Menu Close

Египетски памук срещу Sateen Sheets

Чаршафите влизат в пряк контакт с тялото, така че могат да повлияят на качеството и комфорта на съня ви. Много купувачи обаче не обмислят толкова много избора на най-добрите чаршафи, колкото биха избрали матрака си.

На пазара има много различни видове листове и всеки има своите потенциални плюсове и минуси. Изборът на подходящата за вас категория листове може да е също толкова важен, колкото и намирането на правилния продукт.

Това ръководство се фокусира върху листове от египетски памук срещу листове от сатин. И двете тези популярни опции могат да имат меко и луксозно усещане, но фините разлики могат да направят една за предпочитане за вас. По-долу ще обсъдим тяхната конструкция, ценообразуване, плюсове и минуси, производителност и други.

Египетски памучни чаршафи

Египетските памучни чаршафи обикновено се считат за едни от най-висококачествените предложения на пазара. Купувачите обаче трябва също да правят разлика между египетски памук, дълъг щапелен памук и други видове памук.

Както подсказва името, египетският памук се добива в Египет. Това разнообразие от изключително дълъг щапелен памук традиционно се бере на ръка, за да се запази дължината на влакната. Дългите влакна помагат да се изработи по-гладка и издръжлива материя.

Този висококачествен материал също традиционно носи по-висока цена, въпреки че някои опции с по-ниски цени също използват термина „египетски памук“. За да бъде истински автентичен, памукът в чаршафите трябва да идва от източници, сертифицирани от Памучната египетска асоциация. Най -добрите египетски памучни чаршафи могат да бъдат изключително меки, дишащи и издръжливи, докато вдъхват на повърхността на съня ви усещане за луксозен хотел.

Други видове дълги и много дълги щапелни памуци могат да се почувстват по подобен начин луксозно на малка част от цената. Много траверси балансират желанието си за достъпност и комфорт, като намират алтернативни варианти, като популярния изключително дълъг щапелен памук Pima. Листовете, изработени от памук, който не е дълъг или изключително дълъг основен сорт, все още може да са удобни, но е малко вероятно те да бъдат толкова меки и издръжливи.

Листовете, изработени от всякакъв вид памук, могат да използват различни тъкани, което допълнително ще повлияе на техния завършек, драпиране, усещане и дишане.

Плюсове минуси

Египетски памучни чаршафи

Професионалисти Минуси
Дишаща и абсорбираща Висока цена
Устойчив на признаци на износване Може да започне по-грубо преди измиване
Гладка и без хапчета Може да не се покрива добре, докато листовете не омекнат
Става по-мек с допълнително измиване Изисквайте внимателни грижи
Подходящ за целогодишна употреба Някои марки използват измамно етикетиране

Сатинени листове

Сатин се отнася по-скоро до модел на тъкане, отколкото към материал. Това тъкане използва една прежда под, три или четири прежди по модел. Това му придава по-тежко усещане от някои други тъкани, като перкал, и траверсите може да усетят тази тежест, така че чаршафите да изглеждат особено луксозни. Освен това ги прави малко по-топли, така че може да са идеални за хора, които спят хладно или живеят в студен климат.

Може да се използва произволен брой материали за изработка на сатенени листове, включително памук, полиестер, коприна и лиоцел, всеки от които може да повлияе на цялостното усещане и външен вид. Подобно тъкане се използва за изработка на сатен, въпреки че сатенът обикновено използва коприна или найлон.

Докато материалите играят основна роля, сатеновите листове обикновено драпират добре, издържат на бръчки и имат копринено покритие с лек блясък. Тъй като те вече са гладки, може да не се наложи собствениците да ги гладят, за да постигнат вид и усещане без бръчки. С течение на времето обаче сатиновите листове биха могли да заловят или да развият пилинг.

Сатенените листове често имат превъзходно усещане, но те не винаги имат висока цена. Тъй като за изработването на тези листове могат да се използват различни материали, на пазара има опции, които могат да се поберат на практика във всеки бюджет.

Плюсове минуси

Сатинени листове

Професионалисти Минуси
Устойчив на бръчки Може да заклещи или хапче
Усещане за коприна Шийн може да избледнее
Фин блясък Може да улови топлина
Гладко драпиране Донякъде хлъзгаво, което може да доведе до струпване
Мек на допир

Египетски памук срещу Sateen Sheets

Тъй като египетските памучни листове се определят от техните материали, а сатенените листове се определят от тяхното тъкане, контрастирането на двете е нещо като сравняване на ябълки с портокали. Всеки от тях има потенциални предимства и недостатъци, но толкова много зависи от фактори, които могат да се различават при отделните комплекти листове. Ефективността на египетските памучни листове зависи отчасти от тяхното тъкане, докато сатеновите листове могат да варират в зависимост от техните материали.

Като цяло истинските египетски памучни листове са по-трайни и по-скъпи. Сатиновите листове се предлагат в широк диапазон от ценови точки, но може да са по-склонни към признаци на износване, които ограничават използваемата им продължителност на живота.

Тъй като египетският памук е материал, а сатенът е тъкан, тези две дори могат да се комбинират, за да се получат египетски памучни листове сатен. Клиентите, които не са сигурни кой тип листове предпочитат, може да почувстват, че тази опция им дава най-доброто от двата свята.

Категория Египетски памук Сатин
Трайност Изключително дългите скоби от египетски памук обикновено правят материята изключително издръжлива. Качествен комплект египетски памучни листове може да продължи повече от десетилетие. Сатиновите листове обикновено се радват на подобна продължителност на живота на повечето комплекти листове. Тъй като обаче сатиновите листове често са по-склонни да заловят или хапнат, някои собственици може да предпочетат да ги подменят по-рано.
Комфорт и усещане Египетските памучни чаршафи обикновено стават по-меки и гладки с всяко пране. Въпреки че те могат да започнат малко по-грубо, те трябва да получат маслена текстура с течение на времето. Сатиновите листове имат гладко, копринено усещане. Много траверси с чувствителна кожа предпочитат тази текстура
Разходи Листовете, които се състоят от 100% автентичен египетски памук, обикновено са едни от най-скъпите опции на пазара. Някои по-достъпни алтернативи обаче могат да използват и термина „египетски памук“. Комплектите египетски памучни листове могат да струват над 500 долара. Тъй като те се различават по качество и материали, сатеновите листове се предлагат в повечето ценови точки. Бюджетните купувачи могат да намерят опции за под $ 50, докато луксозните комплекти могат да струват над $ 500.
Неутралност на температурата Египетските памучни листове обикновено превъзхождат регулирането на температурата, позволявайки достатъчно въздушен поток за разсейване на прекомерната топлина, като същевременно изолира топлината по време на по-студено време. Сатиновите листове са склонни да улавят повече топлина, отколкото някои тъкания. Докато много спящи ги намират за удобни за целогодишна употреба, хората, които обикновено спят горещо, може да предпочетат по-дишаща опция.
Почистване и грижи Повечето комплекти египетски памучни листове трябва да се перат на лек цикъл с мек препарат. Докато някои са машинно сушилни, обикновено е по-добре да се сушат на въздух далеч от пряко слънце, за да се избегнат потенциални повреди. Инструкциите за грижа за сатеновите листове може да се различават повече при различните производители. Повечето сатенени листове обаче могат да се измият с мек препарат с помощта на нежния цикъл на вашата машина. Те също така обикновено могат да бъдат машинно изсушени с цикъл без топлина, въздух-суха.

Нашата присъда

Египетските памучни и сатенени чаршафи могат да се чувстват изключително меки и удобни, така че и двете често се възприемат като луксозни. Кой тип лист е най-подходящ за вас се свежда до личните предпочитания.

Купувачите, които предпочитат комплект чаршафи, който ще издържи с години и ще се почувства по-удобно с течение на времето, могат да предпочитат египетските памучни чаршафи. Горещите траверси също могат да оценят дишането и еластичността на египетския памук.

Хората, които харесват копринено усещане и завършеност, може да намерят сатенени чаршафи по-удобни. Тъй като сатенените чаршафи са по-тежки и по-топли, те също могат да бъдат идеални за хора, които често спят студени. Бюджетните купувачи могат да предпочетат сатенени чаршафи пред египетски памучни чаршафи, защото те често се предлагат на по-ниска цена.

Ако не можете да решите между двете, можете също да потърсите сатинов лист от египетски памук, за да балансирате потенциалните ползи от всеки.

Може да предпочетете египетски памучни листове, ако:

  • Склонни сте да спите горещо
  • Искате да се наслаждавате на чаршафите си дълги години
  • Бюджетът не е основна грижа

Може да предпочетете сатенени листове, ако:

  • Склонни сте да спите студено
  • Предпочитате копринено покритие и лек блясък
  • Вашият бюджет е по-ограничен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector