Menu Close

Кога бебетата спят през нощта

Гарантирането на бебетата да спят и да спят може да бъде предизвикателство, пред което са изправени родителите. Мнозина очакват времето, когато детето им ще спи през нощта – но кога точно ще се случи това?

Повечето бебета спят през нощта около 6 месеца. В едно проучване около 38% от 6-месечните деца не спят през нощта, но този брой спада до по-малко от 28% за 12 месеца. Това отразява как се променят циклите на сън за бебета, докато растат.

Новородените на възраст 0-3 месеца се нуждаят от 14-17 часа сън, а бебетата на възраст 4-11 месеца се нуждаят между 12 и 15 часа. Важно е да се отбележи, че времето за сън варира значително при бебета под четири месеца. Следователно Американската академия по педиатрия (AAP) и Американската асоциация по медицина на съня (AASM) не са направили препоръка за тази възрастова група.

Какво е „да спиш през нощта“?

Що се отнася до кърмачетата, спането през нощта означава, че те спят най-малко шест непрекъснати часа. Те могат да се събудят за кратко, но са в състояние да се успокоят и да се върнат в сън.

Какво може да повлияе, когато бебетата започнат да спят през нощта?

Докато готовността за сън през нощта е свързана с възрастта, поведението и преживяванията на бебетата са уникални, което води до различни графици на съня.

Навиците, като последователна рутина преди лягане, помагат на бебетата да спят през нощта. Както при децата и възрастните, това, което се случва през деня и в часовете преди лягане, влияе на нощния сън на бебетата. За редовна рутина преди лягане с вашето бебе5 вземете предвид следното:

  • Затъмнете ярки светлини и премахнете силните шумове и дейности преди лягане.
  • Разходете се, като държите бебето си или се люлеете леко, за да насърчите сънливостта.
  • Не забравяйте да сложите бебето си в леглото, докато е сънено, но не дълбоко заспало. Това помага на бебето да се научи как да заспива самостоятелно.

Имайте предвид, че добрата рутина преди лягане е важна за цялостната тренировка на съня. Процедурите за лягане също са добри за родителите, както по време на бременност, така и след нея, за да се предотврати или намали безсънието на родителството.

Как родителите могат да помогнат на бебетата си да спят през нощта?

В допълнение към последователната рутина за лягане, две стратегии са доказани като ефективни за подпомагане на бебетата да спят непрекъснато през нощта: избледняване преди лягане и постепенно изчезване.

Избледняването преди лягане е поставянето на бебето в леглото 15 минути по-късно всяка вечер, за да компресира съня и да ограничи времето в леглото. Ако родителят провери бебето 15 минути след като го сложи в леглото и то спи, времето за лягане вече не трябва да се отлага.

Постепенното изчезване е процесът на създаване на все по-дълги пропуски между това, когато бебето плаче и когато родителят реагира на плача. Родителят чака две минути, след като бебето първо плаче, преди да отговори, след това чака четири и след това шест минути след следващия плач. Тези периоди на изчакване постепенно се удължават с течение на времето, докато бебето се научи да се самоуспокоява.

Не всички стратегии работят за всички бебета. Консултирайте се с вашия педиатър за предложения, подходящи за вашето дете.

Какво пречи на бебетата да спят през нощта?

Има няколко фактора, които пречат на бебетата да спят през нощта.

  • Глад. Тъй като бебетата са свикнали да се хранят няколко пъти през нощта, те могат да викат за внимание и хранене, докато преминават към сън за по-дълги периоди. На този етап родителите могат да поддържат взаимодействието с храненето възможно най-кратко и да не играят с бебето. 
  • Тревожност при раздяла. Бебетата естествено се страхуват да не бъдат далеч от родителите си. Ако бебето плаче след лягане, родителските реакции през нощта, като гушкане и люлеене, могат да накарат бебето да търси родителско внимание. Родителите не трябва да изваждат бебето от креватчето си и вместо това да докосват главата или гърба на бебето и да говорят успокояващо за успокоение, докато бебето се успокои. Това помага на бебето да научи, че родителите им са наблизо и те ще станат по-малко уплашени.
  • Околен свят. Бебетата трябва да спят в тъмна стая. Ако родител дойде да провери бебето през нощта, той не трябва да включва никакви светлини, но да използва нощни лампи, ако е необходимо.
  • Споделяне на леглото. Сънят на бебето в леглото на родителите може да попречи на способността му да спи през нощта. Той също така излага бебето на повишен риск от синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

Трябва ли родителите да се притесняват, ако бебетата им не спят през нощта?

Някои промени в режима на сън на бебето са нормални. Имайте предвид, че ако има кратки промени, като болест или пътуване, сънят може да бъде по-труден за вашето дете. Продължете да поддържате последователна рутина за бебето, за да насърчите съня през нощта.

Ако сте загрижени за навиците на бебето да спят, следете часовете на сън и кога настъпва сън. Споделете тази информация с вашия педиатър и те ще могат да ви помогнат да установите дали поведението на вашето дете е нормално или отразява евентуален проблем със съня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector