Menu Close

Бял шум: Как да го използвам за по-добър сън

Danielle Pacheco “},” Издател “: {” @ type “:” Организация “,” Име “:” Shellfundation “,” logo “: {” @ type “:” ImageObject “,” URL “:” https:  t

Много хора се радват да заспиват под успокояващото бръмчене на бял шум, който се състои от ниско-, средно- и високочестотни звуци, възпроизвеждани заедно на едно и също ниво на интензивност. Белият шум ефективно маскира други звуци, което го прави полезен за хората, които живеят в шумни квартали. Въпреки това има няколко често срещани заблуди за това какво представлява бял шум и как може да ви помогне да заспите.

Какво е бял шум?

При измерване на звукови вълни1, „Честота“ се отнася до това колко бързо вълните вибрират в секунда, докато „амплитуда“ (или „мощност“) се отнася до размера на вълните. Честотата се измерва в херци, а амплитудата обикновено се измерва в децибели. Връзката между честотата и амплитудата на звуковата вълна се използва за определяне на различни „цветове“ на шума, които споделят структурни свойства със съответните светлинни вълни със същото име.

Да произвежда бял шум2, всяка честота, която човешкото ухо може да чуе, се възпроизвежда в произволен ред със същата амплитуда. Това води до „шш“ звук, който мнозина свързват с телевизионния или радио статичния звук. Точно както се смята, че бялата светлина е съставена от всяка видима дължина на вълната в цветовия спектър, белият шум се състои от всяка звукова честота. Подходящо, „черен шум“ се отнася до буквалния звук на тишината.

Разрушителните звуци като затръшване на вратата не е задължително да ви събудят, защото са силни. По-скоро промяната в звуковата консистенция 3 от меко до силно може да бъде достатъчно силно, за да прекъсне съня ви. Истинският бял шум по същество създава одеяло от звук, което маскира тези внезапни промени в консистенцията. И тъй като се чува бял шум, той може да бъде полезен и за хора, които не обичат да спят в напълно безшумна среда.

Белият шум се оказа особено ефективен за болнични пациенти. Тези настройки обикновено са доста силни и изпълнени с околен шум, който може да наруши съня. Проучванията показват, че машината с бял шум може да намали настъпването на съня за пациентите или времето, необходимо за заспиване, с близо 40% в сравнение с пациентите, които не използват тези устройства. Някои проучвания също установяват, че белият шум може да помогне на бебетата и малките деца да заспят по-бързо. Белият шум също се оказа ефективен за подпомагане на невнимателните деца да се концентрират по-добре в класните си стаи.

Розов шум срещу бял шум

Някои хора приравняват белия шум към определени околни звуци, като въртящ се вентилатор или климатик, но технически те не са еднакви. Ефектът върху ушите ви може да е подобен, но по дефиниция белият шум трябва да се състои от всички звукови честоти, възпроизвеждани произволно при една и съща амплитуда.

Някои звуци, объркани с бял шум, всъщност са различни цветове на шума. Чест пример е розовият шум. Докато белият шум се определя от еднаква амплитуда на всички честоти, амплитудата на розовия шум намалява наполовина всеки път, когато честотата се удвои. Резултатът е комбинация от по-интензивни нискочестотни тонове и по-меки високочестотни тонове.

Човешкото ухо е особено чувствително към високи честоти, така че много хора намират розовия шум за по-приятен от белия шум. Розовият шум може да има и други ползи от съня. Някои изследвания предполагат, че розовият шум всъщност може да намали активността на мозъчните вълни. Мозъкът ви става по-малко активен през началните етапи на цикъла на съня ви. Чрез подпомагане на този процес, розовият шум може да намали началото на съня, да удължи продължителността на съня и да подобри цялостното качество на съня.

Тези, които предпочитат розовия шум, също могат да намерят успокояващ червения шум. Червеният шум също намалява по интензитет, тъй като увеличава честотата, но в по-драматична степен. Това създава тих звук с тътен тътен. Алтернативно, синият шум се увеличава по интензитет с повишаване на честотата, което води до по-голям акцент върху високите тонове и по-малко при ниските. Синият шум може да се оприличи на фин воден спрей.

Най-добрият цвят на шума за сън ще се свежда до личните ви предпочитания. Ако високочестотните звуци ви се сторят твърде сурови, тогава бас-тежкият розов или червен шум може да бъде по-гладък за ушите ви. Ако предпочитате да слушате по-високочестотни звуци, бял или син шум може да е най-добрият вариант. Препоръчваме да експериментирате с различни цветове, като използвате звукова машина, която може да възпроизведе тези шумове.

Избор на машина за бял шум

Машина за бял шум, известна още като звукова машина, може да ви помогне да създадете по -релаксираща обстановка в спалнята, която насърчава здравословния, висококачествен сън. В допълнение към бял шум и други цветове на шума, тези устройства често издават околни и естествени звуци като цвъртящи птици и трясък на вълни. Преди да изберете машина, ето няколко фактора, които трябва да имате предвид:

  • Цена : Повечето машини с бял шум струват по-малко от 100 долара. Моделите от по-висок клас обикновено предлагат по-широк избор от шумове и звуци.
  • Размер : Звуковите машини обикновено са леки и компактни, въпреки че някои са изключително малки и са проектирани за пътуване.
  • Таймер за заспиване : Някои звукови машини имат програмируеми таймери, които автоматично изключват устройството след определен период от време.
  • Цикли : Някои машини с бял шум приключват звуците си в края и в началото, за да създадат непрекъснато изживяване при слушане, докато други ще спрат, когато записът приключи.
  • Аларма : Звуковите машини често разполагат с вградена аларма, която ви помага да се събудите в определени моменти.

За да намерите нашите най-добри машини за бял шум на пазара, вижте нашето проучване тук.

Ако предпочитате да не закупите специална звукова машина, вместо това можете да изтеглите приложение за бял шум на вашия смартфон или таблетно устройство. Тези приложения обикновено са много евтини, ако не и безплатни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector