Menu Close

Tencel срещу памучни листове

Спящите имат много възможности за избор, когато сглобяват спалнята си. Изборът на листове е едно решение, което не трябва да се приема с лека ръка. Въпреки че произволен брой листове може да се чувстват комфортно на допир, това не означава непременно, че ще ви осигурят най-добрия сън през нощта.

На пазара има няколко вида чаршафи и всеки от тях може да е идеален за някои траверси. Тъй като видът лист има значение за усещането и производителността му, изборът на подходящата категория за вашия комплект листове може да бъде също толкова важен, колкото и намирането на правилния продукт.

Това ръководство ще разгледа по-отблизо сравнението на Tencel и памучните листове. И двамата имат репутацията на своята мекота и дишане, но и двете могат да имат предимство в зависимост от вашите лични предпочитания. Ще обясним тези два вида материали и вариации във всяка категория, преди да сравним критичните аспекти на тяхното представяне директно.

Tencel Sheets

Името „Tencel” е регистрирана търговска марка, притежавана от австрийската компания Lenzing. В момента компанията произвежда деним, лиоцел и модал, които всички могат да бъдат посочени от търговското наименование, но листовете Tencel използват лиоцел или модал.

За да се получи този материал, дървесната маса се разтваря в разтворител и се екструдира през малки отвори, за да се получат влакна. След това получените влакна се обработват и предат в прежда.

Докато Tencel може да бъде получен от няколко вида дървесна маса, евкалиптът е особено често срещан. Вместо да ги наричат ​​„листове Tencel“, някои производители могат да използват името на растението, от което е получена дървесната маса в своите маркетингови материали. Повечето листове Tencel са меки, дишащи, леки и издръжливи. Те също така често се считат за екологични. Листовете Tencel са сравнително сложни за изработване и носят много потенциални ползи, така че те обикновено се предлагат с по-висока цена от много категории листове. Ако смятате, че Tencel листове може да са подходящи за вас, прочетете нашето ръководство за най -добрите Tencel листове за повече информация.

Видове Tencel листове

Повечето листове на Tencel използват сатенено тъкане, което има модел под, три или четири нишки. Този материал драпира добре и има фин блясък. Няколко листа на Tencel също използват перкално тъкане, което използва модел над, един под конец, който им придава по-отчетливо усещане. В много листове на Tencel обаче не е посочен видът на тъкане.

Разнообразието от плат Tencel често е различието между комплектите листове. Има три основни опции:

Tencel лиоцел:
Tencel лиоцелът е мек, издръжлив и влагозащитен. Произвежда се от устойчиво отгледана дървесина и използваните по време на обработката разтворители се събират и използват повторно, за да се сведе до минимум въздействието върху околната среда. Lenzing произвежда няколко вида Tencel лиоцел, които могат да имат леки вариации в производителността.

Tencel modal:
Tencel modal обикновено се получава от буково дърво и е известен предимно със своята мекота. Модалната линия Tencel на Lenzing включва множество опции с леки разлики.

Смес от Tencel:
Както Tencel лиоцелът, така и Tencel модалът могат да се комбинират, за да добавят влагоотделяне, мекота и / или трайност към други материали. Смесите от памук и Tencel са най-често срещани, тъй като те комбинират два материала, известни със своето регулиране на температурата и издръжливост.

Плюсове минуси

Tencel Sheets

Професионалисти Минуси
Попиване на влага По-висока цена
Дишане Малко вероятно да издържи на високи температури при пране
Трайност Чувството на коприна може да не се хареса на всички
Мекота
Потенциално екологичен

Памучни чаршафи

Памукът е най-традиционният материал, използван в чаршафите днес. Този естествен материал е изграден от влакна от памучното растение. Докато качествата на памучните листове варират в различните тъкани, повечето са влагозадържащи, трайни, меки и лесни за пране.

Цената на памучните листове се определя до голяма степен от техните материали. Обикновеният памук, памук, отглеждан в Съединените щати, който не е биологичен, обикновено дава на достъпни цени листове. Египетският памук има изключително дълги скоби, които се запазват чрез ръчно избиране, така че листовете от този материал обикновено имат солидна цена. Въпреки това те обикновено са и най-трайните памучни чаршафи на пазара и обикновено са доста меки. Памукът Pima също има изключително дълги скоби, които подобряват издръжливостта и мекотата на даден плат, но този материал струва по-малко от египетския памук.

Тъй като египетският памук има репутацията на лукс, някои производители използват термина, дори ако техните чаршафи съдържат много малко египетски памук. Търсенето на сертификат от асоциацията Cotton Egypt може да ви помогне да се уверите, че купувате автентичен египетски памук.

Нашето ръководство за най -добрите памучни листове разглежда възможностите по-задълбочено.

Видове памучни чаршафи

Техните материали и тъкани са двата критични фактора, които отличават памучните листове един от друг. Обяснихме значението на материалите в горния раздел, но дори листове с един и същи материал може да се чувстват различни в зависимост от тъканията им. Четири основни тъкания са често срещани в памучните листове:

Percale
Percale има основна една нишка, една нишка под модел, която изработва свеж, дишащ, издръжлив плат, който става по-мек с повече пране. Поради силната си регулация на температурата, памучният перкал често е популярен сред тези, които спят горещо. Въпреки това, перкалът има тенденция да се набръчква, така че може да се наложи собствениците да изгладят чаршафите си, ако искат гладък вид.

Сатин Тъкането
на сатин има една нишка под, три или четири нишки върху шарка, която води до копринена, драпирана тъкан с нотка на блясък. Сатиновите листове са склонни да са устойчиви на бръчки, но те могат да бъдат по-податливи на пилинг, прихващане и задържане на топлина, отколкото на перкала.

Twill
Twill има диагонални ребра, точно като деним. Това може да даде на кепър листове малко по-груба текстура, но те обикновено са доста издръжливи.

Джърси
Джърси е плетено, а не тъкано, но много траверси като този чаршафи от памучно трико се чувстват като износена тениска.

Плюсове минуси

Памучни чаршафи

Професионалисти Минуси
Дишащ Някои памучни чаршафи са склонни да се набръчкват
Увлажняване на влагата Може да е склонен към леко свиване
Лесно за пране Не може да се счита за екологично благодарение на необходимостта от вода и пестициди за отглеждане
Издръжлив
Омекотява с възрастта

Tencel срещу памучни листове

Тенцелът и памучните листове са естествени материали, ценени заради дишането, издръжливостта и мекотата си. Докато Tencel се получава от дървесна маса, памукът използва растителни влакна. Тъй като двамата споделят забележителни прилики, решаването между тях може да бъде сложно. Ще подчертаем някои от най-големите разлики, за да ви помогнем да изберете.

Докато Tencel и памучните листове обикновено са трайни, памучните чаршафи обикновено имат по-лесни инструкции за грижа. Тенцелните листове могат да бъдат повредени при висока температура, така че измиването им в гореща вода, хвърлянето им в сушилнята или гладенето може да повлияе на дълголетието им.

Tencel може да се хареса на екологично ориентирани купувачи. Дървесната маса обикновено се счита за устойчива и Lenzing е въвел протоколи, за да направи обработката по-екологична чрез повторно използване на химически разтворители. Докато памукът е естествен материал и той може да бъде обработен без химически разтворители, при отглеждането на културата обикновено се използват пестициди и значително количество вода.

Повечето листове Tencel имат копринено гладко усещане, което донякъде прилича на усещането на сатенени памучни листове. Тъй като памучните чаршафи са по-лесно достъпни в различни тъкани, обаче, купувачите могат да имат по-широк избор при пазаруване на памучни чаршафи.

Категория Tencel Sheets Памучни чаршафи
Трайност Ако се грижи правилно, Tencel обикновено е много издръжлив и устоява на признаци на износване, като изтъняване. Памучните чаршафи обикновено са доста трайни. Те също така са склонни да стават по-меки с допълнителни измивания, така че може да станат по-удобни с течение на времето.
Комфорт и усещане Тенцеловите листове обикновено имат копринено гладко усещане. Те не са особено податливи на бръчки, допълнително подобрявайки гладкостта. Повечето памучни чаршафи имат доста гладко усещане, но това може да варира в зависимост от тяхното тъкане. Сатинът обикновено е копринен, перкалът обикновено е свеж, кепърът обикновено е малко по-груб, а трикото обикновено е много меко.
Разходи Въпреки че Tencel чаршафите не са толкова скъпи, колкото повечето египетски памучни комплекти, те са склонни да бъдат по-високи на цена от много други опции. Памучните чаршафи се предлагат в много различни ценови точки в зависимост до голяма степен от вида памук. Редовните памучни чаршафи могат да бъдат много бюджетни, започвайки от под $ 50. Луксозните чаршафи от египетски памук могат да ви върнат над $ 500.
Неутралност на температурата Тъй като Tencel е едновременно абсорбиращ и дишащ, той се отличава с регулиране на температурата. Памучните чаршафи обикновено са влагозадържащи и дишащи. Тези черти обаче варират в различните тъкани. Перкалът обикновено е най-регулиращото температурата тъкан за памучни листове.
Почистване и грижи Листовете Tencel са издръжливи, но може да не издържат, ако се полагат неправилни грижи, така че е важно да следвате инструкциите на производителя за грижи. Повечето комплекти могат да се перат в машина със студена вода в нежен цикъл. Високите температури трябва да се избягват. Памучните чаршафи обикновено могат да се перат в пералня и да се сушат в съответствие с инструкциите на етикета за грижа. Прането обикновено прави памучните чаршафи по-меки, така че те могат да стават все по-удобни. Повечето памучни листове също могат да издържат на топлина, така че собствениците могат да могат да ги гладят при необходимост.

Нашата присъда

Тенцеловите и памучните чаршафи имат различни предимства, така че изборът не е лесен.

Ако сте склонни към прегряване и изпотяване през нощта, може да предпочетете Tencel заради изключителната му регулация на температурата. Ако обаче ви харесва по-отчетливо усещане, перкалните памучни листове са почти толкова дишащи и отнемащи влагата, като същевременно имат малко повече структура.

Както Tencel, така и памучните листове могат да бъдат удобни и издръжливи, така че няма „грешен“ избор между тези две опции. Разбирането на това, което искате от вашите листове и претеглянето на опциите ви, може да ви помогне да изберете най-добрия комплект за вас.

Може да предпочетете Tencel листове, ако:

  • Склонни сте да спите горещо
  • Харесвате вида и усещането за копринени, драпирани чаршафи
  • Предпочитате устойчиви материали

Може да предпочетете памучни чаршафи, ако: 

  • Предпочитате по-отчетливо усещане
  • Обичате да гладите чаршафите си
  • Искате вашите чаршафи да омекнат с времето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector