Menu Close

Най-добрите възглавници за болки в раменете

Медицински преглед от:

Д-р Джени Ийо

Какво представлява болката в рамото?

„Рамо“ е съкратеният термин за шарнирно-шарнирната става, която позволява на двете ви ръце да се движат свободно. Последните статистически данни показват, че приблизително 15 на всеки 1000 медицински пациенти посещават лекар за болки в рамото, а някои проучвания показват, че 70% от възрастните поне веднъж през живота си ще получат болка в рамото.

Раменната става се състои от три кости: ключица (ключица), лопатка (раменна кост) и раменна кост (кост на горната част на ръката). Според клиниката Mayo болката в рамото може да се развие и от широк спектър от наранявания и медицински състояния. Те включват следното:

 • Счупена ръка или ключица
 • Скъсан или ранен маншет на ротатора
 • Изкълчено или отделено рамо
 • Замръзнало рамо, характеризиращо се с болка, скованост и загуба на обхват на движение
 • Разкъсан хрущял или спукани сухожилия
 • Остеоартрит, ревматоиден артрит или септичен артрит
 • Натрапване на нерв
 • Тендинит
 • Бурсит
 • Сърдечен удар

Ако изпитвате други симптоми заедно с болката в рамото, като задух или дискомфортно стягане в гърдите, трябва незабавно да се обадите на 911 – това може да са признаци на по-сериозно състояние. Внезапна болка, подуване, топлина и / или загуба на движение може да наложи посещение на спешното отделение или кабинета на Вашия лекар.

В Кливланд клиника отбелязва също така, няколко метода за лечение на продължаващата болка рамо. По-малко инвазивните възможности включват физическа терапия, противовъзпалителни лекарства или инжекции или просто почивка, докато болката отшуми. Може да се наложи да се подложите на определени медицински процедури, ако болката продължава или се влошава с течение на времето. Хирургичните лечения за болка в рамото включват артроскопия, операция на отворено рамо, възстановяване на рамото и подмяна.

Моля, обърнете внимание: Информацията и съветите в това ръководство никога не трябва да заменят съветите на упълномощен медицински специалист. Моля, свържете се с вашия лекар или друг сертифициран доставчик на здравни услуги, за да научите повече за диагностицирането и лечението на болки в рамото.

Болка в раменете и сън

Според д-р Рубен Гобези, директор-основател и шеф на хирургията в института за рамото в Кливланд, дискомфортът в леглото и проблемите със съня са често срещани проблеми при хората с болки в рамото. Пациентите често изпитват дискомфорт, независимо от позицията на съня, която използват. Някои също изпитват изтръпване, изтръпване и мускулни спазми.

Докато някое от изброените по-горе състояния може да допринесе за проблеми със съня, свързани с болки в раменете, д-р Гобези отбелязва, че три специфични състояния са най-честите виновници:

 • Бурсит, възпаление на торбичките от бурса, които омекотяват костите около ставите в тялото. Възпалената бурса произвежда повече течност, което може да доведе до болезнено подуване.
 • Тендинопатия на бицепса, състояние, което възниква поради продължително влошаване на бицепсовото сухожилие, което свързва раменните кости и мускулите. Тендинопатията се характеризира с остри болки около сухожилието.
 • Сълзи и други наранявания на ротаторния маншет, групиране на мускули, което омекотява и стабилизира раменната става.

Преди да посетите медицинска помощ за някое от тези състояния, д-р Gobezie препоръчва приемането на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен или ацетаминофен. Можете също така да опитате да спите в кресло, да нанасяте лед или топлина върху засегнатите от болката области или да носите компресиращ ръкав.

Въпреки че подмяната на възглавницата не винаги е ефективна, тази мярка може да смекчи някои от нощните болки в раменете, които съпътстват тези и други състояния. Д-р Гобези отбелязва, че голяма възглавница за поддържане на цялото тяло или по-малка възглавница зад горната част на ръката също може да намали дискомфорта след операции на рамото.

Как да изберем възглавница за болка в рамото

Намирането на нова възглавница за намаляване на болката в рамото може да изглежда като пряка задача, но има няколко фактора, които трябва да имате предвид въз основа на вашия тип тяло, нормална позиция (и) на сън, предпочитания за твърдост и дебелина и ниво на болка. По-долу ще изброим някои от най-важните променливи, които да вземем предвид при избора на възглавница и ще обсъдим най-често срещаните видове възглавници въз основа на пълнежния материал.

Какво да имате предвид при закупуването на възглавница при болки в раменете

Ако се доверите на производителите на възглавници, тогава всяка възглавница на пазара днес ще намали болката в раменете и ще осигури комфорт през нощта, независимо от вашите нужди или предпочитания. Въпреки това, много малко възглавници са предназначени специално да насочват и облекчават болката в рамото. Освен това възглавница, която не е мека, твърда, дебела или достатъчно тънка, може да причини допълнителен дискомфорт въз основа на вашия тип тяло, размер на главата, размери на раменете и позиция на съня.

Преди да купите възглавница за болки в рамото, проверете следните характеристики – и се обърнете към производителя, ако не можете да проследите нито една от тези подробности.

 • Таванско помещение : Таванското помещение или дебелината оказват влияние върху подкрепата на възглавницата. Страничните траверси обикновено се нуждаят от повече таванско помещение, за да осигурят равномерно подравняване на гръбначния стълб, което намалява натиска около раменете, долната част на гърба и бедрата. Спящите на гърба и стомаха често предпочитат по-малко таванско помещение, защото това позволява главата им да лежи равномерно с останалата част от тялото и намалява потенциала им за болки във врата и раменете.
 • Подкрепа : Поддържаща възглавница ще държи главата ви изправена, докато гушка врата, докато по-малко поддържаща възглавница ще потъне под тежестта на главата ви. Някои спящи предпочитат второто, но много хора с хронична болка в рамото се нуждаят от възглавница, която да поддържа главата и да омекотява врата и раменете.
 • Ниво на твърдост : Идеалното ниво на твърдост за всеки спален зависи до голяма степен от личните предпочитания. Някои се чувстват по-комфортно на по-мека, плюшена възглавница, докато други предпочитат възглавница, която се чувства по-твърда и подкрепяща. Тъй като подкрепата често е от решаващо значение за облекчаване на болката, тези с болки в раменете може да помислят за по-твърда възглавница – въпреки че прекомерната твърдост може да доведе и до допълнителни болки и точки на натиск.
 • Облекчаване на налягането: Най-добрите възглавници за облекчаване на налягането поддържат главата и шията, без да потъват твърде дълбоко. Ако главата ви е от по-малката страна и размахът на крилата ви е малко тесен, тогава по-меката възглавница осигурява адекватно облекчаване на налягането, но тези с по-големи глави и по-широки рамене вероятно ще открият, че по-твърдата възглавница вместо това намалява по-голямото налягане.
 • Форма: Някои специални възглавници за хора с болки във врата имат неправилни форми, които се различават от правоъгълната кройка на традиционните възглавници. Те включват клинови възглавници, които държат главата и шията наклонени, и възглавници за тяло, които можете да прегърнете за допълнителен укрепване около врата и раменете.
 • Цена: Трябва да можете да намерите висококачествена възглавница, която да облекчи поне част от болката в рамото ви за по-малко от 100 долара. Те включват клинови възглавници, възглавници за тяло и други модели с неправилни форми. За специализирана възглавница с множество компоненти очаквайте да платите малко повече.
 • Качествени материали: Материалите, използвани за конструиране на възглавница, могат да ви разкажат много за очакваното й дълголетие и поддържащи качества. В следващия раздел ще разгледаме отблизо най-популярните материали за пълнене на възглавници, продавани днес.

Какви материали за възглавници са най-добри при болки в рамото?

Най-добрите материали за възглавници включват мемори пяна, корпуси от елда, латекс и други пълнежи, които осигуряват достатъчна опора, за да поддържат главата и шията изправени и подравнени с гръбначния стълб. Ако възглавницата потъне твърде много или бързо загуби форма, потенциалът за повече болка в рамото се увеличава.

Мемори пяна

Вискоеластичната полиуретанова пяна – накратко мемори пяна – е проектирана да омекоти, когато е изложена на телесна топлина и да се върне в предишната си форма, когато топлината се отстрани. Чрез контуриране близо до тялото, мемори пяната може да облекчи болката и натиска около врата и раменете.

Твърдата мемори пяна се използва за конструиране на много клинови и специални възглавници за болки във врата, включително няколко от нашите най-добри снимки, изброени по-горе. Накъсаната мемори пяна не осигурява същото ниво на поддръжка, но много модели с това пълнене предлагат регулируемо таванско помещение.

Елда:

Възглавниците на елда са пълни с корпуси, твърдите външни обвивки на елда. Те са склонни да бъдат доста твърди, но също така и много подкрепящи, така че главата и шията ви няма да потънат твърде дълбоко в повърхността. Възглавниците за елда предлагат и регулируемо таванско помещение. Чрез добавяне или премахване на корпуса можете да направите възглавницата по-удобна за различни позиции на сън.

Латекс

Латексът е естествено еластичен материал, получен от соковия екстракт от каучукови дървета. Осигурява нежно контуриране и няма да се приспособи толкова плътно, колкото мемори пяната, но латексът е и много издръжлив и няма да се изравнява толкова лесно.

Надолу

Долу се отнася до мекото вътрешно оперение на патици и гъски, разположени под външните им пера. Той е изключително мек и лек, така че опирайки главата и шията си на възглавница надолу може да облекчи до известна степен напрежението и натиска. В същото време, пухът не е особено поддържащ и няма да е подходящ за траверси, които искат повече твърдост от възглавницата си.

Алтернатива надолу

Изработен от полиестерни микрофибри, алтернативата за пух е много мек и лек материал, създаден да имитира автентичен пух. Алтернативата надолу е хипоалергенна, което я прави подходяща за хора с алергии към пуха, а тези възглавници са много по-евтини от автентичните им колеги. Те обаче не предлагат много предимства пред обикновения пух за траверси с болки в раменете.

Перо

Външните пера на патици и гъски са малко по-благоприятни от пух, но въпреки това осигуряват минимални нива на подкрепа. Освен ако не предпочитате по-мека възглавница, изпълнен с пера модел може да не държи главата и врата ви изправени.

Пенопласт

Подобно на възглавниците с мемори пяна, възглавниците от пенопласт могат да съдържат твърдо или накъсано пълнене. Polyfoam не се очертава прекалено плътно и се чувства донякъде отзивчива пяна, така че тези възглавници може да са добра алтернатива на моделите от мемори пяна, ако смятате, че последните са твърде адаптивни.

Кое е най-доброто позициониране на възглавницата при болки в раменете?

Ако изпитвате хронична болка в рамото, е напълно възможно нито една позиция на сън да не се чувства напълно удобна. Въпреки това, определени ъгли и конфигурации на възглавници могат да намалят някои видове болки в рамото по-добре от други, в зависимост от конкретното състояние и симптомите. По-долу са описани четири полезни устройства за позициониране на възглавници:

Страна с възглавница в подмишницата: Добро правило за странични траверси с болка в едното рамо е да се избягва легнало положение на засегнатата страна. С изправено възпалено рамо поставете една възглавница под мишницата на това рамо, друга между краката и се гушнете с трета, притисната към корема. С четвърта възглавница под главата ви, тази конфигурация трябва да насърчи равномерното подравняване на гръбначния стълб и да помогне за облекчаване на болката в рамото.

Гръб с възглавница в подмишницата: Тъй като спането на гърба насърчава равномерното подравняване на гръбначния стълб, без да оказва допълнителен натиск върху двете рамена, това често е най-добрата позиция за хора с болки в рамото. Ако забележите болезненост или скованост в едното или и двете рамене, опитайте да поставите възглавница в подмишницата под рамото (рамената).

Страна с възглавница между коленете: Често избраната позиция на възглавницата за бременни жени, възглавница между коленете може да подобри подравняването на гръбначния стълб за страничните траверси, като намали натиска в долната част на гърба и бедрата.

Страна с възглавница под гърба: Страничните траверси с широки рамене често изпитват неравномерно подравняване, тъй като бедрата и долната част на гърба им не получават същото ниво на омекотяване. Тънка възглавница, поставена под гърба и бедрата, може да изравни гръбначния стълб и да облекчи болката в цялото тяло – включително раменете.

Спането в стомаха обикновено се свързва с повече болки и болки, отколкото спането в гърба или отстрани. Болките в шията и раменете от извиване на врата, за да се избегне легнало лице с лице надолу върху възглавницата, са често срещан проблем за стомашните траверси. Поради тази причина не препоръчваме спане в стомаха на хора с болки в рамото.

Други съвети за страдащите от рамо

В допълнение към използването на възглавница, която предлага адекватна опора, траверсите с болка в рамото могат да опитат една или повече от следните стратегии, за да намерят облекчение.

Изберете правилния матрак: Както при възглавниците, матракът може да помогне за намаляване на болката в раменете или да изостри дискомфорта ви – и отново това обикновено се свежда до ниво на подкрепа. Матракът, който се чувства прекалено мек и потъва прекомерно, може да влоши болката в рамото.

Обикновено страничните траверси се чувстват по-комфортно при по-меките матраци, защото омекотяват раменете и ханша, като същевременно поддържат долната част на гърба, което води до по-добро подравняване на гръбначния стълб. Положението на гърба вече насърчава правилното подравняване самостоятелно, така че тези траверси се нуждаят от повече твърдост и подкрепа, за да се предотврати прекомерното потъване под раменете.

Ангажирайте се с физическа терапия или разтягане: Физическата терапия и разтягането обикновено се предписват на медицински пациенти с болки в рамото. Естеството на тези лечения до голяма степен зависи от естеството на вашето нараняване и тежестта на симптомите, така че, моля, консултирайте се с Вашия лекар или друг медицински специалист за повече информация.

Практикувайте добра стойка : Накланянето в седнало положение може силно да изостри болката в рамото. Според клиниката Mayo, някои упражнения могат не само да подобрят стойката, но и да намалят болката в процеса. Те включват „преобръщане на раменете нагоре и назад, след това оставянето им да се отпуснат, прибиране леко на брадичката и седене от бедрата“. Можете също така да опитате да стоите до стена, като подпрете главата, долната част на гърба и ханша към повърхността с раменете надолу и близо.

Често задавани въпроси за възглавници за болки в раменете

Може ли грешната възглавница да влоши болката в раменете?

Абсолютно. Ако възглавницата не осигурява достатъчна опора за главата и врата, тогава е по-вероятно да почувствате нова или влошаваща се болка в рамото. По-малко издръжлива възглавница, която се сплесква или губи форма с течение на времето, може да означава и повече болка. Най-добрата възглавница за болка в рамото трябва правилно да поддържа главата и шията, да насърчава подравняването на гръбначния стълб и да стабилизира засегнатото (ите) рамо (а).

Кое е най-важното съображение при избора на възглавница при болки в рамото?

Най-важните фактори при избора на възглавница за болка в рамото включват таванско помещение (или дебелина), твърдост, форма и материал за запълване. Тъй като всеки има различни предпочитания за възглавници, предлагаме да опитате различни модели, за да видите кои облекчават болката. Като започнете, помислете за възглавници, които предлагат изпитания за сън с безплатни или предимно безплатни връщания. Ще можете да изпробвате тези модели, без първо да се ангажирате финансово с тях.

Кой е най-лошият тип възглавница при болки в рамото? Възглавниците надолу, надолу и пера обикновено се считат за най-лошите възглавници за болки в раменете, защото те осигуряват най-малко опора и са склонни да се изравняват през нощта.

Може ли матракът да помогне при болки в рамото?

Матракът е тънък слой амортизиращ материал, който лежи върху повърхността на матрака. Топерите са предназначени да променят твърдостта на матрака – било то по-мека или по-твърда – така че използването на такава определено може да намали болката в раменете, ако матракът ви потъне твърде много или се чувства прекалено твърд. Уверете се обаче, че възглавницата, която използвате, отговаря и на вашите нужди; в противен случай топерът сам по себе си може да не осигури голямо облекчаване на болката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *