Menu Close

Най-добър брой нишки за листове

Ако пазарувате за нови листове, ще видите различни използвани термини, които може да са ви непознати. Популярен рейтинг за качество е броят на конците, който се отнася до плътността на нишките, използвани в квадратен инч плат.

Какво всъщност означава броят на нишките? Има ли значение? Ако да, какъв е най-добрият брой конци за листове? Ще разделим всяка от тези теми и още.

Какво означава преброяване на нишките?

Брой нишки е мярка за броя на конците, вплетени в един квадратен инч плат. По същество това е мярка за това колко плътно е тъкана тъкан.

Той се изчислява чрез събиране на броя на дължина (основа) и ширина (вътък) нишки в рамките на определена област. Например, памучен лист със 100 нишки на основата и 100 нишки на вътъка във всеки квадратен инч плат ще има изброен брой конци 200.

Броят на нишките се използва като груб индикатор за мекотата и усещането за тъкан. Също така се използва интензивно в маркетинга, за да се внуши, че конкретен продукт е с по-високо качество от конкурентните листове. Въпреки че всичко това е вярно до известна степен, броят на нишките далеч не е единственото съображение, когато става въпрос за цялостното качество на набор от листове.

Когато мислите за най-добрия брой конци за листове, важно е да запомните една вековна поговорка: Качеството над количеството. Качеството на използваните прежди или конци често е по-важно от количеството нишки или броя конци.

Кой е най-добрият брой конци за листове?

Качествени, удобни листове могат да бъдат намерени с брой конци, вариращи от 200 до 800 и повече. Няма магическо число, което да е идеалният брой нишки. Като се има предвид това, обикновено има приемливи диапазони за различни видове качествени листове.

Потърсете минимум листове с рекламиран брой конци от 200. Всичко, което е по-ниско от вероятно, няма да се почувства толкова меко и може да доведе до по-малко удобно сън.

Видът на тъканта и тъкането му правят разлика в най-добрия брой конци. Percale е известен също като „обикновен тъкан“ с обикновен, над, един под модел, така че средно качествените перкални листове може да са около 180-200 броя конци. За разлика от това, сатиновото тъкане има по-плътно изтъкан модел, така че средно качествените сатинени листове ще бъдат по-близо до 250-300.

Ето няколко основни диапазона на висококачествен брой конци за листове от различни материали:

  • Памук: 200-400
  • Египетски памук: 300-400
  • Percale Weave: 200-400
  • Sateen Weave: 300-600
  • Бамбук: 300-500
  • Спално бельо: 80-140. Броят на нишките е по-малко полезен индикатор за спално бельо и рядко се изброява. Избягвайте по-голям брой конци за ленени чаршафи.

Имайте предвид, че определени материали не се измерват с помощта на брой конци. Някои забележителни включват:

  • Коприна: Измерено в мама. Momme е мярка за тегло, която търси броя килограми в парче коприна, което е 45 инча на 100 ярда. Потърсете копринени чаршафи около диапазона 17-22 momme.
  • Микрофибър: Измерено в грамове на квадратен метър (GSM). Потърсете листове от микрофибър в диапазона 90-120 GSM.
  • Фланел: Измерено в GSM. Устойчивите, тежки фланелени листове са в диапазона 170+ GSM. По-леките фланелени листове ще бъдат по-малко издръжливи, но по-леки и по-дишащи.
  • Джърси: Джърси е вид плетка, която често използва памук, но не винаги. Теглото може да варира до известна степен в зависимост от използвания материал. Много памучни чаршафи от трикотаж са около 150 GSM.

Разбира се, не забравяйте, че преброяването на нишките не е измерване за край, за всички. Качеството на преждата, производственият процес на производителя, видът на тъкане и много други фактори допринасят за ефективността на набор от чаршафи.

За най-добри резултати потърсете листове от доверен производител. Прочетете отзивите на чаршафите, изследвайте качеството на материалите и разгледайте броя на конците само като един от многото фактори, които трябва да имате предвид. Ако търсите качествени чаршафи, разгледайте нашето ръководство за закупуване на чаршафи за нашите препоръчани продукти.

По-висок брой конци е по-добър?

Листовете с по-голям брой конци обикновено са по-скъпи и се предлагат на пазара като по-качествени. Както обсъждахме обаче, по-големият брой нишки може да е показател за по-високо качество, но това не е непременно така.

Вярно е, че комплект листове с брой конци 400 обикновено се чувства по-добре от сравним комплект с брой конци 200. Това обаче се приема, че качеството на използваните прежди, изработката и тъкането са еднакви за и двата листа.

Търсенето на листове с разумен брой нишки (200-600 за повечето стилове) обикновено ще доведе до най-добри резултати. Не забравяйте да промените донякъде очакванията си в зависимост от използвания материал.

Прекалено високият брой конци (600-800) вероятно няма да се промени много извън цената. Много високият брой конци обикновено е много подобен по отношение на усещането и производителността на висококачествените тъкани с по-нисък брой. Опитът да опаковате твърде много конци в плат може понякога да задуши въздушния поток, което води до по-тежко и по-топло усещане.

Купувачите трябва да бъдат предпазливи при изключително голям брой конци, като 900 или повече. Често това е индикация за нискокачествени листове, тъй като производителят вероятно използва някакъв трик, за да прикрие истинското качество на продукта.

Една обща тактика за изкуствено надуване на броя на конците е използването на дву- или тройни нишки, които обикновено са с по-ниско качество. Тъй като всяка нишка технически има две или три влакна, те се броят два или три пъти, когато става въпрос за броя на нишките. Това може да доведе до набор от листове с брой конци 900, който всъщност е с по-ниско качество от подобен комплект с брой конци само 300.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *