Menu Close

Стратегии за сън за деца

Добре известно е, че правилният сън е от съществено значение за развитието на детето. Но за 15–25 процента от децата и тийнейджърите, които се борят да заспят или да спят, адекватната почивка може да се почувства обезсърчително.

Безпомощните родители могат да започнат да се страхуват от лягане, не са сигурни как да помогнат на мъничето си да кимне и да заспи спокойно. Хапчетата за сън, често използвани при безсъние при възрастни, не се препоръчват при деца. Фармацевтичните помощни средства за сън могат да имат значителен риск от странични ефекти при деца и поради това трябва да се използват само под внимателното ръководство на лекар. Витамините и добавките могат да бъдат маркирани за деца, но FDA не ги наблюдава по същия начин, по който правят наркотици, затова препоръчваме да се консултирате с лекар, преди да опитате това.

За щастие, специфични поведенчески промени и корекции в средата на съня ще помогнат на повечето деца с безсъние. Събрахме най-добрите съвети, които доказано помагат на децата да спят. Препоръките, посочени тук, са най-подходящи за малки деца в ранна юношеска възраст. И бебетата, и тийнейджърите ще имат свои собствени съображения.

Тези списъци може да изглеждат дълги, но не е нужно да ги прилагате наведнъж. По-добре е да се съсредоточите върху изпробването на няколко малки промени, като им дадете време да работят и след това да коригирате подхода си въз основа на това как детето ви реагира.

Имайте предвид, че нуждите на всяко дете от сън ще варират в зависимост от възрастта, генетиката и културните различия. Следователно не всички подходи ще работят еднакво добре за всички деца и може да има елемент на проба и грешка. Вашето търпение обаче ще бъде възнаградено с времето, докато вашето мъниче се научи да заспива бързо самостоятелно и да продължи да спи спокойно през нощта.

Хигиена на съня за деца

Хигиената на съня – колекция от навици и поведения, които насърчават добрия сън – е жизненоважна за децата. Много борби със съня са причинени или влошени от лошата хигиена на съня. Когато практикувате хигиена на съня, не забравяйте, че постоянството е от ключово значение. Стратегиите за сън изискват време и повторение, за да бъдат ефективни.

 • Създайте рутина : Хората са създания на навика. А последователна рутинни лягане позволява тялото и ума ноу на детето си, че е време да се успокоят и да се подготвят за сън. Действителната рутина може да бъде специфична за вашето дете, но трябва да продължи около 20 минути и да се състои от три до четири тихи, успокояващи дейности като поставяне на PJ, миене на зъби, топла вана и четене. Процедурите преди лягане осигуряват на децата чувство за познатост и комфорт, което действа в пряка противоположност на несигурността на безсънието.
 • Задайте време за лягане : Графикът на съня работи с естествения биологичен часовник на вашето дете, за да насърчава редовното заспиване. Времето за лягане е най-полезно, когато е последователно, затова се опитайте да запазите същото време за лягане през почивните дни, както през учебните вечери. Промяната на времето за лягане през уикенда ще затрудни децата да поддържат нормалните си графици за делнични дни.
 • Прилагане на комендантски час на екрана : Повсеместността на екраните прави това правило трудно за изпълнение, но си заслужава. Мобилните устройства, телевизори и таблети излъчват тип синя светлина, която потиска мелатонина, хормон, който насърчава съня. Децата могат да бъдат особено уязвими от въздействието на светлината от екрани. Времето на екрана също стимулира мозъка, което затруднява съня. Електронните устройства трябва да се държат извън спалнята и в идеалния случай да не се използват в рамките на един час преди лягане. Помислете дали да не използвате семейния медиен план, създаден от Американската академия по педиатрия.
 • Упражнявайте се : Физическата активност доказано помага на хората от всички възрасти да заспиват по-бързо и да заспят. Повечето деца се нуждаят от поне един час упражнения на ден. Просто не забравяйте да избягвате енергични дейности в рамките на два часа преди лягане. В противен случай детето ви може да се почувства изгубено и по-трудно да заспи.
 • Избягвайте страшно или насилствено съдържание : Чувството за уплаха или притеснение е често срещана причина децата да не могат да спят. Така че не е чудно, че страховити или насилствени филми, телевизия, видео игри и дори книги вечер са свързани с нарушения на съня при децата. Ако вашето дете харесва кървавите или призрачни неща, запазете ги за деня.
 • Nix кофеин : Това е безпроблемно. Кофеинът е стимулант, който едновременно може да затрудни заспиването и да намали качеството на съня. В допълнение към обичайните заподозрени като сода, кафе и енергийни напитки, внимавайте за по-дискретни източници като чай, кафе без кофеин (което все още има следи от кофеин) и шоколад. Дори малки количества кофеин могат да окажат голямо въздействие върху малкото тяло. Не позволявайте на детето ви да консумира кофеин в рамките на шест часа преди лягане, или за предпочитане избягвайте всичко това заедно.
 • Не спете с домашен любимец : Докато е изкушаващо за малките да притискат Фидо в леглото, движенията и шумовете на домашния любимец през нощта могат да ги събудят от спокоен сън. Опитайте да накарате косматия си член на семейството да спи извън спалнята на детето си няколко нощи, за да проверите дали това помага. За да улесните прехода, включете поздравяване на домашни любимци в режима на лягане.

Осъществяване на сънлива спалня

Оптимизирането на спалнята на вашето дете е неразделна част от предизвикването на бързо и безпроблемно shuteye. Хората с безсъние са по-склонни да бъдат разсеяни от неудобна спалня, което прави съня още по-труден. Тези съвети могат да ви помогнат да създадете перфектната настройка за сън за вашето мъниче:

 • Стайна температура: И тялото, и мозъкът се охлаждат като подготовка за сън и това може да бъде нарушено от задушна спалня. За да избегнете това, опитайте се да поддържате термостата около 65 градуса.
 • Шум : Изследванията показват, че дори леките смущения на звука могат да повлияят на качеството на съня, дори ако спящият никога не се събуди. Помислете за блокиращи шума завеси, за да намалите уличния шум. Можете също да използвате вентилатор или машина за бял шум, за да заглушите непредсказуеми или разсейващи звуци.
 • Ниво на осветеност: Започнете да затъмнявате вътрешните светлини с наближаването на лягане и поддържайте спалнята на детето си възможно най-тъмна. Това насърчава здравословните нива на мелатонин и поддържа естествения биологичен часовник на вашето дете. Ако детето ви се страхува от тъмнината, малка нощна лампа е добре.
 • Успокояващи миризми: Успокояващите аромати като лавандула могат да имат леки седативни ефекти. Може да опитате да използвате етерични масла, стаен дифузьор или изсушено саше от попури, за да осигурите успокояваща, предизвикваща съня миризма.

Преодоляване на безпокойството преди лягане

За съжаление детската тревожност непрекъснато нараства. Известно е, че стресът нарушава съня във всички възрасти, така че всичко, което може да намали притеснението преди лягане, е полезно. Помогнете на детето си да се научи да управлява проблемите си с тези тактики:

 • Пишете в дневник : Насърчавайте детето си да изхвърля тревожните си мисли от главата си върху хартия. Също така може да им помогне да пишат за добрите неща, които се случиха през деня. Фокусирането върху положителното ще помогне на децата да се чувстват по-сигурни.
 • Упражнения за внимателност: Упражненията за внимателност като медитация доказано успокояват нервната система и намаляват хормоните на стреса. Има много медитации, подходящи за деца, които родителите и децата могат да правят заедно. Те често се състоят от прости дихателни техники, осъзнаване на тялото или направлявани образи. Потърсете идеи за книги, касети и дори приложения за смартфони.
 • Създайте време за притеснение : Добре е да обсъждате притеснения, само не преди лягане. Отделете определено време през деня, за да могат децата ви да обсъдят притесненията си и как да се справят с тях. Това може да освободи децата от необходимостта да се спират на тревогите преди лягане.

Изкуството на проверката на стаята

Нормално е дори най-добрите малки спящи да се събудят от сън и да поискат родител. Когато детето ви вика за вас, добре е да се стремите към него. Трябва обаче да го направите с намерение. Не е моментът да се поддавате на изискванията, тъй като това може да увеличи стимулацията и да затрудни заспиването. Изпълнението на всяко искане на детето ви също може да засили безполезен модел на разчитане на родителска помощ за сън.

Вместо това дръжте проверките кратки и прости. Въпросът е да осигурите на детето си увереност, че е в безопасност и се грижат за него, като същевременно укрепвате способността му да се самоуспокоява и да спи самостоятелно. Някои родители може дори да изчакат няколко секунди, преди да отговорят на обаждане, така че детето им да има възможността да заспи отново.

Ако имате някакви съмнения дали нощните проверки на детето са подходящи, консултирайте се с лекаря на детето си за насоки.

Кога да посетите лекаря

Ако детето ви продължава да има проблеми със съня въпреки всичките ви усилия, може да е време да се консултирате с педиатър. Макар и необичайни, може да има по-сериозни причини за детско безсъние, като детска сънна апнея или синдром на неспокойни крака.

Всяка от тези причини е причина да се включи лекар:

 • Значителна дневна сънливост
 • Често или тежко хъркане или друго ненормално дишане по време на сън
 • Подозирано психологическо състояние или състояние на развитието
 • Обмисляне на лекарства или добавки за подпомагане на съня

Няколко седмици преди назначението на лекар може да помогне да се води дневник на съня. Това е нощно записване на времето за лягане на детето, времето за дрямка, продължителността на съня и заниманията. Дневникът на съня помага да се идентифицират модели и възможни проблеми за решаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector