Menu Close

Мухъл в спалнята

Докато кухните и баните са известни с това, че крият плесен, хората често изненадват да научат, че спалнята им не е имунизирана срещу този безшумен нашественик. И ако получавате препоръчителния седем до девет часа сън, мухлясалата спалня се превръща в важен източник на излагане на плесени. Тъй като мухълът може да причини множество здравословни проблеми, важно е да научите за причините за появата на мухъл, признаците на мухъл и стъпките, които можете да предприемете за борба с плесента в спалнята.

Какво е плесен?

Плесените са естествено срещащи се гъбички, открити на закрито и на открито. Има хиляди щамове плесени, които всички се нуждаят от влага за растеж. Мухълът се разпространява в нови среди, като освобождава микроскопични спори, които пътуват във въздуха. Следи от мухъл винаги циркулират във въздуха и околната среда, но спорите започват да растат, когато попаднат в подходящ водоизточник.

Мухъл и вашето здраве

Плесените отделят няколко вещества, които могат да причинят алергични реакции, раздразнения и токсични ефекти при допир или вдишване. Повече от 100 различни вида вътрешни плесени са вредни за хората, но за щастие в домовете обикновено се срещат само малък брой.

Ефектите върху здравето от мухъл могат да варират, но често срещаните реакции могат да включват:

 • Зачервяване или обрив на кожата
 • Сърбящи, зачервени очи
 • Кихане
 • Запушване на носа
 • Хронична кашлица
 • Замъглено зрение

По-тежки симптоми (треска, задух, белодробна инфекция) могат да се появят при пациенти с подлежащи заболявания, включително белодробно заболяване. Децата, изложени на мухъл през първата година от живота, могат да имат повишен риск от развитие на астма.

Мухъл и вашият сън

В допълнение към многото здравословни проблеми, които плесента може да причини, изследванията показват, че тя може да компрометира и съня. В едно голямо проучване домакинските плесени са свързани с повишено безсъние, хъркане и прекомерна сънливост през деня. Друго проучване на близо 5000 възрастни установи, че хората, които съобщават за миризми на плесен у дома, също съобщават за по-високи нива на нарушения на съня.

В допълнение, вътрешните плесени са известна причина за алергичен ринит. Нововъзникващите изследвания показват възможността алергичният ринит да причини множество проблеми със съня, включително безсъние, неспокоен сън, обструктивна сънна апнея и хъркане.

Мухлясалата спалня

Въпреки че спалнята ви може да изглежда чиста и подредена, множество фактори могат да превърнат светилището ви в идеалното местообитание за плесен. Мухълът може да расте в различни материали, особено порести и естествени материали като картон, хартия, изделия от дърво и таванни плочки. Мухълът може да расте и по други повърхности около спалнята ви, включително тапетите и изолацията.

Водни източници, влажност и конденз

Както вече споменахме, плесените се нуждаят от достатъчно влага, за да растат и да се разпространяват. В спалнята може да се крие скрита влага от течове в покрива, прозорците, тръбите или зоните на наводнения – всичко това обикновено се свързва с растежа на плесени. Мухъл може да се образува и ако водата се разлее и не се изсуши в рамките на 48 часа.

Въпреки това не е необходимо явно разливане или изтичане, за да се образува плесен. Мухъл може да възникне, ако спалнята ви е прекалено влажна или натрупва конденз, което може да е резултат от лоша вентилация. Дори и скромни количества конденз12може да поддържа растежа на плесени. Зони на вашата спалня с минимално движение на въздуха13, като например зад мебели и вътрешни шкафове, са основните заподозрени за конденз и влага.

Признаци на мухлясала спалня

Ако проверявате спалнята си за мухъл, важно е да знаете, че плесента може да расте известно време, преди да стане видима. Ето защо, когато оценявате спалнята си, внимавайте за тези признаци на разрастване на плесени :

 • Влажен или влажен килер
 • Конденз на прозорци
 • Напукана боя или тъмна област на стената (признаци на възможни повреди от вода)
 • Необичайна, заплеснела миризма

Понякога плесента може да бъде скрита под тапета, ламперията, килима или зад стените. Ако подозирате, че в спалнята ви расте скрита плесен, разумно е да помислите за наемане на професионалист.

Контролиране на мухъл в спалнята

Имайте предвид, че е почти невъзможно да попречите на спорите на плесени да влязат в дома ви. Микроскопичните спори могат да влязат през отворени дихателни пътища, прозорци и отвори или да се закачат върху дрехите и домашните любимци. Следователно, най-добрият подход за предотвратяване на мухъл е да се уверите, че средата на вашата спалня не подпомага нейния растеж.

Контролиране на растежа на плесени

За да предотвратите появата на мухъл в спалнята си, е важно да контролирате влажността, да увеличите вентилацията и незабавно да почистите всякакви стоящи води или разливи. За да постигнете това, не забравяйте да:

 • Поддържайте влажност между 30% и 50%
 • Осигурете подходяща вентилация и отстранете течовете на конструкцията
 • Използвайте влагоуловител или климатик, ако спалнята ви е склонна към влага
 • Преместете мебелите далеч от стената
 • Създайте пространство между дрехите и предметите в гардероба си
 • Не оставяйте купчини дрехи, спално бельо или хартии необезпокоявани за дълги периоди
 • Ако водата се разлее върху вашия килим или матрак, почистете го и го подсушете в рамките на 48 часа
 • Потърсете професионална помощ за големи разливи на вода или наводнения

Да се ​​отървем от мухъл

Ако откриете растеж на плесен, бързото и цялостно почистване е от решаващо значение. Обмислете следните насоки за ефективно почистване:

 • Непорестите материали и твърдите повърхности могат да се почистват с химически продукти, сапун и вода или разтвор за избелване
 • Използвайте ръкавици, очила и респиратор, за да се предпазите от въздушни частици
 • Порестите материали с плесен трябва да се изхвърлят, а не да се почистват
 • Отстранете и заменете мухлясалата изолация, таванните плочки и гипсокартона
 • Разрастването на плесени над 10 квадратни метра може да изисква професионално почистване

Агенцията за опазване на околната среда и много местни здравни служби предлагат допълнителни насоки за почистване на плесен.

Важно ли е да тествате мухъл?

Мухълът, който расте във вашата спалня – независимо от вида – трябва да бъде премахнат. Рискът за здравето не е непременно свързан с определен вид или количество плесен. Следователно няма федерални ограничения за приемливите нива на вътрешната плесен и експертните групи обикновено не препоръчват рутинно тестване за щам на плесени.

Важното е да избавите дома си от известна плесен незабавно или още по-добре да предотвратите появата на мухъл за начало. Ще си починете по-добре, знаейки, че правите всичко възможно, за да не допуснете този безмълвен нашественик от спалнята си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector