Menu Close

Най-добрите cpap почистващи препарати

CPAP почистващите препарати твърдят, че използват UV светлина или озон за почистване на вашата CPAP, BiPAP или APAP машина без вода или лакътна мазнина. Най-добрият почистващ препарат за вашата CPAP машина и аксесоари обаче е мекият сапун и топлата вода. Безводните CPAP почистващи препарати не са одобрени от FDA, която говори за тези продукти поради опасения относно тяхната безопасност и ефективност.

Докато озонът – известен също като активиран кислород – е способен да убива вредни бактерии, това се постига само на нива, които не са безопасни за хората. Озонът, който е изтекъл в стаята или остава в маркуча CPAP преди употреба, може да причини или сериозно да влоши проблеми с дишането. Увреждането от UV светлина може да изглежда по-лесно за избягване, тъй като изисква потребителите да излагат кожата си на светлината или да я гледат директно, но FDA повдига съмнения относно способността му да хигиенизира непрозрачните маркучи и други CPAP части. Прекалената употреба на UV светлина също може да влоши CPAP частите и да съкрати техния живот.

Въпреки тези опасения, почистващите препарати са популярен аксесоар за потребителите на CPAP. Някои хора избират да ги използват въпреки рисковете, тъй като липсата на време или физически ограничения правят иначе невъзможно за тях да поддържат своите CPAP компоненти санирани и чисти. Всеки, който реши да използва CPAP почистващ препарат, трябва да е наясно с рисковете и добре информиран за неговите ограничения, така че ние ще разгледаме задълбочено тази сложна тема.

Най-добрите CPAP почистващи препарати

информация за продукта

Sleep8 CPAP Cleaner

Най-доброто като цяло

Sleep8 CPAP Cleaner

Цена:  $ 249

Санираща технология:  Озон (активиран кислород)

За кого е най-добре:
 • Хора, които пътуват
 • Тези, които са решили да закупят почистващ препарат за озон CPAP, но са загрижени за изтичането
 • Клиенти с ограничен бюджет
Акценти:
 • Включва няколко функции за безопасност, като множество еднопосочни клапани и автоматично изключване, когато чистачът не е свързан правилно
 • Лек дизайн
 • USB акумулаторна и може да се използва по време на зареждане

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка за продукти Sleep8

Почистващият апарат Sleep8 CPAP използва озон, известен също като активиран кислород, за да дезинфекцира компонентите на CPAP ежедневно. Вместо обемистата система “всичко в едно”, използвана от повечето CPAP почистващи препарати на пазара, Sleep8 използва леки филтърни торбички и устройство, което тежи само 0,58 паунда. Освен тази разлика, Sleep8 функционира почти по същия начин като другите почистващи препарати, базирани на озон: потребителите свързват своята CPAP тръба към универсалния порт на филтърната торба и поставят маската и маркуча си в санитарната чанта. Чантите могат да се използват многократно, но производителят предлага да се сменят на всеки 90 дни.

Много клиенти са основателно загрижени за потенциалните опасности от озона. Sleep8 предлага повече функции за безопасност от повечето си конкуренти, включително еднопосочни клапани и автоматично изключване, което се включва, когато почистващият препарат не е свързан правилно към филтърната торба. Тази последна функция има за цел да намали риска от изтичане на озон във вашата стая. Клиентите, които са избрали да купят CPAP почистващ препарат, базиран на озон, вероятно ще оценят тези функции, но все пак е важно да запомните, че FDA не е направила оценка на безопасността на Sleep8.

Sleep8 се захранва от USB акумулаторна батерия, която отнема час и половина, за да се зареди напълно, въпреки че може да се използва по време на зареждане. Филтърната торба е достатъчно голяма за вашата маска и тръби, както и за – отстранена и изсушена – водна камера. Производителят осигурява безплатна доставка и 30-дневен пробен период, както и стои зад своя продукт с 24-месечна гаранция. Зарядното и филтърната торба имат отделни гаранции съответно за 12 месеца и 90 дни.

Почистващ препарат Lumin CPAP

Най-добрият UV почистващ препарат

Почистващ препарат Lumin CPAP

Цена:  $ 299

Санираща технология:  ултравиолетова светлина

За кого е най-добре:
 • Хора с предшестващи белодробни заболявания, които са избрали да закупят CPAP почистващ препарат
 • Клиенти, които не възнамеряват да използват своя CPAP почистващ препарат за маркучи
 • Всеки, който е решил да закупи CPAP почистващ препарат, но е загрижен за безопасността на озона
Акценти:
 • Разполага с непрозрачна пластмасова обвивка за предотвратяване на случайно излагане на UV светлина
 • Бърз, 5-минутен процес на почистване
 • Предназначен за използване на плот

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка за продуктите Lumin

Почистващият препарат на Lumin CPAP на 3B Medical използва ултравиолетова светлина за хигиенизиране на повърхността на CPAP маски и подвижни водни камери. (Производителят предлага също да го използва за саниране на други предмети, като четки за зъби и протези.) Тези компоненти се поставят в лесно отваряща се тава и цикълът на дезинфекция започва с натискане на един бутон. Цикълът отнема 5 минути и компонентите са веднага готови за употреба след завършване на цикъла.

UV светлината се използва за саниране на предмети, вариращи от самолетни седалки до болнично оборудване, а Lumin е сертифициран от FDA за почистване на N95 маски в здравни заведения. Клиентите обаче все още трябва да са наясно, че липсва сертификат от FDA за почистване на CPAP. UV светлината може да дезинфекцира само повърхността на обектите, така че Lumin е най-добре да се използва за CPAP маски и водни камери, а не за маркучи. Ако искате да дезинфекцирате както вътрешната, така и външната страна на вашата маска, най-добре е да изпълните два цикъла и да обърнете маската между всеки от тях. Машината има непрозрачен пластмасов корпус от бял цвят, за да намали риска от случайно излагане на UV светлина.

Lumin трябва да бъде включен в контакт и – с тегло над 5 килограма – е предназначен за маса, а не за пътуване. Повечето търговци на дребно на трети страни не позволяват връщане на този продукт, но покупките, направени през сайта на производителя, отговарят на условията за 30-дневен пробен период. 3B Medical също стои зад Lumin с 2-годишна гаранция, която се предоставя независимо дали купувате машината чрез тях или търговец на трета страна.

SoClean2 CPAP Cleaner

Избор на второ място

SoClean2 CPAP Cleaner

Цена:  $ 298

Технология за  дезинфекция : Озон (активиран кислород)

За кого е най-добре:
 • Всеки, който търси лесен за работа, базиран на озон CPAP почистващ препарат
 • Клиенти с по-висок бюджет
 • Хора, които се интересуват от настолен CPAP почистващ препарат за употреба у дома
Акценти:
 • Отличава се с 7-минутен процес на почистване
 • Предназначен за използване на маса
 • Индикаторна лампа показва всеки етап от процеса на почистване

Използвайте тази връзка SleepFoundation.org за най-актуалната отстъпка за продуктите SoClean2

Почистващият препарат CPAP SoClean 2 използва озон, за който твърди, че дезинфекцира CPAP маски, маркучи и водни камери, като унищожава 99,9% от бактерии, вируси и плесени. На 6 килограма, SoClean – който има бял и син пластмасов корпус – е средно тегло и размер за CPAP почистващ препарат за маса. Вашата CPAP тръба за машина може да бъде прикрепена към дясната или лявата страна, а компонентите просто се поставят в пластмасовата камера за хигиенизиране. Всеки цикъл на дезинфекция отнема 7 минути, а машината има светлинен индикатор, който да показва всеки етап от цикъла. Някои модели CPAP може да изискват адаптер и потребителите трябва да сменят филтъра и възвратния клапан на всеки 6 месеца.

Подобно на повечето си конкуренти, SoClean 2 не предлага специфични за озона функции за безопасност. Производителят отбелязва, че хората с белодробни или сърдечно-съдови заболявания не трябва да използват техния продукт, тъй като тези нарушения могат да увеличат чувствителността към озон. Потребителите посочват, че в близост до машината има отчетлива миризма на озон по време на употреба и продължителен аромат на озон върху компонентите на CPAP. Те обаче също така отбелязват, че миризмата се разсейва от маската и маркуча, ако машината е настроена да работи 10 минути преди употреба.

SoClean 2 има 30-дневна гаранция за удовлетворение, което позволява на клиентите достатъчно време да се уверят, че работи за тях, преди да се ангажират. Клиентите са отговорни за изпращането на почистващия препарат обратно до своя търговец на дребно, който ще извърши пълно възстановяване на сумата, без таксите за доставка. Производителят също така предоставя 2-годишна гаранция за покриване на производствени дефекти.

Какво е CPAP Cleaner?

FDA, както и повечето производители на машини за CPAP, предлагат ежедневно почистване на компонентите на CPAP с мек сапун и топла вода. Този процес е безрисков и гарантира, че всички замърсители – включително мръсотия, прах и отломки – се почистват. CPAP почистващите препарати, от друга страна, използват ултравиолетова светлина или озон (известен също като активиран кислород), за да санират компонентите. Въпреки името си, почистващите препарати CPAP оставят отломки и са насочени само към бактерии, вируси и плесени.

Нито една машина не е изчистена от FDA за саниране на CPAP компоненти. Има проблеми както с моделите, базирани на озон, така и с UV светлина, като безопасността и ефективността са основните грижи. CPAP почистващите препарати обаче придобиха популярност и много хора вярват, че ползите им надвишават потенциалните рискове.

Доказано е, че озонът унищожава бактериите и други опасни микроби, а почистващите препарати CPAP на базата на озон са предназначени за използване с маски, водни камери и маркучи. Озонът обаче е опасен за човешкото здраве и може да причини или влоши проблеми с дишането. Хората с белодробни или сърдечно-съдови заболявания са по-чувствителни към озона.

UV светлината също е мощен дезинфектант, въпреки че унищожава микробите само върху повърхности, изложени на самата светлина. Поради това на почистващи маркучи или непрозрачни компоненти не трябва да се разчита на почистващи препарати, базирани на ултравиолетови лъчи. UV светлината също може да увреди кожата и очите, въпреки че повечето CPAP почистващи препарати, използващи тази технология, позволяват на потребителите да избегнат случайно излагане.

Как да изберем CPAP Cleaner

Дори след като някой реши, че CPAP почистващ препарат е подходящ за неговите нужди, изборът на правилния модел може да бъде объркващ процес. За да опростите процеса, фокусирайте се върху най-важните функции и преценете кои машини отговарят на вашия ценови диапазон.

Какво да имате предвид при закупуване на CPAP машина

Извършването на покупка винаги е по-лесно, след като сте разделили факторите, които да вземете предвид. За CPAP почистващите средства тези съображения започват със стила на дезинфекция – UV светлина или озон – тъй като това решение определя както опасенията за безопасност, така и какви CPAP компоненти могат да бъдат санирани. Други фактори може да са повече или по-малко важни за всеки клиент, така че е изключително важно да се съсредоточите върху детайлите, които са най-приложими за вашите нужди.

Санитарна Стил
без вода почистващи CPAP използват или озон (активиран кислород) или ултравиолетова светлина, за да унищожи вредните микроби CPAP компоненти. И двете опции имат различни предимства, недостатъци и опасения за безопасността. Ако решите да закупите CPAP почистващ препарат, вашият избор на санитарен стил трябва да се основава както на вашите нужди от почистване, така и на всички основни условия, които може да имате.

Лесна употреба
Повечето CPAP почистващи препарати са сравнително лесни за използване, което ги прави привлекателен избор за хора с физически ограничения. Най-често срещаният дизайн на почистващ препарат позволява на потребителите просто да поставят своите компоненти в почистващата камера, преди да натиснат бутон, за да започне цикъла на дезинфекция. Други модели обаче могат да имат повече настройки или да използват торбички вместо пластмасова камера.

Време на цикъл
на почистване Различните стилове на дезинфекция изискват различно време за почистване, като почистващите препарати на базата на ултравиолетови лъчи отнемат по-малко време от тези, които използват озон. Почти всички CPAP почистващи препарати имат цикли на почистване, които отнемат по-малко от 15 минути.

Преносимост
По-голямата част от CPAP почистващите препарати са настолни модели, които тежат над 5 килограма и са предназначени за употреба у дома. Клиентите, които търсят CPAP почистващ препарат, който да използват по време на пътуване, имат някои опции за леки модели, захранвани от акумулаторни батерии.

Разходи
В зависимост от избрания от вас модел, CPAP почистващ препарат може да струва почти толкова, колкото някои CPAP машини. Въпреки че има по-евтини опции, потребителите трябва да избягват бюджетни машини с минимални функции за безопасност.

Гаранция
Почти винаги прегледаните CPAP почистващи препарати са почти винаги подкрепени от гаранция на производителя. Това обикновено трае 2 години и обхваща производствени дефекти или недостатъци, въпреки че собственикът обикновено носи отговорност за разходите за изпращане на своя CPAP почистващ препарат до производителя за преглед. Ако вашият CPAP почистващ препарат има индивидуални аксесоари, те могат да бъдат предмет на отделни гаранции.

Аксесоари
Подобно на самите CPAP машини, CPAP почистващите средства понякога изискват допълнителни аксесоари, за да функционират правилно. Най-често срещаните аксесоари са адаптери за различни модели CPAP – докато повечето почистващи препарати се доставят с адаптери, подходящи за повечето CPAP машини, някои ще изискват отделна покупка. Филтрите и клапаните често се нуждаят от подмяна с течение на времето, както и торбите за някои почистващи препарати без пластмасови камери за почистване.

Съвместимост
Не всички CPAP почистващи препарати са съвместими с всички CPAP машини, дори с използването на адаптер. Клиентите трябва да проверят отново дали почистващ препарат ще работи с машината им, преди да направят покупка, особено ако търговецът не приема връщане.

CPAP Почистващи разходи

CPAP почистващите препарати варират в широки цени, но повечето струват между 150 и 400 долара. Тъй като те не се считат за трайни медицински изделия и не са одобрени от FDA, почистващите препарати CPAP не се покриват от доставчиците на застраховки. Повечето търговци на дребно на трети страни предлагат отстъпки за CPAP почистващи препарати, независимо дали последователно или по време на специални събития за продажба, а някои производители също предоставят отстъпки или отстъпки при директна покупка от тях.

В допълнение към първоначалните си разходи, CPAP почистващите препарати също изискват от потребителите да сменят някои компоненти с течение на времето. Почти всички модели се нуждаят от подмяна на филтъра на всеки 90 дни до 6 месеца, като някои почистващи препарати изискват и смяна на клапа или санираща торба. Въпреки че тези компоненти обикновено не са твърде скъпи, потенциалните клиенти трябва да са наясно с тези разходи, преди да направят покупка.

В зависимост от производителя или търговеца на трета страна, CPAP почистващите препарати може да се предлагат с гаранция за удовлетворение или безрисков пробен период. Докато клиентите обикновено са отговорни за разходите за изпращане на техния почистващ препарат обратно до търговеца или производителя, тези изпитания позволяват тестване на почистващ препарат, без да се поема сериозен ангажимент. Повечето CPAP почистващи препарати предлагат и гаранция, която покрива производствените недостатъци и дефекти.

Често задавани въпроси за CPAP почистващи препарати

CPAP машините са достатъчно сложни, но решаването дали да закупите CPAP почистващ препарат идва със собствен набор от въпроси. Както при останалите части от вашето CPAP лечение, вие трябва да зададете допълнителни въпроси или притеснения на вашия здравен екип.

Одобрени ли са CPAP почистващи препарати от FDA?

FDA не е одобрила търговски CPAP почистващи препарати и препоръчваните потребители на CPAP разчитат ежедневно на мек сапун и топла вода за почистване на компонентите. Моделите, базирани на озон, могат да пропускат или задържат опасни нива на озон, докато почистващите препарати, базирани на UV, могат да бъдат неефективни и да рискуват да изложат потребителите на опасни ултравиолетови лъчи.

Как работят CPAP почистващите препарати?

CPAP почистващите препарати твърдят, че използват озон (активиран кислород) или ултравиолетова светлина за елиминиране на бактерии, вируси и плесени върху компонентите на CPAP. Както озонът, така и UV светлината се използват за стерилизация в много контексти, но ефикасността на CPAP почистващите препарати не е потвърдена или одобрена от FDA.

Имам ли нужда от рецепта за CPAP почистващ препарат?

За разлика от CPAP машините, CPAP почистващите препарати се предлагат без рецепта. Те обикновено са достъпни за закупуване от производителя, както и от търговци на дребно от трети страни. CPAP почистващите препарати не се покриват от Medicare или доставчици на застраховки.

CPAP почистващите препарати работят ли с BiPAP и APAP?

CPAP почистващите препарати обикновено могат да работят с всички PAP терапевтични устройства. Клиентите обаче винаги трябва да проверяват отново дали почистващ препарат ще работи с машината им, с или без допълнителен адаптер. Някои CPAP почистващи средства също могат да анулират гаранцията на вашето PAP устройство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *