Menu Close

Колко сън се нуждае от бебета и деца?

Сънят е от първостепенно значение за малките деца. В началото на живота си човек изпитва огромно развитие, което засяга мозъка, тялото, емоциите и поведението и поставя началото на техния продължителен растеж през детството и юношеството.

В светлината на това е нормално родителите да искат да гарантират, че децата им, независимо дали са бебета или малки деца, получават съня, от който се нуждаят. След като свика експертна група за преглед на съществуващите изследвания, Националната фондация за сън (NSF) формулира препоръки за общите дневни нужди от сън по възраст.

Възрастова група Препоръчителни часове сън
Новородено На възраст 0-3 месеца 14-17 часа
Кърмаче На възраст 4-11 месеца 12-15 часа
Малко дете На 1-2 години 11-14 часа
Предучилищна На 3-5 години 10-13 часа
Училищна възраст На 6-13 години 9-11 часа

Тези диапазони са за общ сън, включително през нощта и по време на дрямка. Експертите на NSF отбелязаха, че това са широки препоръки и че за някои деца може да е подходящ час повече или по-малко. Родителите могат да се възползват от използването на тези насоки като цел, като същевременно осъзнаят, че здравословното количество сън може да варира сред децата или от ден на ден.

Както показват тези препоръки, потребностите от сън се развиват с напредването на възрастта на детето. Множество фактори могат да повлияят на правилното количество сън за бебета и деца, а познаването на тези подробности може да послужи на родителите, които искат да насърчат здравословния сън на децата си.

Колко сън се нуждае от бебета?

Бебетата прекарват по-голямата част от деня си в сън. Нормалното време, през което бебетата спят, зависи от възрастта им.

Новородени (на възраст 0-3 месеца)

NSF препоръчва новородените да прекарват между 14 и 17 часа в сън всеки ден. Поради необходимостта от хранене, този сън обикновено се разделя на редица по-кратки периоди.

Докато по-голямата част от общия сън се случва през нощта, рядко се случва новородените да спят през нощта, без да се събуждат. За да се приспособят към храненето, сегментите на нощния сън и дневните дремки, родителите често работят, за да разработят груба структура или график за деня на новороденото.

Родителите трябва да са наясно, че могат да възникнат колебания в моделите на сън при новородени и не са задължителни индикатори за проблем със съня. Поради тази причина Американската асоциация по медицина на съня (AASM) и Американската академия по педиатрия (AAP) избраха да не изброяват препоръчително количество сън за бебета на възраст под 4 месеца.

Кърмачета (на възраст 4-11 месеца)

Насоките на NSF гласят, че бебетата (на възраст 4-11 месеца) трябва да спят между 12 и 15 часа на ден. Насоките AASM и AAP, които препоръчват общо 12-16 часа, проследяват отблизо тези на NSF. Нормално е бебетата да спят 3-4 часа през деня.

Защо бебетата спят толкова много?

Бебетата прекарват повече от половината от времето си в сън, защото това е период на значителен растеж. Сънят позволява на мозъка да се развива, изгражда мрежи и се занимава с дейност, която улеснява мисленето и ученето, както и формирането на поведение. Сънят и храненето също позволяват на бебето да се развива физически, да расте по-голямо и да придобива по-добри двигателни умения.

Нормално ли е бебетата да дремят?

Много често бебетата дремят и получават значителна част от общия си сън през деня. Новородените често дремят най-малко 3-4 часа през деня и въпреки че общото време за дрямка намалява с напредването на възрастта, обикновено бебетата продължават да дремят по 2-3 часа или повече всеки ден.

Това дремене е не просто нормално, но и полезно. Изследванията са установили, че честото дремене позволява на бебетата да консолидират специфични спомени. В допълнение, дрямките позволяват по-обобщена памет, която е важна за ученето и развитието на мозъка.

Кога бебетата започват да спят през нощта?

За възрастни, които са свикнали да спят по 7-9 часа всяка вечер без прекъсване, раждането на бебе може да бъде отварящо окото преживяване. Въпреки че новородените и кърмачетата прекарват по-голямата част от времето си в сън, те рядко спят през нощта, без да се събуждат.

Като цяло се смята, че бебетата започват да консолидират нощния си сън около шест месеца, което прави по-вероятно за тях да спят през нощта. В същото време изследванията установиха, че датата на този етап може да варира значително. В едно проучване значителен брой бебета на шест и дванадесет месеца не спят нито шест, нито осем часа последователно през нощта:

Възраст Процент, който не спи 6+ часа последователно през нощта Процент, който не спи 8+ часа последователно през нощта
6 месеца 37,6% 57,0%
12 месеца 27,9% 43,4%

Докато родителите често се притесняват, ако детето им отнеме повече време, за да започне да спи през нощта, същото това проучване установява, че не се забелязват въздействия върху физическото или психическото развитие на детето, ако те не могат да спят през тези по-дълги последователни периоди като бебе.

С течение на времето родителите трябва да очакват детето им да започне да спи по-дълго през нощта, но досега не е доказано, че значението на нощния сън е по-важно за кърмачетата от общото време за сън.

Въпреки това, има стъпки, които родителите могат да предприемат, за да насърчат по-дълги периоди на последователен сън през нощта и всякакви опасения относно честите нощни събуждания трябва да бъдат обсъдени с педиатъра, най-запознат със специфичната ситуация на бебето.

Колко сън се нуждае от недоносени бебета?

Бебетата, които са родени преждевременно, често се нуждаят от дори повече сън, отколкото бебетата, родени в пълен срок. Не е необичайно недоносените бебета да прекарват около 90% от времето си в сън. Точното количество, което ще спи недоносеното новородено, може да зависи от това колко преждевременно е родено и общото им здравословно състояние.

През първите 12 месеца моделите на сън на preemies наподобяват тези на доносените бебета, но междувременно те често имат повече общ сън, по-лек сън и по-малко постоянен сън като цяло.

Как влияе храненето върху съня при бебетата?

Има някои спорове за това как и дали методът на хранене влияе върху съня на бебето. Докато някои изследвания са открили повече нощни събуждания при бебета, които са кърмени, други проучвания са открили малка разлика между моделите на сън на кърмените и на кърмените бебета.

Като цяло, поради документирани ползи за здравето, освен съня, AAP препоръчва изключително кърмене в продължение на шест месеца и след това продължаване с допълнително кърмене за една или повече години. Макар и да не са твърдо установени, има някои доказателства, че бебетата, които са кърмени, може да имат по-добър сън през предучилищната си възраст.

Какво можете да направите, ако бебето ви не спи достатъчно?

Родителите, които имат притеснения относно съня на бебето си, трябва да започнат с разговор с педиатър. Воденето на дневник на съня за проследяване на моделите на сън на вашето дете може да помогне на лекаря да определи дали сънят на вашето бебе има нормален модел или може да отразява потенциален проблем със съня.

За бебета, които се борят да спят през нощта, поведенческите промени могат да насърчат по-дълги сеанси на сън. Например, намаляването на скоростта на реакция на събуждане може да насърчи самоуспокояването, а постепенното изтласкване преди лягане може да създаде повече сънливост, която помага на бебето да спи по-дълго.

Също така може да бъде от полза да се подобри хигиената на съня, като се създаде последователен график и режим на сън и се гарантира, че бебето има спокойна и тиха среда за сън. Хигиената на бебешкия сън също трябва да отчита важните мерки за безопасност, за да се предотврати рискът от задушаване и синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

Колко сън се нуждае от децата?

Количеството сън, което децата трябва да получат, се променя значително с напредването на възрастта. Докато преминават от малки деца в училищна възраст, сънят им става все по- подобен на този на възрастните.

В този процес изискванията за сън за малки деца намаляват и това се отразява предимно в намалено количество време, прекарано в дрямка през деня.

Въпреки че децата спят по-малко часове от бебетата, сънят остава критичен за цялостното им здраве и развитие. Липсата на достатъчно сън в млада възраст е свързана с проблеми с теглото, психичното здраве, поведението и когнитивните резултати.

Малки деца (на 1-2 години)

Препоръчително е малките деца да получават между 11 и 14 часа общ сън всеки ден. Дрямката им намалява в сравнение с кърмачетата и често отчита около 1-2 часа дневен сън. Две дрямки на ден са нормални в началото на този период, но не е необичайно възрастните прохождащи деца да си подремват само следобед.

Предучилищна възраст (3-5 годишна възраст)

Децата в предучилищна възраст, които са на 3-5 години, трябва да получат около 10-13 часа сън на ден, съгласно насоките на NSF и AASM. През това време дрямката може да се съкрати или детето в предучилищна възраст може да спре да дреме редовно.

Училищна възраст (6-13 години)

NSF съветва децата в училищна възраст да спят общо 9-11 часа всеки ден. AASM разширява горната част на диапазона до 12 часа.

Тъй като училищната възраст включва по-широк набор от възрасти, индивидуалните нужди на всяко дете от тази група могат да варират значително. Децата в по-млада училищна възраст обикновено се нуждаят от повече сън от тези, които са в средно училище или наближават гимназия.

Когато децата в училищна възраст започнат да преминават през пубертета и да навлязат в юношеството, техните модели на сън се променят значително и могат да доведат до различни предизвикателства, пред които са изправени тийнейджърите и съня.

Нормално ли е децата да дремят?

За много деца е нормално да дремят, особено когато са малки и в предучилищна възраст. През тези години дременето може да продължи да носи ползи за паметта и мисленето.

Нормално е дременето бавно да се премахва по време на ранното детство, като дременето става едновременно по-кратко и по-рядко. Това може да се случи естествено или в резултат на графици за училищни или детски грижи.

Въпреки че много деца спират да дремят около петгодишна възраст, важно е да запомните, че предпочитанията за дрямка могат да бъдат различни за всяко дете. В предучилищните заведения с планирано време за дрямка някои деца спят лесно, но други – до 42,5% в едно проучване – заспиват само понякога или изобщо не.

Някои по-големи деца все още са склонни да дремят и могат да се възползват от това. В проучване в Китай, където често е по-подходящо за култура да дремнете, децата от 4-6 клас, които често дремят след обяд, показват признаци на по-добро поведение, академични постижения и цялостно щастие.

Съществуващото изследване за дременето и оптималното време на епизодите на съня е неубедително и признава, че най-доброто за едно дете може да се промени с течение на времето и може да не е най-доброто за друго дете на същата възраст. Поради тази причина родителите, учителите и работещите в детските заведения може да са в състояние да насърчат най-добре оптималния сън на децата, като са гъвкави и разбират за дременето.

Какво можете да направите, ако детето ви не спи достатъчно?

Смята се, че 25% от малките деца се справят с проблеми със съня или прекомерна сънливост през деня и тези проблеми могат да засегнат и по-големите деца и тийнейджърите. Въпреки че естеството на предизвикателствата при сън е различно, родителите трябва да говорят с децата си за съня и да повдигнат въпроса пред своя педиатър, ако има признаци на тежки или постоянни проблеми, включително безсъние.

Помагането на децата да спят често започва със създаването на обстановка в спалня, която е спокойна, тиха и удобна. Наличието на подходящ матрак и минимизиране на разсейването, например от телевизора или други електронни устройства, може да улесни децата на всяка възраст да получат постоянен сън.

Установяването на здравословни навици за сън, включително стабилен график на съня и рутина преди лягане, може да засили значението на лягане и да намали вариативността на съня от нощ до нощ. Даването на възможност на децата да изразходват енергията си през деня и да се отпуснат преди лягане може да им улесни заспиването и съня през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector