Menu Close

Кога децата трябва да спрат да дремят?

Сънят е от съществено значение за благосъстоянието на децата. Сънят не само поддържа цялостното здраве на детето, но също така влияе на настроението на детето и способността му да се учи през деня. Липсата на сън може да окаже дългосрочно въздействие върху бъдещите академични постижения и емоционалното здраве на детето.

С нарастването на бебетата и децата количеството дневен сън, от което се нуждаят, намалява. Тези нужди от сън първоначално се разпределят между дрямките и нощния сън, но на каква възраст децата трябва да спрат да дремят ?

Точната възраст варира сред децата в зависимост от фактори като посещаване на предучилищна възраст, зрялост и навици за сън през нощта. На тригодишна възраст почти всички деца все още дремят поне веднъж на ден. Шестдесет процента от четиригодишните все още дремят. Въпреки това, към петгодишна възраст повечето деца вече не се нуждаят от дрямка, като по-малко от 30% от децата на тази възраст все още ги приемат. Броят намалява още повече на шест години, където по-малко от 10% от децата дремят. Почти всички деца спират да дремят до седемгодишна възраст. Ако детето ви все още дреме редовно на седемгодишна възраст, консултирайте се с вашия педиатър, за да потвърдите, че няма основни проблеми със здравето на съня.

Кога децата трябва да спрат да дремят?

Тъй като възрастта варира, когато децата спират да дремят, е важно родителите да бъдат внимателни към нуждите на детето си. Най-общо казано, децата трябва да спрат да дремят, когато вече не се нуждаят от дрямка, за да се чувстват енергизирани за цял ден.

Много деца ще спрат да дремят естествено. Има няколко признака, които показват, че детето е готово да спре да дреме:

  • Те изпитват трудности при заспиване по време на дрямка. Деца, които вече не са уморени през деня – и които имат постоянно настроение през дните без дрямка – може да се борят да заспиват, когато е време за дрямка. Например, децата могат да играят или пеят, докато лежат в леглото, или просто да не заспиват. Ако през това време детето се развълнува, това може да означава, че все още трябва да дреме, но може да се наложи да се коригира времето, когато настъпи дрямката.
  • Те затрудняват заспиването през нощта. Дрямката през деня може да забави способността на детето ви да заспи, като по този начин ще остане с по-малко сън. Продължителността на дрямката може да бъде намалена, за да помогне на децата да станат сънливи преди лягане. Избягвайте да бутате детето преди лягане. Вместо това наблюдавайте кога детето е сънливо и го слагайте за лягане по това време. Като цяло е по-препоръчително да съкращавате дрямките, отколкото да лягате по-късно.
  • Те се събуждат рано. Дременето през деня, когато вече не е необходимо, може да доведе до пълно отпочиване на детето ви преди сутрешното му събуждане. Ако детето ви все още трябва да дреме, но се събужда рано, опитайте се да съкратите дрямката му, вместо да елиминирате дрямката изцяло.
  • Те не показват признаци на сънливост в дни без дрямка. Ако детето ви не се прозява или не се опитва да остане будно през деня и вечер не става капризно, може да е готово да спре да дреме.
  • Вече изобщо не дремят. По време на планираното време за дрямка те могат да продължат да играят или четат без признаци на сънливост.

Кога децата все още се нуждаят от дрямка?

Кърмачетата до една година ще дремят 1–4 пъти на ден. С узряването на мозъка се изискват все по-малко дремки. Към 18-24 месеца децата се нуждаят само от една дрямка всеки ден. Деца, които се хранят рано следобед за определена продължителност по-малко от 60 минути, са наблюдавани да спят добре през нощта. Дрямките обаче не трябва да се съкращават, ако детето спи добре преди лягане.

Има няколко ясни признака, че детето ви не е готово да спре да дреме. Децата, чието поведение се променя отрицателно вечер – като стават по-раздразнителни или преуморени, вероятно не са готови да спрат да дремят. Липсата на сън може да повлияе негативно на емоциите им. Ако детето ви се бори да остане будно през деня след цяла нощ на сън, то вероятно все още се нуждае от ежедневна дрямка. Може да намалите продължителността на дрямката, за да им помогнете да се подготвят за преминаване извън навиците за сън.

Как прехвърляте децата далеч от дрямка?

Преминаването от дрямка може да отнеме време. Вместо да се откажете напълно от дрямката, заместването на времето за дрямка с тихо време може да позволи на децата да изберат дали биха искали да спят или да играят тихо. Много детски градини и предучилищни училища предлагат това спокойно време за деца.

Подобно на времето за дрямка, тихото време трябва да бъде структурирано на точно определено място и настроено за определен период от време. Ако не дремят, децата трябва да имат стимулираща дейност, така че да спят през нощта. Предложете на детето си избор на тихи дейности като четене, съставяне на пъзел или оцветяване. Независимо дали спите или не, периодът на почивка може да помогне за консолидиране на паметта и презареждане през останалата част от деня.

Избягвайте да заменяте времето за дрямка с дейности, които предизвикват сънливост, като шофиране или гледане на телевизия. Родителите също трябва да избягват силните занимания, за да насърчат детето да играе тихо. Силните шумове могат да накарат детето да напусне спокойното си времево пространство.

Как се променя сънят без дрямка?

Когато децата вече не дремят, може да се нуждаят от повече сън през нощта. Препоръчително е родителите да си лягат по-рано за деца, които вече не дремят, за да имат необходимото количество сън. Тъй като децата в предучилищна възраст се нуждаят от 13 часа сън, времето за лягане може да се наложи да бъде преместено до 18:00 или 18:30 ч., В зависимост от времето, в което детето ви трябва да се събуди.

За насърчаване на съня се препоръчва на родителите да изградят редовен режим на лягане за децата си. Една нощна рутина може да включва лека закуска, хигиена като миене на зъби или къпане и четене или пеене на приспивни песни.

Понякога дремването все още може да се случи, след като децата вече нямат планирано време за сън. Ръстът на растежа, промените в рутината и училището могат да повлияят на сънливостта на детето ви. Връщането към дрямките обикновено не е проблем, стига времето за дрямка да е структурирано и да не засяга нощния сън на детето.

Имайте предвид, че докато детето ви пораства, спокойното време все още е важен елемент от живота на децата. Също така, имайте предвид, че дременето при юноши е доказано свързано с намаляване на нощния сън и съня като цяло.

Не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър, ако имате притеснения относно навиците на детето да спи или ако има някакви сериозни, внезапни промени в детето, което спи твърде много или не е достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector