Menu Close

CPAP филтри

Филтърът е важна характеристика на всяка CPAP машина, тъй като пречиства въздуха, преди да бъде под налягане и доставен във вашите дихателни пътища. Филтърът не само предпазва белите ви дробове, но също така помага да се запази целостта на вашата CPAP машина.

Има два основни типа CPAP филтри: еднократни и не еднократни. А CPAP машина може да използва един или двата вида филтри. Филтрите за еднократна употреба трябва периодично да се изхвърлят и подменят. Филтрите за еднократна употреба се отстраняват лесно от CPAP машините и тъй като те могат да се използват многократно, те трябва да се мият редовно. Някои CPAP машини могат да поместят и вграден филтър за бактерии за бактерии и вируси.

Важно е да се отбележи, че всяка CPAP машина е съвместима само с няколко филтърни стила, така че ще трябва да проверите ръководството на потребителя си, преди да закупите заместващи филтри. Ще разгледаме как работят CPAP филтрите и как да изберем правилния за вашата машина.

Как работят CPAP филтрите

Целта на машинния филтър CPAP е да пречисти въздуха в стаята ви, преди да достигне белите ви дробове, като по този начин предпазва дихателната ви система от замърсители като прах, плесен, дим, цветен прашец, косми от домашни любимци и други алергени по време на лечението на сънна апнея. Различните типове филтри са насочени към определени видове частици повече от други.

Повечето CPAP машини включват поне един филтър за еднократна употреба, направен от тънка хартия или хартиеноподобен материал. CPAP еднократните филтри имат фино тъкана конструкция, която е електростатично заредена, което им позволява да привличат много малки частици.

Филтрите за еднократна употреба са направени от абсорбираща пяна и обикновено се намират в задната част на CPAP машина. Тези вътрешни филтри за многократна употреба понякога се наричат ​​поленови филтри, защото са предназначени да премахват по-големи частици като полени, косми от домашни любимци и пърхот.

Машините CPAP със системи за двойна филтрация използват еднократни и многократни филтри. При тези конструкции филтърът за еднократна употреба почива във филтъра за еднократна употреба и премахва всякакви по-фини частици, пропуснати от по-големия филтър.

Вграден филтър за бактерии за еднократна употреба може също да бъде добавен към повечето стандартни машини за CPAP, които да се използват заедно с филтри за еднократна или еднократна употреба. Вградените бактериални филтри имат изключително фина конструкция, насочена към бактерии и вируси и поради това се препоръчват за потребители на CPAP, които са по-уязвими към алергии и инфекции на синусите. Филтрите за бактерии лесно се прикрепят към вашия CPAP изход за въздух и пречистват въздуха, преди да достигне до вашата маска.

График за подмяна на CPAP филтър

За да могат белите ви дробове да получат възможно най-чистия въздух, от решаващо значение е старателното почистване и / или подмяна на вашите CPAP въздушни филтри. Някои фактори като домашни любимци, живот с пушач или използване на камина на дърва може да наложат по-често миене или смяна на филтъра.

Еднократните CPAP филтри не могат да се използват повторно и трябва да се сменят на всеки 2 седмици. Може да се наложи да подменяте филтъра си по-често, ако показва признаци на остатъци или обезцветяване или ако живеете в прашна или задимена среда.

CPAP филтрите за еднократна употреба, известни също като вътрешни филтри, трябва да се измиват в топла сапунена вода поне два пъти месечно, за да се осигури оптимална работа. Тези филтри трябва да се сменят с нови на всеки 3 месеца или по-често, ако пяната започне да се влошава.

Вградените бактериални филтри за еднократна употреба трябва да се сменят на всеки 30 дни.

Тип филтър Заменете всеки
Еднократен CPAP филтър Две седмици или по-рано, ако филтърът се обезцвети.
Многократно / Вътрешен CPAP филтър Почиствайте поне на всеки 2 седмици с топла сапунена вода, оставяйки филтъра да изсъхне на въздух, преди да го поставите отново в машината / подменяйте на всеки 3 месеца
Вграден филтър за бактерии за еднократна употреба Сменяйте на всеки 30 дни.

Как да изберем CPAP филтър

Закупуването на заместващ CPAP филтър може да изглежда като еднолично решение, но има няколко фактора, които трябва да имате предвид. Ще обсъдим как да изберете най-добрия CPAP филтър за вашата машина.

Какво да имате предвид при закупуването на CPAP филтър

Основните фактори, за които трябва да сте наясно при закупуването на CPAP филтър, са съвместимост, стил на филтриране, материали, трайност, цена и гаранционни политики. Освен тези съображения, може да искате да вземете предвид вашите индивидуални нужди и предпочитания, както и препоръките на Вашия лекар.

Съвместимост

Спазването на указанията на производителя за вашата конкретна CPAP машина е най-важното съображение при закупуването на филтър, тъй като само няколко стила ще бъдат съвместими с вашия модел. Винаги се обърнете към ръководството за потребителя на вашата CPAP машина, за да се уверите, че вашата система за филтриране е ефективна. Имайте предвид, че не всички машини използват постоянен вътрешен филтър и вместо това могат да използват само филтри за еднократна употреба.

Препоръки на производителя

Важно е да купувате само модели, които производителят на вашата CPAP машина препоръчва. Отклонението от тези указания може да доведе до намалена или неефективна филтрация на въздуха.

Стил на филтрация

Машините CPAP могат да използват системи с единична или двойна филтрация. Системите с двойна филтрация използват комбинация от еднократни и еднократни филтри за елиминиране на по-широк спектър от частици. Някои хора също избират да използват вграден филтър за насочване към вируси и бактерии. Независимо от стила на филтриране, всички CPAP филтри имат за цел да премахнат вредните замърсители, преди да достигнат до дихателните Ви пътища.

Материали

Филтрите за еднократна употреба обикновено са направени от абсорбираща пяна, която блокира по-големите частици да влязат в маската ви. Филтрите за еднократна употреба, от друга страна, се състоят от фино тъкана хартия или синтетични материали, предназначени да улавят по-малки частици.

Трайност

Филтрите за еднократна употреба са най-малко издръжливият тип, тъй като не са предназначени за повторна употреба, а по-скоро трябва да се изхвърлят на всеки две седмици. Филтрите за еднократна употреба обикновено са ефективни за около три месеца, ако приемем, че се почистват редовно.

Цена

Филтрите обикновено се продават в комплекти, като цената зависи от вида и марката. Филтрите за еднократна употреба варират от $ 2 до $ 10 на парче, докато филтрите за еднократна употреба падат между $ 6 и $ 20 всеки. Вградените бактериални филтри струват около 5 долара.

Гаранция

Филтрите за многократна употреба понякога имат гаранции за предпазване от производствени дефекти, но филтрите за еднократна употреба рядко идват с гаранция поради присъщата им кратка продължителност на живота.

CPAP филтри за еднократна употреба срещу CPAP филтри за многократна употреба

Включени в повечето CPAP машини, еднократните филтри имат тънка мрежеста конструкция с електростатичен заряд, който привлича по-малки замърсители. Някои хора намират филтрите за еднократна употреба за по-удобни, тъй като те се изхвърлят след употреба и не е необходимо да се почистват, но в крайна сметка изборът зависи от марката на вашата машина.

Филтрите за многократна употреба също се наричат ​​постоянни или вътрешни филтри, тъй като те обикновено се намират в задната част на CPAP машина. Тези пяна филтри са предназначени да елиминират по-големи частици.

Машините, използващи система с двойна филтрация, включват както филтри за еднократна употреба, така и за многократна употреба. При този дизайн по-големият, постоянен филтър от пяна се справя с повечето замърсители на въздуха, докато по-малкият филтър за еднократна употреба изчиства всички останали по-малки частици.

Често задавани въпроси относно CPAP филтрите

Пресяването на различните опции за филтри може да бъде обезсърчително, поради което ще разгледаме някои от най-често задаваните въпроси относно CPAP филтрите.

Кой е най-добрият начин за почистване на CPAP филтри?

Филтрите за еднократна употреба трябва да се мият на ръка с топла вода и мек сапун. Филтърът с пяна трябва да се изстиска внимателно, за да се отстранят остатъците от остатъци или сапун и след това да се изсуши на въздух, преди да се върнете към вашата CPAP машина. И обратно, филтрите за еднократна употреба са предназначени да се изхвърлят на всеки 30 дни и не е препоръчително да се опитвате да ги измиете, за да удължите живота им.

Колко струват CPAP филтрите?

Еднократните и вградени филтри обикновено струват около $ 5 или по-малко за единица. Филтрите за многократна употреба работят между $ 6 и $ 20.

CPAP филтрите покриват ли се от застраховка?

Много застрахователни планове покриват разходите за филтри за еднократна употреба и за многократна употреба, но ще трябва да проверите при конкретния доставчик.

Какво филтрират CPAP филтрите?

CPAP филтрите премахват замърсители като прахови акари, плесени, полени, дим и пърхот на домашни любимци. Вградените или хипоалергенни филтри премахват вируси и бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector