Menu Close

Как да перете претеглено одеяло

През последните години претеглените одеяла нарастват популярността си поради потенциалните им ползи за здравето на съня. Някои спящи откриват, че използването на претеглено одеяло помага при безсъние, безпокойство и безпокойство.

Ако притежавате претеглено одеяло, неизбежно ще е необходимо почистване. Одеялата като цяло абсорбират телесните масла и потта и могат да бъдат изложени на разливи и мръсотия. Има няколко специални съображения, които трябва да имате предвид, когато почиствате вашето претеглено одеяло.

Как да перете претеглено одеяло

Преди да изперете претегленото си одеяло, трябва да се консултирате с инструкциите за грижа на производителя или на етикета, или на уебсайта на компанията. Поради по-тежката конструкция на претеглените одеяла, те не могат да се перат толкова лесно, колкото обикновеното одеяло. Инструкциите за грижа се различават в зависимост от вида на пълнежа и материала на плата, така че не забравяйте да научите как да се грижите за вашето конкретно одеяло, преди да продължите напред с почистването.

Като цяло има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато почиствате претеглено одеяло. Първата е колко всъщност се нуждае от почистване на одеялото. Ако одеялото трябва само да бъде почистено на място, използвайте нежен сапун, препарат или препарат за отстраняване на петна, за да ги третирате, изплакнете със студена или топла вода и оставете одеялото ви да изсъхне на въздух. Почистването на петна веднага щом се появят може да им помогне да попречат да се втвърдят.

За одеяла, които имат завивка, помислете за премахване и измиване само на завивката вместо цялото одеяло. Често завивките могат да се перат и сушат в машина, но предварително проверете етикета за грижа.

Когато вашето претеглено одеяло е готово за дълбоко почистване, можете да изберете да го перете в пералня или на ръка във вана или мивка. Така или иначе, изберете мек препарат без белина и изперете одеялото в студена или топла вода, тъй като много претеглени одеяла не могат да се справят с гореща вода. Не забравяйте да изплакнете обилно одеялото. В зависимост от ограничението на теглото на вашата пералня, може да помислите вместо това да донесете одеялото в търговски център за пране.

Обикновено най-добре е да пресушите претегленото одеяло на въздух, като го положите плоско и го разклащате на всеки толкова често, за да може пълнежът да изсъхне и да се разпредели равномерно. Ако решите да поставите одеялото в сушилня, използвайте ниска или средна настройка и я отстранете незабавно, след като изсъхне. Уверете се, че одеялото е напълно изсъхнало, преди да го използвате отново. Не трябва да се налага гладене на вашето претеглено одеяло.

Насоки за претеглени одеяла

Както при повечето спални принадлежности, може да се прилагат различни указания за грижи в зависимост от това дали вашето претеглено одеяло е направено с памук, полиестер, коприна, вълна или друг материал и дали пълнежът съдържа стъклени мъниста, пластмасови пелети или органични материали. Етикетът на вашето одеяло, ръководството на собственика или уебсайта на производителя трябва да ви предостави необходимата информация за това как да почистите вашето претеглено одеяло. Повечето претеглени одеяла се доставят с една от следните инструкции:

  • Машинно пране и сушене: При машинно пране изберете деликатен препарат без белина и измийте одеялото си в студена или топла вода на лек цикъл. Избягвайте омекотителите. Изберете лека или средна настройка на сушилнята и периодично раздувайте одеялото, докато изсъхва.
  • Машинно пране, сушене на въздух: Поставете одеялото в пералнята с мек препарат без белина. Изберете нежен цикъл на пране и използвайте студена или топла вода. За да изсушите одеялото на въздух, разстелете го плоско и от време на време го разклащайте, за да сте сигурни, че вътрешният пълнеж се разпределя равномерно.
  • Машинно пране, само покривало : Някои претеглени одеяла имат подвижен капак, който може да се пере поотделно. Отстранете капака от одеялото и го измийте в съответствие с инструкциите за грижа, посочени на етикета. Обикновено завивките могат да се перат в студена вода и при нормална настройка за пране. Или изсушете покритието на въздух, като го поставите плоско, или го поставете в сушилня на ниско ниво, ако инструкциите позволяват.
  • Точно почистване или само сухо почистване: Открийте малки петна с помощта на нежно средство за отстраняване на петна или сапун и студена вода. Масажирайте петното с пръсти или с мека четина или гъба и след това изплакнете обилно. За одеяла, обозначени само с химическо чистене, занесете ги на професионално химическо чистене или помислете за закупуване на комплект за химическо чистене у дома, за да поддържате одеялото си чисто.

Колко често трябва да се перат одеялата?

Колко често почиствате претегленото одеяло зависи от това колко често се използва. Ако използвате одеялото всяка вечер, докато спите, измивайте го веднъж на няколко седмици, за да предотвратите натрупването на пот и телесни масла. Ако го използвате само от време на време като одеяло за скута на дивана или на бюро, почистването на вашето претеглено одеяло трябва да е достатъчно три до четири пъти годишно.

Честото измиване на претеглено одеяло може да повлияе на неговото усещане и издръжливост. Може да успеете да удължите живота на вашето претеглено одеяло, като инвестирате в покривало, което може лесно да се свали и измие.

По принцип претегленото одеяло трябва да се сменя на всеки 5 години. Но с подходящи грижи може да можете да се наслаждавате на претегленото си одеяло още по-дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector