Menu Close

Синдром на внезапна детска смърт (SIDS) и сън

Дефиниран е синдром на внезапна детска смърт (SIDS)1като „внезапна и неочаквана смърт на бебе на възраст под 12 месеца, която остава необяснима след преглед на клиничната история, пълна аутопсия и разследване на местопроизшествието“. Известен също като детска кошара или смърт на кошара, SIDS е част от по-голям набор от състояния, известни като внезапна неочаквана смърт на бебето (SUID).

Приблизително 1360 смъртни случая са приписани на SIDS през 2017 г. Повечето от тези смъртни случаи са настъпили на възраст между един и шест месеца. Въпреки че конкретната му причина е до голяма степен неизвестна, родителите могат да намалят риска от SIDS, като подготвят и поддържат безопасна зона за спане за своето бебе. Прочетете, за да научите повече за SIDS и как можете да осигурите максимална безопасност за вашето спящо бебе.

Рискови фактори за SIDS

Последните проучвания показват, че следните фактори могат да изложат бебетата на по-голям риск от SIDS:

  • Спи встрани или в стомаха : Изследователите са установили силна връзка между SIDS и позицията за сън. В склонни (стомаха) и странични позиции увеличава риска от хиперкапния, натрупването на въглероден диоксид, и хипоксия, недостиг на кислород в тъканите на организма. Освен това, стомашният сън може да намали скоростта на загуба на топлина при бебето и да повиши телесната му температура, причинявайки им прегряване и също така да повлияе на функционирането на сърдечно-съдовата система. Страничната поза за спане се счита за също толкова опасна и бебетата са по-склонни да се търкалят по корем, когато си почиват на страни. Настоящите насоки препоръчват бебетата да се поставят в легнало положение (заспал назад), докато достигнат една година. Това включва нощно спане и дневна дрямка.
  • Възраст : Кърмачетата на възраст под шест месеца представляват около 90 процента от всички смъртни случаи, свързани с SIDS. Смята се, че рискът от SIDS достига максимум между един и четири месеца. Освен това, недоносените бебета с ниско тегло при раждане се считат за по-изложени на риск от SIDS. Постоянният сън в гърба се счита за особено важен за недоносените деца.
  • Среда за сън : Съгласно настоящите насоки за родители и болногледачи, бебетата трябва да спят на твърди, равни повърхности, покрити с монтирани чаршафи. Зоната за сън на бебето не трябва да съдържа никакви меки одеяла, възглавници, играчки или подложки за брони. Значителен процент от кърмачетата, които умират от SIDS, се намират с глави, покрити с легла. Родителите също трябва да се уверят, че няма пропуски между ръба на матрака и креватчето; два пръста се счита за стандартно правило.
  • Споделяне на леглото : Въпреки че обичайната практика за родителите, споделянето на легло с бебе не се препоръчва, тъй като леглата за възрастни не са оптимизирани за безопасността на децата. Връзката между съвместното спане и SIDS все още се преглежда, но това може да увеличи риска от удушаване, падане и други опасности за детето. Много матраци за възрастни също са оборудвани с меки постелки, одеяла или юргани, които могат да покрият главата на бебето, и други материали, които увеличават риска от SIDS. Въпреки това родителите се насърчават да споделят спалня с бебето си, докато спят в детско креватче или люлка. SIDS може да се появи внезапно и бебетата често издават малко или никакъв шум, така че споделянето на стая позволява на родителите да следят своето мъниче през цялата нощ. Родителите трябва да помислят да споделят спалня с бебето си поне през първите шест месеца и до една година, ако е възможно.
  • Тютюн : Почти всяко голямо епидемиологично проучване, включващо SIDS, определи тютюнопушенето като основен рисков фактор. Това включва бъдещи майки, които пушат по време на бременност; според някои проучвания до една трета от смъртните случаи, свързани с SIDS, биха могли да бъдат предотвратени, ако майките напълно избягват пушенето през цялата си бременност. Излагането на новородени и кърмачета на цигарен дим също е потенциално опасно. Рискът от SIDS е особено висок за бебета, които споделят легло с някой, който пуши, дори ако не пушат, докато са в леглото.
  • Алкохол : Консумирането на алкохол по време на бременност може да увеличи риска от SIDS за бебета след раждането им, показват някои проучвания. Това включва употребата на алкохол през периодите непосредствено преди и след зачеването, както и през първия триместър.
  • Хранене : Бебетата, които кърмят, се считат за по-нискорискови за SIDS от тези, които не пият кърма. Рисковете също са по-ниски за бебета, които са кърмени изключително в сравнение с тези, чиято диета с кърма е допълнена с адаптирано мляко или твърда храна. Майките не трябва да кърмят на столове, дивани и други изправени повърхности, където потенциално биха могли да заспят, тъй като това е риск от задушаване за бебетата.

Има подозрения за някои рискове от SIDS, но те не са проучени достатъчно подробно, за да се направи твърдо заключение. Например, проучванията идентифицират лошата вентилация в спалнята като потенциален рисков фактор за SIDS, но са необходими повече изследвания по тази тема.

Други рискови фактори бяха до голяма степен развенчани. Един виден пример са ваксините. Много бебета получават няколко ваксини през първите шест месеца от живота си, когато SIDS е най-вероятно да се появи. В края на 70-те години настъпи вълна от смъртни случаи от SIDS и по това време някои подозираха, че смъртните случаи са свързани с ваксината срещу дифтерия-тетанус токсоиди-коклюш. Последващи проучвания обаче отбелязват, че няма връзка между SIDS и ваксини.

Тенденции на SIDS

През 1994 г. Националният институт по детско здраве и човешко развитие и Националният здравен институт на САЩ оглавиха инициативата „Обратно към съня“, за да обучават родителите за SIDS и неговите рискови фактори. Кампанията се основава на препоръка от Американската академия по педиатрия (AAP) от 1992 г., според която бебетата са най-безопасни, докато спят по гръб или отстрани. По-късно тази препоръка беше актуализирана, за да се посочи, че само задната позиция е безопасна. Днес същата програма работи под името „Безопасно за сън“.

През 1992 г. 120 бебета умират от SIDS на 100 000 живородени. От 1992 г. до 2001 г. смъртността от SIDS в САЩ намалява с 53 процента. Този брой остава постоянен в продължение на няколко години и след това се отчитат допълнителни спадове между 2009 и 2013 г. Към 2017 г. броят на смъртните случаи от SIDS на 100 000 живородени е спаднал под 40. Някои проучвания показват, че намаляването на случаите на SIDS е свързано с нарастването брой родители, които поставят бебетата си в поза за спи.

Въпреки това, SIDS остава основната причина за смърт на бебета на възраст между 28 дни и една година. Освен това някои статистически проучвания са установили различия между различните расови и етнически групи. В проучвания на майки с различен расов и етнически произход изследователите отбелязват някои тенденции по отношение на съвместното спане с бебета, поставянето на бебета по гръб за сън и използването на мека постелка в креватчета. Социално-икономическите фактори също могат да играят роля, тъй като семействата с ниски доходи с повече от едно малко дете могат да прибегнат до споделяне на детски креватчета или споделяне на легло, за да спестят място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector