Menu Close

CPAP овлажнители

Непрекъснатата терапия с положително налягане в дихателните пътища (CPAP) обикновено се предписва на тези, които страдат от сънна апнея. CPAP овлажнител е устройство, което освобождава влагата от малък резервоар с дестилирана вода във въздуха, който дишате от вашата CPAP машина. Това може да повиши нивото Ви на комфорт по време на CPAP терапия.

CPAP терапията може да намали влагата в носните дихателни пътища, което може да доведе до проблеми като сухота в устата, сухота в гърлото, напукани устни, кървене от носа, болки в гърдите и назални инфекции. Овлажнителите се използват за предотвратяване на тези проблеми при преминаване на CPAP терапия чрез добавяне на овлажнен въздух.

Има два различни вида овлажнители: вградени и външни. Вградените овлажнители са част от машината CPAP. Външните овлажнители са отделни компоненти, които са прикрепени към вашата CPAP машина.

Някои овлажнители са проектирани да бъдат съвместими с определена машина, докато други работят с няколко машини. За да може овлажнителят да допълва правилно вашата CPAP терапия, той трябва да е съвместим с вашата CPAP машина. За да разберете кои овлажнители са най-добрите опции за вашата CPAP машина, можете да се обърнете към ръководството на вашата машина или да се обърнете към производителя за препоръки.

Как работят CPAP овлажнителите

Има два начина, по които CPAP овлажнителите могат да добавят влага към въздуха под налягане. Отопляемите овлажнители обикновено използват котлон под водната камера за нагряване на водата. След това изпраща овлажнения въздух през насочените тръби към маската, доставяйки овлажнен въздух, за да дишате по време на CPAP терапията.

Пасхалното овлажняване е, когато въздухът преминава през вода със стайна температура в камерата, улавяйки влагата и след това я пренася през тръбата до вашата маска и дихателните пътища. Обикновено това е доставка с по-ниско налягане. Този метод обикновено доставя студен въздух, но можете да използвате нагрята CPAP тръба за затопляне на въздуха.

CPAP овлажнителите са предназначени да заместват влагата в носните дихателни пътища, която се губи при осигуряване на въздух по време на CPAP терапия. Носните дихателни пътища понякога не могат да поддържат достатъчно топлина и влажност, когато има засилен въздушен поток. Когато използвате овлажнител, въздухът задържа повече влага за допълнителен комфорт.

Основното предимство на овлажнителя CPAP е да направи лечението на сънна апнея по-удобно. По-малко вероятно е да се събудите със суха, раздразнена уста или гърло, когато използвате овлажнител.

Настройки на CPAP овлажнител

Овлажнителите CPAP имат разнообразни настройки, които могат да бъдат коригирани според вашите лични предпочитания и лечение, включително ниво на влажност, температура на водата и температура на тръбите.

Настройките за влажност ще варират в зависимост от модела. Влажността може да се регулира така, че да отговаря на вашия план за лечение и предпочитания. Въздухът трябва да е удобен за дишане, без да е прекалено влажен.

Температурата на водата е друга настройка, налична при определени овлажнители. Можете да изберете вашият овлажнител да разпръсква по-топъл или по-хладен въздух. Смята се, че по-топлият въздух по-добре облекчава сухотата. Въпреки това, по-хладният въздух може да е по-подходящ, ако спите в по-топла среда.

Някои овлажнители имат възможност да регулират температурата на тръбата отделно от резервоара за вода. Това е полезно, ако самото увеличаване на влажността все още води до сухота. Увеличаването на температурата на тръбата с 1 до 2 градуса по Фаренхайт може да реши този проблем. Предлагат се и отопляеми CPAP тръби и изолационни капаци.

Освен това някои овлажнители имат ръчни и автоматични настройки. Ръчните настройки се задават от потребителя, докато автоматичните настройки позволяват на вашия овлажнител да прави корекции, за да поддържа определено ниво на температура и влажност през цялата нощ.

Ако имате затруднения с настройките на вашия овлажнител, вижте ръководството за вашето устройство за помощ. Не забравяйте да обсъдите настройките на вашия овлажнител с Вашия лекар, за да определите най-добрите за Вас.

График за поддръжка и подмяна на овлажнител CPAP

Когато се грижите и почиствате вашия овлажнител CPAP, е важно да следвате инструкциите, предоставени от производителя. Това помага да се предотврати преждевременно износване или други повреди на вашия овлажнител.

Водната камера на овлажнителя трябва да се почиства ежедневно, за да се предотврати натрупването на бактерии.

Оставете водната камера и нагревателната плоча да се охладят напълно, преди да отстраните камерата и да разкачите всякакви тръби.

Повечето камери трябва да бъдат измити внимателно на ръка, но някои от тях могат да бъдат почиствани от време на време в съдомиялната машина. Измийте ръчно водната камера внимателно с топла вода и мек сапун. Водната камера трябва да се изплакне изцяло с чиста вода, за да се предотврати остатъците от сапун.

Оставете водната камера да изсъхне напълно на въздух. Преди да поставите водната камера обратно върху нагревателната плоча, проверете я за обезцветяване или пукнатини. Ако вашата водна камера започва да показва признаци на износване или ако сте я имали в продължение на 6 месеца, е време за подмяна. Овлажнителят трябва да се пълни с прясна дестилирана вода всеки ден преди употреба.

Нагревателният елемент на вашия овлажнител CPAP също трябва да се почиства редовно, за да се намали всякаква минерализация или бактерии. Преди достъп до нагревателната плоча, оставете оборудването ви да се охлади напълно. За да почистите нагревателния елемент, избършете го внимателно с влажна кърпа и го оставете да изсъхне напълно на въздух. Подобно на водната камера, нагревателният елемент трябва да бъде проверен за признаци на повреда, преди да сглоби отново овлажнителя. Той трябва да бъде заменен, ако е счупен или повреден.

След като дойде време да смените вашия овлажнител, можете да се свържете директно с производителя или вашия доставчик на грижи, за да направите поръчка.

Съставна част Насоки за грижи Насоки за подмяна
Овлажнител Водна камера Водната камера трябва да се почиства ежедневно внимателно. Сменяйте водната камера на всеки 6 месеца.
Нагревателен елемент на овлажнителя Почиствайте редовно, за да избегнете натрупването на минерали и бактерии. Оставете нагревателния елемент и водата да се охладят преди почистване. Сменете нагревателния елемент, когато той е счупен, повреден или показва други признаци на влошаване.

Превъртете L – R за повече подробности

Как да изберем CPAP овлажнител

Изборът на овлажнител CPAP може да бъде поразителен, когато се разглеждат различните аспекти и различни налични стилове на овлажнител. Ще ви обясним най-важните фактори, които трябва да имате предвид, преди да закупите овлажнител. Въпреки че разбирането на тези фактори може да ви помогне да вземете информирано решение, ние също препоръчваме да се консултирате с вашия лекар или медицински специалист, за да ви помогне да изберете овлажнител, който е подходящ за вашето лечение.

Какво да имате предвид при закупуването на CPAP овлажнител

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при закупуването на овлажнител CPAP, включително съвместимост, препоръки на производителя, стил на овлажняване, материали, издръжливост, цена и гаранционно покритие.

Ще ви преведем през всеки от тези аспекти, за да ви помогнем да изберете най-добрия CPAP овлажнител за вашите нужди. Вашите лични предпочитания и нужди също трябва да бъдат взети предвид при избора на устройство.

Съвместимост
Съвместимостта определя дали овлажнителят ще работи с конкретна CPAP машина. Ако купувате овлажнител отделно, съвместимостта трябва да бъде определена преди покупката.

Самостоятелните овлажнители обикновено са съвместими с широк спектър от CPAP машини, но някои модели са предназначени за конкретна машина. Интегрираните овлажнители обикновено работят само с машините, за които са проектирани.

Препоръки
на производителя Производителите на машини CPAP и овлажнители CPAP вероятно ще отбележат своите препоръки за съвместимо оборудване. Спазването на препоръките на производителя помага да се осигури оптимална производителност и може да удължи живота на овлажнителя.

Ръководството с инструкции вероятно ще включва и препоръки за това как да почистите оборудването си и кога да го замените.

Стил на
овлажняване CPAP овлажнителите имат различни стилове, които показват как овлажнява въздуха CPAP. Загрятото овлажняване изпраща въздух през нагрет резервоар за вода. Нагрятите тръби могат да помогнат да се поддържа въздухът топъл и да се предотврати силна кондензация в тръбите, известна още като валежи. Пасхалното овлажняване е, когато въздухът преминава над вода със стайна температура и го доставя през стандартна или загрята тръба.

Материали
Овлажнителите CPAP обикновено са направени от няколко компонента, включително водна камера и основа. Отопляемите овлажнители включват нагревателен елемент. Овлажнителите обикновено са направени от комбинация от формована пластмаса, неръждаема стомана и силикон, но материалите могат да варират в различните модели.

Устойчивост Продължителността
на живота на овлажнителите CPAP варира в зависимост от производителя. Много овлажнители имат очакван експлоатационен живот от 2 до 5 години, но водната камера трябва да се подменя на всеки 6 месеца.

Използването на овлажнителя правилно, заедно с подходящи грижи и поддръжка, ще увеличи вероятността устройството ви да работи правилно възможно най-дълго.

Цени
Цените за овлажнители CPAP варират в зависимост от търговеца и могат да се определят от това дали овлажнителят е самостоятелен, интегриран или вграден.

Вградените овлажнители са част от CPAP машината и могат да увеличат общите разходи за самата CPAP машина. Самостоятелните и интегрирани овлажнители обикновено са сравними по цена.

Гаранция
Гаранционното покритие от производителя гарантира целостта на вашия овлажнител и държи производителя отговорен за предоставяне на резервна част или ремонт в случай на дефект.

Овлажнителите обикновено имат гаранционни периоди от 6 месеца до 2 години. Гаранциите обикновено покриват дефекти в материалите или производството, но не покриват щети, произтичащи от злополука, злоупотреба, отклонение от водата или неоторизирани ремонти и промени.

Вградени овлажнители CPAP срещу външни овлажнители

Има няколко типа овлажнители CPAP, които имат няколко разлики помежду си. Вградените и интегрирани овлажнители ще работят само със специфичната машина, за която са предназначени. Самостоятелните овлажнители имат по-широка съвместимост за работа с различни CPAP машини.

Интегрираните овлажнители се включват в CPAP машината, за която са предназначени и ще работят само с тази машина. Това осигурява предимството да можете лесно да го премахнете за пътуване, съхранение, почистване и други цели.

Самостоятелните овлажнители са компоненти, които имат собствен захранващ кабел и къс маркуч за свързване към CPAP машината. Те обикновено са съвместими с няколко различни машини, стига машината да няма вграден или интегриран овлажнител. Те обаче са склонни да заемат повече място от вградените и интегрирани овлажнители.

Вградените овлажнители са постоянно закрепени към машината и не могат да бъдат премахнати. Водната камера обаче може да бъде премахната за почистване. Вградените овлажнители обикновено заемат по-малко място от другите видове овлажнители. В резултат на това те могат да отделят по-малко влажност поради по-малката си повърхност. Ако част от овлажнителя се счупи, цялото устройство трябва да бъде изпратено за ремонт, а не само неизправният компонент.

Често задавани въпроси за овлажнители CPAP

Ще подчертаем няколко допълнителни съображения, които трябва да имате предвид, когато използвате CPAP овлажнител. Също така е полезно да обсъдите всякакви допълнителни притеснения или въпроси с медицински специалист или лекар.

Кой е най-добрият начин за почистване на овлажнители CPAP?

За да почистите правилно вашия овлажнител CPAP, първо проверете всички инструкции, предоставени от производителя. Измивайте водната камера всеки ден с мек сапун и топла вода. Може да искате да дезинфекцирате водната камера седмично. За повечето модели е безопасно да използвате оцет и воден разтвор от 3 части вода, 1 част оцет.

Редовното почистване на овлажнителя ще ви помогне да удължите живота на вашето устройство и да подобрите неговите характеристики. Освен това предотвратява натрупването на бактерии в тръбите и камерата.

Колко струват овлажнителите на CPAP?

Самостоятелните и интегрирани овлажнители CPAP обикновено струват между $ 100 и $ 300, но цените ще варират в зависимост от производителя и търговеца.

Резервните части се предлагат за отделни и интегрирани овлажнители за отделно на по-ниска цена. Много търговци предлагат възможност за закупуване на резервни тръби и водни камери поотделно.

Вградените овлажнители са включени в машината CPAP. Гаранционното покритие може да бъде включено в покупката или на разположение срещу допълнително заплащане.

Овлажнителите на CPAP покриват ли се от застраховка?

Повечето частни застрахователи покриват овлажнители на CPAP, когато са определени като медицински необходими. Най-добре е да се свържете с вашия застраховател за допълнителни подробности относно покритието им.

Medicare предлага покритие за овлажнители, когато има медицинска необходимост да ги използвате заедно с CPAP устройство. Вероятно ще носите отговорност за 20% от одобрените разходи.

Какъв вид вода трябва да се използва в овлажнител CPAP?

В овлажнителите CPAP винаги трябва да се използва дестилирана вода. Въпреки че филтрираната вода от чешмата не е непременно вредна, водата от чешмата може да съдържа минерали и други отлагания, които могат да се натрупат във водната камера.

Дестилираната вода предотвратява минерализацията в овлажнителя и спомага за удължаването на живота му.

Можете ли да използвате етерични масла в овлажнител CPAP?

Етеричните масла не се препоръчват за използване в овлажнител CPAP. Не е безопасно да се поставят в която и да е част от CPAP машината.

Ако се поставят в CPAP машина, капчиците масло могат да бъдат изпратени дълбоко в белите дробове. Дори малко количество от тези капчици може да предизвика дразнене на белите дробове. Съществува и опасение от прекомерно излагане на инхаланти.

Можете ли да използвате CPAP без овлажнителя или водната камера?

CPAP машините са използваеми без овлажнител или водна камера. Устройството ще продължи да разпръсква сух въздух към вашата маска.

Ако сте във влажна среда, може да установите, че овлажнителят не е необходим. Тези, които са били подложени на CPAP терапия за дълго време, може да са се приспособили към лечението и да не изпитват нужда от овлажнител. Тези, които са нови в CPAP терапията, може да открият, че овлажнителят помага за предотвратяване на сухота.

Мога ли да използвам моя овлажнител CPAP на борда на самолет?

Авиокомпаниите ще приемат овлажнители CPAP на борда на своите самолети, но всяка авиокомпания ще има специфични политики относно използването на оборудване на борда. Преди да резервирате полет, може да поискате да се обадите на авиокомпанията, за да потвърдите специфичните насоки за опаковане и използване на медицинско оборудване.

Поради класификацията им като медицински изделия, овлажнителите на CPAP могат да бъдат поставени на борда, без да се броят до ограничението за ръчен пренос. Като алтернатива можете да опаковате овлажнителя с ръчния си багаж. Опаковането на CPAP оборудване в регистрирания ви багаж не се препоръчва, тъй като може да бъде забавено, повредено или загубено при транспортиране.

Ако пътувате с вашия овлажнител, уверете се, че е празен и сух, преди да го опаковате.

Кой стил на овлажняване е подходящ за мен?

Решението между нагряване и овлажняване с пасха ще зависи от личните нужди и предпочитания. Затопленото овлажняване е подходящо за тези, които са най-податливи на изпитване на сухота по време на терапията и за тези в по-хладна среда.

Пасхалното овлажняване е идеално за тези, които се нуждаят или предпочитат по-ниска настройка на налягането за своя овлажнител. Тези в по-топъл климат или които спят горещо, може да смятат, че по-хладният въздух е по-удобен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector