Menu Close

Как синята светлина влияе на съня на децата

Електронните устройства се превърнаха в неразделна част от живота на повечето деца. Децата използват екранна електроника през целия ден за училищни задачи, забавления, комуникация и др. Въпреки че технологиите предлагат безброй образователни и социални ползи, има и недостатъци на нашия широко разпространен, лесен достъп до тези устройства. Едно от притесненията е въздействието на технологията върху съня.

Тъй като технологиите станаха ежедневие в ежедневния живот, качеството на съня при децата страдаше. Приблизително една трета от децата и повече от половината от юношите не получават достатъчно сън. Има няколко начина, по които вечерният и нощен достъп до електронни устройства може да повлияе на това колко много спят децата. Прекарването на повече часове през нощта на екрани оставя по-малко часове за сън и стимулиращото съдържание може да намали сънливостта. Друг механизъм, чрез който електрониката може да повлияе на съня чрез синята светлина, излъчвана от тези устройства.

Какво е синя светлина?

Пълният спектър на видимата светлина се състои от различни дължини на вълната на светлината. Виолетовата светлина има най -късата дължина на вълната2, докато дължините на вълните на червената светлина са най-дългите. Синята светлина е тип светлина с къса дължина на вълната, която повишава бдителността и производителността. Синята светлина е и най-важният регулатор на цикъла ни сън-събуждане или циркаден ритъм.

Какви са често срещаните източници на синя светлина?

Екраните на телевизори, смартфони, таблети, компютри, системи за игри и някои електронни четци произвеждат изкуствена синя светлина. Ние обаче не сме изложени на синя светлина единствено чрез електроника. Получаваме по-голямата част от излагането на синя светлина от слънцето. Освен това светодиодите и флуоресцентните крушки – които стават все по-често срещани в домовете поради тяхната енергийна ефективност – произвеждат синя светлина.

Синя светлина и мелатонин

Мелатонинът е хормон, който стимулира чувството на сънливост, а синята светлина потиска производството на мелатонин. Хората са се развили, за да поддържат цикъл сън-будност, основан около изгрева и залеза на слънцето. Когато сме изложени само на естествена светлина от слънцето, нивата на мелатонин са ниски през деня, започват да се увеличават вечер след залез слънце, достигат своя връх в средата на нощта и след това постепенно намаляват до сутринта.

Излагането на синя светлина през деня от слънчева светлина или други източници е здравословен стимулатор на енергия и концентрация. Доказано е също, че дневната експозиция на синя светлина подобрява качеството и продължителността на съня. Използването на устройства обаче, които произвеждат изкуствена синя светлина вечер и през нощта, нарушава естествения ни цикъл сън-събуждане, като подвежда мозъка да не произвежда мелатонин преди лягане. Това ни кара да се чувстваме по-малко сънливи, отколкото би трябвало преди лягане.

Как влияе синята светлина на децата?

Общите принципи на светлината, влияеща върху производството на мелатонин и съня, се отнасят както за деца, така и за възрастни. Децата обаче могат да бъдат още по-чувствителни към светлината. С напредване на възрастта структурите в очите ни постепенно стават по-малко чувствителни към светлината. Децата също имат по-големи ученици от възрастните. Изследователско проучване установи, че вечерното излагане на светлина потиска мелатонина два пъти повече при децата в сравнение с възрастните. Възрастта и етапът на развитие на детето също могат да определят въздействието. Изследователите установяват, че децата, които все още не са преминали през пубертета, изпитват значително повече супресия на мелатонин в отговор на вечерна светлина в сравнение с юношите след пубертета.

Синята светлина причинява ли проблеми със съня при децата?

Наблюдателни проучвания от цял ​​свят показват, че използването на екрана от деца е свързано с по-късно лягане и по-малко време, прекарано в сън. Въпреки че тези наблюдателни проучвания не могат да докажат причинно-следствена връзка, многобройни проучвания при възрастни демонстрират, че излагането на светлина вечер и използването на сини светлоизлъчващи устройства преди лягане влияят на съня. Тези доказателства, в съчетание с данните, показващи, че децата имат повишена чувствителност към светлинно потискане на мелатонина, предполагат, че нарушаващият съня ефект на синята светлина може да се отнася и за децата.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се освети дали синята светлина причинява нарушен сън или ако децата, които вече се борят със съня, са по-склонни да използват екрани (и да бъдат изложени на синя светлина) преди лягане и през нощта. Възможно е тези два фактора да споделят двупосочна връзка, което означава, че сънят влияе върху използването на времето на екрана, а използването на времето на екрана влияе върху съня.

Ефекти от загубата на сън при деца

Докато връзката между вечерната експозиция на синя светлина и съня при деца изисква допълнителни проучвания, важната роля, която сънят играе във функционирането и развитието на детството е добре подкрепена от научни доказателства. Изследванията показват, че загубата на сън е свързана с невнимание, импулсивност и трудности при саморегулиране. Децата, които не получават достатъчно сън, също са изложени на риск от по-лошо представяне в училище. Симптомите на загуба на сън при деца често отразяват симптомите на разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD), което може да доведе до погрешна диагноза ADHD при някои деца, лишени от сън.

По време на сън се отделят определени хормони, които помагат за мускулната маса, здравата имунна система и възстановяването на клетките, така че тези функции могат да бъдат засегнати и при деца, които не спят достатъчно.

Как можете да намалите експозицията на синя светлина?

Като се има предвид значението на съня за психическото и физическото здраве на детето, гарантирането, че децата постоянно спят достатъчно през нощта, е от решаващо значение. Ако сте загрижени за въздействието на въздействието на синята светлина върху съня на вашето дете, има няколко стъпки, които вие и вашето дете можете да предприемете. Започнете, като опитате следните интервенции:

  • Задайте комендантски час : Съставете нощен график, който включва прекратяване на използването на електроника един час преди лягане. Можете да използвате аларма, за да помогнете на детето да запомни да изключва екраните в определен час. Може да ви помогне да планирате други успокояващи дейности преди лягане, като четене, пъзели, оцветяване, рисуване или разтягане. Родителите също трябва да дават пример и да ограничат използването на екрани преди лягане.
  • Създайте зони без технологии : Съхранението на телефони и други устройства извън спалнята, и особено далеч от матрака, може да е труден преход за някои деца, но може да има голямо влияние върху нощната експозиция на синя светлина. Намалява изкушението за използване на устройства преди заспиване и елиминира възможността да бъдете събудени от текстови съобщения, обаждания и други сигнали.
  • Използвайте филтри за синя светлина : Специалните очила, които филтрират синята светлина, могат да помогнат за борба с неблагоприятните ефекти от излагането на синя светлина преди лягане. Приложенията за филтриране на синя светлина също са опция. Те изместват цветовия тон на екрана на таблет или смартфон към по-топли дължини на вълните на светлинния спектър.
  • Промяна на настройките : Много електронни устройства включват опции за „нощен режим“ или „тъмен режим“, които променят фона на екрана на черен, намалявайки експозицията на синя светлина.
  • Превключване на червени светлини : Излагането на червена светлина не потиска производството на мелатонин, така че може да помогне за използването на крушки с червени светлини за вечерни лампи за четене и нощни лампи. Жълтата и оранжевата светлина също са в края на дългите вълни на светлинния спектър и биха могли да бъдат добри варианти.
  • Осигурете дневна експозиция на светлина : Излагането на ярка светлина през деня помага за синхронизиране на циркадните ритми и насърчава сънливостта преди лягане. Уверете се, че детето ви получава много ярка, естествена дневна светлина.

Може да е трудно да се ориентирате в задаването на правила и граници около използването на екрана, особено при тийнейджъри. Говорете често с вашето дете или тийнейджър за ролята на съня за тяхното физическо и емоционално здраве и вредното въздействие на синята светлина върху съня. Може да ви помогне да работим заедно за установяване на правила за използване на технологиите. Родителите и настойниците могат също да моделират здравословни навици за сън, включително спазване на технологичен час и съхранение на електроника извън спалнята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector