Menu Close

Sateen vs percale листове

Чаршафите могат да подобрят преживяването ви при сън, но могат и да го отнемат. Много купувачи може да не получат най-добрите листове за тях, защото пренебрегват внимателно претеглянето на възможностите си. Има много различни видове или категории листове и те могат да бъдат също толкова важни, колкото и самият продукт.

Ще сравним и сравним два от най-популярните видове листове: сатен и перкал. Технически сатинът и перкалът се отнасят до тъкането, така че дори във всяка категория има доста вариации между комплектите листове. Ние обаче ще разгледаме тяхната обща конструкция, производителност и потенциални плюсове и минуси, за да ви помогнем да решите дали една от тези опции може да е идеална за вас.

Сатинени листове

Сатиновата тъкан използва една прежда под, три или четири прежди върху тъкане, което им придава отличителен вид и усещане. Външният вид има тенденция да има фин блясък, а тъканта драпира изключително добре. Сатиновите листове са естествено устойчиви на бръчки, така че имат гладък вид без гладене.

Това тъкане прави получените листове малко по-тежки от перкала, което може да ги направи да изглеждат уютни и луксозни. Възможно е обаче да има по-голяма вероятност да задържат топлина. Спящите, които са склонни да изстиват през нощта, може да оценят тази допълнителна топлина, но може да не са идеални за горещи траверси. Тъканта започва много меко и гладко, но хапчета или прегръдки могат да се появят с остаряването на чаршафите.

Памук, полиестер, коприна и лиоцел могат да се използват в сатенени листове, всеки от които влияе върху производителността. Когато коприна и найлон се използват с подобно тъкане, получената тъкан се счита за сатен.

Сатиновите листове се различават по своите материали и качество и цените им също отразяват това. Предлагат се както бюджетни, така и първокласни опции.

Плюсове минуси

Професионалисти Минуси
Устойчив на бръчки Шийн можеше да избледнее
Копринено гладка текстура Може да се развият прихващания или пилинг
Лек блясък Може да задържа топлина
Драпира добре Може да се сглоби поради хлъзгаво покритие

Перкални листове

Перкалните листове използват преплитане едно над едно, което им придава класическото свежо, гладко усещане. Повечето перкални листове имат брой конци най-малко 200, така че тъкането е доста стегнато. Въпреки това, перкалът все още е силно дишащ. Всъщност често се смята за най-добрият тип чаршафи за хора, които са склонни да спят горещо.

Докато сортовете листове често се определят от техните материали, перкалът е тъкане, а не самият материал. Това означава, че няколко материала могат да бъдат използвани при изграждането на перкални листове, включително памук, полиестер, вискоза и / или лиоцел. Всеки от тях има свои собствени последици за производителността. Перкалните листове обикновено започват меко и стават още по-меки при многократно пране. Те имат гладко матово покритие, което някои сравняват с гладената риза с копчета. Най -добрите перкални листове също са склонни да бъдат трайни и лесни за грижи. Тъй като обаче са склонни към набръчкване при пране, много траверси избират да изгладят перкала, за да подобрят неговата хрупкавост.

Плюсове минуси

Професионалисти Минуси
Издръжлив Може да се набръчка
Дишащ Не е толкова мека
Омекотява с времето
Лесен за грижи
Хрупкаво, гладко усещане

Sateen срещу Percale Sheets

Сатиновите и перкалните листове са популярни, но по много различни причини. Клиентите често харесват сатенени листове заради тяхната копринена текстура, отлично драпиране, устойчивост на бръчки и стилен блясък. Мнозина обаче предпочитат перкалните листове заради тяхната свежест, дишане и издръжливост.

И сатенът, и перкалът са по-скоро тъкани, отколкото материали. Това означава, че опциите във всяка категория могат да използват различни материали, които влияят върху тяхното усещане, производителност и издръжливост. Докато тези тъкания имат някои общи черти, които трябва да са относително съвместими между продуктите, материалите също ще играят голяма роля.

Тъй като сатинът и перкалът се предлагат в широка гама от материали и нива на качество, и двете варират в ценовата точка. И за двата вида чаршафи се предлагат бюджетни и луксозни опции. Накрая, етикетите с цените са подобни между сатина и перкала.

Категория Сатин Перкал
Трайност Сатиновите листове са склонни да бъдат умерено трайни. Въпреки това, пилингът и захващането могат да ограничат използваемия им живот и блясъкът може да избледнее с времето. Измиването омекотява перкалните чаршафи, така че с времето може да им стане по-удобно. Това придава изключителна издръжливост.
Комфорт и усещане Тяхната копринена текстура прави сатеновите листове популярни сред траверси с чувствителност на кожата. Перкалните чаршафи обикновено имат лек, свеж, гладък усещане, сравним с натискана риза.
Разходи Сатиновите листове се предлагат в различни материали и с различна степен на качество и цената им отразява това. Цените започват от под $ 50 и достигат нагоре от $ 500. Цените за перкални листове варират в зависимост от тяхното качество и материали. Подобно на сатенени листове, те започват от по-малко от 50 долара и достигат над 500 долара.
Неутралност на температурата Сатиновите листове са по-податливи на задържане на топлина, отколкото някои алтернативи. През зимата това може да се чувства уютно за спящите. Повечето хора избират да използват сатенени чаршафи целогодишно, но особено горещите траверси могат да ги намерят за прекалено топли. Тъй като те регулират добре температурите, перкалните листове са добри за всички сезони. Те са достатъчно дишащи, за да задоволят горещите траверси, но също така могат да ви помогнат да се стопляте в студена нощ.
Почистване и грижи Повечето сатенени чаршафи могат да се перат в машината с нежен цикъл с мек препарат. Много от тях могат да се сушат и в машина, като се използва цикълът без топлина и въздух-суха. Перкалните листове обикновено могат да се перат и сушат в машина. Те обаче са склонни към набръчкване, така че собствениците може да предпочетат да ги гладят за максимална свежест.

Нашата присъда

Сатиновите и перкалните листове имат потенциални ползи, които могат да се харесат на някои траверси и потенциални недостатъци, които могат да бъдат отстъпка за други. Перкалът е лек, свеж и издръжлив, докато сатенът е копринен, по-тежък и устойчив на бръчки. Основните недостатъци на Percale може да са склонността му да се набръчква и да вдига шум, когато спящият се движи, докато основните слабости на сатена могат да бъдат добавената топлина и склонност към пилинг.

И двете са популярни по някаква причина и всеки би могъл да насърчи изключително комфортен нощен сън в зависимост от вашите лични предпочитания и стил на сън.

Може да предпочетете сатенени листове, ако:

  • Харесвате листове с блясък
  • Склонни сте да се охлаждате през нощта
  • Не харесвате гладенето, но искате гладък външен вид

Може да предпочетете перкални листове, ако: 

  • Склонни сте да спите горещо
  • Предпочитате трайни листове, които с времето стават по-меки
  • Планирате да използвате един и същ лист през всички сезони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector