Menu Close

Циркаден ритъм

Циркадните ритми са 24-часови цикли, които са част от вътрешния часовник на тялото, вървят във фонов режим, за да изпълняват основни функции и процеси. Един от най-важните и добре познати циркадни ритми е цикълът сън-будност.

Различните системи на тялото следват циркадни ритми, които се синхронизират с главния часовник в мозъка. Този главен часовник се влияе пряко от екологичните сигнали, особено от светлината, поради което циркадните ритми са обвързани с цикъла на деня и нощта.

Когато е правилно подравнен, циркадният ритъм може да насърчи постоянен и възстановителен сън. Но когато този циркаден ритъм бъде изхвърлен, той може да създаде значителни проблеми със съня, включително безсъние. Изследванията също така разкриват, че циркадните ритми играят неразделна роля в различни аспекти на физическото и психическото здраве.

Как действа Циркадният ритъм?

Циркадните ритми действат, като помагат да се гарантира, че процесите на тялото са оптимизирани в различни точки през 24-часов период. Терминът циркаден произлиза от латинската фраза „circa diem“, което означава „около ден“.

Циркадните ритми съществуват във всички видове организми. Например те помагат на цветята да се отварят и затварят в точното време и пазят нощните животни да не напускат приюта си през деня, когато биха били изложени на повече хищници.

При хората циркадните ритми координират умствената и физическата системи в цялото тяло. Храносмилателната система произвежда протеини, за да съответства на типичното време на хранене, а ендокринната система регулира хормоните, за да отговаря на нормалните енергийни разходи.

Циркадните ритми в цялото тяло са свързани с главен часовник, понякога наричан циркаден пейсмейкър, разположен в мозъка. По-конкретно, той се намира в супрахиазматичното ядро ​​(SCN), което е в част от мозъка, наречена хипоталамус. По различно време на денонощието гените на часовника в SCN изпращат сигнали за регулиране на активността в тялото.

SCN е силно чувствителен към светлина, която служи като критичен външен сигнал, който влияе на сигналите, изпратени от SCN, за да координира вътрешните часовници в тялото. Поради тази причина циркадните ритми са тясно свързани с деня и нощта. Докато други сигнали, като упражнения, социална активност и температура, могат да повлияят на главния часовник, светлината е най-мощното влияние върху циркадните ритми.

Циркадният ритъм същото ли е като биологичния часовник?

Биологичните часовници помагат да се регулира времето на телесните процеси, включително циркадните ритми. Циркадният ритъм е ефект на биологичния часовник, но не всички биологични часовници са циркадни. Например, растенията се приспособяват към променящите се сезони, като използват биологичен часовник с време, различно от 24-часовия цикъл.

Как влияе циркадният ритъм на съня?

Когато хората говорят за циркаден ритъм, това най-често е в контекста на съня. В цикъла сън-събуждане е един от най-ясните и критични примери за значението на циркадните ритми.

През деня излагането на светлина кара главния часовник да изпраща сигнали, които генерират бдителност и ни помагат да сме будни и активни. С настъпването на нощта главният часовник инициира производството на мелатонин, хормон, който насърчава съня, и след това продължава да предава сигнали, които ни помагат да спим през нощта.

По този начин нашият циркаден ритъм подравнява съня и будността ни с деня и нощта, за да създаде стабилен цикъл на възстановителна почивка, който позволява повишена дневна активност.

Какво влияе върху циркадния ритъм освен съня?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Adblock
detector