Menu Close

Как синята светлина влияе на съня

Много от нас посягат към компютър или смартфон, след като са си легнали. Всъщност проучването на Националната фондация за сън от 2011 г. „ Сън в Америка“ установи, че 90% от американците съобщават, че са използвали електронно устройство в спалнята си в рамките на един час от опит да заспи.

За съжаление екраните на тези устройства могат да излъчват синя светлина, която пречи на естествените ни цикли на сън. Намаляването на излагането на светлина вечер и по-специално синята светлина е важен начин да помогнете на тялото си да се подготви естествено за сън.

Какво е синя светлина?

Светлината е съставена от електромагнитно излъчване, което е невидима форма на енергия. Нашите очи интерпретират цветовете на светлината въз основа на количеството енергия, която те съдържат. Дъгите ни показват целия спектър на видимата светлина. Бялата светлина, подобно на светлината, излъчвана от слънцето, е комбинацията от всички цветове на видимия светлинен спектър.

Синята светлина е част от спектъра на видимата светлина, която може да има уникални ефекти върху бдителността, производството на хормони и цикъла на сън. Тази дължина на вълната на светлината се излъчва от LED и флуоресцентни светлини, както и много електронни устройства.

Как влияе синята светлина върху съня?

Циркадните ритми са фино настроени, 24-часови цикли, които помагат на телата ни да разберат кога да изпълняват основни функции. Светлината е най-важният фактор за изравняване на циркадните ритми и през по-голямата част от човешката история тези ритми са били тясно изравнени с изгрева и залеза.

С появата на изкуствена светлина и електроника хората са изложени на нарастващи количества светлина преди лягане. Докато всички видове видима светлина могат да повлияят на циркадните ритми, синята светлина има най-голямо въздействие.

Извличаме максимума от излагането на синя светлина от слънцето. Синята светлина стимулира части от мозъка, които ни карат да се чувстваме нащрек, повишавайки телесната температура и сърдечната честота. През деня синята светлина може да подобри представянето и вниманието, настройвайки циркадния ни ритъм и ни настройвайки за по-добър нощен сън след залеза.

Правилно навременното излагане на синя светлина може да лекува няколко нарушения на съня. Нарушенията на циркадния ритъм се появяват, когато циркадните ритми на човек не са в съответствие със заобикалящата го среда. Светлинната терапия и по-специално синята светлина могат да помогнат за пренастройване на циркадните ритми на тялото и подобряване на съня.

Синята светлина потиска освобождаването от тялото на мелатонин, хормон, който ни кара да се чувстваме сънливи. Въпреки че това може да е полезно през деня, нощем става безполезно, когато се опитваме да спим. Излагането на синя светлина вечер може да подмами мозъка ни да мисли, че все още е през деня, да наруши циркадните ритми и да ни остави да се чувстваме нащрек, вместо да сме уморени.

Хроничното несъответствие на циркадните ритми също може да доведе до много отрицателни въздействия върху здравето, включително метаболитни нарушения и психични заболявания като депресия. Със значителните последици за здравето, свързани с излагането на синя светлина след залез слънце, е важно да се разберат източниците на синя светлина и начините за намаляване на рисковете.

Какви устройства излъчват синя светлина?

Много хора работят под изкуствено осветление и постоянно си взаимодействат с екраните на електронните устройства. Разбираемо е да искате да знаете кой от тези източници излъчва синя светлина.

Общите източници на синя светлина включват:

 • Флуоресцентни светлини
 • LED светлини
 • Смартфони
 • Телевизори
 • Компютърни екрани
 • Таблетки
 • Електронни четци
 • Конзоли за видеоигри

Добрата новина е, че рисковете от нощно излагане на синя светлина могат да бъдат намалени чрез относително прости и бързи методи.

Смекчаване на ефектите от синята светлина

Най-ефективният начин за намаляване на излагането на синя светлина вечер е просто изключване на източниците. Това означава затъмняване или намаляване на LED и флуоресцентното осветление и изключване на електронните устройства, след като навън се стъмни.

Специалните очила също могат да бъдат полезни за намаляване на излагането на синя светлина. Въпреки че те може да не работят за всички, блокиращите синята светлина или кехлибарените очила могат да намалят ефекта на ярка светлина, потискащ мелатонина.

Тъй като много хора не могат просто да изключат източниците на синя светлина, след като се стъмни, ето няколко други идеи за намаляване на излагането на синя светлина, които може да пречат на съня ви.

 • Направете го рутина: Задайте аларма, която ви напомня да изключите електрониката 2 до 3 часа преди лягане.
 • Намерете по-добра лампа: Ако искате да четете в леглото, опитайте да си вземете лампа, която не излъчва синя светлина. Червените или оранжевите лампи работят добре, както и естественото осветление като свещи.
 • Научете се да затъмнявате: Разберете дали можете да намалите яркостта на вашите електронни устройства или те имат „нощен режим“, който намалява излъчването на синя светлина.
 • Изпробвайте приложение: Ако трябва да използвате устройства преди лягане, изпробвайте едно от няколкото приложения за смартфони и компютри, които могат да помогнат за намаляване на излъчването на синя светлина.
 • Подобрете средата на съня си: Ако в спалнята ви има източници на светлина, които не можете да затъмните или изключите, опитайте да използвате маска за очи, за да ги блокирате, след като сте в леглото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector