Menu Close

Подобряване на вашето дете u2019s училищна производителност с добра нощ u2019s сън

Преди голям тест или презентация в училище, вероятно сте дали на детето си класическия съвет да се наспи добре.

Имплицитно в тази препоръка е признанието, че сънят дава възможност за ефективно мислене и училищни резултати. Важността на съня обаче надхвърля само нощта преди изпит.

Постоянният сън е жизненоважен за деца и юноши, които изпитват значително мозъчно развитие. За съжаление, значителен брой ученици в началните, средните и средните училища в САЩ не успяват да получат достатъчно нощен сън.

Без достатъчно сън децата и тийнейджърите могат да имат проблеми с вниманието, паметта и решаването на проблеми. Лишаването от сън може също да допринесе за емоционални проблеми и проблеми с поведението, които могат да повлияят на академичните постижения.

Поставянето на съня в приоритет е важно за родителите, които искат децата им да успеят в училище. Разбирането на причините и последиците от лошия сън и знанието как да се справим с него може да позволи на родителите да помагат на деца и тийнейджъри в академичните им занимания.

Децата и тийнейджърите получават ли съня, от който се нуждаят?

Нуждите от сън варират според възрастта. За деца в училищна възраст на възраст 6-12 години Националната фондация за сън препоръчва общо 9-11 часа сън на ден. За тийнейджърите препоръчителното количество сън е 8-10 часа на ден.

За съжаление изследователите са установили, че много деца в САЩ не успяват да получат съня, от който се нуждаят. Толкова, колкото 25% от по-малките деца се смята, че страдат от лош сън и прекомерна сънливост през деня.

Проблемите със съня са още по-разпространени при юношите. Данните от CDC показват, че над 57% от учениците в средното училище и 72% от учениците в гимназията съобщават, че спят по-малко от препоръчаното въз основа на възрастта им. За около 23,8% от юношите проблемът е достатъчно значим, за да се счита за безсъние, сериозно нарушение на съня, което включва забележимо дневно увреждане.

Какъв е ефектът от лошия сън върху успеваемостта в училище?

Широко прието е от експертите по съня, че липсата на сън намалява когнитивните способности и може да навреди на успеваемостта в училище при деца и тийнейджъри.

Повечето изследвания за лишаването от сън са проведени при възрастни, но се смята, че много от същите ефекти се наблюдават при по-млади хора. Въпреки че по-малко изследвания са изследвали липсата на сън при деца, съществуващите доказателства сочат, че лошият сън може да навреди на академичните постижения по няколко начина.

Директният начин на свързване на съня и училищното представяне е чрез въздействие върху психичните функции. Някои известни проблеми, свързани с липсата на сън, включват:

 • Намалено внимание. Способността да се концентрирате е жизненоважна за ученето и академичните постижения, но недостатъчният сън намалява вниманието и фокуса.
 • Нарушена памет. Сънят осигурява време за кодиране на паметта, когато мозъкът съхранява и засилва припомнянето на изображение или мисъл. Без адекватен сън спомените може да не са правилно оформени и може също да бъде по-трудно точно да си припомним съхранената информация.
 • Бавна обработка. Краткият сън може да намали остротата, да забави времето за реакция и да възпрепятства възможността за бързо поемане и анализиране на информация.
 • Влошено последователно мислене. Способността да запомняте поредица от стъпки, например в научен експеримент или при свирене на музикален инструмент, намалява, когато сънят е съкратен.
 • Намалена креативност. Креативното мислене разчита на възможността да установява връзки между различни идеи и някои изследвания са установили, че този вид умствена дейност се уврежда от лошия сън.

Лишаването от сън може също да намали успеха в училище поради различни ефекти върху настроението и поведението:

 • Прекомерна сънливост през деня:   сънливостта през деня, включително в училище, може да има значителни последици за академичните постижения. Дременето за секунди, известно като микросън, може да се случи в класната стая, което да накара ученик да заспи на бюрото си. В допълнение към прекъсване на обучението, това може да се разглежда от учителите като проблем в поведението.
 • Лошо вземане на решения: Ограниченият сън може да попречи на развитието на частите на мозъка, участващи в вземането на добри решения, увеличавайки вероятността от рискови или неразумни избори, които могат да доведат до дисциплинарни проблеми в училище.
 • Агресия: Някои изследвания при деца свързват проблемите със съня с повишен риск от агресивно поведение, което може да бъде особено тревожно, когато се комбинира с ефекта на лишаването от сън върху настроението.
 • Раздразнителност и настроение: Качественият сън е свързан със здравословна емоционална регулация, което може да направи децата и тийнейджърите, които не успяват да спят достатъчно, по-склонни да бъдат раздразнителни или разстроени.
 • Хиперактивност: Недостатъчният сън може да повлияе на вниманието и в едно проучване е свързано с нива на хиперактивно поведение, докладвани от учителите. Проблемите със съня могат да изострят симптомите на разстройство с дефицит на внимание / хиперактивност (ADHD).
 • Депресия и тревожност: И при възрастни, и при деца лишаването от сън е свързано с по-висок риск от депресия и тревожност и тези състояния могат пряко да повлияят на цялостното здраве и успеваемост на детето в детето.

Академичните постижения също могат да бъдат забавени поради липсата на училище. Проблемите със съня са свързани с повишено отсъствие или изоставане в училище. Поведенческите фактори могат да допринесат за пропуснатото учебно време, а лошият сън е свързан с физически проблеми като летаргия, главоболие и болка, които могат да допринесат за отсъствия поради болест.

Как лишаването от сън влияе на успеваемостта в училище за деца от различни възрасти?

Сънят е от основно значение за здравето на деца от всички възрасти, включително юноши; проблемите със съня и тяхното въздействие върху училищните резултати могат да се променят в зависимост от възрастта. Най-забележителното е, че тийнейджърите са изправени пред уникални предизвикателства в съня, които могат да доведат до трудности в училище.

Основен проблем, с който се сблъскват юношите, е биологичната промяна в времето за сън, която започва около началото на пубертета. Тази промяна отблъсква вътрешния им часовник, често с около два часа, правейки тийнейджърите склонни да бъдат „нощни сови“.

Тъй като си лягат по-късно, много тийнейджъри не могат да спят достатъчно, ако им се наложи да се събудят рано сутринта за училище или други дейности. В резултат на това средният нощен сън намалява с 40 до 50 минути между 13 и 19 години.

Без достатъчно почивка, тийнейджърите са по-склонни да страдат от когнитивните, поведенческите и физическите ефекти на лишаването от сън, които са вредни за училищната успеваемост. Освен това, тъй като те често се чувстват най-будни по-късно следобед или вечер, много тийнейджъри се борят с класове и изпити рано през учебния ден.

Какви са често срещаните причини за лишаване от сън в детска и юношеска възраст?

Много фактори могат да доведат до проблеми със съня при деца и юноши, а в някои случаи може да има и комбинация от причини. Някои от най-често допринасящите за проблемите със съня младежи включват:

 • Несъответстващи графици на сън: Големите колебания в часовете за лягане и събуждане могат да затруднят установяването на модел на стабилен нощен сън. Докато някои деца могат да се възползват от наваксването на съня през уикенда, това може да отхвърли способността им да поддържат стабилен график на съня през учебните вечери.
 • Липса на приоритет, даден на съня: Децата и техните родители може да не успеят да отделят достатъчно време за сън всяка вечер, вместо да отделят повече време за учене, социален живот, спорт или други дейности.
 • Прекомерна употреба на електронни устройства: Все по-често децата и юношите използват по-късно вечерта мобилни телефони, таблети и лаптопи. 89% от тийнейджърите съобщават, че имат телефон в спалнята си през нощта в анкетата на Sleep in America на Националната фондация за сън през 2014 г. Тези устройства стимулират мозъка, което може да затрудни заспиването. Те също така излъчват синя светлина, вид светлина, която може да попречи на нормалния сън.
 • Нарушения на съня: Децата на различна възраст могат да бъдат засегнати от нарушения на съня, включително безсъние, сънна апнея и други дихателни разстройства, синдром на неспокойните крака и парасомнии като кошмарно разстройство и сънливост.
 • Други здравословни състояния: Проблемите със съня могат да бъдат по-вероятни при деца и тийнейджъри с широк спектър от други състояния като ADHD, разстройство от аутистичния спектър (ASD), депресия и тревожност. Стресовите или предизвикателни обстоятелства у дома също могат да играят роля в лишаването от сън за някои деца.

Как могат родителите да помогнат на децата си да спят по-добре и да подобрят училищните резултати?

Естествено е родителите да искат да направят всичко възможно, за да подкрепят децата си в училище. Като се има предвид значението на съня за академичните постижения, родителите могат да направят насърчаването на добрия сън стълб на обучението на детето им.

По-добрият сън често започва с първо обсъждане на навиците за сън и ползите от съня с децата им. Разпознаването на стойността на качествената почивка за всички в семейството може да бъде отправна точка за практически стъпки за подобряване на съня. Като част от този процес родителите трябва да направят всичко възможно, за да моделират добри навици за сън, които могат да бъдат от полза за здравето на родителите и да служат като пример за децата им.

Важна стъпка за много семейства е превръщането на съня в приоритет. Родителите трябва да създадат дневен график, който отчита началните часове на училище и други дейности и бюджети, достатъчни за децата, за да получат препоръчаното количество сън. Наличието на последователен график засилва значението на съня и поддържа стабилни навици на сън.

Проучванията са установили, че децата спят по-добре, когато родителите им определят лягане. Това лягане не само изяснява дневния график, но също така предпазва от други дейности, дори полезни като ученето, от постепенно намаляване на времето, предназначено за сън. В допълнение към получаването на повече сън, определените от родителите часове на сън са свързани с по-добро настроение и по-малко сънливост през деня при децата.

Като продължение на твърдото време за лягане, родителите могат да насърчат децата си да създадат релаксираща рутина, за да се приготвят за лягане. Следването на едни и същи стъпки всяка вечер, за да се отпуснете и да се подготвите за сън, е от полза за малките деца и често се препоръчва за хора от всички възрасти.

Част от подготовката за лягане трябва да означава спиране на използването на електронни устройства, включително мобилни телефони. Повечето експерти съветват както децата, така и възрастните да спрат да използват устройства за един час или повече преди лягане и ако е възможно, устройствата трябва да се държат далеч от ръцете, когато са в леглото или изцяло извън спалнята.

Родителите могат също да насърчават съня, като създават спокойна среда за сън за своите деца. Подобно на възрастните, децата спят по-добре, когато имат поддържащ матрак, удобно спално бельо и спалня, която е тъмна и тиха. Родителите могат да работят ръка за ръка с децата си, за да се уверят, че настройката им за сън е успокояваща и благоприятна за качествена почивка.

Ако проблемите със съня са сериозни, постоянни или ясно засягат мисленето или поведението на детето им през деня, тогава родителите трябва да говорят с педиатър на детето си. Лекарят може да определи дали детето има безсъние, което се различава от случайни проблеми със съня, и да даде конкретни препоръки за лечение. Педиатър може също така да прегледа ситуацията на детето, за да определи дали затрудненията му в съня са свързани с основно нарушение на съня или друго здравословно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector