Menu Close

Влажност и сън

Влажността се отнася до концентрацията на водна пара във въздуха. Нивото на влажност в дома ви може да повлияе на много аспекти на вашето лично здраве. Проучванията установяват, че както прекалено високата влажност, така и прекалено ниската влажност могат да бъдат проблематични, макар и по различни причини.

Влажността също може да повлияе на съня. Проучванията са установили, че високата влажност може да попречи на цикъла на съня ви и важните процеси, които се случват по време на решаващите етапи на съня. Освен това влажният климат е свързан с по-високи концентрации на алергени, които предизвикват нежелани реакции и нарушават съня при някои хора. Поддържането на здравословни нива на влажност в дома ви може да направи спането в спалнята ви много по-удобно.

Как влияе влажността на съня?

При здрав възрастен цикълът на съня се състои от четири отделни етапа. Първите два етапа на небързо движение на очите (NREM) се считат за лек сън. По време на тези етапи вашата телесна температура, сърдечен ритъм, честота на дишане и активност на мозъчните вълни постепенно ще намаляват. Третият етап на NREM се състои от дълбок – или „бавен вълнен” – сън. По време на този етап вашата температура, сърдечна и дихателна честота и активността на мозъчните вълни достигат най-ниските си нива от цикъла. Бавновълновият етап е от решаващо значение за възстановяването на тъканите, възстановяването на костите и мускулите и имунното здраве.

Четвъртият етап се състои от REM сън, който значително се различава от останалите три. Докато тялото ви е напълно неподвижно, честотата на дишането ви ще се повиши, активността на мозъчните вълни отново се увеличава и очите ви ще се движат бързо. Сънуването също се случва по време на REM сън. Този етап е ключов за консолидацията на паметта.

Високата влажност може да увеличи будността и да намали времето, което прекарвате както в NREM, така и в REM сън с бавни вълни. Тъй като и двата етапа са от решаващо значение за цялостното ви здраве, спящите могат да изпитат допълнителни проблеми, свързани с възстановяването на тялото и консолидирането на паметта.

Влажността също може да повлияе на съня по непряк начин. Прекомерната влага може да влоши симптомите на астма и може да доведе до бронхит, респираторни инфекции и други проблеми с дишането, които могат да причинят смущения в съня. Алергените, които предизвикват нежелани реакции от траверси, са друга грижа. Мухълът процъфтява във влажна среда, както и акарите от прах, малки същества, които често обитават матраци и пружини. Влажността също кара някои хора да се изпотяват прекомерно, което може да направи леженето в леглото неудобно.

И обратно, излагането на прекалено ниски нива на влажност може да причини здравословни проблеми като суха кожа, сърбеж в очите и възпалено гърло. Ниската влажност също е свързана с респираторна инфекция.

Най-добра влажност за сън

Относителната влажност е съотношението на водната пара във въздуха към количеството пара, което може да съществува във въздуха при дадена температура. Топлият въздух може да задържи повече пари, така че докато по-топлите климатични условия са по-влажни, по-хладният въздух често има по-висока относителна влажност.

Обсъжда се най-добрата относителна влажност за сън и други дейности на закрито. Според Агенцията за опазване на околната среда, най-добрата относителна влажност в помещенията пада между 30% и 50% и никога не трябва да надвишава 60%. Други проучвания показват, че 40% до 60% е по-добър диапазон. Независимо от това, 60% изглежда е уговореният праг за влажност в помещенията.

А влагостата може да е полезно, ако имате проблеми контролните нива на влажност на закрито. Тези стенни устройства са свързани към HVAC системата във вашия дом. Просто настройте влажния стабилизатор на желания процент относителна влажност. Когато този процент бъде надвишен, HVAC системата автоматично ще се включи и ще намали влажността до предписаното ниво.

За максимален комфорт трябва също така да се уверите, че термостатът в спалнята ви е в правилната настройка. Много експерти се съгласяват, че идеалната температура за сън е 65 градуса по Фаренхайт (18,3 градуса по Целзий). Макар че това може да звучи хладно за някои, 65 градуса се изравнява с естествения спад на телесната температура, който се случва по време на сън и ви предпазва от прегряване.

Ако 65 градуса не ви вършат работа, общоприетият температурен диапазон за сън е от 60 до 67 градуса по Фаренхайт (15,6 до 19,4 градуса по Целзий).

Съвети за спалня за оптимална влажност на съня

В допълнение към поддържането на умерени нива на относителна влажност и комфортна температура в спалнята си, можете да предприемете и други мерки, за да спите спокойно в горещи, лепкави нощи. Съветите за спане във влажен климат включват:

  • Намерете подходящата скорост за вашия променлив ток: Функциониращият климатик може да бъде божи дар по време на слаби периоди от годината, но трябва да помислите за бавна или умерена настройка, вместо да настройвате устройството си в режим на пълен взрив. Проучванията показват, че хората са склонни да спят по-добре и по-дълго с умерен променлив въздушен поток. От друга страна, силното течение може да причини смущения в съня и да увеличи пулса ви поради тяхната висока скорост и по-студена температура.
  • Инвестирайте в изсушител: Овлажнителите са устройства, които намаляват влажността в помещенията. С помощта на вентилатор те отстраняват изпаренията от въздуха и ги съхраняват във вътрешен резервоар. Можете да изберете изсушител с голям, среден или малък капацитет за вашата спалня, или модел на цяла къща, интегриран във вашата HVAC система, контролиран от хидстатист. Не забравяйте да почиствате често филтъра, тъй като това може да помогне на устройството да поддържа максимална ефективност. Преносимите влагоуловители изискват често изпразване на вътрешния резервоар със събрана вода. Внимавайте обаче, че някои влагоуловители могат да бъдат доста силни и енергийните Ви разходи вероятно ще се увеличат.
  • Опитайте влагозащитни чаршафи: Силното изпотяване е често срещано във влажни нощи. Някои чаршафи и калъфки за възглавници се произвеждат от влакна, които отвеждат влагата от тялото, като памук и коприна, получени от бамбук. Те обикновено са по-дишащи от листове, направени от синтетика. Същото важи и за спалното бельо. Облеклото, изработено от естествени, по-дишащи материи, ще ви държи по-удобно.
  • Помислете за подмяна на вашия матрак с мемори пяна : Матраците с мемори пяна предлагат няколко предимства за траверси, включително над средното облекчение на налягането и изолация на движението. Техните по-меки комфортни слоеве обаче могат да абсорбират и улавят топлината на повърхността, което ви кара да се чувствате прекалено топло. Влажното време може да изостри този дискомфорт. Други видове матраци охлаждат съня благодарение на по-дишащите компоненти. Те включват латексни матраци с проветриви слоеве и покрития за отнемане на влага, както и вътрешни отпечатъци и хибриди с отворени спирални системи, които насърчават въздушния поток през сърцевината на матрака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector