Menu Close

Как да излезем от листа

Събуждането до кървава калъфка или чаршафи никога не е приятно изживяване. Независимо от начина, по който е попаднал там, е жизненоважно да се отстрани кръвта бързо, преди да се появи петно. Има малко вещества, които оцветяват по-зле от кръвта, особено върху по-светлите листове.

За щастие, ако действате бързо, обикновено можете да отстраните кръвта от чаршафите и спалното бельо, като използвате обикновени домакински почистващи препарати и малко грес за лакти. Продължавайте да четете, за да научите как да извадите кръв от чаршафите.

Как да извадите кръв от чаршафите

Като цяло, колкото по-бързо можете да почистите нещата, толкова по-добри шансове имате за предотвратяване на трайни петна. Следвайте тези прости инструкции, за да предотвратите петна от кръв върху листове.

1. Отстранете колкото е възможно повече кръв

Намажете петното с кърпа, за да опитате да поемете излишната кръв. Ако петното е много прясно, продължете, като изплакнете добре листовете. Ако кръвта вече е започнала да изсъхва, накиснете чаршафите във вана със студена вода.

2. Съберете почистващи материали

Водородният пероксид и сапунът са два от най-често срещаните и лесно използваеми домакински предмети. Содата за хляб може да се комбинира със студена вода, за да се получи почистваща паста. Студена солена вода може да се използва за деликатни тъкани или при липса на други почистващи препарати.

3. Работете с разтвора за почистване върху петното

Внимателно намажете, разтрийте или намокрете оцветеното място с избрания от вас почистващ разтвор. Внимателно разтрийте областта, за да помогнете на разтвора да потъне. Ако използвате водороден прекис, изчакайте, докато спре да шипва, преди да втриете.

4. Оставете почистващото средство да потъне

Избършете излишния почистващ разтвор, след като е имал достатъчно време да потъне. Содата за хляб и солената вода ще се нуждаят от значително време за този процес, около 10 минути.

5. Изплакнете

Изплакнете чаршафа със студена вода и внимателно разтрийте мястото, за да премахнете петното.

6. Повторете

Повторете стъпки 3-5, докато кръвта изчезне или почти изчезне.

7. Измийте листа

Нанесете течен препарат за пране върху засегнатата област. Измийте ръчно чаршафите в студена вода, докато петното се отстрани. Можете също така да поставите чаршафите в цикъла на пране със стандартно количество препарат.

8. Изсушете

Избягвайте да използвате топлина, когато сушите чаршафите. Ако е възможно, закачете или изсушете линията. Ако има останала кръв, топлината ще помогне за зацапване.

В повечето случаи тази техника ще работи за отстраняване на кръв от чаршафите. Ако чаршафите ви са бели, можете също да ги избелите, стига листовете да са безопасни за избелване. Не забравяйте да проверите етикета на продукта преди избелване.

Някои цветни листове също могат да бъдат избелени, но ще трябва да прочетете внимателно етикета на продукта. Ако решите да използвате избелващо средство, не забравяйте да тествате на място, като нанесете малко количество разредено избелващо средство върху по-малко видима област от тъканта.

Преди да поставите чаршафите обратно на леглото си, погледнете внимателно, за да се уверите, че нищо не е пропито до самия матрак. Ако е необходимо, научете как да почиствате матрака си в нашето ръководство.

Как да премахнете петна от кръв от чаршафи

Ако кръвта вече е изсъхнала и е създала петно, процесът за отстраняването й ще бъде подобен, но малко по-трудоемък. Ако сте опитали методите по-горе с малък успех, може би е време за по-интензивен подход:

1. Проверете дали вашите листове могат да бъдат избелени

Белите чаршафи обикновено са безопасни за избелване, а някои цветни тъкани могат да бъдат избелени. Прочетете внимателно етикета на продукта и проверете инструкциите за грижа на производителя, за да разберете. Безопасните за цвят избелващи средства имат различна формула от стандартните избелващи средства и обикновено са маркирани като такива.

2. Накиснете

Накиснете чаршафите в разтвор на вода и препарат за пране.

3. Не се използва Bleach

Ако не използвате белина, накиснете чаршафите за няколко часа и след това измийте ръчно със студена вода и повече препарат.

4. Използване на Bleach

Ако използвате белина, изплакнете добре напоените чаршафи със студена вода. След това предварително обработете с безопасно за плата избелващо средство и изперете машината.

Повечето кръвни петна трябва да излязат по тези методи, макар че може да са необходими множество опити. Не забравяйте да не използвате гореща вода или машинно сушене по време на този процес, тъй като топлината има тенденция да блокира петна от кръв.

Ако не можете да извадите петната от вашите листове, може да е време да закупите нови. Намерете най-добрите листове за вашите нужди и бюджет с нашето подробно ръководство за купувача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector