Menu Close

Одеяло срещу Утешител

Понятията „завивка“ и „утешител“ понякога се използват взаимозаменяемо, така че е съвсем естествено купувачите да не знаят за каквито и да е разлики между двете. Но докато някои може погрешно да обозначат завивката като одеяло или обратно, има някои забележими разлики между стандартните завивки и одеяла. Въпреки че и двете осигуряват топлина, те се различават по своята плюшеност, инструкции за грижи и др.

Както при всеки продукт, има разлики между отделните производители, така че може да откриете, че не всички завивки и одеяла спазват свързаните с тях стандарти. Това обаче са два отделни продукта и всеки носи общи потенциални ползи и недостатъци.

Ще изчистим всяко объркване между двете, като подчертаем факторите, които правят всяка опция различна.

Какво е завивка?

„Duvet“ е френската дума за пух, отразяваща традиционното пълнене на това спално бельо, произхождащо от Европа. Пухът е слой от фини пера, който почива под външните пера на гъски и патици. Този мек, пухкав материал доста добре изолира, придавайки на завивките репутацията им на уют. Докато завивките първоначално са използвали пълнеж за пух, много от тях вече използват пера, алтернатива за пух, памук, вълна и / или коприна, за да отговарят на различни нужди и предпочитания.

А вложка пухени обикновено се състои от пълнежа, обвити в проста памук, полиестер, или смес черупка памук / полиестер. Въпреки че някои собственици могат да изберат да използват вложката самостоятелно, завивките са проектирани да бъдат съчетани с покривало за по-лесно почистване и повече опции за стил. Покривните материали могат да включват памук, фланел, коприна, лен и дори изкуствена козина. Тези капаци обикновено се закрепват към вложката с връзки, копчета или цип, за да се предотврати изместването.

Въпреки че можете да намерите някои перални вложки за завивки, много от тях имат специални инструкции за грижа, за да предотвратят повреди. Покривките за завивки, от друга страна, обикновено се перат в машина.

Одеялата за завивки варират в ценовите точки в зависимост от тяхното качество и материали. Калъфите също могат да добавят към общата цена, особено ако искате няколко опции за промяна на външния вид и усещането на спалното ви бельо. Ако решите, че завивката е подходяща за вас, разгледайте нашето ръководство за най -добрите завивки, за да намерите удобна и стилна защитна опция.

Плюсове минуси

Юрган

Професионалисти Минуси
Уютно усещане Смяната на кориците може да бъде трудна
Променлив външен вид Вложката може да се освободи и да се измести
Лесно почистване на завивките Може да се наложи да закупите капак отделно

Какво е Утешител?

Утешителите са конструирани така, че да се използват такива, каквито са, без да е необходимо допълнително покривало, тъй като такова вече е вградено. Докато завивките са с корени в Европа, одеялата са техният американски еквивалент.

Много от същите материали, намиращи се в завивките, могат да се появят и в одеяла. Те често имат памучни, полиестерни или памучни / полиестерни смесени покрития с пух, перо, алтернатива на пух, памук, вълна или коприна. Утешителите често не са толкова топли или възвишени като завивките, така че някои собственици може да предпочетат да ги сдвоят с допълнително одеяло през по-студените месеци.

На пазара има много опции за стил, цветове, шарки и текстури. Комплектите спално бельо също включват редовно одеяло за купувачи, които искат да постигнат координиран външен вид с малко усилия.

Инструкциите за грижи се различават между одеялата в зависимост от техните материали. Ако одеяло може да се пере в пералня, поставянето му в домашната пералня може да е малко трудно. За да се намали нуждата от често пране, повечето собственици на утешители използват горен чаршаф, който да действа като бариера. Някои одеяла също могат да бъдат сдвоени с завивки за допълнителна защита.

Утешителите се предлагат в широк диапазон от ценови точки, които отразяват техните материали. Спалните комплекти, които съдържат одеяла, често са достъпно решение, докато луксозните траверси могат да намерят много опции, които използват материали от висок клас, като пух и коприна.

Плюсове минуси

Утешител

Професионалисти Минуси
Изобилие от опции за стил Може да се развали
Разтвор от едно парче По-трудно е да се променят стиловете
Предлага се в някои координирани комплекти Може да е трудно да се почисти
Може да се използва с завивка

Одеяло срещу Утешител

Одеялата и завивките могат както да повишат комфорта ви, особено когато температурите спаднат. Макар да е лесно да объркате двете, различните разлики могат да направят едната от вас по-добра опция въз основа на вашите нужди, предпочитания и стил на сън.

Един от ключовите различия между завивките и завивките е използването на калъфи. Докато завивките обикновено са сдвоени с калъфи, одеялата не са. Това може да повлияе както на трайността, така и на лекотата на пране. Калъфът за завивка добавя слой защита, така че някои повреди, които могат да направят одеялото неизползваемо, може просто да изискват ново покритие за тези, които използват завивка. Покривките за завивки също обикновено се перат в машина, което улеснява освежаването на повърхността.

Както завивките, така и завивките се различават по цена в зависимост от техните материали. Утешителите може да са малко по-достъпни предварително, тъй като няма да е необходимо да купувате покривало и бихте могли да спестите пари с пакет постелки. В дългосрочен план завивките в крайна сметка могат да бъдат по-добрата стойност, тъй като завивката предпазва вложката, а промяната на стила изисква само закупуване на нова корица.

Обхватът на възможностите за дизайн на завивките може да направи завивките по-гъвкави на външен вид. Тъй като обаче те обикновено са по-топли от одеялата, те може да не са идеални за целогодишна употреба. Спящите могат да използват одеяло целогодишно и да го сдвояват с одеяло през зимата, но външният вид е последователен, осигурявайки по-малко гъвкавост на дизайна.

Категория Юрган Утешител
Трайност Трайността на завивката зависи до голяма степен от нейната конструкция и материали. Одеялата с висококачествено пълнене, затворени в черупка, която има поне 300 нишки, трябва да издържат добре с течение на времето, ако се грижат правилно. Въпреки това, те може да изискват от време на време пухкане. Трайността на одеялото ще варира в зависимост от неговите материали и начина, по който се грижите за него. Тъй като траверсите обикновено използват одеяла без завивка, те могат да се изцапат или замърсят, ограничавайки живота им. Честото пране може също да ги накара да се справят. Ако обаче са покрити, висококачествените одеяла трябва да издържат толкова дълго, колкото еквивалентната завивка.
Топлина и таван Одеялата са по-дебели, по-тежки и по-топли от одеялата. Таванското помещение ще бъде засегнато от материалите за пълнене и от това колко често го раздухвате, докато материалите за пълнене и покритието могат да повлияят на топлината. Утешителите обикновено са по-тънки от завивките, така че често не са толкова топли. Това може да ги направи по-удобни за целогодишна употреба, но собствениците може да се нуждаят от допълнително одеяло за топлина през зимата.
Разходи Купувачите могат да намерят завивка, която да се побере в повечето бюджети, ако са отворени за различни материали за пълнене, въпреки че традиционните пухени завивки често са скъпи. Капаците също могат да увеличат разходите. Подобно на завивките, одеялата се предлагат в широк диапазон от ценови точки въз основа на техните материали. Те често са най-достъпни, когато са в комплект с други легла.
Стил Тъй като завивките могат да се сменят, без да се заменя цялото завивка, собствениците разполагат с огромна гама от опции за стил. Калъфите за завивка се предлагат в различни шарки, цветове и материи, което улеснява регулирането на външния вид на леглото ви по сезон или дори въз основа на вашето настроение. Утешителите са изработени за траверси, които да се използват без завивка, така че те се предлагат в широк спектър от цветове и шарки, за да отговарят на различна естетика.
Почистване и грижи Инструкциите за почистване и грижи се различават при завивките в зависимост от техните материали и конструкция и винаги трябва да следвате инструкциите за грижа, които се доставят с завивката ви, за да предотвратите повреда. Някои завивки могат да се перат, но много от тях изискват специални грижи, като химическо чистене или почистване на място. Покривките за завивки често се перат в машината, така че те могат да помогнат за предпазване на завивката, за да се намали нуждата от пране Инструкциите за грижа за одеялото ще зависят от неговите материали, така че трябва да следвате предложенията на производителя, за да запазите качеството на вашия артикул. Някои одеяла могат да се перат в машина, макар че това вкъщи може да е трудно, тъй като са обемисти. Ако се занимавате с това как да поддържате чистия си одеяло, може да го сдвоите с перално покривало за миене.

Кой да изберете?

И завивките, и завивките са отлични опции, които ще ви помогнат да се стопляте в студените нощи и да придадете на леглото си по-завършен вид. В крайна сметка всеки може да е подходящ за вас в зависимост от това, което харесвате.

Хората, които не се нуждаят от толкова много добавена топлина, и тези, които предпочитат да избягват прикрепването на калъф, могат да предпочитат одеяло, докато завивката може да е идеална за хора, които търсят допълнителна дебелина и повече опции за стил. Може да е по-просто да изперете завивката, отколкото да се борите с одеяло във вашата пералня. Тъй като обаче инструкциите за грижа се различават в зависимост от отделните завивки, завивки и одеяла, завивката или завивката може да бъде по-лесна за почистване като цяло.

Може да предпочетете завивките, ако: 

  • Харесвате усещане за плюш
  • Искате да променяте по-често външния вид на леглото си
  • Предпочитате да не използвате горен лист

Може да предпочетете одеяла, ако: 

  • Не искате да се занимавате с прикрепване на корица
  • Предпочитате да си купите само едно парче
  • Купувате спално бельо като комплект

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector