Menu Close

Смилане на зъбите

Стискането и смилането на зъбите е често срещана неволна реакция на гняв, страх или стрес. При някои хора тази реакция се играе многократно през деня, дори ако те не реагират на незабавен стрес. Това неволно смилане на зъбите е известно като бруксизъм.

Бруксизмът може да се случи, докато е буден или в сън, но хората много по-рядко знаят, че скърцат със зъби, когато спят. Поради силата, приложена по време на епизодите на сънния бруксизъм, състоянието може да създаде сериозни проблеми за зъбите и челюстта и може да изисква лечение, за да се намали въздействието му.

Какво представлява сънният бруксизъм?

Бруксизмът на съня е смилане на зъби, което се случва по време на сън. Бруксизмът на съня и бруксизмът в будно състояние се считат за отделни състояния, въпреки че физическото действие е подобно. От двамата будният бруксизъм е по-често срещан.

Ключово предизвикателство при сънния бруксизъм е, че е много по-трудно за хората да осъзнаят, че скърцат със зъби, докато спят. По този начин спящият човек не осъзнава силата си на захапване, така че по-здраво се стиска и скърца със зъби, използвайки до 250 килограма сила.

Колко често се среща сънният бруксизъм?

Сънният бруксизъм е по-често при деца, юноши и млади възрастни, отколкото на средна възраст и възрастни хора. Точните цифри на това колко хора имат сънния бруксизъм са трудни за намиране, защото много хора не са наясно, че скърцат със зъби.

Статистическите данни за сънния бруксизъм при децата са най-трудни за определяне. Проучванията са установили, че от около 6% до близо 50% от децата изпитват нощно скърцане със зъби. Това може да засегне децата веднага щом влязат зъбите, така че някои кърмачета и малки деца скърцат със зъби.

При юноши, разпространението на сънния бруксизъм се оценява на около 15%. С възрастта става по-рядко, тъй като се смята, че около 8% от възрастните на средна възраст и само 3% от възрастните възраст скърцат със зъби по време на сън.

Какви са симптомите на сънния бруксизъм?

Основният симптом на сънния бруксизъм е неволно стискане и смилане на зъбите по време на сън. Движенията наподобяват дъвчене, но обикновено включват повече сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector