Menu Close

Как да охлаждаме стая през лятото

Прегряването е една от най-големите бариери пред това да се чувствате удобно в леглото, което е от съществено значение за постоянния, висококачествен сън. В анкетата си за спалнята от 2010 г. Националната фондация за сън установи, че близо 70% от хората казват, че температурата в спалнята оказва голямо влияние върху способността им да спят добре.

В резултат на това през летните нощи или дори целогодишно за хора в горещ климат, издигащият се термостат може да затрудни заспиването или да доведе до нежелани събуждания през нощта. Знаейки как да охладите спалнята си и прилагайки други съвети за спане на хладно, може да донесе облекчение и да ви помогне да спите по-дълго с по-малко прекъсвания.

Как тялото се поддържа хладно

Тялото има усъвършенствана система за регулиране на температурата си. Разбирайки как тялото ви се охлажда по естествен път, можете по-ефективно да избегнете спането горещо.

Има три начина1 че тялото може да се охлади:

 • Конвекция: Това се случва, когато въздухът отдалечава топлината от тялото ви. Конвекцията е ефективна, когато стайната температура е по-студена от вашата кожа.
 • Радиация: Радиацията се отнася до това как топлината се движи между тялото ви и близките обекти. Когато тези предмети са по-студени от кожата ви, топлината от тялото ви ще премине въздуха между вас и предметите, за да ги загрее.
 • Изпотяване: Изпотяването е централен начин, по който тялото намалява температурата си. Потта се отделя върху кожата и се изпарява, като помага да се изтегли топлината от тялото ви. Когато има движещ се въздух, потта се изпарява по-бързо, охлаждайки ви по-бързо.

Горещата стая затруднява работата на конвекцията и радиацията. Влажността също може да играе роля, тъй като забавя изпарението на потта, правейки изпотяването по-малко ефективно при охлаждането ви.

Познаването на опасностите от свързаните с топлината заболявания

Дори ако следвате многобройни стъпки, за да поддържате стаята и тялото си хладни през летните горещини, важно е да сте наясно с предупредителните признаци на свързани с топлината заболявания като топлинен удар и изтощение от топлина. Ако човек прегрява и има гадене, виене на свят или е близо до загуба на съзнание, важно е незабавно да потърсите помощ. Възрастните хора и хората с хронично здравословно състояние са изложени на по-висок риск от заболявания, свързани с топлината.

Съвети за поддържане на спокойствие по време на сън

Ако имате климатик, е много трудно да останете хладни, когато живакът се покачи. Ако нямате климатик, знанието как да се охладите може да бъде жизненоважно, за да избегнете проблеми със съня по време на горещо време.

Две ключови стратегии – ограничаване на натрупването на топлина и охлаждане на нещата – са най-добрият ви залог да поддържате стаята и тялото си хладни по време на топло време дори без климатик.

Ограничаване на натрупването на топлина

Множество подходи могат да предпазят дома ви от задържане на топлина, което улеснява тялото ви да използва естествените си процеси, за да остане хладно.

 • През деня спуснете щорите и затворете прозорци и врати, за да не се движи слънчева светлина и горещ въздух в дома ви. Изолираните клетъчни сенници, известни също като пчелни сенници поради своята вътрешна конструкция, могат да блокират до 80% от нежеланата слънчева топлина.
 • Изхвърлете крушките си с нажежаема жичка. Тези крушки са неефективни; от енергията, която използват, само 10% се отделят като светлина, докато останалите 90% са топлина.
 • Намалете използването на енергоемки уреди. Опитайте се да избягвате готвенето на закрито с фурната или печката си, и двете отделят много топлина. Дори тостерите и микровълните отлагат топлината, така че се опитайте да избягвате продължителното им използване. Пускането на други големи уреди като перални и сушилни също може да повиши температурата на вашия дом.
 • Помислете за отразяващи покривни материали и изолация на тавана. Слънцето, биещо върху покрива ви, може да загрее тавана ви, което отнема повече време, за да изгрее горещият въздух и да се проветри от дома ви. Отразяващ покрив помага да запазите тавана си, а като разширяване на останалата част от дома си – по-хладен.

Охлаждане на нещата

Вентилацията е един от най-добрите налични инструменти за охлаждане на помещение през лятото без климатик. В повечето климатични условия става по-студено през нощта и през това време искате да използвате вентилация, за да внесете възможно най-много хладен въздух в дома си. Дори през деня вентилацията може да създаде движещ се въздух, който може да направи стаята или дома ви по-управляема температура.

Следните методи могат да подобрят вентилацията на дома ви:

 • Създаване на кръстосан вятър в стаята ви: Кръстосан вятър се появява, когато има входна и изходна точка за въздух, което позволява на вятъра и естественото движение на въздуха да донесат известно облекчение от топлината. За да създадете кръстосан бриз в спалнята си, отворете два или повече прозорци или врати, така че въздухът да може да тече през единия и от другия. Почувствайте как се движи въздухът и регулирайте отворите, за да получите по-голям въздушен поток. Обикновено искате отворът, където влиза въздух, да бъде по-малък от този, където излиза.
 • Насърчаване на кръстосана вентилация в целия ви дом: Основната кръстосана вентилация може да помогне за охлаждане на една стая, но можете да получите още по-добри резултати, като принудите въздуха да се движи на по-голямо разстояние през дома ви. Пример за това е „ефектът на комина“, който издърпва горещия въздух нагоре към тавана и вкарва чист въздух отвън. За да се възползвате максимално от кръстосаната вентилация, помага да се обмисли оформлението на дома ви и в идеалния случай да имате усещане за типичните посоки на вятъра. Можете да експериментирате с различни подходи, като отваряте и затваряте прозорци или врати, за да оптимизирате въздушния поток през дома си.
 • Използване на циркулационни вентилатори: Вентилаторите могат да дадат тласък на вентилацията чрез движение на въздуха, когато вятърът или естественият кръстосан бриз са ограничени. Фенове от всякакъв тип могат да бъдат полезни, включително вентилатори за маса, по-високи подови вентилатори, вентилатори на тавана и вентилатори, монтирани на прозореца. Ако имате няколко вентилатора, можете да ги разположите на различни прозорци с един вдухване и един издухване, за да засилите кръстосаната вентилация. Въпреки че вентилаторите на цели къщи могат да бъдат скъпи, те могат да засилят ефекта на комина, изваждайки горещия въздух през вентилатор на тавана ви.

Изпарителният охладител издига вентилацията на друго ниво, като охлажда въздуха, преди той да се разпространи през дома ви. Тези устройства, известни още като охладители за блато, охлаждат и овлажняват въздуха, когато влиза в дома ви, като го преместват върху поредица от мокри подложки. Изпарителните охладители са най-ефективни в сух климат и могат да бъдат инсталирани по различни начини в зависимост от размера и оформлението на вашия дом.

Когато пълен изпарителен охладител не е в бюджета, някои хора създават импровизирана версия с настолен вентилатор и поднос с лед или ледена вода. Чрез настройка на вентилатора за изтегляне на въздух, който е охладен от леда, можете да насочите хладен бриз по пътя си. Замъгляващите вентилатори предлагат подобен ефект, осигурявайки докосване на влажен, хладен въздух за вентилацията на вентилатора.

В допълнение към охлаждането на спалнята си, можете да използвате и други съвети, които могат да ви помогнат да избегнете спането горещо дори в разгара на лятото:

 • Спете в широки, леки дрехи, така че въздухът да може да се движи около кожата ви.
 • Използвайте спално бельо, което спи прохладно. Листовете, направени с дишащи материали като висококачествен перкален памук, Tencel или бамбук-вискоза, могат да помогнат да отведете влагата от тялото си, за да се изпари и да се охлади по-бързо. За капаци използвайте горен лист от дишащи материали или леко одеяло, което не улавя топлината.
 • Опитайте с охлаждаща подматрачна подложка. Охлаждащите дюшеци помагат за намаляване на задържането на топлина чрез техния дизайн и материали. Най-модерните модели изпомпват охладена вода през малки тръбички в подложката, за да понижат температурата на леглото ви.
 • Останете хидратирани през целия ден и отпивайте ледена вода преди лягане, за да се почувствате хладно преди да заспите.
 • Ако споделяте легло с партньор, опитайте се да осигурите достатъчно пространство между вас за въздушен поток около всяко от вашите тела.
 • Възползвайте се от вашия фризер. Пакети с лед, особено от вида, направен за избягване на конденз по външната им част, могат да се използват в леглото и да се нанасят върху зони като главата, врата или китката, за да придадат на тялото усещане за прохлада. Евтин начин да се опитате да пресъздадете това е чрез навлажняване на кърпа или тениска и оставянето й във фризера за няколко часа. Когато трябва да се охладите, можете да го извадите от фризера и да го носите около врата си или други импулсни точки.
 • Помислете дали да вземете студен, освежаващ душ като част от вашата рутина преди лягане през лятото.

За да подобрите съня си, може да е полезно да прегледате хигиената на съня си и да предприемете стъпки за справяне с други потенциални бариери пред съня, като прекомерно време на екрана, непостоянен график на съня или досадно замърсяване на светлината или шума във вашата спалня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector