Menu Close

Защо треперя или се изпотявам през нощта?

Защо треперя или се изпотявам през нощта?

Температурата е важна част от циркадния ритъм. Нашата телесна температура претърпява ежедневен цикъл, който корелира със съня и събуждането. Изпитваме естествено намаляване на основната телесна температура   през часовете преди лягане и това продължава, след като заспим. В същото време температурата на кожата се повишава преди и по време на сън. През цялата нощ телата ни участват в терморегулация, която включва физически процеси, които поддържат телесната ни температура в тесни граници. Ако ни е твърде студено, треперенето помага да ни загрее. Ако сме прекалено топли, изпотяването отделя топлина.

Понякога балансът между горещо и студено се отхвърля до точката, в която тези процеси на терморегулация ни карат да се събудим. Събуждането треперещо студено или горещо и изпотено никога не е удобно изживяване. Това може да се случи поради твърде студена или прекалено топла среда на сън.

Треперенето и изпотяването обаче понякога не са свързани с терморегулацията; вместо това те могат да са резултат от друга основна причина.

Причини за треперене през нощта

Ако температурата в спалнята ви е твърде студена или ако не сте покрити с достатъчно дрехи или одеяла, може да се събудите треперещи през нощта. Други възможни причини включват:

 • Инфекция : Треските са следствие от реакция на имунната система към инфекция, включително бактериални и вирусни инфекции. Втрисането често се свързва с висока температура и се дължи на мускулно свиване и отпускане, което повишава основната температура на тялото.
 • Менопауза : Менопаузата е, когато жената спира за постоянно менструация. Преходът към менопаузата включва хормонални промени, които често причиняват симптоми, включително студени втрисания, които могат да се появят сами или да се появят след гореща светкавица.
 • Обща анестезия : Общата анестезия се използва за приспиване на пациентите по време на операция, така че да не изпитват болка. Треперене след обща анестезия се съобщава при 20 до 70% от пациентите и често се дължи на ниска телесна температура.
 • Оттегляне на лекарството : Симптомите на отнемане могат да възникнат при спиране или намаляване на употребата на лекарство. Студените вълни с настръхване са възможен симптом на отнемането на опиоиди по рецепта.5

Причини за изпотяване през нощта

Спането в прекалено топла спалня, носенето на твърде много слоеве или покриването с твърде много спално бельо може да доведе до изпотяване през нощта. Има редица други потенциални причини за нощно изпотяване :

 • Инфекция : Бактериалните и вирусни инфекции често причиняват треска, а изпотяването често се появява с треска.
 • Менопауза: Най-честият симптом на менопаузата са горещите вълни, които могат да се появят през нощта и да причинят нощно изпотяване. В състояние на пременопауза хормоналните колебания през определени периоди от менструалния цикъл също могат да доведат до нощно изпотяване.
 • Лекарства: Някои лекарства увеличават изпотяването като страничен ефект, включително някои антидепресанти, опиоиди и лекарства за лечение на рак. Също така оттеглянето от лекарства, като опиоиди, може да причини изпотяване.
 • Обструктивна сънна апнея : Изследователско проучване установи, че до една трета от хората с обструктивна сънна апнея изпитват често нощно изпотяване. Предполага се и връзка между други нарушения на съня (като RLS) и нощно изпотяване.
 • Алкохол : По-високата употреба на алкохол е свързана с нощно и дневно изпотяване. Освен това, изпотяването е известен симптом на отнемане на алкохол.
 • Тревожност : Изследванията показват, че пристъпите на паника могат да бъдат свързани с нощно изпотяване.

Други причини за нощно изпотяване включват рак, киселинен рефлукс, затлъстяване с хипертиреоидизъм, ниска кръвна захар и други инфекции, като туберкулоза и ХИВ.

Как да спрем или намалим треперенето и изпотяването, докато спим

За хората, които имат известна причина за треперенето или изпотяването през нощта, лечението трябва да се фокусира върху основното състояние. Ако не сте сигурни в причината за нощните си тръпки или изпотяване, опитайте да предприемете следните стъпки, за да видите дали те помагат.

 • Регулирайте температурата на спалнята си : Данните сочат, че оптималната стайна температура за сън е около 65 градуса по Фаренхайт. Температурните нужди на всеки човек обаче са различни, така че може да помогне да се види дали повишаването или понижаването на температурата в стаята ви помага да облекчите нощното треперене или изпотяване. Също така помислете за вашия матрак и спално бельо, които могат да повлияят на телесната температура през цялата нощ.
 • Експериментирайте със слоеве : Ако треперете през нощта, опитайте да добавите още слоеве дрехи, включително чорапи или одеяла. Ако се изпотявате, отстранете слоевете и носете широки, дишащи дрехи в леглото.
 • Използвайте вентилатор или термопакет : Поставянето на вентилатор в спалнята ви може да ви помогне да се охладите, докато носенето на бутилка с гореща вода или нагревателна подложка с вас в леглото може да ви стопли.
 • Проверете за повишена температура : Измерете температурата си и ако установите, че имате висока температура, може да имате инфекция. Пийте течности и почивайте у дома. Гъбената вана с хладка вода може да помогне за облекчаване на симптомите на треска. Лекарства за намаляване на температурата се предлагат и на гише.

Това опасно ли е? Кога трябва да посетите лекар?

В повечето случаи нощното треперене или изпотяване не е опасно и не е причина за тревога. Ако симптомите Ви се появяват често или не се разрешават с промени в температурата на спалнята и постелките Ви, добре е да говорите с Вашия лекар. Вашият лекар ще събира от вас информация за честотата и тежестта на треперенето или изпотяването ви, заедно с други свързани симптоми. Вашият лекар може също да препоръча диагностично изследване за диагностициране или изключване на основното заболяване.

Ако имате студени тръпки и нощно изпотяване поради треска, не забравяйте да говорите с лекар, ако температурата Ви достигне 103 градуса по Фаренхайт, ако имате треска, продължаваща повече от три дни, или треската е свързана със симптоми като главоболие, скованост шия, болка в гърдите, обрив или силно подуване на гърлото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector