Menu Close

Бамбук срещу памучни чаршафи

С множество видове листове на пазара изборът на най-добрия вариант за вас може да бъде по-сложен, отколкото изглежда. Някои купувачи може да се изкушат да закупят листове въз основа на усещането за ръка, но това не отразява непременно някои от най-важните фактори за ефективност.

Категорията, в която попада комплект листове, може да бъде поне толкова важна, колкото самия продукт. Тези класификации често имат важни последици за това как ще се чувстват листовете и колко добре ще се държат с времето.

Бамбуковите и памучните чаршафи са две широко достъпни разновидности. Памучните чаршафи са класика заради дишането и издръжливостта си. Египетският памук е особено ценен. Бамбуковите чаршафи все още са сравнително нови за пазара, въпреки че набират популярност благодарение на своята издръжливост и лекота. В зависимост от обработката, бамбуковите листове също могат да се считат за устойчиви и екологични, тъй като бамбукът може да расте бързо с по-малко ресурси.

Ще сравним бамбуковите и памучните листове, за да ви помогнем да оцените ефективността на всяка опция и потенциалните ползи и недостатъци.

Бамбукови чаршафи

Листовете, обозначени като „бамбук“, обикновено се състоят от коприна, лиоцел или модална тъкан, получена от бамбукови влакна. Тези листове често са сравнително подобни на памука по своята мекота, дишане и издръжливост.

Бамбуковите листове често се считат за устойчиви, тъй като бамбуковото растение расте много бързо и често не се нуждае от пестициди, торове или напояване. Но докато суровината може да е екологична, процесът на вискоза използва химикали за разтваряне на бамбукова пулпа, за да се извлече целулозата, за да се превърне във влакна. Вискозата, лиоцелът и модалът, някои от най-често срещаните видове бамбукови тъкани, използват процеса на вискоза.

Макар че може да е по-трудно да се стигне до тях, бамбуковото бельо, известно още като бамбуково влакно, използва безхимичен механичен процес, който може да се хареса повече на екосъзнателните купувачи. Получената тъкан обаче има тенденция да бъде малко по-груба и склонна към набръчкване.

Нашето ръководство за най -добрите бамбукови листове подчертава някои от най-добрите налични опции.

Видове бамбукови листове

Както обсъдихме по-горе, точните материали варират в зависимост от бамбуковите листове, но това не е единственото нещо, което разделя един комплект от друг. Листовете също могат да използват различни тъкани, което допълнително влияе върху тяхното усещане и производителност. Трите най-често срещани тъкани, използвани в бамбукови листове, включват:

Перкал: Това тъкане използва една нишка, една нишка под модел, което създава свеж, лек плат с матово покритие. Дишането им прави перкалните чаршафи популярни сред горещите траверси, но те също са склонни към набръчкване.
Сатин: Сатиновото тъкане е с една нишка отдолу и от три до четири нишки. Сатинът обикновено има копринено усещане и блестящ блясък. Той естествено се противопоставя на бръчките, придавайки гладък вид, който се покрива добре върху леглото. Сатиновите листове са по-склонни към задържане на топлина и пилинг и / или прихващане.
Кепър: тъканото от кепър има диагонални успоредни ребра. Това е тъкането, използвано в деним, така че може да изглежда познато. Тъй като оребряването добавя текстура, кепър листове може да не са най-гладката опция, но те са склонни да бъдат много издръжливи.

Плюсове минуси

Бамбукови чаршафи

Професионалисти Минуси
Дишащ Често използвайте химическа обработка
Мека Може да струва повече от памука
Издръжлив Може да се набръчка в зависимост от тъкането
Понякога се счита за екологичен

Памучни чаршафи

Памукът е най-често срещаната тъкан за чаршафи. Тази класическа опция използва естествени влакна от памучното растение. Получените листове обикновено са меки, издръжливи и лесни за поддръжка.

Чаршафите могат да се състоят от един или повече видове памук. Египетският памук има изключително дълги скоби, които правят получения материал изключително мек и издръжлив, но по-висок на цена. Памукът Pima също има изключително дълги скоби и много от същите предимства като египетския памук без солидната цена. „Редовен памук“, неорганичен памук, отглеждан в Съединените щати, често е най-достъпният, но най-малко издръжлив вариант.

Цената на памучните листове обикновено отразява качеството и лукса на материалите. Комплектите листове, в които се използва висококачествен памук с дълги до изключително дълги скоби, традиционно струват повече. Клиентите обаче трябва да са наясно, че много опции на достъпни цени с надпис „Египетски памук“ могат да съдържат смеси, за да спестят пари. Ако обмисляте да платите премия за египетски памучни чаршафи, може да искате да проверите дали всички материали притежават сертификат от Асоциацията на памучния Египет.

Вижте нашето ръководство за най -добрите памучни чаршафи, за да научите повече.

Видове памучни чаршафи

Подобно на бамбуковите чаршафи, памучните листове могат да варират както по своите материали, така и по тъканията. Най-често срещаните тъкани за памучни чаршафи са:
Перкал: Същият такъв, един под модел на тъкане, използван в бамбукови листове, е често срещан и при памучни листове. Памучните перкални чаршафи често се препоръчват за горещи траверси поради тяхната отлична дишаща способност и отнемане на влага. Те обикновено са доста издръжливи и стават по-меки с всяко допълнително пране.
Сатин: За тъкането на сатен три или четири нишки преминават за всяка нишка, която минава отдолу. Това създава копринена тъкан, която драпира добре и има фин блясък. Памучните сатенени чаршафи не са склонни към набръчкване, но могат да хапнат или да се заловят. Те също така са склонни да задържат повече топлина от перкала.
Кепър: Можете да разпознаете кепъра по диагоналното му оребрение, което изглежда подобно на деним. Керамичните памучни листове обикновено не са толкова меки, колкото другите опции, но обикновено продължават години.
Джърси: Джърси всъщност е плетка, а не тъкане. Тъй като памучното трико е същият материал, който се среща в много тениски, спането на памучни трикотажни листове може да се чувства като обгърнато от любимия ви чай.

Плюсове минуси

Памучни чаршафи

Професионалисти Минуси
Издръжлив Някои тъкани са податливи на бръчки
Дишащ Обикновено се изисква повече вода и пестициди за отглеждане
Увлажняване на влагата Може леко да се свие
Лесно се почиства
Става по-мек с допълнително измиване

Бамбук срещу памучни чаршафи

Разликите между бамбукови и памучни чаршафи са доста фини. И двете са естествени материали, които са склонни да превъзхождат регулирането на температурата и издръжливостта, въпреки че някои твърдят, че памукът е по-дишащ и бамбукът трае по-дълго. Те също така използват много от същите тъкания.

Купувачите с екологично съзнание могат да се натрупат и при двата варианта, тъй като и двамата използват естествени материали, но всеки от тях има някои потенциални недостатъци по отношение на устойчивостта. Отглеждането на бамбук обикновено е по-нежно към околната среда, отколкото отглеждането на памук, но обработката на този бамбук в тъкан обикновено използва химически агенти.

Докато бамбуковите чаршафи са склонни да струват малко повече от повечето памучни комплекти, египетските памучни листове обикновено са значително по-скъпи от бамбуковите комплекти.

Категория Бамбук Памук
Трайност При правилна грижа бамбуковите чаршафи обикновено са изключително издръжливи. Бамбуковите листове също са склонни да задържат багрилото по-добре, така че цветовете остават по-живи. Памучните чаршафи отдавна са ценени заради издръжливостта си. Тъй като стават по-меки с възрастта, много собственици предпочитат усещането за по-стари чаршафи пред новите.
Наличен сорт Повечето бамбукови листове използват тъкан от перкал, сатен или кепър. Листовете, етикетирани като „бамбук“, технически могат да бъдат класифицирани като вискозно, модално, лиоцел или бамбуково бельо в зависимост от начина на обработка на материалите. Памучните листове обикновено използват тъкан от перкал, сатен или кепър, но също така са широко достъпни и плетени листове от трикотаж. Египетският памук, памукът Pima и обикновеният памук са най-често срещаните материали.
Комфорт и усещане Усещането в крайна сметка зависи от тъкането и материала, но повечето комплекти бамбукови листове са гладки и меки. Усещането за памучни листове варира в зависимост от вида памук и тъкането на тъканта. Докато повечето опции са гладки и меки, перкалните памучни листове понякога се чувстват малко по-груби в началото, но омекват след няколко измивания.
Разходи Комплектите бамбукови листове обикновено варират от около 50 до над 200 долара. Те са склонни да бъдат малко по-скъпи от техните памучни колеги Комплектите памучни листове започват от под $ 50. Египетските памучни листове обаче могат да струват над 500 долара.
Неутралност на температурата Като естествена материя, бамбукът е доста дишащ, което помага да се поддържа спалнята хладен и удобен. Много спящи обаче смятат, че не се спи толкова хладно, колкото памука. Регулирането на температурата е една от най-силните страни на повечето комплекти памучни листове благодарение на тяхната комбинация от дишане и отнемане на влага.
Почистване и грижи Повечето инструкции на производителя изискват машинно пране и сушене на бамбукови листове. Ако се грижат правилно, те трябва да издържат на рутинно пране. Обикновено памучните чаршафи могат да се перат в машина и да се сушат в съответствие с инструкциите на производителя за грижа. Всяко пране трябва да направи памучните чаршафи по-меки и еластични.

Нашата присъда

Въпреки че разликите между бамбукови и памучни чаршафи са фини, те може да са достатъчно значителни, за да ви накарат да се облагодетелствате един пред друг.

Горещите траверси и всеки, който е склонен да се поти през нощта, може да оцени дишането и отнемането на влага на памучни чаршафи, особено тези с перкално тъкане. Пазаруващите с ограничен бюджет могат да намерят по-достъпен комплект памучни листове от бамбуковите чаршафи. Въпреки това, тези, които търсят лудост, достойно за лудост, могат да го намерят и с египетски памук.

Клиентите, занимаващи се с възобновяемост, използване на пестициди и използване на вода, могат да предпочетат бамбукови листове. Много спящи също смятат, че бамбуковият плат се чувства по-нежен върху кожата им, така че тези чаршафи могат да бъдат добър избор за хора с чувствителност на кожата.

Може да предпочетете бамбукови чаршафи, ако:

  • Загрижени сте за използването на пестициди и вода
  • Вие цените възобновяемите ресурси
  • Имате чувствителна кожа

Може да предпочетете памучни чаршафи, ако:

  • Често прегрявате през нощта
  • Склонни сте към нощно изпотяване
  • Предпочитате листове, които с възрастта стават по-меки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *