Menu Close

Как да си направим претеглено одеяло

Претеглените продажби на одеяло се увеличиха през последните години, тъй като все повече хора откриват техните успокояващи ефекти. Ако харесвате предизвикателство и имате прилично ниво на шивашки умения, може да се интересувате да направите свое собствено претеглено одеяло.

Ще направим преглед на конструкцията и потенциалните ползи за здравето на претеглените одеяла, преди да преминем към ръководство стъпка по стъпка за това как да изградим претеглено одеяло „направи си сам“.

Какво е претеглено одеяло?

Претегленото одеяло е проектирано да осигури равномерно, нежно компресиране за терапевтичен ефект. Претеглените одеяла обикновено съдържат джобове със сферични лагери, мъниста, пелети или тежки тъкани, за да разпределят равномерно налягането върху тялото. Общото тегло на претегленото одеяло обикновено варира между 5 и 30 паунда.

Претеглените одеяла функционират чрез стимулация с дълбоко налягане, терапевтична техника, използвана за намаляване на безпокойството и безпокойството. Производителите твърдят, че претеглените одеяла могат да отменят хормоните на стреса и да стимулират производството на серотонин и мелатонин, хормони, които помагат за полагане на почвата за по-добър сън. Все по-голям брой изследвания показват, че претеглените одеяла могат да помогнат за успокояване на хората с разстройство с дефицит на внимание / хиперактивност (ADHD) и разстройства от аутистичния спектър.

Претеглените одеяла не са подходящи за малки деца, тъй като те могат да причинят задушаване и потенциалните течове в пълнежа могат да представляват опасност от задавяне. Експертите също препоръчват да не се използват претеглени одеяла, ако имате сънна апнея, други респираторни заболявания или заболявания на кръвообращението. Винаги се консултирайте с лекар, ако не сте сигурни дали претегленото одеяло е безопасно за вас.

Как да си направим претеглено одеяло

Конструирането на претеглено одеяло е подобно на шиенето на обикновено одеяло, но с допълнително пълнене, което да осигури тежестта. Процесът не е твърде труден, но изисква шевна машина, някои умения за шиене и време.

Разходите за закупуване на претеглено одеяло могат да бъдат доста големи, като някои модели струват до 300 долара. Като се има предвид високата потенциална ценова точка, някои хора може да счетат за по-осъществимо. Общата цена на плата, пълнежа и други материали обикновено е по-ниска от цената на повечето нови одеяла. Изработването на ваше собствено претеглено одеяло също е забавно предизвикателство и ви дава възможност да персонализирате одеялото с любимите си пълнеж, материал и дизайн.

Материали и инструменти

Трите основни компонента на претегленото одеяло са плат, пълнеж и вата:

  • Плат : Когато избирате своя плат, потърсете мека, издръжлива материя, която може да издържи на допълнителното тегло на одеялото, но която лесно се почиства. Общият избор включва памук, руно, фланела и микрофибър. Дишащите тъкани може да са по-добър избор за горещи траверси, докато минките могат да бъдат по-добри за тези, които живеят в по-студен климат. Шиенето или закупуването на подвижно покривало може да помогне за удължаване на живота на одеялото. Ако правите одеялото за някой със сензорна чувствителност, първо проверете тъканите с него.
  • Пълнеж : Обикновено можете да намерите претеглени одеяла за пълнене в занаятчийски магазини или онлайн. Пластмасовите поликарбонатни мъниста са едни от най-популярните претеглени материали за пълнене на одеяла, защото са достъпни, лесно достъпни, нетоксични и лесни за пране. Популярни са и микро стъклените мъниста, които са по-тежки, издръжливи и също така лесни за измиване, но по-скъпи. Ценовите или екологично съобразените траверси могат да бъдат привлечени към зърнени култури като лавандула или елда. Те предлагат релаксиращо усещане, но не са толкова тежки и не могат да се перат.
  • Ватиране : Наред с камъните или мъниста, повечето хора също добавят пълнеж или вата, за да буферират тежестите. Най-простият вариант е да използвате вата, с който е по-лесно да работите, когато шиете заедно компонентите на одеялото.

Инструкции

Тези стъпки за конструиране на претеглено одеяло се отнасят предимно за одеяла с добавени тежести, въпреки че допълнителни слоеве плат могат да заменят претегленото пълнене.

1. Определете колко ще тежи одеялото. Претеглените одеяла могат да тежат между 5% и 12% от телесното тегло на потребителя, но повечето хора откриват, че сладкото място е около 10%. По-големите одеяла се нуждаят от повече тегло, за да осигурят еднакъв натиск върху тялото.
Помислете за кого е предназначено одеялото и колко тежко трябва да бъде, за да може потребителят да види ефекти. Предвиденият потребител трябва да може да измести одеялото без помощ, въпреки че можете да направите одеялото малко по-тежко, ако то ще се използва само в скута. Не забравяйте да вземете предвид теглото на материала, когато изчислявате общото тегло на одеялото.

2. Решете размерите на одеялото. Одеялото трябва да е малко по-широко и малко по-дълго от тялото ви, за да улесни движението под одеялото, без да го кара да се изплъзва отстрани на леглото. Изчислете, че ще ви трябват квадрати с ширина от 3 до 5 инча, плюс допълнителен инч по периметъра за шевовете. Добре е да измиете, изсушите и изгладите плата си, преди да го измерите, особено ако сте избрали материал, който лесно се свива, като памук.

3. Съберете всичките си материали и инструменти. За да направите вашето претеглено одеяло, ще ви трябва:

  • Плат : Предната и задната част на одеялото ще се състоят от две равни парчета плат, изрязани според желаните размери.
  • Пълнеж : Съберете достатъчно пълнеж, за да се получи подходящото тегло за избраните размери, плюс малко допълнително, тъй като работата с пълнеж може да бъде объркана.
  • Вата : Ако искате одеялото да се чувства меко от двете страни, ще ви трябват две парчета вата. Нарежете вата малко по-малък от външните две парчета.
  • Принадлежности за шиене : Допълнителните необходими инструменти включват шевна машина, здрава нишка и игла, лента и молив от плат, измервателна лента, кантар, фуния, ножици и щифтове.

4. Закрепете двете парчета плат с вътрешната страна навън и ги зашийте заедно от левия и десния им ръб. Обърнете тъканите от дясната страна и поставете вата между двете парчета плат. Зашийте хоризонтален централен шев, така че одеялото да има една горна и една долна торбичка.

5. Създайте вертикални колони в одеялото, като разделите цялото одеяло на равен брой колони с ширина 3-5 инча с помощта на молив от плат. Обърнете допълнително внимание, докато шиете тези колони, тъй като те ще станат отделенията, които държат тежестите. Начертайте и хоризонтални линии, за да създадете квадратчета с равномерни размери.

6. Изчислете количеството запълване, което ви е необходимо на квадрат, като разделите общото количество запълване на броя на квадратите. Измерете тежестите със скалата, изберете страна на одеялото, за да започнете, и използвайте фуния, за да вмъкнете по една част от пълнежа във всяка колона. Ако използвате деликатен плат, може да изберете да пришиете частите от теглото в малки торбички от плат за допълнителна сигурност.

7. Работейки хоризонтално, закачете линия над всеки запълнен ред и зашийте отделенията затворени линия по линия, като използвате малки шевове, така че пълнежът да не изтече в съседно отделение. Използвайте фиксираната линия, за да държите пълнежа далеч от иглата си, за да не се счупи.

8. След като затворите всички отделения, затворете одеялото с горен шев и му направете щателна проверка, за да уловите свободни шевове или други проблеми.

Плюсове и минуси на правенето на собствено претеглено одеяло

Приготвянето на собствено претеглено одеяло не е малко начинание, но много хора смятат, че си струва допълнителното време и усилия, за да се окажете с красиво, персонализирано одеяло, на което ще можете да се наслаждавате с години. Преди да се впуснете в проекта си, може да искате да прецените плюсовете и минусите:

Професионалисти Минуси
Разходи: Повечето претеглени одеяла струват между 100 и 300 долара, в зависимост от размера. Дори когато се вземат предвид разходите за плат и тежести, одеялото, претеглено „направи си сам“, обикновено ще ви спести пари.
Персонализация: Изработването на собствено претеглено одеяло ви позволява да изберете предпочитания пълнеж, материал, дизайн, тегло и размери.
Трудност: Изработването на претеглено одеяло изисква умерено ниво на шивашки умения, време и достъп до шевна машина.
Устойчивост: Одеялата с търговско претегляне обикновено се изработват, за да издържат, но вашето домашно одеяло може да не издържи дългосрочно използване в зависимост от използваните от вас материали.

Ако предпочитате да закупите вече направено претеглено одеяло, има широка гама от опции, налични във всяка ценова точка. Изберете от многото дизайни, за да намерите подходящо за вас одеяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector