Menu Close

Нощно омокряне и сън

Медицински преглед от

Д-р Нилонг ​​Вяс

Нощното омокряне е познат проблем, който много хора изпитват в даден момент. И все пак нощното напикаване може да бъде неудобно и разстройващо както за децата, така и за родителите, особено когато се случва при по-големи деца. Ако това ви звучи познато, не сте сами.

Какво е нощно напикаване?

Нощното омокряне, наричано още „нощна енуреза“, е неволно уриниране по време на сън при деца над петгодишна възраст. Нощното омокряне засяга пет до седем милиона деца в САЩ и 5 до 10% от всички седемгодишни деца. Въпреки че мокрите дрехи са малко по-чести при момчетата, отколкото при момичетата, това засяга деца от всички полове.

Кога проблемът с нощното напикаване е?

При малките деца може да се очаква нощно напикаване, но то с възрастта става по-рядко и по-рядко. Честотата на нощно мокрене при децата обикновено спада значително около петгодишна възраст, като само 1% от тази група мокри леглото всяка вечер. Двадесет процента от петгодишните мокрят леглото поне веднъж месечно, дори и след като са обучени на гърне. До зряла възраст по-малко от един процент от всички хора мокрят леглото поне веднъж месечно.

Тъй като всяко дете узрява и постига важни етапи в развитието с различно темпо, различните деца спират да мокрят леглото на различна възраст. Като цяло, периодичното мокрине в леглото се счита за нормално в детството и не е за какво да се тревожите.

 • В редки случаи мокрите дрехи показват основен проблем. Родителите може да поискат да изследват медицински тестове, ако децата им изпитват някой от следните проблеми :
 • Внезапно настъпване на епизоди на нощно мокрене при по-големи деца или тийнейджъри след дълъг период на сухо спане
 • Болезнено уриниране
 • Мътна или обезцветена урина
 • Дневна инконтиненция
 • Проблеми с движението на червата, като запек или липса на контрол на червата
 • Проблеми със съня, като например невъзможност за събуждане
 • Прекомерна жажда

Потенциални причини за нощно напикаване

Повечето нощни напикавания са нормални и нямат основна причина. Въпреки това, има широк спектър от потенциални причини, които могат да доведат до нощно напикаване. Те включват:

 • Тревожност: Изследванията показват, че децата, които изпитват мокрото в леглото, са значително по-склонни да имат проблеми с тревожността, отколкото децата, които не мокрят леглото. Тревожността може да бъде резултат от хронично, продължаващо състояние на дистрес или директен отговор на конкретно стресово състояние или събитие. Децата, които се борят с мокри мокри, са по-склонни да получат генерализирана тревожност, панически атаки, училищна фобия, социална тревожност и тревожност при раздяла. Ако нощното кърмене е постоянен проблем, родителите може да помислят дали детето им да бъде проверено за тревожно разстройство.
 • Хранителни и питейни навици : Някои храни и напитки са диуретици, което означава, че те карат тялото да произвежда повече урина. Някои деца са по-чувствителни към диуретиците от други. Кофеинът, особено този в кафето и чая, е основен диуретик. Също така, когато детето пие, може да повлияе на вероятността да намокри леглото. Поради тази причина много родители ограничават приема на течности на децата си вечер с наближаването на лягане.
 • Инфекции на пикочните пътища (ИМП) : Понякога децата мокрят леглото, защото имат инфекция на пикочните пътища6или UTI. Честите симптоми на ИМП включват често и неочаквано уриниране, както и възпаление на пикочния мехур, и двете от които могат да причинят нощно напикаване. Въпреки че UTIs са лечими лесно, те често остават първоначално недиагностицирани при деца, които понякога нямат способността да обясняват симптомите си.
 • Сънна апнея : Сънната апнея кара тялото да спира многократно да диша по време на сън. Сравнително често се среща сред възрастни, но скорошни изследвания показват, че се среща и при деца. Един потенциален ефект от сънната апнея е производството на хормон, наречен „предсърден натриуретичен пептид“ (ANP). ANP кара бъбреците да произвеждат допълнителна урина по време на сън, което може да доведе до нощно напикаване.
 • Запек: Запекът води до натрупване на излишни отпадъци в ректума, което може да го накара да изпъкне. Ректумът се намира точно зад пикочния мехур, така че в някои случаи изпъкналият ректум бута върху пикочния мехур. В резултат на това редовният запек може да причини омокряне в леглото. Децата, които изпитват както запек, така и нощно напикаване, трябва първо да лекуват запека, след което да проверят дали постеляването на леглото отшумява.

По-рядко срещаните, но потенциално по-тежки причини за омокряне в леглото включват:

 • Бъбречни проблеми: Бъбреците играят основна роля в производството и изхвърлянето на урина, така че понякога мокрите напитки могат да бъдат причинени от увеличени бъбреци или хронични бъбречни заболявания. Децата с бъбречно заболяване могат да получат загуба на тегло, повишена жажда или повишено уриниране в допълнение към нощното напикаване.
 • Недостатъчност на ADH : При здрав човек мозъкът произвежда хормон, наречен „антидиуретичен хормон“ (ADH). Този хормон забавя скоростта, с която бъбреците произвеждат урина през нощта. Когато няма достатъчно производство на ADH или когато тялото не обработва правилно или не реагира на ADH, производството на урина няма да се забави в достатъчна степен през нощта, което може да причини нощно напикаване.
 • Диабет : Диабетът се причинява от недостатъчно производство на хормона инсулин, който помага на тялото да преработи захарта. При нелекувани пациенти диабетът кара тялото да изхвърля захар чрез урината, което води до свръхчесто уриниране. Един от най-честите първи симптоми на диабет при децата е подчертано повишено уриниране, често включващо нощно напикаване.

В допълнение, определени фактори увеличават риска от омокряне в леглото, особено при децата. Те включват:

 • Фамилна анамнеза : Последните данни сочат, че нощното напикаване е наследствено. Средностатистическото дете, което няма семейна връзка с нощното напикаване, има около 15% шанс да се бори сам с проблема. Ако едно дете има един родител, който се е борил с мокри мокри, техният рисков фактор се увеличава до 50%, докато едно дете с двама родители, които са преживели нощно мокро, има рисков фактор от 75%.
 • ADHD : Мокрието в леглото е по-често при хора с ADHD, особено при деца. Въпреки че връзката между мокри мокри и ADHD все още не е напълно разбрана, изследванията показват, че децата с ADHD имат повишен риск от мокри мокри в сравнение с техните невротипични връстници.
 • Да бъдеш „дълбок спящ“ : Децата, които мокрят леглото, често се описват като „дълбоки траверси“. Да бъдеш особено дълбок спящ може да повлияе на начина, по който тялото комуникира с мозъка, когато става въпрос за уриниране. Детето с дълбок сън може по-трудно да разработи ефективна сигнална система, която да ги събужда, когато трябва да уринира. Вместо това тазовото дъно на детето се отпуска по време на сън и се появява мокрото. Контролът върху мозъчния мехур се развива естествено с течение на времето и ще се подобрява с възрастта, но децата, които са дълбоко спящи, често отнемат повече време, за да станат напълно континент през нощта.

Как нощното увлажняване влияе на съня

Има много начини, по които нощното напикаване може да повлияе на съня. Първо, намокрянето на леглото може да накара детето да се събуди, което често води до продължително нарушаване на съня, докато те или се почистват, или се грижат за помощник в почистването им. Често може да бъде трудно да заспите обратно след този вид нощни смущения.

В допълнение, борбата с нощното напикаване може да причини психосоциални проблеми. Например, децата могат да изпитват безпокойство преди лягане, което може да затрудни заспиването. Нощното омокряне също може да доведе до чувство на срам и депресия, както и до социално смущение, което може да повлияе на емоционалното благосъстояние на детето и да доведе до допълнителни затруднения в съня.

И накрая, някои случаи на хронично нощно напикаване могат да причинят обриви и дразнене от излагането на кожата на урина, което може да доведе до дискомфорт, който може допълнително да повлияе на съня.

Как да спрем нощното напикаване

Разрешаването на проблем с мокрите дрехи в началото може да изглежда обезсърчително, но често е много по-малко сложно, отколкото изглежда. Има голямо разнообразие от действия, които можете да предприемете, за да помогнете да стигнете до корена на повечето проблеми с нощното напикаване. Опитайте елементи от списъка по-долу, за да помогнете на детето си да намали нощното си омокряне.

 • Попитайте детето си дали нещо не е наред. Може да звучи очевидно, но един от най-добрите инструменти, които родителят има, когато става въпрос за нощно напикаване, е комуникацията. Попитайте детето си дали има нещо, което да го притеснява или да го разтревожи, ядоса или натъжи. Ако знаете, че нещо разстройва детето ви напоследък или знаете, че то преживява значителна промяна в живота си, попитайте как се чувства по-конкретно за тези неща. Ако коренът на нощното напикаване е емоционален или психологически, този вид разговор може да помогне на детето ви да се чувства в безопасност, общувайки с вас за това. Също така е полезно да попитате децата за телата им, като се фокусирате върху всичко ново, което може да изпитат. Това може да помогне за идентифициране на потенциално поведение за приспособяване или основна медицинска причина.
 • Поддържайте поддържаща нагласа и избягвайте наказанието. Повечето деца, които мокрят леглата си, не го правят умишлено. Въпреки че нощното кърмене може да бъде тревожно и неудобно за родителите, то не бива веднага да се счита за поведенчески проблем или да се третира с наказание. По-скоро трябва първо да се счита за неволно, относително често срещано хълцане в развитието и трябва да се разглежда състрадателно и без гняв или срам. Уверете се, че сте уведомили детето си, че го обичате, подкрепяте и съчувствате, докато обсъждате и се справяте с нощното напикаване.
 • Пазете календар. Записването на сухи дни в сравнение с дни на мокри дрехи може да помогне на родителите да разберат по-добре проблема и да идентифицират потенциалните причини. Родителите могат също така да водят календар за нощно мокрице с детето си, като го включват в система за стимулиране за постигане на важни събития, като предоставят награди за една пълна суха нощ, седмица, месец и т.н. Това се счита за форма на поведенческа терапия. Някои деца са положително мотивирани чрез визуално проследяване на техния напредък и чрез печелене на награди, когато постигнат целите си.
 • Подобрете хигиената на съня. На много проблеми, свързани със съня, може да се помогне с подобряването на „ хигиената на съня “. Подобряването на хигиената на съня означава създаване на среда и набор от навици, които улесняват добрия нощен сън. Както при другите проблеми със съня, подобряването на хигиената на съня може да подобри нощния контрол на пикочния мехур, тъй като нощното мокрене и лошата хигиена на съня са свързани. Съветите за подобряване на хигиената на съня включват редовно време за събуждане и лягане, разработване на рутина преди лягане, създаване на комфортна, тиха среда за сън и излизане без екран за един час преди лягане.
 • Регулирайте дневното и нощното време за пиене. Ако е възможно, опитайте се да предпазите децата от пиене 1-2 часа преди лягане, така че ще е по-малко вероятно да се нуждаят от уриниране през нощта. Също така е важно да се уверите, че детето ви остава хидратирано и пие редовно през целия ден, за да се избегне „претоварване от жажда“ близо до лягане.
 • Коригирайте графика / навиците в банята. Уверете се, че детето ви ходи до тоалетната възможно най-близо до лягане. Това би трябвало да е едно от последните неща, които те правят в нощната си рутина и може да се повтори, ако е необходимо. Освен това планирайте редовни почивки в банята през целия ден, за да запазите бъбреците и пикочния мехур на детето си здрави и да му помогнете да обърне внимание на нуждите на тялото си.
 • Избягвайте дразнители на пикочния мехур. Някои хора вярват, че определени храни и напитки карат тялото да произвежда повече урина или дразни пикочния мехур и намалява контрола върху пикочния мехур. Други експерти съветват да не се променя диетата на детето, за да се овладее нощното напикаване. Ако смятате, че детето ви може да изпитва дразнене на пикочния мехур или прекомерно уриниране поради диетата си, консултирайте се с вашия педиатър, преди да направите някакви промени в диетата.
 • Биофидбек. Някои проучвания предполагат, че биологичната обратна връзка може да бъде успешно лечение за деца, които се борят с мокри мокри. Biofeedback позволява на децата да осъзнаят по-добре физиологичните реакции на тялото си. Процесът на биологична обратна връзка включва свързване на дете с електромеханично оборудване, което ги уведомява за промени в телесните процеси като температура, мускулно напрежение, дишане, мозъчна активност и др.
 • Упражнения за тазово дъно. Изследванията показват, че упражненията за тазово дъно могат успешно да премахнат омокрянето в леглото при много деца. Въпреки че трябва да се направят повече изследвания за този метод, упражненията за тазово дъно са потенциално решение, което да опитате, когато други лечения не работят.
 • Използвайте аларма за влажност. Алармите за влажност работят чрез малък сензор, поставен в пижамата или чаршафите на детето. Ако детето започне да уринира, сензорът открива влагата и алармата се включва, в идеалния случай събужда детето и му дава шанс да стигне до тоалетната. Когато се използва с течение на времето (обикновено около 12 седмици), алармата може да помогне на децата да се обучат по естествен начин да се събудят, преди да започнат да уринират. Аларма за влажност трябва да се инсталира само ако дете се съгласи и разбира целта на алармата. В противен случай това може да предизвика само по-нататъшно унижение, срам и разочарование.
 • Попитайте вашия педиатър. Ако детето ви продължава да мокри леглото, попитайте вашия педиатър дали има потенциални основни фактори, за които трябва да се притеснявате. В някои случаи вашият педиатър може да проведе тестове, за да изключи или идентифицира основните причини. Вашият педиатър може също да ви помогне да разработите план за управление на нощното напикаване, който отговаря на нуждите на вашето дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *