Menu Close

Как да проектираме идеалната спалня за сън

Настройката на вашата спалня е жизненоважна за постигане на постоянен сън. Създаването на среда за спалня, благоприятна за заспиване и задържане на сън, е ключова част от хигиената на съня, която може да даде възможност за качествена почивка вечер след нощ.

Култивирането на релаксираща атмосфера за сън включва както визуален дизайн, така и практична настройка, включително осветлението, звука и миризмата. Разглеждането на тези елементи от настройката на съня може да ви помогне да обработите идеалната си спалня за оптимален сън.

Визуален дизайн на вашата спалня

Интериорният дизайн е широко понятие, но основен компонент е установяването на външния вид и усещането на вашия дом. За вашата спалня можете да разработите интериорен дизайн, който не само да отразява личния ви стил, но и да насърчава усещането за спокойствие, което насърчава съня.

Топли, привлекателни цветове

Вашите стени, подове, мебели и спално бельо са всичко, което влиза в цветовата схема на вашата спалня. Важно е да наблегнете на цветовете, които ви карат да се чувствате спокойно преди лягане. За повечето хора това са по-меки, топли цветове, но можете да изберете цветовете, които са най-привлекателни за вас.

За наематели или хора с ограничен бюджет може да не е възможно да преработите напълно цветовата схема във вашата спалня; обаче можете да подчертаете творчески определени цветове с добре поставени спално бельо, килим или изкуство за стена.

Полезно и привлекателно оформление

Без значение с колко квадратни метра трябва да работите, вие искате да избегнете стеснение в спалнята си. Започнете, като изберете размер на матрака, който пасва, без да сте прекалено прилепнал. Използването на вертикално пространство или подслон може да се възползва максимално дори от малка спалня, освобождавайки подово пространство, което може да се използва за удобни мебели, като нощно шкафче, или да придаде на помещението въздушно усещане.

Докато проектирате спалнята си, опитайте се да направите всяко действие, което ще извършите там, без разочарование. Например, организирането на чекмеджетата ви улеснява подготовката сутрин и наличието на ясна пътека от леглото до банята може да премахне опасностите от спъване, ако трябва да отидете до банята на тъмно. Проектирането на спалня без стрес помага да й се придаде аура на комфорт и релаксация.

Намалете бъркотията

Визуалната бъркотия може да генерира стрес, което е известна бариера пред качествения сън. Неорганизираните предмети във вашата спалня могат да засилят усещането за твърде много „свободни краища“, пораждайки тревожни чувства, които могат да затруднят отпускането на ума ви, когато искате да заспите.

Въпреки че не е задължително да се занимавате пълноценно с Мари Кондо, за да организирате спалнята си, струва си да прегледате какви предмети всъщност не ви трябват и да отделяте само по няколко минути всеки ден, за да събирате бъркотията, за да не стане изградете се и се почувствайте преобладаващо, за да се справите.

Усещане за дом

Вашата спалня трябва да бъде гостоприемна, място, където можете да се отпуснете и да имате чувството, че сте у дома. Най-добрият начин за култивиране на това чувство е много личен. Възможностите включват показване на снимки на близки приятели и семейство, скъпи предмети, които напомнят за любими спомени, или смислено изкуство или плакати по стените. Тези лични щрихи не трябва да бъдат изискани или скъпи; вместо това те просто трябва да са важни за вас.

Практичен дизайн за насърчаване на съня

В допълнение към визуалния дизайн, практическата настройка на вашата спалня може пряко да повлияе на това колко добре спите. Като цяло целта на тези подходи е да превърнете вашата среда на сън в бастион на физическо и психическо отпускане, който има възможно най-малко разсейвания или потенциални нарушения на съня.

Светлина

Светлината е най-мощната реплика за вашия циркаден ритъм, част от биологичния ви часовник, който помага за регулиране на съня. Когато дойде време за лягане, искате да опитате да направите спалнята си възможно най-тъмна, за да подсилите здравословния циркаден ритъм.

Затъмнените завеси могат да помогнат, ако стаята ви получава много външна светлина. Осветлението, включително нощна лампа, ако използвате такава, не трябва да е прекалено ярко. Осветлението с ниска цветна температура и осветеност може да улесни усещането за сънливост и сънливост.

Друга важна част от контрола на експозицията на светлина е да сведете до минимум или елиминирате използването на електронни устройства, включително таблети и мобилни телефони, във вашата спалня. Гледането на телевизия в спалнята преди лягане ще се отрази негативно на качеството на съня ви. Времето на екрана излага очите ви на синя светлина, която може да наруши циркадния ви ритъм, а също така може да активира ума ви, което затруднява отпускането за сън. Ако трябва да държите устройство в спалнята си, опитайте се да го държите далеч от достъпа на ръцете и избягвайте да го използвате един час или повече преди лягане.

Звук

Външният шум може да причини чести събуждания и тези смущения са свързани с намалени нива както на качеството на съня, така и на цялостното здраве. Ако външният шум е извън вашия контрол, машината за бял шум може да помогне за заглушаване на звуците. Можете също така да настроите високоговорители за възпроизвеждане на утешителна музика, която много хора използват като начин да направят спалнята си по-подходяща за заспиване. Няколко мобилни приложения могат да служат за тази цел.

Миризма

Наличието на правилните аромати в спалнята ви може да бъде плюс за съня ви. Въпреки че обикновено миризмите не карат хората да се събуждат от сън, те могат да помогнат за култивирането на успокояваща среда за качествена почивка. Проучванията са установили, че ароматерапията с етерични масла като лавандула може да насърчи релаксацията и да улесни пълноценния сън.

Температура

Температурата в спалнята ви трябва да е удобна, обикновено някъде между 60 до 71 градуса по Фаренхайт (15,6 до 22,0 градуса по Целзий). Излишната топлина може да наруши съня, така че повечето експерти предлагат грешка отстрани на по- хладната спалня.

Ако нямате термостат, който да контролира прецизно температурата на спалнята ви, можете да използвате вентилатор или в зависимост от сезона да отворите прозорец за регулиране на температурата.

Качество на въздуха

Може да не е първото нещо, което ви идва на ум, когато мислите за настройка на вашата спалня, но качеството на въздуха е важно за вашето здраве. Изследванията са установили, че вентилацията и по-свежият въздух са свързани с по-добър сън, а проблеми като натрупване на плесен са свързани с безсъние и прекомерна сънливост през деня.

Осигуряването на правилна вентилация и избягването на излишната влажност може да се бори с растежа на плесени, а редовното почистване може драстично да намали акарите. Ако имате проблеми с алергии, можете да попитате Вашия лекар за препоръки относно намаляването на алергените и / или използването на хипоалергенно спално бельо или пречиствател на въздуха.

Матрак и спално бельо

Вашето легло е, разбира се, централно място в обстановката на спалнята. Вашият матрак трябва да е добре изграден и удобен, което означава, че отговаря на вашите лични предпочитания за твърдост. Той също така трябва да поддържа и да осигурява подходящо облекчаване на точката на натиск, за да отговаря на телесното ви тегло и позицията на съня.

Новият матрак може да бъде значителна инвестиция, но изследванията са установили, че той може да подобри съня и да намали стреса и болките в гърба. Не е изненадващо, че Националната фондация за сън откри в проучването си за спалнята през 2010 г., че 93% от хората казват, че удобният матрак е важен за качествения сън.

В допълнение към вашия матрак, вашите възглавници, чаршафи и одеяла играят важна роля, за да направят леглото ви удобно и привлекателно. Възглавниците могат да предотвратят болката във врата, като поддържат главата и гръбнака ви правилно подравнени, а спалното ви бельо може да създаде меко и уютно усещане, като същевременно помага за управление на телесната температура. Редовното миене на спалното бельо поддържа леглото ви свежо и намалява потенциалното натрупване на прах и алергени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector