Menu Close

Как миризмата влияе на съня ви

Когато мислят за съня и връзката му със сетивата, малко хора веднага се сещат за обонянието. Зрението, звукът и допирът обикновено получават повече внимание поради очевидните начини, по които светлината, шумът и комфортът могат да повлияят на съня.

Въпреки че може да не е толкова очевидно, миризмата може пряко да повлияе на съня. Въпреки че обикновено миризмите не карат човек да се събужда, обонянието и сънят имат многостранна връзка.

Ароматерапията с различни аромати може да допринесе за по-добър сън, да ви помогне да се събудите сутрин или дори да повлияете на сънищата и формирането на паметта по време на сън. Циркадните ритми, част от биологичния ви часовник, помагат да регулирате съня си и да повлияете на обонянието си.

Връзките между миризмата и съня са обект на непрекъснати изследвания, но знанието за това, което е открито досега, предоставя възможности да направите средата на вашата спалня по-благоприятна за качествен сън.

Как действа обонянието?

Обонянието ви е част от сложна обонятелна система. Специални клетки в носа, наречени обонятелни неврони, получават химически сигнали от всички видове съединения в нашата среда. Тези неврони са директно свързани с мозъка, което позволява бързо идентифициране на миризмите, въз основа на които се стимулират невроните.

Ароматите могат да достигнат невроните през ноздрите или от задната част на гърлото, което е част от причината, поради която вкусът и мирисът са сложно свързани. Нервните окончания в други части на тялото също могат да допринесат за миризмата чрез здравия химически разум, който помага да се открият дразнещи съединения.

Могат ли някои миризми да помогнат при съня?

Поради силата на обонянието, някои аромати могат да допринесат за по-добър сън. Някои аромати насърчават релаксация, която улеснява заспиването и има добре отпочинали чувства на следващия ден.

Миризмите не се откриват и идентифицират просто; те могат да предизвикат както психологически, така и физиологични реакции. Когато приятната миризма ви кара да се чувствате спокойни или неприятната миризма ви кара да се чувствате неловко, вие изпитвате разнообразните ефекти на обонянието си. Ароматите могат да станат част от емоционалната памет, пресъздавайки определени реакции на миризмите, когато се сблъскате с тях в бъдеще.

Не е изненадващо, че някои аромати обикновено се свързват с по-привлекателна обстановка в спалнята. В анкетата за спални за 2012 г. на Националната фондация за сън 78% от хората казват, че са по-развълнувани от леглото, когато чаршафите им имат свеж аромат, а 71% от хората описват по-удобния сън със свежи чаршафи.

Чаршафите обаче са само един източник на аромати преди лягане и има индикации, че внасянето на други аромати в спалнята с ароматерапия може да насърчи подобряването на съня.

Ароматерапия

Ароматерапията използва аромати от растения, за да се опита да подобри различни аспекти на здравето. Формите на ароматерапия датират от древен Египет и се основават на използването на етерични масла, които са течности, направени с материали, извлечени от растения като цветя или билки.

Етерични масла

Има три основни начина, по които етеричните масла могат да се използват за ароматерапия.

  • Методът на непряко вдишване разпръсква маслото през стая, смесвайки го с въздуха, така че всеки дъх включва ниски концентрации на аромата. Маслото може да се разпространи с устройство, известно като дифузьор, или чрез нанасяне върху абсорбиращ материал като тъкан.
  • Методът на директно вдишване включва дишане във въздух или пари с по-концентрирано ниво на съединения от етеричното масло. При клинични изследвания това може да се направи със специални назални устройства, но у дома повечето хора слагат капки етерично масло върху гореща вода и вдишват парите.
  • Методът за нанасяне върху кожата смесва етерично масло с по-неутрално масло, известно като масло носител, което след това се втрива или масажира върху кожата. Това позволява миризмата да се възприема от носа, както и от обонятелните рецептори в кожата. Докато трябва да се научи много повече за функцията на тези рецептори, те могат да осигурят още един принос към сензорната система на тялото.

Може ли ароматерапията да помогне със съня?

Доказателствата сочат, че ароматерапията може да е в състояние да помогне със съня, като създава обстановка в спалнята, която е по-благоприятна за заспиване и задържане на съня.

Излагането на миризми, които са свързани с положително настроение, спокойствие и релаксация, може да бъде от полза в навечерието на лягане и през нощта. Стресът и безпокойството, форми на психическо хиперарусиране, често допринасят за проблеми със съня като безсъние.

Чрез насърчаване на релаксацията, някои етерични масла могат да намалят тази бариера пред съня. Преглед на публикувани научни изследвания установи, че повечето проучвания съобщават за ползите от съня за хората, които използват етерични масла. В проучване при хора с посттравматично стресово разстройство (ПТСР), състояние, често белязано от кошмари и значителни проблеми със съня, излагането на приятни миризми по време на сън е свързано с подобрено качество на съня.

Докато обещаващите изследвания подкрепят потенциала на ароматерапията за подобряване на съня, са необходими по-строги изследвания, преди да може да се счита за стандартно лечение на безсъние или други нарушения на съня. Някои предизвикателства пред изследванията на ароматерапията включват:

  • Леснотата на откриване на аромат затруднява използването на плацебо за провеждане на слепи и рандомизирани изследвания, които биха имали по-голяма научна тежест.
  • Много съществуващи опити за ароматерапия доставят аромати директно в носа по време на сън чрез маркуч или специален назален апликатор. Дори ако тези проучвания показват ползи, не е известно дали други методи за ароматерапия, като непряко вдишване, генерират същите резултати.
  • Има много различни формулировки на етерични масла и химичният състав на етеричните масла, използвани в изследователски проучвания, може да се различава от тези, достъпни за широката общественост.

Има ли странични ефекти от ароматерапията?

Повечето проучвания съобщават за малко или никакви странични ефекти от ароматерапията и етеричните масла обикновено се считат за безопасни, когато се използват според указанията.

Някои хора могат да получат алергични реакции към някои етерични масла, особено тези, които се прилагат върху кожата. Цитрусовите и някои други видове етерични масла могат да повишат чувствителността на кожата към слънцето и ултравиолетовите лъчи.

Установено е, че етеричните масла от чаено дърво и лавандула съдържат химикали, които могат да бъдат ендокринни разрушители, което означава, че те влияят върху производството на полови хормони като андрогени и естроген. Проучванията установяват, че в редки случаи тези масла са свързани с предпубертетен растеж на гърдите при момичета и ненормално развитие на гърдите при момчета. Съединенията, за които се смята, че причиняват ендокринни нарушения, са открити в поне 65 други вида етерични масла. Необходими са повече проучвания, за да се определят потенциалните рискове от ендокринни нарушения от етеричните масла и как те могат да бъдат избегнати или намалени.

Кои са най-добрите аромати за сън?

Няма консенсус относно най-добрите видове ароматерапия за сън. Това, което работи най-добре за всеки индивид, може да зависи от естеството на неговите проблеми със съня и неговите ароматни предпочитания.

Следващите раздели описват етерични масла, които са показали ползи за съня в научни изследвания; важно е обаче да се помни, че голяма част от това изследване е предварително или проведено при конкретни популации пациенти, които може да не са обобщителни за обществеността като цяло.

Всеки, който има проблеми със съня, трябва да говори с лекар и освен ако не е предписан от здравен специалист, ароматерапията не трябва да замества други лечения за безсъние или нарушения на съня.

Лавандула

Сред етеричните масла малко са изследвани толкова, колкото лавандулата. Лавандулата е свързана с подобрен сън в множество научни изследвания, включително при някои хора с безсъние. Миризмата на лавандула има успокояващи ефекти върху сърдечната честота и кръвното налягане, както и настроението. В проучване на хора, изложени на лавандула преди лягане, дълбокият сън се увеличава, което води до усещане за по-бодрост сутрин.

Роуз

Розите имат репутацията на привлекателния си аромат, а етеричните масла от рози показват потенциал като ароматерапия за сън. Макар и да не е окончателно, проучване при пациенти с депресия показва някои показатели за повишено настроение и сън, когато те вдишват въздух с аромат на роза по време на сън.

В проучване, проведено в отделението за коронарни грижи в болница, ароматерапията с аромати от вид роза, известна като дамаска роза ( rosa damascene ), показва значително подобрение в качеството на съня.

Римска лайка

В едно проучване етеричното масло от римска лайка, приложено върху възглавници, подобрява общото време на сън за възрастни хора в управлявани грижи. В отделно проучване при пациенти с рак, масажите, давани с масло носител, смесено с етерично масло от римска лайка, намаляват нивата на тревожност, самоотчетени от пациентите.

Жасмин

Установено е, че етеричното масло от жасмин, което се разпръсква в спалнята по време на сън, подобрява ефективността на съня, което означава, че по-голямата част от времето, когато човек е бил в леглото, всъщност прекарва в сън.

Екстракт от кедър

Макар и да не е проучвано толкова широко, проучване, използващо аромата на екстракт от кедър, помага на хората да заспиват по-бързо, когато си подремват през деня.

Канабис

Предварително проучване с етерично масло от канабис, произведено от растения, които не съдържат THC, съединението, което е най-отговорно за високото, свързано с канабиса, откри подобрена релаксация сред хората, които вдишват този аромат.

Иланг-Иланг

Етеричното масло от иланг-иланг, получено от дървото Cananga, се свързва със спокойствие и намалено време за реакция, което може да го направи полезно в началото на съня.

Кои са най-добрите аромати, които да ви събудят?

Както при ароматерапията за сън, няма гарантиран аромат, който да накара всички да се чувстват нащрек, но изследванията подчертаха няколко аромата, които могат да бъдат полезни.

Кафе

Пиенето на кафе е едно от най-популярните събирания, но не всеки харесва вкуса или иска да консумира кофеин. Друг вариант може да е просто да помиришете кафе, без да го пиете; изследователско проучване установи, че вдишването на миризмата на кафе подобрява бдителността, вниманието и паметта без физическите ефекти на кофеина.

Розмарин

Установено е, че етеричното масло от розмарин е стимулант, който помага за активиране на мозъка и може да насърчи бдителността и цялостното познание.

Мента

Етеричното масло от мента има отчетлива миризма и в някои изследвания е повишило припомнянето на паметта и чувството за бдителност.

Мъдрец

Предварителните изследвания с етерични масла от обикновен градински чай ( Salvia officinalis ) и испански градински чай ( Salvia lavandulifolia ) установяват, че и двете са свързани с подобрена умствена работоспособност.

Смесени масла

Някои видове смесени етерични масла могат да помогнат с фокус и внимание. В едно проучване, смесено масло с първични химични компоненти от 1,8-цинеол, 3-карен, β-пинен и β-кариофилен подобрява когнитивната ефективност и фокуса.

Как сънят влияе на обонянието ви?

Както всеки със запушен нос може да ви каже, силата на обонянието ни не винаги е еднаква. Един фактор, който влияе на обонятелната система, е вашият циркаден ритъм. Тази част от нашия биологичен часовник е известна с това как насърчава съня през нощта и будността през деня, но засяга и много други телесни процеси.

Изследователите установиха, че чувствителността на миризмата се променя през деня в съответствие с нашето циркадно време. Като цяло обонянието е най-силно вечер (около 21:00 ч.) И най-слабо през нощта и през малките часове на сутринта. Това намаляване на чувствителността на миризмата през нощта може да обясни защо миризмите обикновено не карат хората да се събуждат от сън.

Може ли миризмите да повлияят на сънищата?

Изследванията са установили, че външните стимули по време на сън, включително миризми, могат да повлияят на сънищата, но естеството на този ефект остава неясно. В едно проучване положително свързаните миризми насърчават по-положителни сънища, докато неприятните миризми увеличават отрицателните сънища. Други изследвания обаче установяват обратното, като излагането на позната миризма или предпочитан аромат причинява по-негативни сънища.

Много фактори могат да повлияят на сънищата и е необходимо допълнително проучване, преди да стане ясно дали и как ароматерапията може да се използва за въздействие върху сънищата.

Може ли миризмата по време на сън да подобри паметта?

Спомените се засилват по време на сън, което е част от това защо е важно за ученето. Учените по съня са изследвали начини за засилване на този процес на консолидиране на паметта, включително излагане на миризми по време на сън.

Фокусът на тази техника на обучение е да използва миризмите като знак за памет. За да постигне това, човек е изложен на специфичен аромат, докато е буден и научава нова информация. След това те са изложени на същия аромат по време на сън. В проучване на училищни деца, изземването на паметта при речников тест е подобрено чрез това измерване на базата на миризми35. Допълнителни ползи може да дойде от излагането на същата миризма по време на тестването и на следващия ден.

Въпреки че този метод не елиминира упоритата работа по изучаването на нов материал, той може да бъде от полза за учениците и другите, които искат да увеличат шансовете си за изграждане на полезна памет по време на сън.

Може ли миризмата да ви помогне да се чувствате по-будни сутрин?

Докато много хора са заинтригувани от ароматерапията, за да им помогнат да спят, други искат да знаят как да овладеят миризмите, за да се чувстват по-бдителни сутрин.

Постигането на добър сън е най-добрият ви залог за събуждане освежен и готов за работа, а ароматерапията няма да компенсира недостатъчен сън. Въпреки това, някои миризми могат да увеличат вниманието и енергията ви сутрин или през деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector