Menu Close

Как да облечем детето си за сън

Докато детето ви расте, може да се чудите кое е подходящо облекло за сън за бебета, прохождащи деца и деца на училищна възраст. Може да е трудно да се намери пижама, която да маркира всички полета за комфорт, безопасност и удобство. Тази статия подчертава как да изберете най-доброто облекло за спане за бебета и деца, така че вашите малки да могат да спят спокойно.

Как да облечете бебето си за сън

Като насока трябва да облечете бебето си в още един слой, отколкото това, което възрастният би намерил за удобно. В Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва, че бебетата спят без одеяло, за да се намали риска от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS), но не е необходимо да overbundle.

В топлата нощ можете да облечете бебето си в дишаща памучна пижама, едноцветна или дори само пелена, съчетана с лек пелен. В по-хладна нощ опитайте да сложите пижама с дълъг ръкав или крака с пелена или чувал за сън отгоре.

Бебешките дрехи за сън, които се отварят или закопчават с ципове отпред или на двата крака, могат да улеснят смяната на памперса, но избягвайте връзки, лошо поставени закопчалки и други елементи, които представляват риск за вашето бебе. В идеалния случай спалното облекло трябва да е достатъчно свободно и еластично, за да се облича лесно, но не толкова свободно, че да се разхожда около лицето или врата на бебето. Предпочитайте естествените материали, които няма да раздразнят кожата на вашето бебе, и изберете добре прилепнали дрехи в добро състояние.

Каква е разликата между чувал за сън и пелена?

Повиването обвива бебето ви като бурито, докато чувал за сън (или одеяло за носене) е малко по-разхлабен и оставя ръцете свободни.

Повиването може да накара вашето новородено да се чувства по-сигурно. Освен това ограничава реакцията на стряскане, като им помага да спят по-спокойно. Това обаче може да представлява и риск, тъй като ограничава движението на детето. Ако бебетата се преобърнат по корем, докато са в пелена, те могат да попаднат в това положение и да бъдат изложени на по-висок риск от SIDS. Ето защо винаги трябва да поставяте повито бебе здраво на гърба си за сън.

Ако все пак решите да повивате новородено, не забравяйте да оставите достатъчно място за размахване, за да позволят на бедрата им да се развият правилно. Също така трябва да оставите празнина от два до три пръста между повиването и гърдите им, за да могат да дишат лесно.

Тъй като повечето бебета се научават да се преобръщат около тримесечната марка, най-добре е да премахнете повиването около двумесечната марка или веднага щом бебето започне да се търкаля в двете посоки. В този момент AAP предлага да се използва одеяло за носене без ръкави, известно още като чувал за сън, за да се поддържа топло на бебето, като се оставят ръцете свободни да помагат при търкаляне. Това помага да се предотврати задържането на бебето по корем.

Трябва ли да се притеснявам, че бебето ми е студено?

За да намалите риска от SIDS, по-добре е бебето ви да е по-хладно, а не прекалено горещо. Недоносените бебета може да имат повече проблеми с поддържането на топлина, така че е подходящо да ги облечете малко по-топло. За разлика от това, когато бебето ви има температура, устоявайте на желанието да увеличите топлината или да добавите допълнителни дрехи.

Избягвайте да използвате шапки или нещо друго, което покрива лицето или главата на бебето, тъй като бебето ви регулира температурата, като отделя топлина през главата. Можете да следите за прегряване, като докоснете гърдите на бебето или проверите за издайнически признаци като изпотяване, зачервяване на бузите, влажна коса, обрив или ускорено дишане. Не се притеснявайте, ако ръцете и краката се чувстват по-студени от останалата част на тялото.

AAP не осигурява точен температурен диапазон за спалнята, но най-добре е да не поддържате стаята твърде гореща. Ако използвате вентилатор, настройте го така, че въздухът да не духа право върху вашето бебе.

Какво трябва да носи малкото дете в леглото?

Когато избирате пижама за вашето малко дете, заложете на меки, дишащи, без химикали материи като памук. Избягвайте руно и други синтетични тъкани, които не дишат добре. Ако е студено, можете да добавите чорапи, костюм или да използвате пижама с крака. Докато искате пижамите да прилепват плътно, те не трябва да ограничават прекомерно движението. Малките деца може да се забавляват, като си подбират любимата пижама за през нощта, така че не се колебайте да включите това в рутината си за лягане.

Повечето малки деца започват да използват собственото си одеяло6на възраст между една и две години. Независимо от това, малките деца имат навика да ритат одеялата си, така че не забравяйте да ги облечете по съответния начин. Ако имате проблеми да ги накарате да държат завивките, много компании правят и чували за сън за малки деца.

Законът изисква детските дрехи за сън да бъдат или огнезащитни, или плътно прилепнали, така че да не представляват опасност от пожар. Може да поискате да проверите етикета, за да сте сигурни, че пижамата не съдържа химически забавители на горенето. Също така е добра идея да внимавате за разхлабени връзки, счупени ципове или други опасности от задавяне и удушаване.

Децата в училищна възраст могат да носят удобна пижама, подходяща за температурата. Сменете пижамата, след като тя е непоправимо скъсана, износена с конец, грапава от прекалено много измиване или има разхлабени части, които представляват опасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *