Menu Close

Деца и сън

Сънят е съществен градивен елемент за психическото и физическото здраве на вашето дете. Но ако ви се струва невъзможно да помогнете на детето си да заспи, не сте сами. В Американската академия по педиатрия изчислява, че проблемите със съня се отразят 25 до 50 на сто от децата и 40 на сто от подрастващите.

Разбирането на техните нужди от сън е първата стъпка към осигуряването на по-добър сън за вашите деца. Чрез комбинация от хигиена на съня, съобразени с възрастта процедури и внимателно внимание към всякакви нарушения на съня, можете да помогнете на детето си да си осигури останалото, за да расте силно и здраво.

Защо сънят е важен за децата?

Сънят играе решаваща роля в развитието на младите умове. В допълнение към прякото въздействие върху щастието, изследванията показват, че сънят влияе на бдителността и вниманието, когнитивните резултати, настроението, устойчивостта, усвояването на речника и ученето и паметта. Сънят също има важни ефекти върху растежа, особено в ранна детска възраст. При малките деца дременето изглежда необходимо за консолидиране на паметта, внимание на ръководителите и развитие на двигателните умения.

Какво се случва, когато децата не спят достатъчно?

Както всеки родител знае, дете, което не може да заспи, може да се мести между нацупено и хиперактивно, с ефекти, които могат да имитират ADHD. Сънливостта може също да повлияе на способността на детето ви да обръща внимание, с последици за представянето му в училище. Дори минималното ограничаване на съня може да окаже влияние върху ежедневния живот на вашето дете.

Според Американската академия по педиатрия (AAP) една четвърт от децата на възраст под 5 години не получават адекватен сън. Това е тревожно, защото лошият сън в ранна детска възраст е свързан с алергичен ринит и проблеми с имунната система, както и с тревожност и депресия. Съществуват също така нови доказателства, че лошият сън в детска възраст може да носи бъдещи сърдечно-съдови рискове под формата на затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане.

При юношите неадекватният сън може да има дългосрочни ефекти върху академичните постижения и психичното здраве. Американската медицинска асоциация, Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ и Американската академия по педиатрия считат хроничната загуба на сън при подрастващите за проблем на общественото здраве. Това е рисков фактор за злоупотреба с вещества и проблеми с психичното здраве, както и за по-непосредствени проблеми като автомобилни катастрофи и спортни наранявания.

Съвети за това как да се уверите, че детето ви заспива цяла нощ

Сънят се нуждае от промяна с напредването на възрастта на детето ви, но независимо дали имате работа с 2-годишно малко дете или упорит тийнейджър, изследванията показват, че постоянното ежедневие преди лягане е полезно, за да сте сигурни, че детето ви получава достатъчно сън. Каквито и дейности да изберете, опитайте се да правите едни и същи всеки ден в същия ред, така че детето ви да знае какво да очаква.

Типична рутина преди лягане може да включва:

Най-доброто време да сложите детето си в леглото е, когато то е заспало, а не когато то вече спи. Това им помага да се научат как да заспиват сами. Ако децата в предучилищна възраст се събудят посред нощ, върнете ги обратно в леглото им. Най-добре е да не оставяте бебетата да спят в леглото ви, тъй като спящият сън увеличава риска от синдром на внезапна детска смърт.

Съвети за хигиена на съня за деца

Дневните навици също влияят на съня. Можете да насърчите спокойния сън на децата си, като следвате основните правила за хигиена на съня :

  • Подреждане на балансиран график с разпръснати периоди на почивка и игра
  • Поддържане на редовно време за лягане
  • Превръщането на спалнята и особено на матрака в зона без екран дори през деня
  • Осигуряване на здравословна диета
  • Настройка на термостата на малко постудена температура
  • Използване на тъмни завеси за блокиране на светлината или нощна лампа, ако се страхуват от тъмнината
  • Поддържане на спалнята тиха или използване на машина за бял шум за маскиране на външните звуци
  • Избягване на кофеин, големи ястия и сладки лакомства преди лягане, като се избере здравословна закуска преди лягане, ако е необходимо

Важно е да давате на детето си редовни упражнения, но не попадайте в капана на изтощаването на детето си, за да спи по-добре през нощта. По-често това ще ги направи уморени и всъщност ще затрудни заспиването. Научете се да разпознавате специалното ниво на хипер, което означава, че вашето дете е твърде уморено, така че можете да ги сложите в леглото, преди нещата да се вкиснат.

Понякога рутината за лягане е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. За домакинства с двама родители или братя и сестри, които споделят стая, времето за лягане може да изисква допълнителна логистика. Националната фондация за сън има списък с допълнителни стратегии за сън, ако имате проблеми със заспиването на децата си.

Съвети за сън за бебета : Тъй като тепърва трябва да развиват циркаден ритъм, много малки бебета рядко спят през нощта и това е добре. Ако те не заспиват обратно естествено, опитайте да ги успокоите чрез разговор или с докосване, без да ги вдигате. Ако продължат да плачат, може да са гладни или да се нуждаят от смяна на памперса. Бързо и тихо отстранете проблема, като използвате само нощна лампа, ако е възможно, и спокойно напуснете стаята.

Съвети за сън за прохождащи деца: Младите прохождащи деца имат график на съня, допълнен с два дрямки на ден. Проблемите със съня на прохождащите се съчетават от тревожност при раздяла и страх от пропускане, което се превръща в техники за забавяне и инат пред лягане. Можете да намалите тези оплаквания, като им дадете контрол върху незначителни избори като коя пижама да носят или коя книга да четат. Опитайте се да бъдете търпеливи, твърди, но влюбени, защото борбата за власт вероятно ще предизвика по-силен отговор от тях.

Съвети за сън за ученици: Между академичните, социалните и извънкласните задължения децата в училищна възраст често имат натоварени графици, които могат да затруднят добрия сън. Където е възможно, опитайте се да спазвате последователен график и период на ликвидация преди лягане. За да засилите връзката между спалнята и съня, накарайте ги да правят домашни или други дейности в друга стая, където е възможно.

Съвети за сън за тийнейджъри: Тийнейджърите са програмирани да имат по- късен циркаден ритъм, който може да създаде проблем с началните часове в училище. Можете да помогнете на вашия тийнейджър, като признаете повишените изисквания към времето му и работите заедно, за да намерите здравословен график за сън, който да съответства на начина им на живот. Изглежда тийнейджърите имитират родителите си до известна степен, когато става въпрос за сън, така че едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да им помогнете да развият здравословен модел на сън, е да си запазите себе си.

Сутринта също е важна. Въпреки че е изкушаващо да оставите децата си да спят през уикендите, това може да наруши графика им за сън и да затрудни събуждането през седмицата. Опитайте се да не планирате извънкласни дейности, ако забележите, че те имат вреден ефект върху времето за сън.

Ако практикувате здравословна хигиена на съня и детето ви все още се чувства сънливо или има проблеми със заспиването или заспиването през нощта, може да е време да посетите лекар, за да видите дали има състояние на сън. Можете също така да помолите учителя им да ви информира за техните нива на внимание. Трудности с концентрация, хиперактивно поведение или проблеми с ученето могат да показват, че не получават подходящ сън.

Проблеми със съня при деца

Проблемите, които може да ни се сторят незначителни, често са много важни за едно дете, така че събития като нов брат или сестра, зъби, болест, различно място, нов болногледач, промяна в графика или незначителни оплаквания като алергии, настинки и уши всички инфекции могат да окажат своето влияние върху съня на вашето дете.

В допълнение към тези често срещани проблеми, около 50 процента от децата страдат от нарушения на съня в даден момент. Нарушенията на съня са сложно преплетени с психични и физически здравословни проблеми, като едното изостря другото в цикъл, който може да бъде трудно да се прекъсне. Освен това, някои нарушения на съня не са очевидни за спящия или могат да отразяват други състояния като епилепсия, което ги прави трудни за диагностициране.

Някои от най-често срещаните нарушения на съня при децата са нощни ужаси и кошмари, сънна апнея, говорене в съня и лунатизъм, хъркане и синдром на неспокойните крака.

Нощни ужаси и кошмари

Кошмарите могат да бъдат плашещи за малките деца, които по-трудно различават кое е реално и кое не. Децата често се събуждат от кошмари, които обикновено се случват по време на REM сън. Ако това се случи, предложете им успокоение и внимателно ги приберете отново да спят.

Нощните ужаси, иначе известни като сънни ужаси, са парасомния, която се появява рано през нощта по време на сън без REM при около една трета от децата. По време на нощния ужас детето ви може да крещи и да се изправя, но обикновено няма да се събуди или да си спомни инцидента сутрин. Най-доброто, което можете да направите, е да се уверите, че детето ви е в безопасност, като се стараете да го държите в леглото, ако е възможно. Не е необходимо да ги събуждате или да се притеснявате, ако детето ви изпитва от време на време нощен ужас, но ако те станат много чести или ако причиняват сънливост през деня, си струва да ги споменете на вашия педиатър.

Говорене на съня и лунатизъм

Говоренето в сън е относително често срещана парасомния, включваща вокализации по време на сън. Говоренето по време на сън се появява по-често по време на лек сън, така че правилната хигиена на съня може да помогне за намаляване на епизодите. Макар да е безвреден сам по себе си, говоренето в съня може да смути другите хора в спалнята. Понякога е свързано с други нарушения на съня като кошмари или лунатизъм.

Изследванията показват, че 1 на 3 деца ще ходят на сън преди 13-годишна възраст, като повечето епизоди се случват в пред-тийнейджърските години. Както при говорещите на сън, сомнамбулите не са наясно със заобикалящата ги среда и обикновено не си спомнят за дейността си след това. В допълнение към сънливостта през деня, лунатизмът може да има сериозни последици в зависимост от действията на човека. Ако детето ви ходи на сън, е добра идея да защитите спалнята му и да инсталирате аларма. Събуждането на някого около половин час преди редовния му епизод на лунатизъм се оказа полезно.

Хъркане и сънна апнея

Точно както при възрастните, нормално е децата да хъркат от време на време. Хъркането при деца може да бъде причинено от подути сливици или аденоиди, алергии, затлъстяване, пасивно пушене или други фактори. Ако обаче забележите, че детето ви хърка прекомерно или показва паузи в дишането, последвано от ахания, може да има сънна апнея.

Децата със сънна апнея страдат от нарушено дишане, което ги кара да се събуждат няколко пъти през нощта, често без те да осъзнават. Първата улика, че нещо не е наред, може да бъде, когато забележите, че детето ви показва характерните признаци на лишаване от сън, като сънливост през деня, затруднена концентрация и хиперактивност. Честото хъркане и сънна апнея могат да имат вредни последици за здравето на вашето дете и да причинят смущения на други членове на семейството. Говорете с вашия педиатър за начини за намаляване на симптомите.

Синдром на неспокойните крака

Характеризиращ се с неудържимо желание за движение на краката, синдромът на неспокойните крака при децата може да бъде труден за идентифициране. Може би си мислите, че детето ви просто се тревожи или страда от нарастващи болки. Лечението на синдрома на нощните неспокойни крака при деца включва правилна хигиена на съня и разтягане преди лягане. Добавките с желязо се оказаха полезни при лечението на възрастни, но все още се провеждат изследвания за безопасността и ефикасността на желязото за деца.

Ако смятате, че детето ви може да страда от някое от тези нарушения на съня, следете симптомите в дневник на съня и говорете с вашия педиатър. Създаването на добри хигиенни навици на съня и премахването на други бариери пред правилния сън е първата линия на защита при лечението на много от тези състояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector