Menu Close

Процедури за лягане за деца

Получаването на качествен сън е от съществено значение в детството, но изследванията показват, че около 20 до 30% от бебетата и малките деца имат проблеми със съня. Ако сте родител или болногледач на млад безсъние, ще знаете от първа ръка колко разочароващо е да видите как вашето мъниче се бори с лягане.
Един от най-лесните начини да настроите детето си за добър сън е чрез създаване на рутина за лягане. Добрата новина е, че са необходими само няколко нощи спазване на рутината за лягане, за да се видят подобрения в съня на детето ви.

Какво е рутинно време за лягане и какви са предимствата?

Процедурите за лягане са последователен, повтарящ се набор от дейности, които се извършват преди лягане всяка вечер. Те помагат да подготвите детето си за сън, като го отпуснете и отпуснете. Предвидима рутина също така дава на детето ви чувство на сигурност и го учи как да заспива самостоятелно.

Изследванията показват, че децата, които спазват сънните режими, са по-склонни да спят по-рано, отнемат по-малко време за заспиване, спят по-дълго и се събуждат по-малко през нощта. Тези ползи за качеството на съня все още се забелязват години по-късно при деца, които са спазвали сън, когато са били по-малки.

В допълнение към подобряването на съня, процедурите за лягане учат детето ви на самообслужване и поставят почвата за работеща памет, внимание и други когнитивни умения. Те също така насърчават връзката родител-дете и могат да помогнат за подобряване на настроението, нивата на стрес и поведението.

В дългосрочен план тези предимства се изразяват в по-добра готовност за училище, както и по-добри академични резултати и социални умения. За разлика от тях, тези, които не спазват режим на лягане в детска възраст, са по-склонни да имат проблеми със съня и да имат наднормено тегло през юношеството.

Определянето на рутина за лягане от самото начало с вашето бебе улеснява поддържането на здравословни навици, докато детето ви расте.

Как да изградим рутина за лягане за деца

Рутината за лягане за деца обикновено се състои от три или четири дейности, например закуска, миене на зъби, обличане на пижама и четене на книга. Те винаги трябва да се правят в същия ред. За да направите рутината още по-ефективна, започнете да навивате домакинството, като приглушите осветлението и изключите екраните преди лягане.

Типичните дейности преди лягане, за които е доказано, че имат благоприятен ефект върху съня, включват:

 • Хранителна закуска или бутилка / кърмене
 • Смяна на вана или пелена
 • Миене на зъби и отиване до банята
 • Четене на книга
 • Приспивна песен или заедно пеене на песен
 • Масаж, гушкане и люлеене
 • Говорейки за техния ден

Рутината за лягане трябва да завърши с целувка за лека нощ и изключване на светлините. Трябва да напуснете стаята, докато детето ви е сънливо, но все още не спи. По този начин те се научават да заспиват сами и няма да изпадат в паника, ако се събудят посред нощ и ви открият, че ви няма. Задайте последователно време за лягане, което оставя достатъчно време на детето ви да заспи препоръчаното количество часове за възрастта си.

Преди лягане преди и преди

Някои дейности са непродуктивни за съня и могат да накарат детето ви да формира нездравословни навици. Разбира се, всяко дете е различно и може да откриете, че са необходими опити и грешки, за да разберете кое работи най-добре за вашето семейство. Въпреки това, когато създавате рутина на детето си преди лягане, опитайте се да се придържате към следния съвет:

Направете :

 • Правете го всеки ден : Нощната рутина за деца трябва да се състои от едни и същи стъпки всяка вечер или колкото се може повече нощи. За да получите всички предимства, важно е и двамата родители да участват в рутината преди лягане, когато е възможно.
 • Бъдете кратки и сладки : За повечето деца режимът за лягане трябва да продължи около половин час или малко повече, ако има баня. Удължаването на рутината може да забави времето за лягане и да го направи по-трудно в дните, когато нямате време.
 • Продължавайте така през деня : Спазването на рутина през деня, включително определяне на ясни граници, води до увеличена продължителност на съня за малки деца. Получаването на много упражнения, слънчева светлина и време на открито през деня също може да им помогне да спят по-добре през нощта.
 • Слушайте детето си : Въпреки че в крайна сметка вие отговаряте, не е лошо да оставите на детето си малко свобода. Ако част от режима на лягане не работи за вашето дете, вслушайте се в притесненията му и адаптирайте режима, ако е необходимо.
 • Следвайте правилата за хигиена на съня : Поддържайте спалнята тъмна, хладна и тиха, за да насърчите съня. Ако детето ви се страхува от тъмнината, можете да използвате слаба нощна светлина. Дори и след лягане, нивата на шум в останалата част от къщата могат да държат малките деца будни, затова се опитайте да преминете към по-тихи дейности, след като сте прибрали децата.
 • Правете постепенни промени : Опитайте се да не въвеждате повече от една промяна наведнъж в рутината за лягане и помислете за отлагането им, ако се случват други промени, като например преместване в нова къща или започване на училище. Тъй като сънят на детето ви се променя, сменяйте времето за лягане с по 15 минути всяка вечер.

Не :

 • Започнете, когато вече са сънливи: Преуморените деца могат да бъдат хиперактивни или нацупени и ще им е още по-трудно да заспят, затова опитайте да започнете рутината, преди да започнат да се прозяват.
 • Позволете им да използват екрани : Синята светлина от телевизията и други електронни устройства има сериозни последици за съня, ако се използва твърде близо до лягане.
 • Оставете ги да тичат наоколо : Детето ви трябва да има много възможности да изгаря парата през деня, но не им позволявайте да се побъркват през нощта или ще бъдат прекалено жични, за да спят.
 • Давайте сладки лакомства или кофеин : Опитайте се вечерните закуски да бъдат леки и здравословни. Кофеинът ще държи децата будни, а сладките лакомства преди лягане могат да доведат до кариес. Зърнените закуски, шоколадът и пудингът могат да бъдат източници на кофеин, който може да не очаквате. Ако бебето ви храни на шише, извадете шишето, преди да заспи.
 • Четете страшни истории за лягане : Избягвайте страшни истории и други психически или физически стимулиращи дейности преди лягане.
 • Оставете ги да спят през уикендите : Изкушаващо е да наваксате съня в не-училищни дни, но отклоняването от повече от час от обичайното време за събуждане всъщност може да причини проблеми със заспиването през делничните дни.

Съвети за лягане за малки деца, деца и тийнейджъри

Естествено е да адаптирате режимите за лягане, докато детето ви расте.

В ранното детство много прохождащи деца са обхванати от тревогата на раздялата. Това е подходящ момент да въведете плюшено животно или одеяло за допълнително успокоение, когато излезете от стаята.

Малките деца също ще се опитат да утвърдят своята новооткрита независимост, като действат или се противопоставят на лягане. Можете да се откажете от тактиката им за отлагане, като им позволите да вземат някои от собствените си решения, като например каква пижама да носят или коя книга да прочетат. Може да се наложи да проявите малко креативност, за да направите рутината преди лягане по-забавна. Когато дойде време за изключване на светлините, спокойно и твърдо им пожелайте лека нощ и излезте от стаята.

След като децата достигнат училищна възраст, те са готови да поемат по-голяма отговорност. Насърчете ги да вземат активно участие в режима за лягане, като си мият зъбите и подреждат спалнята си преди лягане.

Тийнейджърите имат по-добра представа за това от какво се нуждаят телата им, така че можете да им дадете повече свобода за това как се подготвят за лягане. Въпреки това, опитайте се да царувате в сън през уикенда, за да не изхвърлят телата си несинхронизирано, докато сутринта в понеделник се превърти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *