Menu Close

Колко често трябва да миете чаршафите си?

Всяка седмица повечето от нас прекарват около 49 до 60+ часа в сън в леглата си. Това е много време, за да накараме останалите, за да могат нашите тела да процъфтяват, но също така е достатъчно време да натрупаме мръсотия, пот, масло и други парчета върху чаршафите и постелките си.

Правилната хигиена е важна във всички сфери на живота. Що се отнася до нашето спално бельо, то може би е по-важно, отколкото си мислите. Без редовно почистване мръсните чаршафи могат да допринесат за алергии, пробиви на кожата, астма и др. За вашето здраве и качество на съня е важно да поддържате нещата чисти – но колко често трябва да миете чаршафите си?

Колко често трябва да миете чаршафите си?

Повечето хора трябва да мият чаршафите си веднъж седмично. Ако не спите на матрака си всеки ден, може да успеете да го разтегнете веднъж на две седмици или така.

Някои хора трябва да мият чаршафите си дори по-често от веднъж седмично. Ако имате домашни любимци и особено ако ги оставите да спят в леглото ви, се препоръчва измиване на всеки 3-4 дни. Ако имате алергии или  астма, може би си струва да опитате да почиствате постелките си по-често, за да видите дали симптомите ви се подобряват.

Препоръчва се също да измивате чаршафите по-често през топлите летни месеци, тъй като най-вероятно ще се потите повече на спалното бельо. По същия начин, ако имате сезонни алергии през пролетта или лятото, по-често миене на чаршафи може да помогне за облекчаване на симптомите.

Защо е важно да измиете чаршафите си

Измиването на чаршафи и оправянето на леглото веднъж седмично може да изглежда прекалено, но си заслужава времето. Дори след няколко дни, чаршафите могат да натрупват значителни количества от:

  • Мръсотия
  • Мъртви кожни клетки
  • Масла за тяло
  • Пот
  • Прахови акари, включително техните трупове и фекални вещества

Докато повечето от нас могат да се примирят със спането в собствената си мръсотия и пот до известна степен, това е последният елемент, който засяга най-много от нас.

Праховите акари са микроскопични същества, които са много разпространени в повечето домакинства. Те не хапят, но могат да доведат до кожни обриви и дразнене и могат да влошат симптомите на алергия за много хора.

Праховите акари могат да се размножават с плодовита скорост и могат да живеят единствено от мъртвите клетки на кожата. Във всеки един момент във вашия матрак и спално бельо могат да живеят десетки хиляди, дори стотици хиляди акари. Дори да не сте алергични към акари, вероятно не искате да споделяте леглото си с хиляди от тях. Редовното миене на чаршафи може да помогне.

Как да перете чаршафи

Сега знаем, че чаршафите трябва да се перат седмично, но как трябва да се мият?

1. Прочетете внимателно етикета на продукта, за да видите дали има някакви специфични инструкции за грижа.
2. Измийте с помощта на най-горещата вода, която е посочена на етикета (памукът обикновено може да борави с гореща вода, докато полиестерът и някои други материали трябва да се перат на топла).
3. Машинно пране с нежен препарат.
4. Ако имате чувствителна кожа, може да помислите за изплакване на чаршафите втори път, за да премахнете остатъчния препарат.
5. Сушете на сушилня на ниско или сушете.

Тъй като измиването и сушенето на вашите чаршафи отнема няколко часа, много хора намират по-лесно да имат няколко комплекта чаршафи. По този начин можете да съблечете леглото, да го гримирате с пресни чаршафи и да хвърлите мръсните чаршафи в пералнята, когато е удобно. Ако искате да закупите втори комплект листове, вижте ръководството на нашия купувач тук.

Ами другите спални?

Установихме колко често да перете чаршафи – в идеалния случай около веднъж седмично. Но какво ще кажете за други легла?

Калъфки за възглавници Веднъж седмично
Покривки за завивки Веднъж на 2 седмици до месец
Утешители Веднъж на 2-3 месеца
Одеяла Веднъж на 2-3 месеца
Възглавници Веднъж на 4-6 месеца (ако се пере)

Винаги проверявайте инструкциите за грижа на производителя, ако е възможно. Въпреки че тези насоки са общоприложими, понякога парче спално бельо ще има уникален дизайн, който изисква специфични грижи и пране.

Освен това трябва да почиствате матрака си веднъж на всеки 6 месеца или така. Почистването може да помогне за удължаване на полезния живот на вашия матрак и спално бельо, като същевременно подобри качеството на съня и вашето здраве. С това казано, все още е важно да подменяте матрака си на всеки 6-8 години или така, за да сте сигурни, че спите възможно най-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *