Menu Close

Как да измием възглавници

Възглавниците трябва да се почистват редовно, за да се предотврати натрупването на бактерии и миризми. Изискват се специални грижи при почистване или миене на възглавници, за да не се повреди пълнежа. Мемори пяната може да се разпадне, когато не се почисти правилно, а материалите в други възглавници могат да се натрупват или свиват, ако не се обработват правилно. Ще покрием това, което трябва да знаете, преди да измиете възглавниците си.

Как да се мият възглавници

Много възглавници са безопасни за машинно пране, но някои изискват специфични грижи. Първата стъпка в правилната грижа за възглавницата е проверка на етикета за съвети за почистване.

Ще подчертаем няколко от предложенията, които може да намерите на етикетите на възглавниците си и какво да имате предвид:

 • Само химическо чистене : Тези възглавници трябва да се носят на професионално химическо чистене и не трябва да се перат. Потапянето им във вода може да повреди пълнежа или капака. На етикета може да пише и „Не мийте“.
 • Spot Clean Only: Почиствайте петна и петна по повърхността, вместо да измивате цялата възглавница.
 • Измиване на ръцете: Възглавницата може да се измие внимателно на ръка. Това обикновено означава, че може да се потопи във вода, но цикълът на центрофугиране на пералната машина може да повреди възглавницата.
 • Мие се в пералня : Възглавниците, които се перат в машината, обикновено включват инструкции за грижа на етикета. Те могат да включват машинно пране на възглавницата по деликатния цикъл или избягване на белина или груби препарати.

След като определите дали е безопасно да миете възглавниците си в машина, помислете за измиването им по двойки, за да балансирате теглото, тъй като те ще станат доста тежки с вода. Повечето възглавници могат да се перат с топла вода, нежен цикъл и малко количество мек препарат. Въпреки това, правилната грижа често зависи от материалите, използвани за конструиране на възглавницата.

Може да отнеме известно време, докато всяка възглавница изсъхне напълно. При сушене на барабанните възглавници може да е необходимо допълнително време, за да изсъхне вътрешното покритие, дори ако покритието се чувства сухо. Добавянето на чисти топки за сушене или сухи кърпи към сушилнята може да помогне за ускоряване на процеса.

Не всички възглавници трябва да се сушат в сушилня. Някои могат да се сушат навън на слънце или на добре проветриво място. Важно е да оставите възглавницата ви да изсъхне напълно, преди да я използвате.

Как да перете възглавници с пера или пух

Възглавниците за пера и пух изискват специално внимание за защита на таванското помещение и целостта на пълнежа. Винаги следвайте специфичните насоки на производителя, тъй като много възглавници за пера и пух могат да се почистват само на химическо чистене. Ако възглавницата може да се измие, трябва да се направи внимателно:

 • Изберете сапун, предназначен за пера или пух, или мек препарат.
 • Използвайте само малко количество сапун, за да предотвратите слепване или остатъци.
 • Използвайте хладка или топла вода, тъй като горещата вода може да повреди перата и пухът.
 • Изберете деликатни настройки, за да предпазите материалите от слепване.
 • Добавете още един цикъл на изплакване, за да премахнете останалите остатъци от сапун.
 • Добавете още един цикъл на въртене, за да се отървете от излишната вода.
 • Когато използвате сушилня, използвайте най-ниските възможности за нагряване в продължение на няколко цикъла.
 • Разбърквайте възглавниците си между циклите, за да разчупите всички бучки.

При сушене можете леко да изцедите вода от възглавницата, но не я изтръгвайте. Помислете дали да не използвате топки за сушене, за да поддържате възглавниците на пухкави, докато сушите. Можете също така да измиете внимателно тези възглавници на ръка в разтвор на препарат и вода.

Как да перете възглавници с пяна с памет

Твърдите възглавници с мемори пяна не трябва да се перат в машина, тъй като това може да доведе до напукване или разграждане на пяната. Те също не трябва да се потапят във вода. Тези възглавници могат да бъдат почиствани на място, ако е необходимо, за да се премахнат петна или остатъци. Оставащите миризми често могат да бъдат премахнати чрез поръсване на възглавницата със сода за хляб, позволявайки й да седне, и след това да я почистите с прахосмукачка.

Накъсаните възглавници с мемори пяна често могат да се перат, но е важно да проверите всички инструкции, предоставени от производителя. В случай, че възглавницата с мемори пяна може да се измие на ръка, все пак трябва да се внимава:

 • Използвайте мивка или вана, за да създадете разтвор на вода със стайна температура и мек препарат.
 • Поставете възглавницата с мемори пяна в разтвора. Изстискайте вода във и от възглавницата.
 • Изцедете разтвора от мивката или ваната. Напълнете отново с хладка вода.
 • Изстискайте възглавницата, за да замените останалия разтвор с чиста вода.
 • Продължавайте да изстисквате внимателно възглавницата, докато водата, излизаща от възглавницата ви, се избистри.
 • Изстискайте останалата вода от възглавницата и оставете да изсъхне на въздух под пряка слънчева светлина.
 • За да ускорите процеса на сушене, можете да поставите възглавницата пред електрически вентилатор.

Как да перете възглавници за хвърляне, възглавници за тяло и други специални стилове

Възглавниците за хвърляне трябва да се перат веднъж на 3 до 6 месеца, в зависимост от това колко често се използват. Повечето възглавници за хвърляне могат да бъдат почистени със следните указания:

 • Отстранете капака, ако е възможно, и го измийте отделно от самата възглавница.
 • Използвайте хладка вода и нежен цикъл за калъфи за възглавници.
 • Използвайте по-топли температури на водата и деликатен цикъл за вътрешните възглавници.
 • Ако е възможно, изсушете на слаб или среден огън при ниска барабанна настройка.
 • Ако възглавницата е направена от крехки материали, измийте я ръчно в топла вода и изсушете на въздух.

Когато става въпрос за възглавници за тяло, възглавници за врата и други видове възглавници, първо трябва да се консултирате с етикета на възглавницата за специални инструкции за почистване. Тук също ще разберете какъв тип запълване се използва, което ви позволява да определите кои инструкции да следвате. Много възглавници имат подвижни калъфи, които могат да се перат в машина при нужда.

Колко често трябва да се перат възглавници?

Повечето възглавници трябва да се перат поне два пъти годишно, но някои може да изискват по-чести грижи. С течение на времето възглавниците ви могат да задържат мръсотия, пот, масло и дори гъбички. Ако не се измият, тези проблеми могат да доведат до миризми и здравословни проблеми.

Почистването на възглавниците ви е най-добрият начин да се уверите, че те продължават възможно най-дълго, но в крайна сметка дори най-добре поддържаната възглавница трябва да бъде заменена. Обикновено препоръчваме да подменяте възглавниците си на всеки 1 до 2 години, но някои възглавници могат да издържат до 5 години с подходящи грижи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector