Ferber – до две седмици – но дава на някои родители по-голямо спокойствие, тъй като те не се чувстват сякаш изоставят детето си.

Установено е, че както методите Ferber, така и Fading значително подобряват бебешкия сън, съня на родителите и психичното здраве на родителите в рамките на три месеца, като непрекъснатото подобрение става след два месеца. По време на двугодишно проследяване и двата подхода все още не показват дългосрочно отрицателно въздействие върху психичното здраве върху бебетата и майките са по-малко склонни да съобщават за симптоми на депресия. При петгодишно проследяване, когато децата бяха на шест, все още нямаше доказателства, че тренировките по сън имат някакъв отрицателен ефект върху децата.

Методът „Без сълзи“

Този метод, известен също като метод за нежен сън, се фокусира върху това да помогне на вашето бебе да се научи да спи самостоятелно, без да плаче. За да постигне това, методът опира до голяма степен на последователна рутина преди лягане. Тази рутина трябва да следва същия набор от дейности, извършвани в същия ред, така че бебето да разпознае тези дейности като преход от деня към нощта и съответно лягане.

Родителите могат да използват различни тактики в метода за нежен сън. Някои родители могат да използват вариант на метода на Фербер и да напуснат стаята изцяло, но те ще се върнат всеки път, когато бебето плаче.

Други родители използват метода Fading като основа, с постепенно увеличаване на физическото разстояние между себе си и бебето си през нощта. Но когато бебето плаче, те ги успокояват, като ги мълчат и потупват – вместо просто да използват словесни реплики, както при метода Fading. Номерът е да ги сложите обратно, преди да заспят, така че те да се научат да се чувстват уверени и комфортно да заспиват сами, вместо в ръцете си.

Методите за нежен сън са по-малко емоционално стресиращи, тъй като не включват плач, но отнема повече време, за да бъдат успешни. В резултат на това родителят може да претърпи повече лишаване от сън с този метод на тренировка за сън.

Как рутинните процедури за лягане се вписват в тренировки по сън?

Процедурите за лягане представляват ключов елемент във всеки от горепосочените методи за сън. Те създават усещане за последователност на бебетата, което ги успокоява и им помага да се чувстват сигурни за сън. Бебетата също нямат усещане за деня и нощта в ранна детска възраст и рутинните процедури могат да им помогнат да разграничат двете неща.

Следвайки един и същ набор от дейности всяка вечер, сънните процедури помагат на мозъка ви да осъзнае, че е време за лягане, особено ако заниманията са успокояващи и тихи. За децата процедурите за лягане могат да включват дейности като къпане, миене на зъбите, четене на история за лягане с вас (или измисляне на такава заедно), пеене на тиха песен, поздравяване на любимите играчки и, разбира се, целувка лека нощ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector